zolviu 07.01.08, 13:38 jakos tak wyszlo ze chyba kilka dni bede w ustroniu kolo wisly jesli chodzi o narciarstwo na tych terenach to jestem zielony. moglby ktos podpowiedziec gdzie w ogole, bedac tam, moglbym sprobowac pojezdzic? pozdrawiam piotr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zolviu Re: ustroń 07.01.08, 17:41 nikt nie pomoze? :( sam zaczalem patrzec w necie i czytac komentarze... troche masakra jedna rzecz rozbawila mnie bardzo. patrzcie jaka realistyczna mapa tras! jest na niej pełny parking i długaśna kolejka do wyciągu :) narty.onet.pl/_i/map/soszow.gif pozdrawiam piotr Odpowiedz Link Zgłoś
madziaa20 Re: ustroń 08.01.08, 16:40 Zależy jak jeździsz...Polecam Czantorię dla dobrze jeżdżących- krzesełka są nowe, dobra przepustowość, średnim polecam Soszów- zazwyczaj kolejka w wekendy, dużo osób spowodowana fajną trasą, ładnie utrzymaną , naśnieżoną (orczyk), polecam poniwiec- ciekawa trasa, krótka, ale da się ja poczuć, dobrze utrzymana (orczyk) Bus wozi z pakingu. Jeżeli słabo jeździsz to małych wyciągów jest na pęczki wystarczy, że wyjrzysz przez okno... Jeżeli chcesz wyciąg krzesełkowy to mała palenica jest tez ok...Mało ludzi i w miarę porządna trasa dla narciarza to Stożek w Wiśle (zaraz niedaleko), 2 czarne, 1 czerwona, niebieska laskiem, krzesełkowy wyciąg, osobiście po Poniwcu i Czantorii gdzie mam najbliżej tam lubię zjeżdżac... Odpowiedz Link Zgłoś
ewangelizator_carvingu Re: ustroń 08.01.08, 17:12 sprawdź jakie warunki na Czantorii, co prawda nie za bardzo dbaja tam o stok, ale górka ma warunki do nart Odpowiedz Link Zgłoś
madziaa20 Re: ustroń 08.01.08, 17:27 ewangelizator_carvingu napisała: > sprawdź jakie warunki na Czantorii, co prawda nie za bardzo dbają > tam o stok, ale górka ma warunki do nart > Jeździłam teraz w niedzielę, śniegu nie jest dużo, ale było ok... Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Soszów 08.01.08, 21:26 Ja wybieram sie w piatek do Wisly - przy okazji polecono mi Soszow. Stozek tez jest dobry - ale 400 m. trzeba na butach stozek.narty.pl/ W sobote mam zarezerwowany stok kolo hotelu Stok www.hotelstok.pl/wyciag.html :) Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Soszów 13.01.08, 19:57 Bylam na stoku Kiczera w Wiśle. Polecam. Zdjęcia tu: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1029246,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1029247,2,2.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1029248,2,3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jard Re: ustroń IP: *.devs.futuro.pl 09.01.08, 13:34 Narciarz ze mnie sporadyczny, więc porównań nie mam, ale zarówno w Wiśle jak i Ustroniu jeździłem. W Ustroniu polecam Poniwiec - długi stok (tzn. jakieś 700-900 metrów ;))o stałym nachyleniu (więc może dla niektórych nudny), orczyk. Dojazd bezpłatnym "firmowym" busem z bezpłatnego parkingu. Druga w moim rankingu Palenica - stok podobnie długi i szeroki jak Poniwiec, ale znacznie bardziej płaski. Za to wjazd krzesełkiem. Na Czantorii tłum, więc jeśli komuś wystarczą łatwiejsze trasy to polecałbym stoki na P. W Wiśle mam dobre wspomnienia z Cieńkowa - dwie dość długie (blisko kilometr), urozmaicone (na górze stromo, od połowy płasko) czerwone trasy. Dodatkowo niebieska, ale to częściowo narciarstwo biegowe. Wjazd orczykiem. Jako początkujący jeździłem też na Parteczniku w centum Wisły - 500 m, bardzo szeroki, płaski, wjazd talerzykiem. Od 8-ej do 9-tej za darmo ;). Odpowiedz Link Zgłoś
zolviu Re: ustroń 14.01.08, 19:29 dziekuje wszystkim za podpowiedzi bylem w weekend ustron zrobil na mnie dobre wrazenie jako miejscowosc wypoczynkowa. czysto, ladne domki, ladne widoki, dobry dojazd z centralnej polski - od lodzi dwupasmowka prawie do samego konca bylismy z poltoraroczna corka, duzo atrakcji dla dzieciaka - jak na taki wyjazd to ok, moze przejade sie tam kiedys jeszcze latem co do narciarstwa to jakas wielka pomylka. zeby nie bylo - probowalem, w sobote soszow, w niedziele stozek. na czantorie sie nie zdecydowalem bo po czarnej ziemi nie chcialem jezdzic. wiem ze pogody sie nie przeskoczy. jak jest +6 czy +7 i cieply wiatr to jazdy nie bedzie dobrej. ale te trasy powinny byc pozamykane, a nie na dole mydli sie ludziom oczy ze jest jazda a po wjezdzie na gore placz i zgrzytanie zebami. z soszowa najwiecej wrazen dostarczyl mi wjazd orczykiem czesciowo po trawie a ze stozka dojazd i 400 metrow "z buta" pod wyciag - zeby przekonac sie ze pan parkingowy, ktory mowil o dobrych warunkach na gorze, mowil chyba o warukach do wypasu owiec na kolana rzucila mnie cena jednodniowego karnetu na "kolej linową czantoria". za calodniowa jazde (7 godzin) dwuosobowym krzeselkiem jedną trasą po czarnej ziemi mialem zaplacic 100 zlotych. cortina, st.moritz, i inne "kiepskie" osrodki alpejskie sie chowaja naprawde to jakas masakra, skad sie biora na to chetni, trzeba miec nierowno pod sufitem zeby z wlasnej woli niszczyc narty w takich warunkach i jeszcze za to placic... acha, na soszowie, na niebieskiej gdzie byly muldy do kolan i kepy trawy na moja zone wpadla z rozpedem jakas dziewczyna. po chwili podjechal instruktor ktory mial ta dziewczyne pod opieka i z rozbrajajaca szczeroscia powiedzial nam, ze dziewczyna ma pierwszy raz narty na nogach... i ten idiota puscil ja na tak przygotowana trase miedzy stada ludzi. bylem tak zdziwiony jego glupota ze zapomnialem go porzadnie nabluzgac... wyjazd udal sie bardzo, odpoczelismy, jestesmy zadowoleni. szkoda mi tylko tych kilku godzin zmarnowanych na te pseudonarciarstwo pozdrawiam piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka Re: ustroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 19:56 dzieki za relacje, my wlasnie z 16mczna corka sie wybieralismy, ale w tej sytuacji szkodza czasu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1forumowicz Re: ustroń IP: 195.47.201.* 16.01.08, 07:41 witam trochę naczytałem się o tym ustroniu... wybieram się tam od 2-9 II ale tylko dlatego że mam tam darmowy nocleg. zastanawiam się jednak aby jeździć po drugiej stronie granicy, to tylko kawałek. czy ktoś z Was może coś polecić po "drugiej stronie"? z tego co jeden z was napisał że karnet na czantorię kosztuje 100zł a śnieg to loteria, to z samej zasady już sobie odpuszczę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś