Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź ekspertó

30.01.07, 11:38
    w :)

www.elanskis.com/pcc.asp?xpath=&xpathid=&xpathid2=&xpathid3=&lang=eng

Czy takie narty to dobry wybór dla :

- kobiety (168/48 kg z tendencją spadkową..)
    - jeżdżącej mało technicznie (nie chcę dyskredytować się całkiem ;P), za
    to 'z sercem' do walki na stoku, tj prędkości raczej spore, im bardziej
    stromo tym lepiej itd.
    - najważniejsze !! - dotad nie próbowałam carvów wcale - jakoś się nie
    składało, a dotychczasowe narty są dość słabo taliowane, Dynastary CX
    Advantage, 175 cm

Co myślicie?
    Brać (cena zapowiada się atrakcyjnie ;) czy lepiej powstrzymać się i najpierw
    wypożyczyć coś jednak..tylko- takich nartek raczej nie popróbuję z
    wypożyczalni...a może się mylę???

Podpowiedzcie coś, Starzy Wyjadacze :))
    Pozdrawiam i czekam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jozzo Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.dsl.bell.ca 31.01.07, 16:14
        Nie znam komplenie Elanow.
        Ale jeli juz piszesz ze jezdzisz malo technicznie to
        wybierz narty malo wyciete nie za krotkie i szilfuj technike.
        Na takich nartach lepiej mozna sie wyuczyc niez na typopwych mocno
        wyprofilowanych carvingach. Mysle ze lepiej wypozyczyc + polozyc
        nacisk na doskonalenie techik ( mowie w liczbie mnogiej !!! )
        A potem cos wybrac na dluzszy czas i ku uciesze w nadchodzacych sezonach.

Duzo jest w ABC o filozofi doboru nart i szlifowania techniki.

Jozzo
        • aska2000 Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks 31.01.07, 22:51
          Dzięki za wskazówki - ABC przestudiuję :)

A z zakupem pewnie nieco się wstrzymam - pierwsza myśl, czyli wypożyczyć przed
          zakupem i mnie wydawała się opcją najrozsądniejszą ;)

Pozdrawiam!
      • Gość: pepperoni Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: 212.160.196.* 02.02.07, 09:27
        Coś mi się wydaje że jesteś jedbyn z tych co pchają się na czarne trasy żeby
        tylko zaliczyć i stwarzają zagrożenie dla innych.Jak nie jeździsz dobrze
        technicznie to radzę tą prędkość trochę ograniczyć dla dobra swojego i innych
        Pozdrawiam
        • Gość: mal Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.pgi.waw.pl 02.02.07, 14:25
          pepperoni a jak ograniczyc predkosc, ja zawsze jezdze za szybko i za diabla nie
          wychodzi mi wolnij
          pozdro mal
          • kubagr Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks 02.02.07, 14:59
            1/
            masz mala szanse ze ktors z expertow da ci sensowna odpowiedz

2/ powinnas wziac lekcje z instruktorem i to on powinien ci odpowiedziec na to
            pytanie
            3/ nie ma za duzo expertpow jezdzacych na elanach i w dodatku na takich o ktore
            pytasz: ja tam bym sie po prostu bal zalozyc na noge takie cos

wiec, nie obraz sie, najlepiej poradzic sie kogos kto uczy i kto cie zobaczy na
            nartach: to jest rada najlepsz ajak moge ci dac a zycze przyjemnosci
            • aska2000 Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks 02.02.07, 15:25
              kubagr napisał:

> 1/
              > masz mala szanse ze ktors z expertow da ci sensowna odpowiedz

Hmm, zdążyłam zauważyć..;P

>
              > 2/ powinnas wziac lekcje z instruktorem i to on powinien ci odpowiedziec na
              to
              > pytanie

Zapewne - w każdym bądź razie, jak już zresztą o tym pisałam, z pewnością
              zacznę od wypożyczenia jakiś carve'ów, a potem sie okaże..
              Chociaż te mogłabym nabyć okazyjnie, to resztki rozsądku powstrzymują mnie
              przed takim krokiem (jak i inne, pilniejsze wydatki ;P)

> 3/ nie ma za duzo expertpow jezdzacych na elanach i w dodatku na takich o
              ktore
              >
              > pytasz: ja tam bym sie po prostu bal zalozyc na noge takie cos

??
              A czego byś się obawiał, bo TEGo akurat nie bardzo rozumiem ?
              Nart jeżdżących 'samotrzeć' jeszcze nie zdażyło mi się widzieć, więc..?!

> wiec, nie obraz sie, najlepiej poradzic sie kogos kto uczy i kto cie zobaczy
              na
              >
              > nartach: to jest rada najlepsz ajak moge ci dac a zycze przyjemnosc

Dzięki - wzajemnie :)
              • Gość: skibunny Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: 63.212.166.* 02.02.07, 18:02
                jedna z moich par nart to elany:)
                nic a nic sie nie balam!
                jesli chcesz przetestowac elany a bedziesz miala okazje byc w korbielowie, to
                polecam szkole "carving sports" - zajrzyj na ich stronke na necie...
                rowniez strona elana jest bardzo pomocna, ale instruktorzy z carving sport,
                napewo doradza najelepiej, plus mozna przetestowac elany z ich wypozyczalni...
                • aska2000 Do Skibunny :) 02.02.07, 20:35
                  Super podpowiedź- dzięki Ci wielkie!

W Korbielowie bywam , może nie regularnie, ale raczej co roku się zdarzy raz
                  bądź dwa ;), tak więc z chęcią popróbuję, zwłaszcza,że teraz juz wiem gdzie -
                  raz jeszcze dziękuję :))

Pozdrawiam!
              • Gość: Jozzo Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.dsl.bell.ca 02.02.07, 19:53
                > > pytasz: ja tam bym sie po prostu bal zalozyc na noge takie cos
                > ??
                > A czego byś się obawiał, bo TEGo akurat nie bardzo rozumiem ?
                > Nart jeżdżących 'samotrzeć' jeszcze nie zdażyło mi się widzieć, więc..?!

Wentne sie w ten nurt. Hmm, nie wiem czy te ale generalnie narty
                dla poczatkujacych i te z dolnej polki maja to do siebie ze ciezko
                sie na nich jezdzi. Sa one slabo reagujace maja duzy sopt itp itd.

To jest paradox ale jest. Kidys doswiadczylem na wlasnym skorze, peko mi
                wiazanie a musialem dociagnac jakos do konca zmiany wiec pozyczylem cos
                takigo z dolnej polki. Qurde co za meczarnia, trzeba bylo naprawde sie
                przykladac zeby narta robila to co sie od nej wymagalo. Zal mi sie zrobilo tych
                wszytkich poczatkujacych, nawet myslaem ze to jakas konspiracjia przemyslu
                i szkolek narciarskich. Tak czy inaczej wielka ulga byl powrot do nart normalnych.

Z tego powodu nigdy nie polecam nart dla poczatkujacych. Raczej cos dla
                zaawansowanych i szybkie solidne szkolnie z instuktorem.
                Latwiej przejsc do grupy zaawansowanej gdy sie uczy na narcie z jakims
                akceptowalnym stopniem reagowania na zamiary narciarza.

ot takie tam moje 2 centy

Jozzo
                • aska2000 Do Jozzo :) 02.02.07, 20:44
                  Z uwagą przeczytałam Twoje dwa centy :)

Jak rozumiem, w gruncie rzeczy byłbyś ZA tego typu wyborem, gdyż te akurat
                  Elany są raczej dedykowane dla średnio- i dobrze jeżdżących, czy tak?

Zwykle staram się nie przeszacowywać swoich umiejętności, stąd mój początkowy
                  post, w którym pisałam o sobie, czy też raczej moich narciarskich
                  umiejętnościach jako umiarkowanych..
                  Tak chyba (?) jest w gruncie rzeczy- NIGDY nie jeździłam z instruktorem,
                  jedynie z lepiej ode mnie jeżdżącymi znajomymi, stąd i mój 'instynktowny' styl
                  jazdy ;P
                  Niemniej nie boję się stromych stoków, zaczynałam w czasach kiedy muldy na
                  Golgocie, zlodzone niejednokroć były codziennością...;)
                  Szybkości raczej też się nie obawiam, choć styl jazdy na 'kulę śnieżną', co to
                  kosi po drodze wszystko co napotka jest mi obcy ...;((

Reasumując - pierwsza myśl najlepsza- wypożyczę (już wiem gdzie! :) i się
                  przekonam.

Dzięki wszystkim za pomoc :)
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: Jozzo Re: Do Jozzo :) IP: *.dsl.bell.ca 02.02.07, 22:43
                    Tzn tak

1. nie znam elan ale wiem ze ludzi i jumple je chwala.
                    2. generalna zasada jaka wyznaje narta leprze tzn lekko albo
                    zdecydowanie powyzej umiejetnosci ale nie eexpertska bo ta mam maly spot
                    i trzeba byc dobrym technicznie poztymsa bardzow ymagajace i moga "nogi urwac"
                    ale 2ga-3-cia od gory w danej kategori powinna byc OK
                    Wymusza i zarazem ulatwia postep.
                    3. Szlifowac technike najlepiej z ROZSADNYM instruktorem bylo tez o
                    video PZNu fragmentu ktore widzilame bardzo dobre
                    moze warto zakupic i poanalizowac, upozadkowac sobie techniczna wiedze
                    i zaczac bardziej swiadomie jezdzic na stoku. Troche zmudne i upierdliwe
                    ale za to otwiera drzi do zupenie innego wymiaru narciarstwa.
                    No nie mowie zeby siegan co Joberta, ktorego polski wydania mimo ze z lat
                    70-tych wcale tak bardzo sienie zdeaktualizowaly. No moze deczko tak ale
                    wiele w zmodyfikowanej formie pozostanie na dlugie lata na czasie.

Poztym tyle juz nastukalismy na temt technik, carvingu itp wlacznie w
                    opisem rynku nart i dywagcjami na temt wyboru nart w zaleznosci od ... .
                    Ze warto siegnac do arh. wikszosc spocywa w ABC Forum.
                    W sumie Andrzej Kuba i paru innych ludzi postukali cakiem nize i
                    rozsadne posty. Waro poczytac.

Jozzo
      • Gość: gosc Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.ghnet.pl 02.02.07, 21:45
        Nie wiem czy jestes swiadoma, ale adres, ktory podalas, to adres calej strony
        Elana, a nie konkretnej pary nart. Elan to dobra, rasowa firma, w niczym
        nieustepujaca np. Fischerom czy Voelklom, wytwarzajaca cala game roznych nart:
        od tych dla poczatkujacych do wysoce zaawansowanych.

Tez bym radzil wypozyczyc i poprobowac by wybrac swoj ideal. :) Zaczalbym od
        narty typu allround lub women dla dobrze jezdzacych o promieniu skretu ok. 13-14
        m i dllugosci 155-160 cm. Firma ma mniejsze znaczenie.
        • aska2000 Gościu.. 02.02.07, 22:36
          Swiadoma (że to link 'ogólny';) byłam od chwili, gdy sama sprawdziłam jak
          chodzi -tuż po zamieszczeniu go w poście, niemniej aż do teraz przekonana
          byłam,że napisałam o który model mi chodzi...;P

ehh...starość nie radość, zawsze to powtarzam ;)

Miałam na myśli model 'Black Perla' - ze strony głownej wybór nart- for women -
          elegance - Black Perla ...;)

Wybaczcie niescisłość ;)

Pozdrawiam...
          • Gość: Jozzo Re: Gościu.. IP: *.dsl.bell.ca 02.02.07, 22:58
            OK,

nie wiem na ile to odpowiednie ale na podstwie tego co napisalas
            zabawielm sie wybieraczem i wprowadzilem

off slope - no bo jak ci przyjdzie jechac nawet pare razy off w
            swierzym sniegu czy po nieprzeratrakowanym stoku to off jest jak nabardziej OK

ability
          • Gość: gosc Re: Gościu.. IP: *.ghnet.pl 03.02.07, 22:23
            No wiec ta Czarna Perla wydaje sie interesujaca, ambitna narta o - uwaga - malym
            promieniu skretu i silnym taliowaniu. Tyl ma 113 mm - to duzo. Moze byc bardzo
            dobra dla Ciebie, ale moze tez okazac niewlasciwym wyborem. Jeszcze raz narzuca
            sie rada o koniecznosci uprzedniego przetestowania. Ale wyglad ma niesamowity. :)
        • Gość: Jozzo Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.dsl.bell.ca 02.02.07, 22:46
          Yaep !!!?

allroudy ale nie women i od 1600 w gore.
          To to ma ses
          A R wiekszy leprzy - spokojniej sie d jechac.

Jozzo
          • Gość: Elan Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.dsl.bell.ca 02.02.07, 23:07
            Hmmm,

moze i nie Mxxx dosc mocno off slope.
            Trudno powiedzic jak sie nie dotknie narta sniegu.

Jozzo
            • skibunny Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks 05.02.07, 16:55
              testowalam Black Perle i polecam, tylko nie kup sobie za dlugich:)
              i koniecznie ale to koniecznie wez lekcje z instruktorem, zeby zaczac jezdzic
              na krawedzi, tylko wtedy te narty maja sens:)
              powodzenia!
              • aska2000 Skibunny :) 05.02.07, 18:21
                Serio?
                W ten weekend?
                W Korbielowie, w szkółce, o której pisałaś czy gdzie indziej- daj, pls, znać :)

A co do długości- no właśnie, mam 168 cm, 'na oko' rzekomo znawca ocenił mnie
                na te 160- inna długość to ewent. 152, no ale ja dotąd na 'klasykach' zawsze
                dłuższych jeździłam- ostatnio 175 cm..
                Wiem, wiem - 'oldschoolowo' strasznie, chociaż jeszcze nie geriatrycznie ;P P

To co- 160 cm oki czy jednak nie...?
                No bo niby 168 - (5/15 cm) tak by wychodziło...
                A waga jakieś znaczenie ma, czy raczej nie..?

Pozdrawiam!

P.S.... tak czy siak, z pewnością od wypożyczenia rozpocznę - czasem rozsądek
                do głosu dopuścić należy ;P
                • skibunny Re: Skibunny :) 06.02.07, 18:04
                  nie, nie w ten weekend...i nie w korbielowie:) pozyczylam sobie od kolezanki:)
                  obu nam sie ta narta bardzo podoba...
                  nie znam nikogo, kto sprobowal nowej, taliowanej narty i "wrocil" do nart
                  prostych i dlugich... wszystko zalezy od tego jak i gdzie lubisz jezdzic...
                  moja rada jest taka jak wszystkich: wypozycz narty, przetestuj kilka par;
                  dluzszych, krotszych, o roznej twardosci... i zobacz jaka odczuwasz roznice,
                  zwroc uwage na promien skretu, jesli chcesz sie pobawic w carving, nie powinien
                  byc wiekszy niz 14 m...
                  a potem dopiero pomysl o tym jaka marka narty...
                  a ze szkola z korbielowa jezdze na ich wyjazdy szkoleniowe!
                  • aska2000 Re: Skibunny :) 06.02.07, 22:07
                    Tiaaaaaa..;)

Z rady skorzystam - z pewnością :)
                    Zresztą - mój pierwszy post wyrażał taką intencję, czyż nie?

Wypożyczę, wypożyczę ... tylko 'kaj ten śnieg, ludzie mili?!?!?!', hęęęę?
                    Szczyrk- cieńko (nawet na Ćieńkowie;) , Wisła- takoż, a i w Ustroniu nie
                    lepiej, słyszałam...

To GDZIE?? , ludzie mili,że Was spytam w końcu, co ?!?!

Korbielów może..??

Był ktoś niedawno może..?

;)

• Gość: asterix Re: Co wybrać z Elan'ów - proszę o podpowiedź eks IP: *.ebro.at 12.02.07, 14:03
        Spróbuj ELAN Race SL lub ELAN FLOW 8.2 - powinny Ci się spodobać (szczególnie
        SL-ki)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka