Dodaj do ulubionych

Żenujące zwroty i wyrażenia.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 23:45
Są jakieś zwroty, bądź wyrażenia, które szczególnie was wkurzają bądź wprowadzają w zażenowanie?
Ja znałam kiedyś taką dziewczynę, która mówiła: majtochy, skarpetochy, buciochy -itp. Wnerwiające! Kiedyś zamawiała pizzę na imprezie i zapytała nas, czy chcemy z grzybochami.
Ta sama dziewczyna używała namiętnie słowa "grzebolić", zamiast "grzebać". Pytała więc np, czy ktoś przypadkiem nie grzebolił w jej szafce itp. Szczytem wszystkiego było, kiedy opowiadała nam o jakiejś imprezie: "..i wtedy Anka wchodzi do pokoju, a tam Jacek Ewce grzebolił w majtochach!" ;D Padłam ;D
A ostatnio jechałam pksem (3h) i siedziały za mną 2 dziewczyny. Przysłuchiwałam się ich rozmowie i wyszło, że znają się tylko z widzenia, ale mają wspólnych znajomych. Jedna z tych dziewczyn opowiadała o jakiejś lasce "Elinie", przekonując, że druga na pewno ją zna, ona jednak wyraźnie nie mogła skojarzyć. W końcu się dogadały, że chodzi o "Elę". Myślałam, że "Elina" to po prostu zwykłe przezwisko, ale w dalszej rozmowie okazało się, że ta panna ma w ogóle jakiś poroniony sposób przekręcania imion. Mówiła jeszcze o "Asinie", "Kasinie", "Ulinie". Najlepsze było jednak, kiedy zaczęła "..a taka moja kumpela Agina..." :/
Obserwuj wątek
    • Gość: largecoffee Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 10:54
      Nienawidzę określenie "ochajtać się". Mam teraz w pracy koleżankę, która go używa. jakoś tak się złożyło, że miała już kilka okazji. Nie mogę się zmusić, żeby ją polubić.
      • Gość: migotka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 14:14
        Nielubić kogoś jedynie za ochajtanie to chyba przesada. Również tego zwrotu nie lubię i tez mam znajomą, która tylko jego używa w odniesieniu do ślubow. Natomiast cuda tj. uczni, kupywać, doktorowa w odniesieniu do lekarki to u niej norma.
        • monikate Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 16.10.10, 17:16
          Też znam taką, co mówi dla odmiany "majciochy". Nie znoszę mówienia na swoje dziecko "Młody" lub "młoda" zamiast "syn" i "córka".
          • lustroo Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 22:26
            Nie wiem czy żenujące, ja natomiast dostaję gęsiej skóry jak słyszę: typiara, kupywać, joł. Brr.
        • maitresse.d.un.francais historyjka z powyższymi określeniami 16.10.10, 18:18
          Agina ochajtała się i zamiast kupywać sexy majciochy, kupuje grzybochy na obiad i grzeboli w garach! A doktorowa jej powiedziała, że zamiast jednego młodego będą czworaczki!

Tak kończą się romanse wśród uczni ZSZ!
          • zawsze_m1 Re: historyjka z powyższymi określeniami 25.10.10, 22:33
            rozwaliłaś mnie buahahahaha!!!!!
          • kawe_prosze79 Re: historyjka z powyższymi określeniami 02.01.11, 23:30
            maitresse.d.un.francais napisała:

> Agina ochajtała się i zamiast kupywać sexy majciochy, kupuje grzybochy na obiad
            > i grzeboli w garach! A doktorowa jej powiedziała, że zamiast jednego młodego
            > będą czworaczki!
            >
            > Tak kończą się romanse wśród uczni ZSZ!

No kapitalne! :-)
          • ylunia78 Re: historyjka z powyższymi określeniami 12.01.11, 11:22
            maitresse.d.un.francais napisała:

> Agina ochajtała się i zamiast kupywać sexy majciochy, kupuje grzybochy na obiad
            > i grzeboli w garach! A doktorowa jej powiedziała, że zamiast jednego młodego
            > będą czworaczki!
            >
            > Tak kończą się romanse wśród uczni ZSZ!

historyjka super,ale komentarz nie potrzebny...uważasz,że "uczeni:są tacy oh i ah?hm?
      • fomica Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 17.11.10, 19:43
        Oo, tez tego nie lubię. I jeszcze nie lubie słowa "hajs", jedna znajoma chyba nie zna innego określenia pieniędzy bo zawsze tak mówi. To chyba jakas gwara młodzieżowo hiphopowa czy co?
        • tomek854 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 03.01.11, 16:31
          a to nie jest ze Śląska?
    • Gość: Mirek Odpoczywa się samemu, a śpi się z kimś. IP: *.toya.net.pl 16.10.10, 23:53
      Nie kumam skąd to. Mi się zdarza spać samemu.
      • laferme Re: Odpoczywa się samemu, a śpi się z kimś. 17.10.10, 12:10
        wkurza mnie określenie kiedy ktoś mówi "zapalę fajka, masz fajka, daj fajka" itp
        wrr
    • pigeon23 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 17.10.10, 12:47
      a mnie wkurza jak moja koleżanka w pracy mówi: "bagaj" - bagażnik, "okiszon" zamiast po prostu ok, "helołsik" (bleee!) zamiast zwyczajnego, hej, cześć, "jacha" zamiast jasne, ok itp. Krew mi się gotuje jak codziennie w pracy to słyszę po kilkanaście razy (mam na myśli ten "helołsik" bo tak się wita ze wszystkimi) , bleee!
      • ylunia78 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 12.01.11, 11:23
        pigeon23 napisała:

> a mnie wkurza jak moja koleżanka w pracy mówi: "bagaj" - bagażnik, "okiszon" za
        > miast po prostu ok, "helołsik" (bleee!) zamiast zwyczajnego, hej, cześć, "jacha
        > " zamiast jasne, ok itp. Krew mi się gotuje jak codziennie w pracy to słyszę po
        > kilkanaście razy (mam na myśli ten "helołsik" bo tak się wita ze wszystkimi) ,
        > bleee!

no proszę,a myślałam,że to tylko gó...arze w podstawówce używają:D
    • Gość: crom Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 17.10.10, 15:30
      uwaga
      bede kontrowersyjny;)
      wkurza mnie jak ktos na pole /znaczy obszar mowi dwor/
      idz na pole to niby malopolskie i smieszne
      tylko nie ma dworu magneycznego
      nie ma dworu positon w f1
      i nie ma pracy w dworzu grawitacyjnym
      wiec do bani z taka argumentacja;)

pzdr.
      • maitresse.d.un.francais Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 17.10.10, 16:49
        dworzu grawitacyjnym

DWORZE

ale argumentacja fajna ;-) niemniej ja idę na dwór ;-)
        • sylki Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 17.10.10, 23:23
          Bo ci z miasta chodzili na dwór ;) a ci ze wsi na pole to chyba jasne ;)
          A tak poważnie, to zawsze się zastanawiałam skąd się to wzieło, że jedni mają dwór inni pole :D
          P.S ja wychodzę na dwór
          • nessie-jp Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 02:33
            > A tak poważnie, to zawsze się zastanawiałam skąd się to wzieło, że jedni mają d
            > wór inni pole :D

No stąd właśnie, że w mieście wychodziło się na podwórze (z którego po kolejnych skrótach wyszedł "dwór")... Prawdopodobnie wersja małopolska się ukształtowała pod wpływem gwary bardziej sielankowej.
            • zachelmie Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 05.01.11, 21:59
              mumford and sons, mniam! :)
          • zawsze_m1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.10.10, 22:36
            ja też wychodzę na dwór i pierwsze słysze o tym polu! (?), a w ogóle wkurza mnie w tym temacie, gdy ktos mówi "na dworzu", zamiast "na dworze"
            • Gość: alga Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.11.10, 21:35
              "Dwor" to jakby nie to samo co "pole". W tym uzyciu raczej sugeruje przestrzen na zewnatrz budynku, pomieszczenia, itp. i raczej jest to wszystko jedno czy wychodzi sie na ulice, podworko, czy pole; jest to nadal ten sam "dwor". A w ogole to krakusy w ogole mi nie przeszkadzaja ze swoimi "polami", "nakastlikami", "flizami" i "ubieraniem" butow. A z Krakowa ani z Malopolski nie jestem. Wrecz przeciwnie.
          • ylunia78 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 12.01.11, 11:27
            sylki napisała:

> Bo ci z miasta chodzili na dwór ;) a ci ze wsi na pole to chyba jasne ;)
            > A tak poważnie, to zawsze się zastanawiałam skąd się to wzieło, że jedni mają d
            > wór inni pole :D
            > P.S ja wychodzę na dwór

O PRZEPRASZAM!!!moja mama urodziła się na wsi i tam wychowała.Miała siostrę,która poznała wuja pochodzącego z miasta.Mama opowiadała mi,jak kiedyś w narzeczeństwie wuja przyjechał do cioci i w pewnym momencie mówi do babci,że idzie na pole.Babcia zastanawiała się co on chce robić "na polu" ?przecież zima.Potem okazało się,że poszedł na dwór.Więc "na pole" w tym przypadku mówi się chyba w opolskiem,a "u mnie na wsi"wychodzimy "na dwór":)
            >
            • frred Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 14.01.11, 22:59
              NA POLE chodzi się w tych częściach Polski, gdzie przeważały wpływy austriackie. W Sosnowcu przeważały rosyjskie, więc mu chodzimy na dwór, jak Warszawa:)
          • midrasz3 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.01.11, 14:27
            Wychodzić na pole mówi się w Małopolsce i na Podkarpaciu. W Wielkopolsce wychodzi się na dwór. I nie ma to nic wspólnego z miastem czy wsią.
    • Gość: Bleh ubrać buty!!! IP: *.acn.waw.pl 17.10.10, 16:36
      Do szału mnie doprowadza: "ubrać buty, płaszcz, czapkę" ubiera się kogoś albo się w coś. brr.
      Używanie "mi" i "ci" na początku zdania. Ci się to podoba? Tobie!!! Mnie!!! Albo odwrotnie: Dam tobie to coś... Fuj.
      No i z racji koleżanki Uli słyszane ciągle "pani Ulo"... Nikt nie mówi pani Alo, Elo, Olo. A Ulę wszyscy psują...
      Kopiarka się zepsuła. "Znowuż?" Uchhhhh.
      "Jacha " też mnie denerwuje.
      Natomiast żenujące jest poprawianie przez językowych znawców klasycznych "błędów" filmowych albo literackich, które weszły do kanonu językowego. Oczko odpadło temu misiu, uderzyłem się w skrzynkę, spsute, rozdyźdane... a tu znawca z wyższością: chyba misiowi... eh.
      • knokkelmann1 Re: ubrać buty!!! 17.10.10, 19:26
        ja nienawidzę wtrąceń z j. angielskiego - ołkidołki, poczatujemy, frendować się i innych tego typu wynalazków a najbardziej disować, np. disować panienki
        • Gość: miaumiau Re: ubrać buty!!! IP: *.200.76-86.rev.gaoland.net 17.10.10, 20:53
          > a najbardziej disować, np. disować panienki

A co to, na bogow, znaczy??

• knokkelmann1 Re: ubrać buty!!! 17.10.10, 21:43
            mówić źle, narzekać (to disrespect) ....np, proszę o wybaczenie wulgaryzmu: "głupie ku..., dają dupy na imprezach a potem z powrotem do kolesia. Przestań disować panienki, po prostu nie pasują do siebie i tyle."

wystarczy poczytać fora młodzieżowe to tu to tam. Wybaczę złą gramatykę ale gó...ane angielsko- polskie słowa kością mi w gardle.

• zachelmie Re: ubrać buty!!! 05.01.11, 22:01
            albo: "przeforwarduj mi to"...
        • Gość: mm Re: ubrać buty!!! IP: 109.243.33.* 18.10.10, 20:39
          fokusować :)
        • Gość: Bleh Re: ubrać buty!!! IP: *.acn.waw.pl 21.10.10, 12:28
          albo ustawienia difoltowe. i wrzucić na fejsa.
        • ylunia78 Re: ubrać buty!!! 12.01.11, 11:31
          no mnie wkurza słowo "strikte",generalnie ,"idziemy na clubing",na "aftery"itp z angielskiego zaczerpnięte.Nie ma polskich odpowiedników?Może nie ma,ale mnie drażni to.Zresztą wiele jest takich słów z "angielska" wziętych
          • Gość: gość forum humorum Re: ubrać buty!!! IP: *.play-internet.pl 24.01.11, 01:56
            Ylunia78 - cóż, jeśli pozwoli Pani mi się odnieść, to pochodzenie wyrażenia "sensu stricto" nie jest angielskie... Tylko ŁACIŃSKIE :/
    • nessie-jp Camelowy 18.10.10, 02:34
      Szału dostaję i zgrzytu zębów, gdy kolejna ofiara mody dostaje małpiego rozumu, poszukując camelowego płaszcza, butów camelowych albo camelowej torebki.

Co gorsza, niektóre poszkodowane na języku ojczystym sierotki w ogóle nie zdają sobie sprawy, o jaki kolor chodzi i myślą, że camelowy to taka coolerska i dżezi wersja kaRmelowego...
      • sundry Re: Camelowy 18.10.10, 17:58
        A jaki to jest kolor? Taki jak sierść wielbłąda?:)
        • pochodnia_nerona Re: Camelowy 18.10.10, 21:45
          Tak, o to właśnie chodzi. O taki kolor wielbłądziej wełny :-) Jeszcze karmelowy zniosę, ale kamelowy tudzież camelowy są wnerwiające.
          Mnie nie ruszają za to wszelkie majciochy czy inne jachy i okiszony - traktuję je jako część barwnej osobowości dyskutanta ;-) Mam kumpelę, która neologizuje w fajny sposób i jest to część jej "ja".
          Bardziej mnie wkurzają błędy i przeinaczenia powtarzane bezmyślnie i z uporem maniaka, np. że dom jest "zamieszkały" zamiast zamieszkany. Zamieszkały to jest pan Iksiński w danej miejscowości, wrrrr.
          A do furii mnie doprowadza głupie paplanie z powtarzaniem jakiegoś modnego zwrotu, np. jedna pannica rozmawiała ze znajomymi i bez przerwy wtrącała "no, na bogato", zupełnie ni przypiął, ni wypiął. No i stosowanie kalek językowych, zwłaszcza takich wiernych odbitek z angielskiego. Pamiętam, jak gość zaklął i powiedział: przepraszam za mój francuski. Łacinę, koorva!
          • Gość: aamg Re: Camelowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 10:17
            Błagam, zrób wyjątek dla chust kamelowych! www.zamek.leczyca.info.pl/strony/wystawa_chusty.php
            • pochodnia_nerona Re: Camelowy 19.10.10, 21:07
              Na szczęście, to co innego ;-)
              Ładne te chusty. Fajnie, że tradycja ich wytwarzania się odradza. Nie należy pozwolić zginąć rękodziełu ludowemu i lokalnym tradycjom.
    • bonnie75 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 13:37
      "Zajebisty" - i ja jestem ugotowana z nerwow! :-)
      • be_ell Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 16:42
        Taaa! Se człowiek poczyta i od razu jest w kursie dzieła.
        Dzięki za nowinki w języku polskim.

Mnie do furii doprowadza słowo: żal!
        • the_dzidka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 16:53
          "Plus cośtam do...", np. "błękitne oczy u mężczyzny dodają mu + 100 do zajebistości"
          Jak to słyszę, dostaję +1000 do wybuchu ;-P
      • Gość: Kasia Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: 109.243.2.* 18.10.10, 16:57
        a ja pracowłam z jedną panią 10 lat i ona codziennie wychodząc z biura mówiła;
        Do widzenia kup se trąbkę do pierdzenia"
        ludzie 10 lat jeden tekst!
        • sundry Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 18:00
          Moja mama mi opowiadała, że czytała o jakiejś kobiecie, co się po chyba 25 latach rozwiodła z mężem, bo dzień w dzień, jak wracał z pracy, mówił: Co słychować? i tego nie zdzierżyła;)
          • Gość: q Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.walecznych.net 18.10.10, 19:51
            dziekowka....
            • fomica Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 17.11.10, 19:44
              A co powiesz na "dzięks"?
          • verte34 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 27.10.10, 10:52
            o jakiejś kobiecie, co się po chyba 25 lata
            > ch rozwiodła z mężem, bo dzień w dzień, jak wracał z pracy, mówił: Co słychować
            > ? i tego nie zdzierżyła;)

Ja codziennie słyszę "na zrazie".
            Śmieszne, gdy się usłyszy po raz pierwszy, za 10. razem nuży, potem już tylko wk... do białości.
            • zmija_w_niebieskim Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 28.12.10, 12:57
              I do obsobaczenia :)
      • zawsze_m1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.10.10, 22:39
        swoja droga, lepsze to niż "zaczepisty"! grrrrrr
    • knokkelmann1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 17:19
      albo: dzięki!
      nie mów dzięki, weź do ręki....

żenada - acha i jeszcze coś takiego jak żenułaa
    • sokoll1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 22:35
      zaiste....
      brrrr....
      jak mozna używać tego we współczesnej polszczyźnie!!!!!

pewnie więcej by sie znalazło... ale to jest chyba nb 1
      • aiczka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 11:59
        Mnie w ogóle zwykle razi, gdy inni używają archaizmów. Ale jak ja używam, to jest dowcipne i świadczy o moim obyciu :)
    • Gość: mia Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.range86-161.btcentralplus.com 18.10.10, 22:41
      Doprowadza mnie do furii gdy ktos mowi ''ja nie rozumie/umie'' zamiast ''rozumieM/umieM''.Moja kolezanka ciagle tak mowila,grrrr..I jeszcze takie wtracanie co chwila zwrotu ''co nie?'' gdy sie komus opowiada jakies wydarzenie:No i ide sobie,co nie?A ona tam stoi,co nie?No i patrzy sie na mnie,co nie?''AAAAAAA
      • sokoll1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.10.10, 22:43
        znajomy ojca m,ówi": proszę ja ciebie

cudne! mnie to wkurza :DDDDDDDDDDDDD
        • miss.desaparecida Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 00:13
          "Proszę ja ciebię" nie znoszę. Koleżanka z pracy mawiała też "powiem ja tobie," a mnie trafiał szlag. Nie cierpię też słówka "żal."
          • nathan_brazil Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.11.10, 11:31
            "Proszę ja ciebie" i "powiem dla ciebie" to są regionalizmy wschodnie. Kuzyn z Białegostoku mówił: powiedz dla mamy, tak-o.
    • sokoll1 Szczyt bezczelności 19.10.10, 03:19
      Szczyt bezczelności!)

przed chwilą byłam na FK
      z usta faceta padło powyższe sformułowanie...
      to juz wolę stwierdzenie: szczyt głupoty :P

dla mnie szczyt bezczelności jest sformułowaniem tak pretensjonalny,m...
      głupie nawet w ustach kobiety....
      a co dopiero... faceta!!!!!!!!!

ja używam wyłacznie jako humorystyczny dressing puentujący sytuację ;D
    • kasiaba1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 07:44
      Ja mam mordercze zapędy jak słyszę określenie "parka" w odniesieniu do dwojga rodzeństwa przeciwnej płci,.
      No żesz... Parkę to można mieć papug albo królików, nawet fajnie bo można je sobie wtedy rozmnażać :D
      Jak miałam córkę i syna to prawie każdy "o jak fajnie, masz PARKĘ", grrrrrrrrrrrrrrrr
      Jeszcze dodatkowo jakby posiadanie tzw. parki było o sto razy większym szczęściem niż dwóch synów albo dwie córki.

Blog Poppy

• laferme Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 11:08
        nie lubię jeszcze "słitaśnych" "lofkuf" i te pe....
        i jak ktoś mówi do mnie Kamilu
    • krolowa.mieczy Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 11:13
      Miałam kiedyś koleżankę w pracy, która mówiła "bamber" o tych któych nie lubiła czyli... o wszystkich :/
      Wkurza mnie jeszcze gdy ktoś wtrąca co chwilę "prosze ja ciebie", "wiesz", "co nie?" i każde zdanie kończy "byłam dziś w sklepie, tak? widziałam Zdzisię sąsiadkę, tak?" Wrrrrr!
      A ze śmiesznych: koleżanka po dziś dzień mówi "żołmierz" i "brondzowy".
      :)
    • mechantloup Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 11:29
      Wyżej wspomniane "ja rozumie" i w wersji wykwintnej "ja rozumię". Do tego to cholerne "ubrać sukienkę/buty/żakiet"

A najbardziej na świecie wk...wia mnie publiczne jowialne i rubaszne pokrzykiwanie słów jakiejś ludowej przyśpiewki: "Gdyby nie ta dziura w desce to by Baśka był panną jeszcze". No bo to taaaakie zabawne, nie?
      • eurytka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 11:57
        Same jakby nowomodne Dulskie tu się wypowiadają:)
        • knokkelmann1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 12:36
          i jeszcze - żem się zdziwił, żem się wku...ł, żem poszedł.
          • bonnie75 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 12:57
            Szczerz mowiac, wole to "rozumię" od "chcem"!
          • Gość: mr Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.retsat1.com.pl 19.10.10, 14:29
            No to ma uzasadnienie gramatyczne - kiedys mieliśmy w języku polskim czas zaprzeszły. To pewnie taka pozostałość. Ale fakt, wkurzające. "Rozumie" wymiata:)
            • Gość: znam_sie Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.icpnet.pl 08.01.11, 22:42
              Czas zaprzeszły stosowało się z czasownikiem "być", np. poszedł był wcześniej do domu.
              Partkuły "żem", "żeśmy" można prawidłowo stosować w języku polskim w zdaniach podrzędnych, które zaczynają się od "że", np. Powiedziałam, żeśmy przyszli za późno.
              Natomiast niepoprawne jest stosowanie tego w innych zdaniach.

A co do "umie" i "rozumie", jak byłam w liceum pani od fizyki bardzo wyraźnie akcentowała "ę" na końcu tych słów, np. "nie rozumiĘ" :D
    • agu.s Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 12:53

Gdy słyszę do mojego dyrektora, że "jest poczeba"
      • Gość: ;P Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.cpe.ge-0-2-0-1109.arcnqu2.customer.tele.dk 19.10.10, 14:20
        Szału dostaję na nowomowę ciążową... Nie trawię, kiedy w końcu już dorosłe dziewczyny, nagle mają brzuszki, brzusie, dzidzię, cycusie itp... Ogólnie wszelkiego rodzaju zdrobnień... Ostatnio czytałam jedno z for kobiecych gdzie panie 22 + mówiły ile mają "latek" i co tam ze swoimi "skarbusiami" (partnerami - nie dziećmi) robią... Żenada na maksa jak dla mnie.
        • knokkelmann1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 14:50
          albo: mój mały bombelek i mój mężunio przemuś! ztakim przeciąganiem na maxa.....brrrrr
          • kaa.lka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 16:05
            coz, nie ma to jak nazywanie (ukochanego) syna- pierdzioszkiem.
            delikatnosc i czulosc w dosc jednoznacznym wydaniu.
        • la_mad Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.11.10, 13:30
          Ja dostaję ciężkiej nerwicy, gdy słyszę ze kolejna znajoma:
          -zaciążyła (czyli zaszła w ciążę), a następnie
          -się rozsypała (urodziła znaczy).
          brrr...
    • Gość: jagna Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 18:21
      Żenujące są dla mnie rozmowy kierowców przez CB radio. Gadają dorośli mężczyźni, a tam: dróżka, suszareczka, misiaczki, radarek, światełka. Co oni kurna odpowiedzi od przedszkolaka się spodziewają, czy jak?
      • daquirm Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 20:56
        A mnie wku...wia 15 sekund YYYYYYYYYYYYYYYYY w 30 sekundowej wypowiedzi np każdy wywiad naszych pozal sie Boże wybrańców sejmowych;))
      • tymon99 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 11:28
        bo to geje przeważnie są..
    • zmija_w_niebieskim Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 19.10.10, 21:41
      "że tak powiem" w każdym zdaniu. Poza tym zamkłam, wyrżłam się, trzym, zatłam się (to ma być zacięłam!!!) jak słyszę "zatłam" to mi się wszystko w środku gotuje!
      A najbardziej mnie denerwuje mieszanie biernika z dopełniaczem np. "Nie nakarmił to dziecko" "Potrzebuję kredkę" "Pan używa fachowe słownictwo" "Zawiązałam buta" "Wyleczyłam zęba"
      Jak nożem po szkle!
      • Gość: kalka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.range81-159.btcentralplus.com 20.10.10, 00:33
        nogami po szklo, chyba.

• mallina Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 00:24
      określenie 'wylaszczona". okropne.
      oraz u kobiet w ciązy "brzuszki"
      np zdjecie jakiejs tam aktorki z podpisem "Kowalska z brzuszkiem", "Kowalska i jej widoczny brzuszek" itd

pare razy slyszalam tez rozmowy kierowcow przez CB radio, ktos juz tu o tym napisal;-)
      dorosli faceci, a gadka jak dzieci z przedszkola;-)))
      • b011001 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 04:27
        Co do CB, to sprawa jest prosta: w polskim prawie drogowym są użyte terminy: "droga", "światła", itd. Ostrzeganie się przed "radarem stojącym na drodze" jest karalne. Ale ostrzeżenie przed "radarkiem stojącym na dróżce" już nie. Ot i cała tajemnica.

Wszelkie "żem" (podajże) jest typowe dla krakusów i małopolszczan i nie ma co się tu denerwować. Dla mnie (jako rodowitego częstochowianina) powiedzenie na ziemniak: "kartofel" lub "pyra" jest objawem skrajnego świadectwa pochodzenia ze wsi (tzw. wiochmeństwa - równie "piękne" słowo). Oczywiście zaraz zabiją mnie za to postami Poznaniacy i Ślązacy (i będą mieli słuszność).

Dla mnie najbardziej żenujące zwroty to :
        "poszlimy, wzielimy, bylimy",
        "ja dzidza piękniusio nasrałusia w pieluszeczkę, jak wspanialusio dzidziusia zasmrodziła calusi autobusik"
        • czwarty.wymiar Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 10:27
          b011001 napisał:
          > Co do CB, to sprawa jest prosta: w polskim prawie drogowym są użyte terminy: "d
          > roga", "światła", itd. Ostrzeganie się przed "radarem stojącym na drodze" jest
          > karalne. Ale ostrzeżenie przed "radarkiem stojącym na dróżce" już nie. Ot i cał
          > a tajemnica.

Ale żeś wydumał. No to może wykombinuj jeszcze dlaczego również często słyszy się na CB "włącz sobie ŚWIATEŁKA" albo "przed ŚWIATEŁKAMI masz KORECZEK".
          • Gość: Azorek Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.chello.pl 20.10.10, 11:11
            TE dziecko, TE pismo, TE okno.

W TĄ stronę.

Walłem, gruchłem, rąbłem. I jeszcze: POCIĄG tam z drugiej strony. ZGŁOŚ radio.

Chociaż to nie zwroty, ani wyrażenia...
            Ze zwrotów;
            -żal
            -żenua
            -gościu, gostek
            -laska
            -towar (na laskę)
            -ciacho - na faceta
            -facetka
            • arcadios1987 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 12:31
              - Dodawanie potwierdzająco-pytającego "tak?" na końcu każdego zdania. Przykład: "Teraz idziemy załatwić to i to, tak?"
              - Pracowy telefon, pracowe ubranie
              - Piwkować, winkować
              - Nieznajomość zasad używania partykuły "bynajmniej". Wciskanie jej do większości zdań ma niby świadczyć o "ętelygęcji", świadczy o jej braku.
              - Używanie określenia "przysłowiowy" zamiast "przykładowy", powiedzmy "Przysłowiowy Kowalski". Pytanie brzmi: jakie mamy przysłowie dotyczące Kowalskiego?
              - Miałem okazję słuchać rozmowy dwóch pań. Jedna żaliła się drugiej, że uderzyła się w piszczelę, teraz strasznie boli ją ta krzyż. Druga poradziła jej, że musi oddać mocz do analizy, a im szybciej odda tą mocz, tym lepiej.
              - Schizofremia
              - Określanie depresją każdego gorszego samopoczucia, fobią każdego drobnego lęku, a makabrą każdego małego niepowodzenia.
              - Koszmarnie piękna, potwornie przystojny, makabrycznie inteligentna.
              - Zżulić się w sensie upić się.
              - Określenie kobiety "Niezła wariatka", faceta "Niezły wariat". "Ciacho" też bardzo mnie razi, słyszałem formę jeszcze ohydniejszą: "Cianio". Ludzie, dajcie żyć!
              • verte34 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 27.10.10, 11:03
                > - Piwkować, winkować
                Ale "herbatkować" jest urocze:)
              • mitko32 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 26.11.10, 10:50
                Bardzo trafne przykłady, arcadios1987!
                Ja dodam do tego nagminne używanie słowa "ciężki" w znaczeniu "trudny", np. "ciężkie zadanie", "to był ciężki mecz dla Polaków" itd. Ręce opadają...
          • nessie-jp Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 15:05
            > No to może wykombinuj jeszcze dlaczego również często słyszy s
            > ię na CB "włącz sobie ŚWIATEŁKA"

Siłka nawyczku...
          • zmija_w_niebieskim Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 28.12.10, 13:02
            b011001 napisał:
            > > Co do CB, to sprawa jest prosta: w polskim prawie drogowym są użyte termi
            > ny: "d
            > > roga", "światła", itd. Ostrzeganie się przed "radarem stojącym na drodze"
            > jest
            > > karalne. Ale ostrzeżenie przed "radarkiem stojącym na dróżce" już nie. Ot
            > i cał
            > > a tajemnica.
            >
            > Ale żeś wydumał. No to może wykombinuj jeszcze dlaczego również często słyszy s
            > ię na CB "włącz sobie ŚWIATEŁKA" albo "przed ŚWIATEŁKAMI masz KORECZEK".

Bo to zdrabnianie wchodzi w krew, niestety. Siła przyzwyczajenia.
        • ursyda Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.10.10, 09:34
          jeśli byłoby tak jak mówisz, to wtedy kierowcy mówili by też, że stoi miś z suszarką a nie msiaki z suczareczką
          • lupus76 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.10.10, 21:48
            Ani miś, ani suszarka nie widnieją w żadnych definicjach PoRD ;P
        • zawsze_m1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 25.10.10, 22:47
          a co! ja żem jezdem z pyrlandii, ale ciem nie zabijem bo żem za leniwa jezdem ha! ale od pyrów wara ci! ;]
    • Gość: kasss Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: 194.181.153.* 20.10.10, 15:02
      kąsać - grrrr... Że niby to takie luzackie i młodzieżowe ma być. Już przełknę nawet "kumać", ale jak 30-letnia kobieta w pracy mówi do kolegi "Kąsasz to pismo?", "Nie kąsam, o co chodziło", "Piotrek skąsał (!!!) maila", to ledwo potrafię powstrzymać KĄŚLIWĄ uwagę.

pysznie - już było super, cool, fajowo, zajefajnie (makabra:-) ), teraz słyszę co rusz "pysznie". Czy naprawdę brakuje nam słów określających, że coś się udało wspaniale, cudownie lub po prostu fajnie?
      • thorgal_aegirsson Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 22.10.10, 11:56
        Gość portalu: kasss napisał(a):

> pysznie - już było super, cool, fajowo, zajefajnie (makabra:-) ), teraz słyszę
        > co rusz "pysznie". Czy naprawdę brakuje nam słów określających, że coś się udał
        > o wspaniale, cudownie lub po prostu fajnie?

Może zerknij do słownika i zobacz znaczenia tego słowa...
        • joanka-r Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 17.11.10, 17:17
          ''fajowo, zajefajnie (makabra ), teraz słyszę
          > co rusz "pysznie".

makabra i zajefajnie to dwa różne znaczenia.
          pysznie, grubo, syto słyszę na każdym rogu, doprowadza mnie do szału.
          • Gość: kasss Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: 194.181.153.* 13.12.10, 14:29
            Dopiero teraz przeczytałam odpowiedź. Zwykłe nieporozumienie - użyte przeze mnie w nawiasie słowo "makabra" było objawem mojej opinii na temat słowa "zajefajnie". Innymi słowy, chodziło mi o to, że dla mnie słowo "zajefajnie" jest makabrą językową. Skrót myślowy...
      • aiczka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 18.11.10, 16:19
        "pysznie", bo teraz jest moda na retro :) Tak się mówiło wiele lat temu. W nadmiernych ilościach powróciło też słowo "zacny".
      • frred Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 26.12.10, 23:30
        Jak otwarto w jednym mieście Pizza Hut, to taki jeden dresowo-dyskotekowy co drugą opowieść zaczynał "Jedliśmy pizzę W HUCIE..." a ja komentowałem w duchu "a surówkę to wam z wielkiego pieca polewali?"
    • oliwija Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 17:54
      tam pisze... zamiast jest napisane.....
      • doral2 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 18:44
        mNiałem, nie mNiałem
        nie miałem KAFELEK w łazience
        kupywać
        bynajmniej w sensie przynajmniej
        składam życzenia tym mamą, kobietą, etc.

jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę :)
    • knokkelmann1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 20.10.10, 22:18
      stare nieco ale nadal słyszane: ten teges. Pojechaliśmy z dwoma lalami, ten teges je w tyle golfa...

albo:
      naładować= naprawić - naładować rower, bo łańcuch spadł.

wichajster

zategować - zamknąć, domknąć, dokończyć, usmażyć, posprzątać itp
    • Gość: jagna Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 09:31
      Ostatnio karierę robi słowo "ogarnąć" w sensie zrobić coś, załatwić sprawę np. koleżanka do swojego męża: "trzeba kupić chleb, ogarnij to jak będziesz wracał do domu" albo "zaraz tam zadzwonię i to ogarnę"...
      Wszelkie zdrobnienia używane przez dorosłych powodują, że krew się we mnie gotuję. Słuchałam kiedyś wywiadu z urzędnikiem skarbowym (mężczyzną) i kilkanaście razy w ciągu kilku minut padło z jego ust słowo "pieniążki". Ale samą siebie przeszła chyba pani w sklepie kosmetycznym. Klientka pyta o jakiś krem, a sprzedawczyni słodkim głosikiem: "Niestety nie ma tego kremiku. Proszę przyjść we wtoreczek, będzie już po dostawce."
      • Gość: annazwrocka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.tueuropa.pl 21.10.10, 10:55
        W programach policyjnych typu drogówka - mandacik, punkciki karne... BRRRR
        • Gość: crom Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 21.10.10, 15:34
          dlatego nie lapie oburzenia mieszkancow suwalk
          kiedy wojtus mann czyta prognoze pogody i mowi w suwalach

pzdr.
      • Gość: kasaaa1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 18:42
        Ja nienawidzę zwrotu półtorej tygodnia, miesiąca, roku
        Półtorej godziny, szklanki! a tygodnia półtora!
        • Gość: bazz Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 19:48
          tygodnia półtora, owszem.
          poza "półtorej tygodnia" wszystkie powyższe zwroty w odpowiednim kontekście nie budzą mojego sprzeciwu. (grzebolenie i grzybochy wręcz słodkie!)

ale czy tylko mnie wkurza coraz powszechniejsze użycie przymiotnika "zajebisty"?
          • knokkelmann1 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 21.10.10, 20:26
            zajebisty to nic, bo polskie. byle nie angielskie - iwent, kul, łokej, itp
            • lisek78 Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 21.10.10, 23:12
              rozkminić
              pociąg,zdejm,ściąg - zamiast pociągnij,zdejmij,ściągnij
              paplanie do dziecka jakby było osobnikiem innego gatunku i koniecznie trzeba mówić: papu,ajci itd.
              poszlimy,wypilimy,zesralimy - okropność!
              wszelkie przekręcanie/zgrubianie/zdrabnianie imion
              • Gość: gość Re: ¯enuj±ce zwroty i wyra¿enia. IP: 74.3.160.* 21.10.10, 23:41
                "Córa" - zawsze mi się kojarzy z córą Koryntu.
                "nie imponuje mi to" - w sensie "nie podoba mi się", "nie wzbudza we mnie entuzjazmu". To już wolę kolokwialne "nie kręci mnie", "nie rajcuje".
                "nowomodny" - jeśli ktoś używa tego przymiotnika na serio.
                "zapoznać kogoś" (na wczasach, na dyskotece). "Zapoznałam fajnego chłopaka". Od razu mi się nasuwa pytanie, z czym zapoznałaś? Ze swoim CV, czy z zawartością swojego portfela, a może majtek? :)
                I, last but non least, niedawno przeczytane na jednym z forów : "upodobie sobie" - w sensie (chyba) "uprze się na coś", "przyczepi się do kogoś". Nie znam dokładnego znaczenia tego koszmarka językowego, ale zgrzyta mi w uszach strasznie.

• Gość: wtf Re: ¯enuj±ce zwroty i wyra¿enia. IP: *.nap.wideopenwest.com 19.12.10, 07:02
                  I, last but non least ????? wtf???
              • jedynataka Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 21.10.10, 23:50
                nie znoszę "ja pikolę" - szczególnie ja mówi tak dziewczyna po 25 roku życia - serio, albo się przeklina, albo się nie przeklina

a i coś się zmieniło o "360 st." - taaaaa ;)

wiem, że u mnie denerwujące jest "słabo" lub "ostro" i uwielbiam denerwować moją mamę słowem "babeczka" w odniesieniu do kobiety, ale zaznaczam, że to tak specjalnie, bo lubię jego dźwięk, a wiem, że ją denerwuję (nie zdarzyło mi się go użyć poza tym od jakiś 5 lat).
                • Gość: farelkaa Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. IP: *.29.236.126.coditel.net 23.10.10, 22:20
                  Irytuje mnie kiedy ktoś mówi/pisze 'jakis' w znaczeniu 'jakichś' - bardzo popularny błąd na forach.
    • sparker Re: Żenujące zwroty i wyrażenia. 22.10.10, 08:30
      "Janusz Palikot"
    • czwarty.wymiar (złagodzone) przekleństwa 22.10.10, 09:25
      Przekleństwa wrzucane do prawie każdego zdania, a już szczególnie stosowane jako tzw. przecinki.
      Irytują mnie też wersje złagodzone typu: "kuźwa", "ja pitole", "spitalaj"... Że niby co, klnę siarczyście ale nie wulgarnie?
      • knokkelmann1 Re: (złagodzone) przekleństwa 22.10.10, 09:54
        kuwa, opierpapier, itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka