Dodaj do ulubionych

raty na dowód-jak to jest?

12.09.06, 10:10
koleżanka jest bezrobotna z prawem do zasiłku,zobaczyła że w Avansie dają raty
na dowód(bez zaświadczenia z pracy) i mówi,że weźmie zakupy na takie raty.Ja
uważam,że oni mają swoje sposoby,żeby na podstawie dowodu osobistego sprawdzić
czy ona ma zatrudnienie z dochodami i nic nie dostanie.Która z nas ma rację?
Czy można wziąć towar na raty ot tak,bez zabezpieczenia finansowego?
Obserwuj wątek
    • Gość: a.swistak Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:53

> uważam,że oni mają swoje sposoby,żeby na podstawie dowodu osobistego sprawdzić
      > czy ona ma zatrudnienie z dochodami i nic nie dostanie.

Na podstawie dowodu osobistego nie sprawdzą czy ma zatrudnienie !!!

> Czy można wziąć towar na raty ot tak,bez zabezpieczenia finansowego?

Nie mozna.

Kredyty (w tym systemy ratalne) dostępne na dowód są najczesciej wtedy gdy:

Korzystałaś z danego banku biorąc juz kiedys cos na raty i spłaciłaś wsztystko
      w trminie- tak ma np. Lukas Bank

Sprawdzają w BIKu twoją historie kredytową - jezeli jest wszystko OK to dadzą
      na dowód (np. KK FOrtis Banku, Polbanku, EuroBank i jego kredyt na dowód)

lub bedziesz miała wysokooprocentowany kredyt/ np. Provident

Wtedy dostaniesz na dowód

Oczywiscie jest to wytłumaczenie uproszczone :)

Pozdrawiam
    • szpieg.szoguna Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 06:14
      Raty na dowód możesz wziąć jeszcze na dwa sposoby:

- wpłacić ok. 30 % wartości towaru, a reszta rozkładana jest na tyle rat ile
      chcesz,

- bez pierwszej wpłaty, ale wtedy musisz złożyć oświadczenie na papierze, że
      zarabiasz tyle i tyle i z jakiego tytułu, jeśli oni to sprawdzą, a ty
      nakłamałaś wtedy do paki :)
      • Gość: Pewex Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.cyberlex.pl 21.09.06, 09:11
        no nie wiem czy do paki, ale fakt te 30% wpłaty :) ostatnio tak kupowałem w ikei :) bodajże wpłata 20% wartości towaru, fakt pytają o dochody i ztrudnienie, nie wiem czy sprawdzają ;) wykonując wolny zawód nie mam stałego zatrudnienia ale raty dostałem i nigdy nie wiem czy zadzwonili do firmy dla której pracuje :)
        • Gość: Miś Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.09.06, 13:40
          > raty dostałem i nigdy nie wiem czy zadzwonili do firmy dla której pracuje :)

E tam, firma takich danych nie podaje, zwłaszcza telegonicznie, chyba że durna jaka.
      • anika99 Re: raty na dowód-jak to jest? 25.09.06, 21:22
        "bez pierwszej wpłaty, ale wtedy musisz złożyć oświadczenie na papierze, że
        zarabiasz tyle i tyle i z jakiego tytułu, jeśli oni to sprawdzą, a ty
        nakłamałaś wtedy do paki :)"

tak nawet samochód mozna kupić
        wiem bo tak kupiłam :))
        • Gość: Miś Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.09.06, 08:00
          > zarabiasz tyle i tyle i z jakiego tytułu, jeśli oni to sprawdzą, a ty
          > nakłamałaś wtedy do paki :)"

A ja będę drążyć dalej, gdzie mają spawdzać, pomysły na "dzwonienie" do miejsca pracy odrzucam, skarbówka - nie, no chyba że wiedzą w jakim banku mam konto i sie dogadają ile to ja tych przelewów dostaje. Nawet gdybym podpisała upoważnienie do zbadania moich dochodów to pracownik banku musiałby potuptać do firmy a i to nie wiem, czy upoważnienie by starczyło, w końcu nikt nie ma tam obowiązku badać prawdziwości mojego podpisu na jakimś oświadczeniu, najprędzej zadzwonili by do mnie z mojej firmy.
    • yavorius Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 10:51
      W Erze można wziąć telefon do 1000 zł brutto, ale z DWOMA dokumentami
      tożsamości:

www.era.pl/index.php?id=raty§ion=indy
    • aagnes Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 11:24
      Raczej mozliwe, raz bralam w ten sposob, ze wplacilam 20 lub 30 % wartosci
      pralki (zepsula sie na dzien przed swietami i myslalam, ze na zawał umrę), do
      pracy nie chodzilam, mialam wolne i dowód + paszport w takiej opcji wystraczyl.
      Kolejnym razem chcialam kupic łóżko i poszlam grzecznie z karta ktora dostaje
      kazdy kto splacil ladnie kredyt (chyba Lukas bank) i z ktora dostalam list
      informujacy, ze do 5000 bez zaswiadczenia moge dokonac zakupów, ale niestety
      pani potraktowala mnie niemiło i w ogole o tym mowy nie bylo (chodzilo o łózko
      za 690 zl hehe).
      nie ma reguł ale sprawa nie jest niemożliwa.
      • szaramysz30 Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 12:01
        Ja nie jestem nigdzie zatrudniona. Brałam sprzęt rtv w sklepie który się
        reklamował że przy wpłacie 20% sumy zakupu reszę spłacam w ratach bez
        zaświadczeń o dochodach. Potrzebne dwa dokumenty tożsamości ze zdjęciami. Cały
        ten kredyt finansował GE Many Bank. Gość w sklepie pytał o zródło dochodu to
        powiedziałam że mam rentę ale wpłacaną na konto więc nie mam przy sobie odcinka.
        Wszystkie dokumenty wypełnił i wysłał mailem do banku gdzie sprawdzili w bik-u
        czy nie miałam wczesniej kłopotów ze spłatą jakiegoś długu. Wszystko jest ok. i
        dostałam ten sprzęt na raty. I bardzo dobrze bo chociaż nie pracuję na umowę to
        mam dość regularne przychody z innych zródeł ale nie mogę brać kredytów. A tak
        po spłacie tego proponują w tym banku kartę kredytową bez żadnych dodatkowych
        zaświadczeń. To mi bardzo ułatwi życie a że jestem osobą rozsądną to zależy mi
        na terminowych wpłatach rat bo jak zawalę to kto mi pózniej da jakiś kredyt? Ten
        GE Many Bank jak dla mnie jest genialny z tą swoją propozycją. Widać że nie
        traktują klientów jak te wielkie molochy bankowe bo wiedzą że sytuacja na rynku
        jest trudna i duża konkurencja. A takich osób bez oficjalnej "zdolności
        kredytowej" na rynku jest dużo i mozna na nich zarobić. W końcu jak nie będą
        spłacać tego kredytu to zabezpieczeniem jest ten zakup który brali na raty.
        Tylko odradzam sieć Avans bo jest droższa od innych sklepów. Lepiej popytać w
        małych sklepach o ceny i możliwość rat. Ostatnio brałam lodówkę gdzie w avansie
        była droższa o 40zł i musiałabym czekać na nią 7 dni, a w małym prywatnym
        sklepie dostałam ją taniej o te 40zł i była sprowadzona na drugi dzień. Raty też
        gość proponował i było korzystniej.
        • araya Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 13:29
          Gratuluję udanego tekstu reklamowego. GE Money będzie wdzięczny!
    • Gość: oo Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 11:43
      Pracuje przy udzielaniu kredytow i niestety nie mam dobrych wiesci dla ciebie.
      Zawsze podajesz pisemnie badz ustnie dane firmy w ktorej pracujesz i jakie
      osiagasz zarobki. Jesli wczesniej nie bralas kredytu to istnieje bardzo duze
      prawdopodobienstwo ze twoje dane beda weryfikowane (weryfikacja moze nastapic
      rowniez nawet wtedy gdy juz zaciagalas wczesniej kredyty). Ewentualnie gdy
      bylas stalym klientem banku (nim stracilas prace) to moze ci udziela (jelsi
      oczywiscie zataisz info ze teraz jestes bez pracy - ale nie polecam tej metody)
    • araya Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 12:00
      > Czy można wziąć towar na raty ot tak,bez zabezpieczenia finansowego?

Zabezpieczeniem przeważnie jest właśnie ten towar - tzw. przewłaszczenie rzeczy
      na kredytodawcę (bank)
      • Gość: limoonka Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:06
        dowiadywalam sie o te raty na dowod wlasnie w avansie i niby wystarczy dowod
        ale trzeba podac nr tel do firmy w ktorej pracujesz a oni tam dzwonia i sie
        dowiaduja ile zarabisz itd im chodzi o to ze ty nie musisz zalatwiac zadnych
        papierow tylko mozesz sobie bedac np na zaupach przy okazji kupic cos na raty,
        oczywisice jesli masz odpwiednie dochody albo juz males kredyt ktory regularnie
        splacales
        • Gość: Miś Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.09.06, 13:49
          Niejedna firma chroni informacji o wysokościach pracowników jak oka w głowie. Nie dla tego że się wstydzą, ale utrudnia to między innymi podkupowanie pracowników. I co? I dzwoni "Pani Basia z Banku" a oni juz lecą podawać zarobki?? Coś zalewasz.
    • smoczyca.spod.wawelu Re: raty na dowód-jak to jest? 21.09.06, 12:42
      Niby na podstawie dowodu, ale w spisywanej umowie podajesz, gdzie pracujesz i
      wysokość zarobków :-)
      Dodatkowym zabezpieczeniem jest kupowany towar.
    • Gość: Ewa Rolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 07:56
      A rolnik - dział specjalny produkcji rolniczej - sam sobie sterem, okrętem i
      żeglarzem - ma szansę na kredyt na dowód?
      Jak myślicie?
      • kjpb Re: Rolnik 22.09.06, 17:10
        mam przyjemność prowadzić sklep w sieci avans, więc moze będę przydatny

rolnicy: jeśli nie masz zaświadczenia z UG, podajesz ile masz hektarów
        przeliczeniowych, (rolnicy raczej nie wiedza ile mają dochodu miesięcznego) ja
        wtedy sobie mnoże, dziele, wspisuje twój dochód miesięczny, nazwe twojego
        urzędu gminy i.. możesz dostać kredyt

emeryci i renciści podają numer emerytury/renty, dochód miesięczny i.. mogą
        dostać kredyt

osoby zatrudnione podaja dokładną nazwe, adres i nip firmy, okres zatrudnienia,
        dochód miesięczny i.. mogą dostać kredyt

osoby prowadzące działalność podają nazwe, adres firmy, nip, nr wpisu do
        ewidencji i.. mogą dostać kredyt

co do postu, że zabezpieczeniem kredytu jest kupiony produkt.. bzdura :) kredyt
        wyceniony jest na duzo więcej niz rzecz, którą kupujesz, dlatego nie myśl, że
        bank będzie zabierał ci stary telewizor.. nie będziesz spłacał, to bank sam
        sobie spłaci z twoich dochodów, tyle że będzie to dużo wyższa kwota

za podawanie nieprawdziwych danych grozi oczywiście odpowiedzialność karna

aha i pamiętajcie.. raty na dowód = raty na nowy dowód. jeśli jest stary dowód
        potrzebny będzie drugi dokument stwierdzający tożsamość

co do postu- jaki to fajny bank, wie że w Polsce jest ciężko więc ma tak
        wspaniałą oferte.. oferta raty na dowód skierowana jest dla ludzi, którym
        spodoba się cos w sklepie i nie mają ze soba zaświadczeń (lecz w każdej chwili
        mogą je zdobyć).. nie jest to oferta dla naciągaczy i innych kretynów, którzy
        myślą, że uda im się przechytrzyć bank..

pozdrawiam

• Gość: Natasza Re: raty na dowód-jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:15
      To proste!Nie ma czegos takiego jak rata na dowod....ja tez probowalam...mam
      dziecko wiec takie pieniazki byly nam potrzebne,moj maz mial prace,ale w takich
      bankach trzeba oprocz dowodu pokazac pewne zaswiadczenie od pracodawcy ze ma
      sie prace minimum 3miesiace....takze bez tego ani rusz...Ja polecam AIGO,tam
      faktycznie jest na dowod i tylko dowod aczkolwiek odsetki uuuuhuhu.Ja bralam 5
      000 a zwracam dodatkowo ok 2000.No niezle...Pa pozdrawiam
    • Gość: HAHAHA na dowód IP: *.free.aero2.net.pl 27.02.14, 00:17
      W Credit Agricole i Santanderze do 3000zł. puszczają na sam dowód, musisz tylko podać im jakiś zakład pacy który jest efektem Twojej wyobraźni :D.
      Powodzenia!
      • Gość: Jezus Re: na dowód IP: *.gdynia.mm.pl 01.04.14, 00:17
        Skad masz takie informacje ? Mozesz powiedziec cos wiecej ?
        • Gość: gosc Re: na dowód IP: *.play-internet.pl 03.12.14, 21:05
          Możecie mi wytłumaczyc jak to jest z ratami na allegro? Będąc zatrudniona wzięłam na raty parę rzeczy, w międzyczasie stracilam pracę, no i alior bank udzielił mi znowu pożyczki, tj wzięlam znow cos na raty allegro, szczerze nie spodziewalam sie, że w ogole dostanę ta pożyczkę. Kwoty rzeczy z allegro nie są jakieś wysokie. Czy grozi mi za to sąd?
    • igels Re: raty na dowód-jak to jest? 24.06.16, 08:11
      Pozwole sobie zadać pytanie i nieco odświeżyć temat. NIeco zapoznałam się z tematem oraz u mnie w mieście jedyny sklep, który ma raty 0% to rtv Euro agd. Czy ktoś moze kupował tam coś na raty? Sama zastanawiam sie nad kupnem na raty blendera oraz tostera. Nie chce kupować za gotówkę ale z to raty spokojnie mogłabym sobie spłacać.

Jakie doświadczenia ze sklepem? Czy przy zakupie takich drobnych sprzętów również trzeba mieć zaświadczenie o dochodach ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka