luni8 13.11.13, 20:16 Wyjaśni mi ktoś coś takiego? mam obecnie na koncie taką sytuację: >Saldo księgowe 1 644,53 PLN >Saldo dostępne 1 944,53 PLN >Kwota zablokowana 700,00 PLN (2 transakcje: 500zł i 200 zł) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zarabiamnet Re: saldo a srodki dostępne 14.11.13, 04:26 Musiałbyś podać więcej danych, niestety nie są wystarczające. Saldo księgowe to bilans na koncie zaksięgowanych transakcji, saldo dostępne to bilans księgowy minus blokady na koncie, zarezerwowane środki na poczet transakcji, itp. Czy może to jest w banku ING? ING np wieczorami przy przelewach wewnętrznych zwiększa saldo dostępne, natomiast następnego dnia dopiero księguje środki na rachunku. Sytuacja została zbyt powierzchownie opisana abyśmy mogli Ci doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: saldo a srodki dostępne 14.11.13, 11:03 Dzięki za odpowiedź. To jest alior bank. Poszukałem i znalazłem :) Przy okazji kredytu bank dorzucił mi możliwe 1000 zł debetu i stąd takie dziwne liczby. Saldo księgowe ani nie odjeło mi tych zablokowanych 700 zł, ani nie dodało możliwego debetu. Przy środkach dostępnych debet był już liczony. Zdziwiło mnie to bo kiedyś jak miałem konto w PKO BP (dobrych 6 lat temu) debet nie pokazywał się w środkach dostępnych tylko jako minus na koncie gdy z niego korzystałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: saldo a srodki dostępne IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.13, 09:40 Kwota zablokowana, czyli wstępnie zarezerwowana na poczet transakcji, np. przez pytanie autoryzacyjne (sprawdź w google). Np. w sklepie. Terminal sklepowy wstępnie blokuje kwotę transakcji a dopiero w nocy, raz dziennie rozlicza wszystkie transakcje sklepowe. Wstępne blokady często też robią hotele, wynajmujący auta itp. rezerwacje. Gdy transakcja nie zostanie rozliczona bank (po określonym przez siebie terminie) sam zdejmuje blokadę. Odpowiedz Link Zgłoś