salwatorka 17.04.06, 18:48 Czy znacie jakies głupie stereotypy? Np. każdy metalowiec musi umieć grać na gitarze. Albo każdy komputerowiec nosi okulary... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mimi Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 19:57 taaaaak: każda blondynka jest głupia, gruby musi być nie dbającym o siebie żarłokiem i głupkiem chudy jest zawsze zgrabny inteligentna kobieta to brzydula w okularach (patrz amerykańskie filmy) blondynka jest krucha i dobra, a brunetka to femme fatale i... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: stereotypy IP: *.aster.pl 22.04.06, 21:39 Jestem daleki od bezkrytycznego akceptowania stereotypów ale... znam kilka brunetek i 80% (8/10) to piękne... femme fatale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira Re: stereotypy IP: *.futuro.pl / *.futuro.pl 22.04.06, 22:30 Feministki są włochate i co dzień kastrują jednego kota... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekh5 DZieciece 24.04.06, 12:27 eskimosi caluja sie nosami.. francuzi caluja po rekach czejeni to dobrzy indianie a apcze zli ........ bezpieczeństwo zabezpiecz dane chroń swoja siec Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: DZieciece 24.04.06, 16:19 kosmici są zieloni ksiedza sie trzeba bac indianie posluguja sie dialektem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madine1 Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 20:44 > blondynka jest krucha i dobra, Jasne, n.p. Sharon Stone w "Nagim Instynkcie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wmordejeża Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 20:34 każdy lekarz w szpitalu chodzi w białych drewniakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella1991 Re: stereotypy IP: *.Red-80-35-202.staticIP.rima-tde.net 18.04.06, 12:51 Kazdy Polak to pijak i zlodziej(a i tak kazdy z nas zna Polaka(ke),co to ani pijakiem,ani zlodziejem nie jest); Kazdy Rosjanin pije wodke(znam Rosjan,ktorzy wodki szczerze nie znosza); Kazdy mieszkaniec jakiegokolwiek kraju arabskiego jest muzulmaninem(a o Koptach-chrzescijanach egipskich czy olbrzymiej rzeszy chrzescijan w Libanie,Syrii itd.towarzystwo nie slyszalo???); W Hiszpanii kazdy facet to ,,MACHO" cokolwiek mialoby to znaczyc ha!ha!ha! Jak oni sie wspaniale dziecmi opiekuja!Jak Hiszpanie dobrze gotuja!mniam mniam! Aha,gotowanie w Hiszpanii(Grecji tez)uwazane jest za czynnosc BARDZO MESKA.Aha,dbanie o ogrod tez. Dziewczyny w tzw.meskich szkolach to juz w Polsce wybryk natury na calego (meza zlapac przyszly albo cos z tej paczki???)Np.u mojego chrzesniaka w Tech.Samochodowym jest 1 dziewuszka-podobnie jest SWIETNYM mechanikiem samochodowym.... Jak mi sie przypomni cosik jeszcze napisze-Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totoro Re: stereotypy IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.06, 21:26 lepiej nie pisz wiecej, masz brzydki odrazajacy ton wyslawiania sie, fuj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Nie ośmieszaj się i nie pisz bzdur IP: *.chello.pl 22.04.06, 18:50 Może czasem warto sprawdzić w słowniku, zanim się zacznie kogoś poprawiać? Bo inaczej ośmieszasz się podwójnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hercy ośmiesz się i pisz bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:39 każdy kacaper to kuszke każdy herde to babeł każdy halebabeł to spektrofeber każdy koń to morderce każdy falafel to chyź i śfikapur każdy dobrodziej to lokolej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: ośmiesz się i pisz bzdury IP: *.aster.pl 22.04.06, 21:41 Co brałeś??? Ja też to chcę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hercy Re: ośmiesz się i pisz bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:44 Kolejny stereotyp: jeżeli piszesz rzeczy absurdalne, to na pewno coś brałeś albo jesteś chory psychicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem IP: *.aster.pl 22.04.06, 21:48 To oczywiście stereotyp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hercy Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:51 Ale ja jestem konserwatywnym i prawicowym Żydem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem IP: *.aster.pl 22.04.06, 21:53 To dowód że stereotyp w drugą stronę także nie działa :) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem 22.04.06, 21:52 A w druga strone - popierasz prawice to musisz byc moherem i sluchasz Radia Maryja, a juz na pewno jestes faszysta... Jestes liberalem - jestes tajnem agentem Białorusii, Rosji, UE oraz USA... Socjotechnika robi swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hercy Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:54 jesteś kołomyjem= gonisz wołki razem z małpką Kiki, to takie niesprawiedliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hercy Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:03 i cicho się zrobiło, co ja takiego powiedziałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Popierasz lewicę = jesteś żydem IP: *.aster.pl 22.04.06, 22:05 Nikt nie ma takiej fazy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonadeux Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 19:41 Metroseksualizm=Homoseksualizm Zadbany facet to zazwyczaj kochający inaczej. Osoba nosząca okulary = inteligencja Dziewczyna mająca w kilku partnerów (chocby 2 w ciągu roku) = dziwka Facet mający czasem większe doświadczenie=Zdobywca Osoba znająca powierzchownie 3 języki = uczony, mądry człowiek Osoba znająca 1 język dobrze = niedouczony głąb To chyba najciekawsze urojenia, tzn "stereotypy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: stereotypy IP: *.binet.pl / 83.16.114.* 23.04.06, 13:53 Każdy Polak to katolik. A ci nieliczni, którY nimi nie są to ateiści. Bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
djolanta Re: stereotypy 21.04.06, 21:50 Zdarzyło mi sie leżeć w szpitalu przez 3 m-ce w trakcie drugiej ciązy / 17 lat temu/ - klinika na Polnej w Poznaniu. Szczególnie drewniaki położnych zapamiętałam do tej pory. Leżały ze mną babki, które z różnych względów musiały być monitorowane całą dobę. Każde wejście pielęgniarki / nieraz co godzinę budziło całą salę / 8 osób/ . Makabra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khaern Re: stereotypy IP: *.gazownia.szczecin.pl 24.04.06, 11:44 a to faktycznie brak poczucia wyobrazni i kultury :/ sa inne obuwia ortopedyczne nie "dudniace" na caly budynek podczas uzywania, zreszta na upartego chodaki mozna podbic miekkim skrawkiem materialu i bedzie ok co do stereotypow to mam taki jeden, iz PiS chce sterowac wszystko odgornie powolujac ( lub probujac ) rozne "centralne" instytucje do kontrolowania "czegos tam" ... a jakos nic a nic nie slychac o inicjatywach ( projektach, ustawach ) majacych na celu rozwoj polskiej gospodarki i zmiejszeniu bezrobocia ... i co gorsza nie moge sie tego stereotypu pozbyc ehh Odpowiedz Link Zgłoś
miecia9 Re: stereotypy 18.04.06, 12:58 każdy zwolennik PiS-u to MOHER słuchający Radia Maryja głosujący na PiS tylko dlatego, ze złapał się na ich obiecanki wyborcze i tym podobne brednie Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: stereotypy 18.04.06, 20:36 Według moich obserwacji w 90% przypadków to prawda, więc nie można w tym kontekście mówić o stereotypie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaro1 Re: stereotypy 19.04.06, 04:50 - każda dziewczyna ubrana na różowo jest głupia i się puszcza - ok, często tak właśnie jest, ale nie zawsze, niektóre po prostu lubią różowy kolor (ja nie znoszę :)) - każdy łysy facet to dres (a ilu łysych metali ja znam :D) - każda kobieta jest złym kierowcą (kierownicą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /// Re: stereotypy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 10:43 -każda wielodzietna rodzina to patologia i alkoholizm. -każdy facet zdradza -każda kobieta - singile nie miała powodzenia -wszyscy myślą o seksie i peniądzach Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: stereotypy 20.04.06, 13:55 Przed wojną krążył kawał, że są 3 rzeczy, które teoretycznie są możliwe, ale nikt ich nigdy nie widział: rudy ksiądz (nie pamiętam) i k* w okularach. To ostatnie dawno temu widziałem. Nawet ładna była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peonia Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:34 Wybacz ,ze się wtrące ale sugerujesz ,że kobieta w okularach musi być zawsze brzydka? widziałam kiedys rudego ks.to wcale nie jakieś rzadkie zjawisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: stereotypy IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.04.06, 16:08 Pewnie chodzi o to, że te, które sobie czytaniem wzrok popsują, ze względu na nabyta wiedzę nie muszą się puszczać ;) A swego czasu ponoć była moda wśród "profesjonalistek" na noszenie okularów - profesjonalna intelektualistka wychodziła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bz Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:24 a najlepsze, ze Vivaldi byl rudym ksiedzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
frred czy kobieta w okularach musi być brzydka???? 21.04.06, 11:34 Peonio kochana, Po pierwsze nie jestem autorem tego kawału, tylko go cytuję (jestem wprawdzie starszy od wielu PT dyskutantów, ale naprawdę przed wojną jeszcze nie żyłem:) Po drugie dziewczyny w okularach mnie bardzo kręcą (najbardziej seksi część garderoby i najłatwiej ją zdjąć:); często ma to też coś wspólnego z czytaniem, a w konsekwencji z poziomem umysłowym, co też jest bardzo ważne:) Co broń Boże nie znaczy, jakobym panie bez okularów uważał za głupie Po trzecie autorowi dowcipu, jak rozumiem, chodziło o to, ze k* musi jego zdaniem wyglądać ostro i wyzywająco, a kobieta w okularach wzbudza raczej skojarzenia ciepłe (może także o to, ze k* się nieraz biją, co w okularach jest utrudnione) Po czwarte, rudych księży też znam, w kawale chodzi chyba o to, że wtedy bardzo silne było przekonanie, że rudy = fałszywy Po piąte, wątek jest o stereotypach (prawdziwych lub nie) Pozdrawiam, Frred Odpowiedz Link Zgłoś
frred PS: czy kobieta w okularach musi być brzydka???? 21.04.06, 11:41 Teraz zajarzyłem, o co chodzi Peonii: O moje stwiedzenie, że córa Koryntu w okularach "nawet ładna była". Rzeczywiście coś sugerowałem o urodzie. Ale nie kobiet w okularach. Chodziło mi o to, że panie lekkich obyczajów (przynajmniej te uliczne) częstokroć sprawiają wrażenie takich, które powinny dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hercy czy każda krekopteeer musi niepachnieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:01 no ja nie wiem, są różne opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:47 > Przed wojną krążył kawał, że są 3 rzeczy, które teoretycznie są możliwe, ale > nikt ich nigdy nie widział: > rudy ksiądz > (nie pamiętam) > i k* w okularach. Podobno to srodkowe, to: - Żyd z paczkami w dorozce Biorac pod uwage, ze dzis i o dorozke ciezko, to pewnie najbardziej trudne do zaobserwowoania. r. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Prostytutka w okularach? Jak najbardziej! 21.04.06, 22:24 Widziałem taką jedną przy drodze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychcik Jesteś Michnikiem=kochasz Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:20 mnie to nie raz, nie dwa pokrzywdził ten stereotyp. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: stereotypy 21.04.06, 22:04 Antonio Lucio Vivaldi zwany Il Prete Rosso, co po włosku znaczy "Rudy Ksiądz" Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: stereotypy 23.04.06, 15:07 mam40.blog.pl/archiwum/index.php?nid=7270106 "Jeśli chodzi o oryginalność, to w najnowszej książce Zygmunta Kałużyńskiego, autor podaje trzy postaci fantastyczne w Polsce międzywojennej. Są to: rudy ksiądz, żyd z paczkami w dorożce oraz ku.. w okularach. Jeżeli w dawnych czasach niemożliwym byłoby zobaczyć ww postacie, to dzisiaj z łatwością odnajdziemy osobę, łączącą w sobie wszystkie te trzy właściwości. Tylko nie wiem dlaczego, mój Windows słowo ku.. podkreśla na zielono." → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aardwolf Re: stereotypy IP: *.cern.ch 23.04.06, 18:00 ta rzecz której nie pamiętasz to Żyd z paczkami w dorożce. Źródło: Z. Kałużyński "Paszkwil na siebie samego". Odpowiedz Link Zgłoś
bylystudent Re: stereotypy 24.04.06, 18:28 Aardwolf napisał prawdę, że to Kałużyński. Kałużyński, i owszem. Ale w książce "Do czytania pod prysznicem." o "stylistyce handlu miłością". Polecam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dafne Re: stereotypy IP: *.spinko.com.pl / 213.76.149.* 24.04.06, 07:18 1. Rudy ksiądz 2. Ku.. w okularach 3. Żyd w dorożce (że niby szkoda pieniędzy na dorożki) Odpowiedz Link Zgłoś
ewosia Re: stereotypy 21.04.06, 15:11 Gość portalu: /// napisał(a): > -każda wielodzietna rodzina to patologia i alkoholizm. Coś o tym wiem. Mam piątkę rodzeństwa, rodzicom powodziło się niezgorzej- nie, że frykasy, ale na przeciętnym poziomie, a mnie co roku w podstawówce pani pedagog ścigała, że nie odebrałam talonu na darmową zupę w stołówce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: stereotypy IP: *.wroclaw.mm.pl 23.04.06, 11:34 madziaro1 napisała: > - każda dziewczyna ubrana na różowo jest głupia i się puszcza - ok, często tak > właśnie jest, ale nie zawsze, niektóre po prostu lubią różowy kolor (ja nie > znoszę :)) > - każdy łysy facet to dres (a ilu łysych metali ja znam :D) > - każda kobieta jest złym kierowcą (kierownicą ;)) > to nie stereotypy to statystyki. Jak coś jest w większości to nie można mówić o stereotypach tylko o statystyce. Stereotypem jest coś co większość uważa za prawdę a w rzeczywistosci tak nie jest. I tak np. stereotypem nie jest że Arabowie to muzułmanie bo WIĘKSZOŚĆ z nich to rzeczywiście muzułmanie, natomiast typowy stereotyp to Polak - złodziej bo jeśli wziąć pod uwagę że w więzieniach siedzi ok. 70 tys. ludzi i to nie wszyscy są złodziejami (bo niektórzy siedzą za alimenty, przestępstwa drogowe i morderstwa) to przy 36 mln. obywateli jest to znikomy odsetek. Odpowiedz Link Zgłoś
ropniak1 Re: stereotypy 24.04.06, 09:31 Przez takich ludzi jak Ty stereotypy umacniaja swoja pozycję w świadomości społecznej. Informuje Cię, że o stereotypach można mówić bez względu na to czy stereotypowy pogląd neleży do mniejszości czy do większości poglądów. Podaj mi prosze źródło statystyczne podające informacje na temat tego ilu łysych to dresy a ile dziewczyn nosi różowy kolor dlatego, że są głupie. Czy to przypadkiem nie jest tylko Twój sposób patrzenia na tych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: stereotypy IP: 212.160.172.* 24.04.06, 12:18 Błąd w założeniach - stereotyp to konstrukt poznawczy, opinia, że osoby lub grupy odzanaczające się danymi cechami posiadają także inne określony cechy, co przyjmujemy za pewnik, bez weryfikacji. Satatystyka ani nie potwierdza ani nie obala stereotypu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany a kazdy metal jest inteligentniejszy od dresa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 11:53 to tez stereotyp:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: a kazdy metal jest inteligentniejszy od dresa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 23:54 Tak się składa, że w tym stereotypie jest dużo prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) to ze rosjanie smierdza.... IP: 170.65.192.* 24.04.06, 14:37 spotkalem kilku i tylko, powiedzmy 40% z nich to ludzie, ktorych moznaby nazwac smierdzielami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gekon Stereotypy nie sa z definicji falszywe! IP: 83.70.149.* 22.04.06, 18:18 To po prostu obiegowe opinie na jakis temat, moga byc prawdziwe stereotypy! Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: stereotypy 25.04.06, 09:57 Może nie do końca można mnie nazwać zwolennikiem PiSu, ale ostatnio na nich zagłosowałem. Tylko po to żeby: 1) uwalić Platformę (nie do końca uważam to za trafne postawienie sprawy, ale z dwojga wolę Polskę solidarną od liberalnej) 2) żeby PiS wyzamykał złodziei, których polska administracja jest pełna, a potem niech spada na drzewo ze swoimi pomysłami typu kara śmierci 3) i żeby Kwaśniewski i jego protegowani biznesmeni przestali rządzić Polskę z tylnego siedzenia. I dlatego, że trochę przyzwoitych ludzi w PiSie jest. Więc - w krótkim okresie - można mnie nazwać zwolennikiem PiSu (w długim - niektórych osób z PiSu), co nie zmienia faktów, że: 1) mohera nie noszę 2) RM nie słucham 3) czytam "Nie" 4) "obiecanek" PiS chociaż częściowo dotrzymuje, w przeciwieństwie do wszystkich innych partii, które już rządziły (w dwa dni po zwycięstwie zaczynały olewać własny program i to demonstracyjnie) Taka 4-letnia sanacja bardzo dobrze Polsce zrobi. A potem znów zacznę głosować na lewicę, o ile będzie to prawdziwa lewica w duchu przedwojennego PPS, a nie znowu aferzyści pokroju Andrzeja S. (nazwisko powszechnie znane w południowej Polsce) z jakąś radykalną feministką plus dwoma gejami jako listkiem figowym (że niby mają jakiś program). Odpowiedz Link Zgłoś
efiriel Re: stereotypy 25.04.06, 10:55 frred napisał: > Może nie do końca można mnie nazwać zwolennikiem PiSu, ale ostatnio na nich > zagłosowałem. > > > 2) żeby PiS wyzamykał złodziei, których polska administracja jest pełna, a > potem niech spada na drzewo ze swoimi pomysłami typu kara śmierci > > I dlatego, że trochę przyzwoitych ludzi w PiSie jest. > > szkoda, że PIS nie zaczął od zamykania złodziei lub ich usuwania kiedy J. K. sprawował rządy w warszawskiej administracji pełno tam krewnych i znajomych królika, niekoniecznie złodziei, ale jedyną ich zaletą jest przynależność do tej partii Odpowiedz Link Zgłoś
efiriel Re: stereotypy 25.04.06, 10:57 miało być L. K. (pomyliły mi się kaczory, ale kto ich tam wie, który jest który) Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: stereotypy 26.04.06, 09:28 Ależ ja nie twierdzę, że PiS to zrobi z powodu przyzwoitości. Raczej z powodu chęci wprowadzenia rządów autokratycznych (co się oczywiście nie uda, ale trochę łobuzów siedzieć pójdzie). Ewentualnych łobuzów wylansowanych przez obecną ekipę i tak zniszczy Wyborcza i TVN. I ewentualnie dlatego być może Kaczory żadnego nie wylansują. Tak czy inaczej, przestanie być bezkarne coś takiego, czego osobiście doświadczałem (ze strony AWSu też), że liczy się tylko interes tych, komu aktualna władza chce zrobić dobrze, a interes publiczny każda władza ma gdzieś i wie, że tzw. społeczeństwo g* jej zrobi. PiS jest partią antysystemową i w tym tkwi jej siła, bo ten system jest do d*. Odpowiedz Link Zgłoś
deezerter Re: stereotypy 20.04.06, 16:43 ALbo jak ktos ma inteligentną rodzine to syn rzecz jasna musi zostać conajmniej naukowcem=) Zapraszam na www.antyrydz.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella1991 Re: stereotypy IP: *.Red-83-59-230.dynamicIP.rima-tde.net 20.04.06, 19:52 Kolej na mnie: Ze wsi,to moja droga pani,sama bidota,niedouczone to takie.....gggrrrrr(jak ja bym chciala byc taka zamozna i miec takie bombowe zycie,jak co poniektore osoby na wsi mieszkajace!) Rosjanki to maja makijaze BAAARRRRDZO HMMM....WYRAZISTE,a Rosjanie to chodza obwieszeni zlotem-to jest poniekad prawda,ale sa Rosjanie tez b.szykowni,zadbani Jedynacy to egoisci-owszem znam takowych,ale n.p.moja ukochana przyjaciolka jest jedynaczka,a ostatnia koszule by oddala Na razie tyle-Iza Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: stereotypy 21.04.06, 11:43 każdy długowłosy to ćpun każdy facet który mieszka z kolegą to pedał każdy kto chodzi w polsce do kościoła to chrześcijanin każdy polityk to złodziej vel każdy polityk stawia dobro kraju przed dobro własne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:47 każdy pedał to pedofil każdy schizofrenik jest niebezpieczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omlecik Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:43 każdy Ślązak jest górnikiem, mówi po śląsku i ma grubą żonę jazda konna jest łatwa psy są lepsze niż koty szczupli ludzie nie maja kompleksów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: stereotypy IP: *.nat.dsuj.pl 21.04.06, 18:18 każda dziewczyna która pokazuje trochę swojego ciała lubi ostry seks lub jest łatwa, a jeśli ona nadal jest dziewica??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: stereotypy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 10:34 Gość portalu: lolka napisał(a): > każda dziewczyna która pokazuje trochę swojego ciała lubi ostry seks lub jest > łatwa, a jeśli ona nadal jest dziewica??? Zapewniam cię, ze nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: stereotypy 22.04.06, 23:00 > każda dziewczyna która pokazuje trochę swojego ciała lubi ostry seks lub jest > łatwa, a jeśli ona nadal jest dziewica??? Lubi seks i jest dziewicą? Oglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: stereotypy IP: *.aster.pl 22.04.06, 21:56 Największy stereotyp to że każdy pedał to pedał ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: stereotypy IP: *.aster.pl 22.04.06, 21:50 Jestem jedynakiem i... jestem egoistą coś w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu22 Re: stereotypy 21.04.06, 18:47 Każdy student, to łajza i alkoholik Każdy facet mysi tylko o seksie Każdy bogacz to złodziej Każdy innowierca to sekciarz, który porywa dzieci Każdy wegetarianin umrze na anemię Każdy ksiądz, to bezbożnik, szarlatan i chciwiec Kazdy polonista, to zboczeniec Każdy artysta, to gej Każdy gej to ciota ... mogłbym tak pisać jeszcze długo ale mi się nie chce, bo każdy Polak to leniuch :o) Odpowiedz Link Zgłoś
prowincjalowa jeszcze bardziej kuriozalne: 21.04.06, 20:39 nosiciel hiv/mający AIDS to 'na pewno' ćpun / prostytutka lesbijka = 'babochłop' feministka/wyznawczyni takich poglądów = 'babochłop' feministka = lesbijka obie powyższe: 'niedor.*chane' Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.farbowana Re: stereotypy 22.04.06, 17:34 :))) To absolutna nieprawda, zapewniam:) A co do stereotypów to przychodzi mi do głowy jeszcze: Każda ofiara gwałtu jest sama sobie winna. Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: stereotypy 21.04.06, 18:44 - koty są fałszywe - przez kota nie można zajść w ciążę itp. stereotypy z tym związane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: stereotypy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 15:20 koty zawsze spadają na cztery łapy kot może przegryźć ci krtań kiedy śpisz ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycho Re: stereotypy IP: *.chello.pl 21.04.06, 19:20 Każdy psycholog tylko na ciebie spojrzy i już wie wszystko. Każdy kanar to cham, sukinsyn i łapówkarz. Każdy gliniarz to przygłup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremy głupie stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:20 1. każdy protestant to Niemiec 2. każdy homoseksualista to pedofil 3. każdy gruby/guba jest nieszczęśliwy/a 4. koty przenoszą groźne choroby dla dzieci 5. koty są niebezpieczne dla kobiet w ciąży 6. każda osoba bez wykształcenia jest głupia 7. każda osoba z wykształceniem jest mądra 8. każdy kto ma dredy to narkoman, śmierdziel itp 9. każdy kto chodzi ubrany na czarno to satanista 10. każdy bogaty jest mądry 11. każdy biedak to głupiec 12. każda blondynka jest głupia 13. każda kobieta/dziewczyna bez chłopaka to nieudacznik i życiowa ofiara Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Dodałbym jeszcze: 21.04.06, 22:31 Każdy bogaty jest zły i nie pomaga innym. Każdy biedny jest dobry i uczciwy. Ciekawe, kto prędzej zamorduje kogos dla pięciu złotych- bodacz, czy biedak? I jeszcze jeden durny stereotyp: Każdy kawaler po 30-stce to pedał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremy Re: Dodałbym jeszcze: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 23:32 no i oczywiście (jak już o tych bogatych kontynuujemy): - każdy bogaty jest złodziejem / dorobił się nieuczciwie - każdy Polak to katolik (to stereotyp popularny szczególnie poza granicami naszego kraju) - każdy chodzący z kapturem na głowie to kibol / blokers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethelen Re: głupie stereotypy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.06, 16:32 Koty sa niebezpieczne dla kobiet w ciązy - to akurat prawda - mogą przenosić groźne bakterie czy wirusy (nie pamiętam już)w odchodach, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciązy i mogą doprowadzić do szeregu ułomności u niemowlaka. P.s. jestem zapaloną kociarką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-ha Re: głupie stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 00:03 > 4. koty przenoszą groźne choroby dla dzieci > 5. koty są niebezpieczne dla kobiet w ciąży A o toksoplazmozie kolega kiedyś słyszał? W większości przypadków toksoplazmoza przebiega bezobjawowo, czasami tylko jest przyczyną powiększenia węzłów chłonnych, czyli limfadenopatii. Istnieją jednak dwie grupy osób, dla których zakażenie stanowi o wiele większe niebezpieczeństwo niż kilkutygodniowe obrzmienie węzłów szyjnych czy karkowych. Należą do nich kobiety w ciąży oraz osoby z obniżoną odpornością. >>>>kobiety w ciąży <<<<< Pasożyt przenosi się z krwią matki przez łożysko. Jeśli matka zaraziła się po raz pierwszy właśnie w trakcie ciąży, to zagrożenie dla dziecka jest bardzo duże. Co gorsza, nawet jeśli po porodzie nie widzimy żadnych oznak toksoplazmozy, to mogą się one pojawić później, nawet po kilku latach. Utrata wzroku i słuchu, upośledzenie umysłowe, a w skrajnych przypadkach zgon z powodu zakażenia, są konsekwencjami wrodzonej toksoplazmozy, nabytej w ciele matki. Szczególny rodzaj toksoplazmozy wrodzonej - toksoplazmoza oczna - może pojawić się nawet 10 do 20 lat po urodzeniu. Objawami takiej postaci choroby jest podwójne widzenie, zwiększona wrażliwość na światło (czasami światłowstręt) oraz zaburzenia ostrości widzenia lub jego całkowita utrata. Kobiety mające w domu kota, przed zajściem w ciążę, powinny robić testy na obecność przeciwciał przeciwko Toxoplasma gondii. Jeśli badanie będzie dodatnie (mówimy wówczas, że są seropozytywne), to paradoksalnie nie muszą się martwić o płód. Jak już wspomniano, wrodzona toksoplazmoza dotyczy tylko tych dzieci, których matki zostały zainfekowane po raz pierwszy w czasie ciąży. Natomiast, jeżeli przeciwciał nie ma (czyli są seronegatywne), to muszą strzec się infekcji, przede wszystkim poprzez ograniczenie kontaktów z ulubionymi kotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: głupie stereotypy IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 23.04.06, 15:38 Akurat pkt 5 to nie stereotyp, tylko fakt medyczny. Koty mogą być źródłem niebezpieczeństwa dla kobiet w ciąży, jeżeli załatwiają się w domu w kuwecie. W takim przypadku pani planująca potomstwo powinna się zaszczepić, co jest szeroko praktykowane w moich okolicach. Kontakt z kocimi odchodami może stać się źródłem groźnej choroby, faktycznie tylko dla kobiet w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eye27 Re: głupie stereotypy IP: *.dyn.optonline.net 24.04.06, 09:13 Koty naprawde sa niebezpieczne dla kobiet ciazy! Przenosza na pazurkach jakas bakterie/wirusa (zapomnialam nazwe , moze toksoplazmoza), ktora uniemozliwia podzial komorek jej dziecka we wczesnym stadium rozwoju plodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nić Re: głupie stereotypy IP: *.autocom.pl 24.04.06, 16:01 punkt 4 i 5-to akurat prawda...toxoplazmoza,toxocaroza i choroba kociego pazura to nic przyjemnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom nie jesz miesa-umrzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:22 nie jesz miesa-umrzesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.06, 21:33 a to ma byc stereotyp? cos spaliles! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totoro Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.06, 21:40 Stereotypem bylby komentarz: jesz mieso - umrzesz na zawal/anemie/cokolwiek. Sama smierc nie jest stereotypem, nikogo nie ominie. Jestem sam wegetarianinem ale jeszcze nigdy nikt mnie nie straszyl sama smiercia, najwyzej wyliczal rozne choroby, co pod stereotyp owszem podpada. Dlatego uwazam post toma za bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:45 a tam glupoty mowisz- nikt mi nie mowi ze bede mial anemie tylko ze umre-skrot myslowy mistrzu po prostu hehe a toze zejde to jasna sparwa w koncu po to czesc zycia - urodze sie mam nadzieje kolejnym milym stworzeniem ciut myslacym w przeciwientsiwe do tych ktorzy jedza miecho i beda moze w koljenych wcieleniacg swinkami?jak myslisz?heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Totoro Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.06, 21:58 Ok, moze tobie owszem, ale mi sie taki skrot myslowy jeszcze nie nawinal. Co do reszty, to twoja filozofia, ja mam wlasna. >urodze sie mam nadzieje kolejnym milym stworzeniem ciut myslacym w prz >eciwientsiwe do tych ktorzy jedza miecho i beda moze w koljenych wcieleniacg sw >inkami Jesli zyczysz komus urodzic sie jako swinka w nastepnym wcieleniu, uwazaj, moze sam sie nia staniesz. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu22 Re: Stereotypowy pogląd- 21.04.06, 23:45 nikt z nas nie wcieli sie jako swinka, bo raczej nie cofnie się aż tak bardzo w rozwoju swiadomości, by urodzić się w chlewiku. A świnki ze świadomoscią człowieka sobie raczej nie wyobrażam - pewnie byłaby nieszczęsliwa. Natomiast świnke inkarnującą sie jako człowiek widze jak najbardziej - poprostu ewolucja swiadomości... nie wiem jak to, co napisałem ma się do stereotypów, może tak, ze wszystkie je łamie... ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 11:19 czy osoba jedzaca swinke nie bedzie zazywac takich samych cierpien jak swinka porzez nia zjadana?czy bedzie sie to odbywac na poziomie swiadomosci czlowieka ponownie? Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu22 Re: Stereotypowy pogląd- 22.04.06, 12:30 Karma odegra się zgodnie z podświadomymi intencjami. Jesli ktoś czuje się winny, za to że krzywdził swinki, to podświadomie bedzie dążył do ukarania się w tym lub w następnym zyciu. Dodam, że większośc ludzi czuje się winna bo doskonale wie, że zabijanie nie jest w porządku (np nie potafiliby patrzeć na zabijanie świni, dotyka ich cierpienie tych zwierzaków), ale nie zawsze uświadamiają sobie oni, ze czują się winni. Niestety nie trzeba byc świdomym swoich ograniczeń, by one wpływały na nasze życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gó.. lubię jeść gó.. IP: *.akk.net.pl 22.04.06, 12:46 i w mojej wsi jest stereotyp że jestem niedouczony bo jem gó.. a tak naprawdę to mam wyższe wykształcenie tylko że nie wszyscy we wsi o tym wiedzą bo nie lubię za bardzo o tym mówić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:27 skąd to wiesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu22 Re: Stereotypowy pogląd- 22.04.06, 23:03 jest wiele źródeł, z których można czerpać tą wiedzę: literatura, mistrzowie duchowi, tematyczne fora intenetowe, to są jednak zewnętrzne źródła tej wiedzy i trzeba ostrożnie ją przyjmować, bo nie wszystko co inni mówią lub piszą musi być prawdą. Zatem najważniejszym źródłem, z którego czerpię taką wiedzę jest moja intuicja, czyli inspiracje które dostaję od Wyższego Ja (Boga). Systematycznie rozwijam swoją intuicję poprzez medytację. "Medytując posiądziesz wiedzę; nie medytując nigdy jej nie zdobedziesz. Medytacja staje się drzwiami do najwyzszej wiedzy - oswiecenia." zachęcam spróbować :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Stereotypowy pogląd- IP: 212.160.172.* 24.04.06, 12:50 "inspiracje które dostaję od Wyższego Ja (Boga)" Czy mam się do Ciebie zwracać per "Panie Boże"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:29 a w jaki sposob ksztaltuje to twe zycie? Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu22 Re: Stereotypowy pogląd- 24.04.06, 23:27 Gość portalu: tom napisał(a): > a w jaki sposob ksztaltuje to twe zycie? Dzieki medytacji jestem wyciszony, spokojny, co pozytywnie wpływa na wszystkie dziedziny mojego życia. Poprawiło mi sie zdrowie, polepszyły relacje z ludźmy, polepszyła się jakość związków partnerskich, zwiększył przypływ pieniędzy, podwyższyła się i wciąż wzrasta moja samoocena, słowem: rozwijam sie duchowo i zyje mi sie coraz lepiej i przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Stereotypowy pogląd- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 08:59 coz to za filozofia? Odpowiedz Link Zgłoś
ppo jesz mięso- umrzesz, 21.04.06, 21:33 na zawał itd. Też durny stereotyp. A tak naprawdę, to przecież każdy umrze prędzej, czy później, nawet ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
laima77 Re: jesz mięso- umrzesz, 22.04.06, 13:57 ppo napisał: > na zawał itd. Też durny stereotyp. A tak naprawdę, to przecież każdy umrze > prędzej, czy później, nawet ja :) Kto nie kurit i nie pjot, tot zdorovenkij pomriot Tlumacznie: kto nie pali i nie pije, ten umrze zdrowiutki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:50 Jakbym nie jadła - mogłabym się przekręcić. W przypadku większości ludzi może i prawda. Ale jeśli ktoś ma nierozpoznaną anemię, to można się zdziwić. A nie każdemu może się chcieć chodzić do lekarza bo jakoś tak gorzej się czuje... długo by opowiadać. A tak krótko - niedotlenienie mózgu. I fik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Totoro Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.06, 22:04 No tak, ale jak to sie ma do niejedzenia miesa? Nierozpoznana anemie i zle konsekwencje mozna miec takze jedzac mieso. Uwazanie, iz wegetarianin jest niedozywiony, to takze stereotyp. Brak witamin moze dotyczyc obydwie strony. W koncu to nie mieso dostarcza czlowiekowi glowna dawke witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu22 Re: nie jesz miesa-umrzesz 22.04.06, 00:49 ja jestem wegetarianinem od kilku lat i nigdy nie byłem w lepszej formie fizycznej i psychicznej niż obecnie! Jestem żywym dowodem na to, że opowieści o słabych, niedorzywionych i ledwie żywych wegetarianach, to nic innego jak kolejny stereotyp. Wege -power!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 11:21 hehe ja tez niejem juz ponad 15 lat i zyje i mam sie niezle - ale mecza mnie juz te hasla osob ktore maja na tyle plytka wyobraznie aby sobie wyobrazic jedzenie bez swinek itp itd.. ;) i stad moja proopzycja tegoz stereotypu.... Masz fakt VEGE jak najbradziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.ghnet.pl 22.04.06, 11:58 no i wszyscy wegetarianie sa nieziemsko chudzi i bladzi. a ja jestem nieco okrągła:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 14:01 hehehe tak oczywiscie kolejny stereo hehe Odpowiedz Link Zgłoś
knur_izydor Re: nie jesz miesa-umrzesz 24.04.06, 14:27 " no i wszyscy wegetarianie sa nieziemsko chudzi i bladzi. a ja jestem nieco okrągła:(" nie martw się, knur Izydor od 5,5 lat nie je mięsa, a z wyglądu przypomina globus :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunia Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.server.ntli.net 23.04.06, 22:13 Kazdy ma inny organizm. Tez nam takich, co nie jedza i sie swietnie maja, ale na mnie to nie dziala. Po wielu latach wegetarianizmu wyladowalam w szpitalu chora na wszystko, zmiana diety postawila mnie na nogi. Moj organizm po prostu nie funkcjonuje bez bialka zwierzecego. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo A jeśli już jesteśmy przy jedzeniu, 22.04.06, 00:15 To najdurniejszy stereotyp: margaryna jest zdrowsza od masła. To dopiero kosmiczna bzdura! (i świetny chwyt marketingowy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.chello.pl 23.04.06, 01:11 Taak, ciekawae dlaczego dzieci wegetarianek są mniejsze, słabsze i częściej chorują, zmuszane kradną kanapki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: nie jesz miesa-umrzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:31 zastanawiam sie czy wszytskie tomki to idioci?bo straszne to skoro sam mam tak na imie...a na przyszlosc zastanow sie nim cos napiszesz smiesznego bo moge miec zajady...w koncu brak witamin od niejedzenie miesa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton W uzupełnieniu IP: 212.160.172.* 24.04.06, 12:24 - zrezygnujesz z jedzenia mięsa to będziesz zdrowszy i lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsider Polska to kraj samych stereotypow IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21.04.06, 19:59 Polacy tylko stereotypami mysla...nie ma myslenia niestereotypowego...a jak jest.,..jest od razu zabijane w zarodku...prze gawiedz stereotypowa...90%. Odpowiedz Link Zgłoś
grylzdyl.fataan Re: Polska to kraj samych stereotypow 21.04.06, 20:31 To znaczy uważasz, że Polacy myślą stereotypami, czy własnie to uważasz za stereotyp, bo sie pogubiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Polska to kraj samych stereotypow 21.04.06, 21:06 A ja mysle ze wcale sie nie pogubiles. Uzywaz tylko typowo polskiej filozofii zamieszania. Rozmowa na temat steroeotypowosci Polakow a tak naprawde braku checi myslenia i ogolnego niechciejstwa dla nowych idei zostanie wrzucona do kosza z etykieta uogolnienia. Tak czy siak stracilem 25 lat swojego zycia mieszkajac w tym kraju ale od kilku lat juz nie musze. Pozdrowienia z wolnego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Polska to kraj samych stereotypow 22.04.06, 17:30 alterpars napisał: > A ja mysle ze wcale sie nie pogubiles. Uzywaz tylko typowo polskiej filozofii > zamieszania. Rozmowa na temat steroeotypowosci Polakow a tak naprawde braku > checi myslenia i ogolnego niechciejstwa dla nowych idei zostanie wrzucona do > kosza z etykieta uogolnienia. Tak czy siak stracilem 25 lat swojego zycia > mieszkajac w tym kraju ale od kilku lat juz nie musze. Pozdrowienia z wolnego > swiata. Haha, dobre! "Wolny świat"! Alterpars stanął na cokole wolności i dobrobytu gdzieś na Zachodzie i patrzy z politowaniem na nasz kraik nad Wisłą, pełen smutnych ludzi i pewnie jeszcze nam współczuje. Kolego, gdyby Polska nie należała do wolnego świata to nie mógłbyś jej tak łatwo opuścić! Ewentualnie po kilku miesiącach stania w kolejkach w Orbisie albo po przejściu kilku kilometrów korytarzy. A i tak nie miałbyś pewności, czy wyjedziesz. Ja też cię pozdrawiam, zbuntowany, kosmopolityczny mądrasku! I już teraz zacznij wysyłać nam paczki żywnosciowe, tak jak w 1981r. bo u nas po prostu nie da się żyć! A sam dodaję stereotypy. Pierwszy koresponduje z tym, co sądzi o naszym kraju pan Alerpars: - Polska pod rządami PiS-u jest zniewolona i w ogóle kraj nasz to Białoruś w wydaniu rydzykowym (tak jakby nie istniała opozycja i instytucja wolnych wyborów, która najpóźniej za 3,5 roku wymiecie moherów z władzy, choć spodziewam się tego już na jesień), zaś wcześniej też nie było pod tym względem lepiej, bo rządziła postkomuna, - bezrobotni to lenie, ludzie niezaradni i tchórzliwi - facet przed 30-tką, który nie ma kobiety i mieszka z rodzicami to gej -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robotny Stereotyp mówi, że dopiero po 30-stce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 00:22 jest gejem. Do 30-stki jest ok. A co do bezrobotnych, to zdania są podzielone. Prawdopodobnie jest trochę takich (z wyboru) i trochę takich (z przymusu) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Stereotyp mówi, że dopiero po 30-stce IP: 212.160.172.* 24.04.06, 12:33 Gejem to się jest kiedy się ma buty od Gucciego i ubranie od Armaniego. Jeśli nie to jest się zwykłym pedałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Polska to kraj samych stereotypow IP: 212.160.172.* 24.04.06, 12:33 O tak, to często powtarzany stereotyp:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: stereotypy 21.04.06, 20:08 Przekonanie, ze Kosciol ma cokolwiek wspolnego z Panem Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajbol Re: stereotypy IP: *.goja.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:33 fagay napisał: > Przekonanie, ze Kosciol ma cokolwiek wspolnego z Panem Bogiem. A tam fandzolisz. Posiadłeś tą tajemną wiedzę kim jest Bóg? (to on w ogóle istnieje?) To jak doszedłes do wniosku, że Kościół nie ma z nim nic wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: stereotypy 21.04.06, 22:27 A ty, na jakiej podstawie sądzisz, że partykularny Kościół ma coś współnego z partykularnym bądź dowolnym bytem Boskim (o ile byt może zostać nazwany i słowem się stać)? Kościół jest organizacją ludzi i nie ma namaszczenia od żadnego z Bogów. Kościół jest instytucją finnsowo-polityczną skupiających ludzi którzy w ogólności jak posłanka Samoobrony 'chcą żeby było dobrze' i nawet w to niektórzy wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajbol Re: stereotypy IP: *.goja.org / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 14:37 megasceptyk napisał: > A ty, na jakiej podstawie sądzisz, że partykularny Kościół ma coś współnego z p > artykularnym bądź dowolnym bytem Boskim (o ile byt może zostać nazwany i słowem > się stać)? Kościół jest organizacją ludzi i nie ma namaszczenia od żadnego z B > ogów. Kościół jest instytucją finnsowo-polityczną skupiających ludzi którzy w o > gólności jak posłanka Samoobrony 'chcą żeby było dobrze' i nawet w to niektórzy > wierzą. A ty, na jakiej podstawie twierdzisz, że ja tak sądzę? Zaprzeczyłem, że może to wiedzieć, co nie znaczy, że ja wiem. Skoro napisałem nawet "to on w ogóle jest?" (chyba da się odczuć, że skłaniam się ku odpowiedzi "nie"), to jak mógłbym twierdzić, że mają coś wspólnego? A co do definicji, niezbyt obiektywna, raczej opinia niż fakt, ale akurat jestem podobnego zdania. Stereotyp, który mnie strasznie wkurza, brzmi: nauczyciel jest kimś więcej niż takim samym człowiekiem jak uczeń, zasługuje na większy szacunek, a autorytet ma dany z urzędu. Denerwuje mnie nawet to, że muszę mówić "proszę pani" albo jeszcze lepiej "pani profesor" (do pani magister). Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: stereotypy 23.04.06, 12:48 Niestety struktura jest koniecznością. Pozwala posortować ludzi z grubsza. Niektórzy, tak jak ty, mają otwarty umysł i czytają między wierszami np. widzą dwulicowość i kłamstwo wyborcze posła, widzą interes księdza w tym, że okłamuje ludzi, widzą nauczyciela nieudacznika, który chowa się za stereotypem 'Nauczyciela', widzą urzędnika nieudacznika, który maskuje swoją niekompetencję 'Urzędem' itd. Na szczęście nie wszyscy są prostoduszni i łapią się na kiełbasę wyborczą. Możemy się raczyć własnym towarzystwem i nie pochylać się nad problemami ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: stereotypy 23.04.06, 01:48 Gość portalu: bajbol napisał(a): > fagay napisał: > > > Przekonanie, ze Kosciol ma cokolwiek wspolnego z Panem Bogiem. > > A tam fandzolisz. Posiadłeś tą tajemną wiedzę kim jest Bóg? (to on w ogóle > istnieje?) To jak doszedłes do wniosku, że Kościół nie ma z nim nic wspólnego? Czy pan bog potrzebuje kosciola zeby do mnie dotrzec ? Czy ja potrzebuje kosciola i jego naziemnego personelu zeby kontaktowac sie z panem bogiem ? Czy panu bogu potrzebne sa rytualy, ktorymi zarzadza kosciol ? Czy potrzebny jest kosciol aby asiagnac wieczne zbawienie ? itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xs Re: stereotypy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 02:24 fagay napisał: > Czy pan bog potrzebuje kosciola zeby do mnie dotrzec ? > Czy ja potrzebuje kosciola i jego naziemnego personelu zeby kontaktowac sie z > panem bogiem ? > Czy panu bogu potrzebne sa rytualy, ktorymi zarzadza kosciol ? > Czy potrzebny jest kosciol aby asiagnac wieczne zbawienie ? > itd itd. Wszystkiego się dowiesz w swoim czasie. Szybko dość. Życie jest krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajbol Re: stereotypy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 08:44 fagay napisał: > Czy pan bog potrzebuje kosciola zeby do mnie dotrzec ? > Czy ja potrzebuje kosciola i jego naziemnego personelu zeby kontaktowac sie z > panem bogiem ? > Czy panu bogu potrzebne sa rytualy, ktorymi zarzadza kosciol ? > Czy potrzebny jest kosciol aby asiagnac wieczne zbawienie ? > itd itd. Niezrozumiała mi filozofia wierzących-niepraktykujących. Można by tak dywagować długo (czy on w ogóle chce dotrzec do kogokolwiek, czy chce by go wielbic za to, ze nas stworzyl), ale przecież mówimy o religii chrześcijańskiej, której podstawą jest Pismo Święte, w którym nie brak jasnych przykładów, z których wynika, że Bóg chce by się do niego modlić we wspólnocie, odprawiać msze itd. To ma wspólnego z Kościołem, że sam go stworzył, nawet hierarchię w nim (Piotra Jezus ustanowił papieżem). Kościół może jest postrzegany jako instytucja finansowo-polityczna, ale dla wierzących jest to przede wszystkim wspólnota (może są bardziej dobitne przykłady, ale ja bym podciagnął tutaj "gdzie dwóch albo trzech łączy się w imię moje, Ja jestem w pośrodku" -modlitwa we wspólnocie daje Ci dodatkowe punkty, jak jeszcze śpiewacie, to już w ogóle najwyższa taryfa leci;) , ale już tu przykładu nie pamiętam). Jestem przekonany, że większość praw KK wynika z Pisma Św. Może i nie ma Kościół wiele wspólnego z Twoim Bogiem, jednak twierdzenie, że nie ma wspólnego ze swoim Bogiem jest bez sensu. Następny stereotyp: Bananowiec to drzewo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Głupi stereotyp, że każdy, kto nie lubi PISiorków, 21.04.06, 21:31 to komuch. Ja ich nie lubię, a komuchem nie jestem i komuchów też nie lubię (może nawet bardziej...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremy Re: Głupi stereotyp, że każdy, kto nie lubi PISio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 23:40 no i jeszcze: - każdy lewak to pedał - każda kobieta popierająca aborcję to dziwka - każda feministka to lesbijka - każda osoba popierająca homoseksualistów to homoseksualista - każdy nieprawicowiec to złodziej i zły człowiek - każdy prawicowiec to chrześcijanin no i w naszej polskiej rzeczywistości nr 1 ostatnio chyba: - każdy kto nie należy do PiS-u należy do "UKŁADU" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciao Re: stereotypy IP: *.fastres.net 21.04.06, 22:07 www.massimilianoalbanese.net/international/polski/samochod.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Stereotypy: 21.04.06, 22:55 Każdy Żyd to bogaty cwaniak. Każdy Polak to antysemita. Każdy Niemiec to faszysta. Każdy Rosjanin to komunista i alkoholik. Każdy Francuz to tchórz i brudas. Każdy Azjata to karateka. Każdy Amerykanin to chamski debil. Każdy Latynos to leniwy nieuk. Każdy skejt umie jeździć na desce. Każda teściowa to jędza. Każdy facet kocha samochody. Każdy dresiarz umie się bić. Każdy łysy paker to gangster. Każdy profesor jest mądry. Każdy wojskowy to "trep". Każdy, kto ma samochód jest bogaty. Każdy, kto nie ma samochodu jest biedny. Każdy, kto mówi, że nie chce miec dzieci, tak naprawdę nie może. Każdy palacz jest głupi i ma tendencje samobójcze. Każdy niepalący nie toleruje palaczy koło siebie. Każdy alkoholik jest złym ojcem/mężem. Każdy zły ojciec/mąż jest alkoholikiem. Każdy bezrobotny jest biedny. Każdy ksiądz to pazerny rozpustnik. Każdy kibic to chuligan. Każdy taksówkarz to burak. Każdy z prowincji to wieśniak. Każdy mieszczuch to światowiec. Każdy, kto wyemigrował ma lepiej. Każdy, kto został w Polsce to nieudacznik. Wystarczy? Jak mi jeszcze coś wpadnie, to podrzucę. Fajny wątek! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: stereotypy IP: *.softlab.gda.pl 22.04.06, 09:59 * Jak pracujesz w firmie prawniczej (np. jako goniec, sprzątaczka) wszyscy myslą/oczekują, ze znasz się na prawie * Powracajac z zagranicznej wycieczki, wszyscy myslą, że płynnie mówisz w jezyku kraju z którego wracasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: stereotypy IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.04.06, 15:01 Ja zaobserwowałem inny stereotyp. Jak ludzie się dowiedzą, że jesteś informatykiem, to myślą, że znasz się na wszystkim, co tylko związane z komputerem. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Taaa i przede wszystkim, 22.04.06, 15:58 że masz ochotę im za darmo pomagać, we wszystkim, co związane z komputerem ;) To samo tyczy się lekarzy- nawet jak jesteś proktologiem, to i tak musisz umieć wyleczyć każdą chorobę (za darmo- bo jesteś "szlachetny") Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: stereotypy 22.04.06, 13:25 Kazdy gej to zboczeniec Kobiecie do szczęścia potrzeba chłopa i dzieci Blondynki są głupie Polacy to złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yunna Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 15:44 Każdy gej jest elegancki i pachnący. Nieprawda - znam takiego który jest paskudny, znaiedbany, fleja po prostu. Feministka ma wąsy i włosy pod pachami - patrzę w lustro i niw widze tego na szczęście Pulchni są sympatyczni - zwłaszcza starsze "życzliwe" sąsaidki które "wszystko wiedzą" i tak dalej i tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: stereotypy 22.04.06, 16:04 Każdy nauczyciel to nieudacznik i oferma, bo nie umiał sobie znaleźć lepszej pracy. Każdy lekarz bierze w łapę. Policjant zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1986 Re: stereotypy IP: 62.141.228.* 22.04.06, 15:54 palisz - umrzesz na raka, najlepiej szybko Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Aaa o paleniu to multum jest: 22.04.06, 16:14 Palacze to impotenci. Palacze to ludzie niemoralni, którzy mają innych za nic. Palacze mają tendencje samobójcze. Palą tylko ludzie prymitywni (o niskim statusie społeczno-intelektualnym) Palacze na pewno będą mieli chore dzieci. Mentolowe papierosy powodują bezpłodność (bardziej, niż inne) Palące kobiety mają brzydki zapach tam na dole (pogląd rozpowszechniony wśród młodych mężczyzn). Palące kobiety lubią fellatio (jak wyżej) Palenie ma zastąpić brak czegoś. Palacze ciągle chorują i mniej wydajnie pracują. Palacze to śmieciarze, wszędzie rzucają pety. Palisz (jako nastolatek)- nie urośniesz (bzdura kompletna, niestety) No i poprostu: "palacze są głupi" :) Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: stereotypy 22.04.06, 16:44 każdy fan kultury hip-hopowej to szesnastoletni troglodyta z krokiem w okolicy kolan, niezdolny wykrztusić kilku zdań układających się w logiczną i spójną całość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gigant Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 17:21 Wysocy i dobrze zbudowani mężczyźni są agresywni. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: stereotypy 22.04.06, 17:36 ...a łysi i owłosieni to demony seksu :) Odpowiedz Link Zgłoś
robot.obibok Re: stereotypy 22.04.06, 18:03 Gej to najlepszy przyjaciel kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: stereotypy IP: *.nycmny.east.verizon.net 22.04.06, 20:03 Hmmm: - Polska to kraj gdzie 96% obywateli jest katolikami(dane sprawdzone z 2002 r.), wiec nikt mi nie wmowi, ze "Polak katolik" to stereotyp, to nie jest zaden stereotyp to prawda!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Wszyscy minus 1 22.04.06, 20:10 Ja jestem Polakiem, a nie jestem katolikiem. Więc nie każdy. A jak nie każdy, to twierdzenie, że każdy jest stereotypowym uogólnieniem. Zrozumiałes Amerykaninie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: Wszyscy minus 1 IP: *.nycmny.east.verizon.net 22.04.06, 20:22 Twierdzenie, ze kazdy Polak jest katolikiem nie mozna brac jako stereotyp, bo to jest minimalnie uogolniona prawda. Wynika to z danych statystycznych. Zrozumiales? Jesli nie to przeczytaj definicje stereotypu. P.S. Nie jestem Amerykaninem:-) Jeszcze, nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: Wszyscy minus 1 IP: *.aster.pl 23.04.06, 11:55 Akurat w kwestii katolicyzmu w Polsce miarodajnych danych nie ma. Kościół podaję liczbę ochrzczonych. Ja katolikiem nie jestem, ale byłem ochrzczony (nikt oseska o zdanie nie pyta)i pewnie w statystyce też figuruję jako katolik. 96% na pewno nie ma. Jakis czas temu liczono niedzielnych odwiedzających msze i wyszło około 40%. Plus może drugie tyle deklarujących się, ale niepraktykujacych. I masz 80%. Więc skończmy raz na zawsze z mitem 96% katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
salwatorka Re: stereotypy 22.04.06, 20:12 Grubi ludzie są sympatyczni i maja poczucie humoru. Grubi ludzie są brzydcy i nigdy nie znajdą sobie partnera Grubi ludzie mają zawsze tłuste włosy, tłustą cerę i są zawsze spoceni Szczupłe dziewczyny ciągle się odchudzają Obojętnie jak brzydka dziewczyna przefarbuje się na blond staje się ładna (pogląd popularny wśród młodych dziewczyn) Odsłonięty brzuch dziewczyny jest zawsze ładny, nawet jeśli jest spasiony i obwisły (j.w.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlett Re: stereotypy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.06, 20:15 Jeżeli wierzyć twoim danym: 96% Polaków jest ochrzczonych - prawda 96% Polaków to katolicy - absolutnie nieprawda. ochrzczony=/=katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: stereotypy IP: *.nycmny.east.verizon.net 22.04.06, 20:33 Dane, danymi, a w rzeczywistosci jest inaczej. Rozumiem. Jednak nie bral bym tego jako stereotyp i tylko o to mi chodzilo... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: stereotypy 24.04.06, 15:21 Na przykładzie Ci wyłożę na czym polega stereotyp. Jestem Polką nie-katoliczką, a ludzie wiecznie do mnie mówią mówią np.: 'Nasz papież', albo: "protestanci obchodzą Wielkanoc/u prawosławnych ślub wygląda inaczej niż w naszym kościele", albo "gdzie chodziliście na nauki przedmałżeńskie". I za każdym razem (nic nie mówię zwykle) czuję zgrzyt, że ktoś tym stereotyopem Polak-katolik do mnie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArT Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:40 Gość portalu: LK napisał(a): > Hmmm: > - Polska to kraj gdzie 96% obywateli jest katolikami(dane sprawdzone z 2002 > r.), wiec nikt mi nie wmowi, ze "Polak katolik" to stereotyp, to nie jest zaden stereotyp to prawda!!!! Ciekawe kto ci to sprawdził? Po pierwsze nie robiono takich badań. Po drugie nawet kosciół katolicki tak nie twierdzi. Po trzecie w ubiegłym roku kosciół dla potrzeb swojej statystyki liczył "owieczki" i wyszło mu duzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: stereotypy IP: *.nycmny.east.verizon.net 22.04.06, 20:58 Najpierw proponuje zajezc tutaj: www.kosciol.pl/article.php/20051121180601926 A potem tutaj: www.polskiinternet.com/poland/ 92% wierzacych(75% praktukujacych) www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/pl.html#Govt 89.8% wierzacych (75% praktykujacych) i jeszcze tutaj: news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1054681.stm#facts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: stereotypy IP: *.aster.pl 23.04.06, 12:05 Bzdurne linki. Podaj namiary na dane z GUSu, albo innej miarodajnej instytucji, to pogadamy. Ja też mogę znaleźć w necie stronę, gdzie podadzą ilość katolików w Polsce na 10%. I co, uwierzysz? Oficjalnych badań dot. wiary w Polsce nie było od dawna. Natomiast nasze społeczeństwo przechodzi podobne przemiany jak inne europejskie, nawet bardzo katolickie w rodzaju Hiszpanii czy Włoch. Wszędzie tam powoli ilość katolików spada. Nie oceniam tego faktu, jedynie go przytaczam. Więc powiedzenie Polak=katolik będzie coraz mocniejszym stereotypem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: stereotypy IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 23.04.06, 16:27 Linki wcale nie sa takie bzdurne. Na danych BBC lub CIA mozna sie spokojnie oprzec. Zreszta wsrod wlasnych przyjaciol mam tylko kilka osob, ktore katolikami nie sa. Poprawka - nie sa praktykujacymi katolikami. Przemiany owszem, wiele osob odwrocilo sie od kosciola z roznych przyczyn, ale z drugiej strony byl Jan Pawel II, ktory przyciagnal wiele osob do kosciola. Jakby na to nie patrzec "Polak katolik" to nie jest stereotyp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: stereotypy IP: *.aster.pl 23.04.06, 21:34 Na danych bbc można się oprzeć? Szczególnie na tych, gdzie piszą że prezydentem Polski jest Aleksander Kwaśniewski. Geeenialne rozeznanie w temacie. No, ale jak BBC coś napisze to musowo tak jest. Od dawna NIKT nie przeprowadzał w Polsce szerokich badań odnośnie religijności. Więc na czym BBC opiera swoje dane, hę? Jan Paweł II przyciągnął ludzi do siebie, do swoistej medialności papieża. Ci sami ludzie niekoniecznie chadzają teraz do kościoła. Poza tym on już nie żyje, a przemiany w religijności Polaków to proces który trwa i trwać będzie. Myślę że nastąpi głebszy podział - jedne środowiska pójdą nawet w stronę fanatyzmu katolickiego, inne z kolei będą agresywnie antyklerykalne i antykoscielne. Wbrew pozorom nie różnimy się tak bardzo od Hiszpanów, Włochów czy Irlandczyków, więc przemiany jakie tam zaszły pewnie zajdą i u nas. Polak - katolik to jest stereotyp i sami na to pracujemy. Gdy ktoś pyta o Polskę to co odpowiadmy? Aaaa, papież.. Kto wymyślił hasło "bóg, honor, ojczyzna"? Kto wprowadzkę do nowego domu zaczyna od powieszenia krzyża? Statystyczny Polak, niestety. Smutne to, bo wolę byc dumny z dokonań naszego narodu a nie z czołobitności kolejnym duchownym, ale obecne władze, ze szczególnym uwzglednieniem całującego pierścień papieża naszego Najniższego, tylko ten stereotyp pogłębią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: stereotypy IP: *.aster.pl 23.04.06, 21:36 A nie, to nie bbc pisała o Kwasniewskim, moja pomyłka. Choć nadal nie wiem skąd niby dziennikarze mają według Ciebie być tak doskonale poinformowani o religijności Polaków, skoro badań na ten temat nie było od dawna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: stereotypy IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 24.04.06, 05:29 Dzienikarze czerpia informacje z innych zrodle, takie jak np. dane UN. BBC jest rzetelna stacja, zdazylem sie o tym przekonac. Zgadzam sie z tym, ze Polska przechodzi reforme pod wzgledem religijnosci. Nie zgadzam sie jednak z tym, ze "Polak katolik" to stereotyp. Wieksza liczba Polakow to katolicy. Wazniejsze swieta katolickie obchodzimy z pompa. Sa to dni wolne od pracy. Sklepy sa oblegane. Nawet tutaj w Stanach Polonia potrafi pokazac sie z tej strony. W Swieta Wielkanocne Polacy byli bardzo widoczni. Byly procesje, pozamykane ulice, sklepy, itd. Wiec prosze sie nie dziwic, ze jestesmy postrzegani jako kraj katolicki. Stereoptyp to bledne widzenie rzeczywistosci wedlug wlasnych doswiatczen. Jesli DUZA wiekszosc Polakow to katolicy wiec nie jest bledem to, ze tak jestesmy odbierani przez innych. Pozatym udowodnij, ze tak nie jest. Na jakiej podstawie twierdzisz, ze te dane nie sa prawdziwe? P.S. Sam nie jestem katolikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: stereotypy IP: *.aster.pl 24.04.06, 08:18 Ja też nie jestem katolikiem. To, by w jakiejś społeczności aż 96% ogółu popierało jakis pogląd, wyznawało religię itp. zdarza się bardzo rzadko. Naprawdę nie jestesmy państwem wyznaniowym. Ta liczna jest po prostu przesadzona. Chyba że dotyczy np. ludzi ochrzczonych - wtedu i ja się załapuję, a gardzę katolicyzmem. Polski katolicyzm ma właśnie taki wymiar jak opisałeś - procesje, czołobitność, symbole, śpiewy.. ale jak przychodzi do tego by żyć z pewnymi zasadami to już nie. Np. nasza obecna władza. Wciąż manifestuje religijność, a kłamie, oszukuje, kręci, atakuje innych - wszystko w myśl "katolickiego miłosierdzia". To pusty slogan a ludzie religijni są prymitywni - bo boją się sami myśleć. Ale to temat na inny wątek. Jedyne poważne badania na temat religijności Polaków mogą pochodzić z poważnych ionstytucji badawczych. Powtarzam, żaden instytut nie badał tej sprawy ostatnio. Tak więc BBC opiera się na nieaktualnych danych, albo danych zafałszowanych w myśl zasady - "ochrzczony? to katoli?, katolik? tak, no bo nie wypada inczej itp." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: stereotypy IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 24.04.06, 15:24 "To pusty slogan a ludzie religijni są prymitywni - bo boją się sami myśleć. Ale to temat na inny wątek." No, no powoli - ludzie religijnii wcale nie sa tacy prymitywni. Obrazasz wiele osob takim stwierdzeniem. Nie kazdy katolik to fanatyk slepo podazajacy za ksiedzem. Jednak zgodze sie z tym, ze kosciol juz od bardzo dawna nie spelnia swojej roli. Jest instytucja (finansawa?), ktora ma malo wspolnego z wiara. Historia kosciola splywa krwia np. ikwizycja czy mieszanie sie do polityki. Wszystko w imie zasad zupelnie sprzecznych z poczynaniami kosciola. To jest w tym wszystkim najlpesze. Jednak wiele osob twierdzi, ze chodza do kosciola nie dla ksiedza (bardzo czesto to slysze) , tylko po to, zeby sie pomodlic. Ma to nawet pewien wymiar tradycji, narzuconej przez rodzicow. Nie zawsze jednak tak jest. Naprawde Polakow wierzacych jest wielu. Wiara pomaga im w codziennym zyciu. Daje cos wiecej niz poczucie spelnienia obowiazku czy tradycji. To sie zmienia z pokolenia na pokolenie. Jest to jednak powolny proces. Jednak w dalszym ciagu jestesmy krajem gdzie katolicy sa duza wiekszosca. Co widac i slychac. Dla nich wiara w Boga to nie jest tylko pusty slogan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: stereotypy IP: *.aster.pl 24.04.06, 17:22 Owszem, ale ci naprawdę wierzący po prostu chcą być dobrymi ludźmi i mają swoją wiae (o ile im potrzeba w życiu) w sercu. Natomiast bardziej widoczni są ci, dla których religia to symbole, nachalna manifestacja swojej pobożności (czyli np. jeśli jest dla katolików post, to także niewierzący mają nie jeść mięsa bo to obraża im uczucia religijne - są tacy narwańcy!). Dla mnie bez znaczenia czy widzę zdewociałą staruszkę która z pianą na ustach wali parasolką dziennikarzy "masońskiej" telewizji TVN, czy arabskiego debila-terrorystę, któremu jakiś ichni guru wmówił że ma się poświęcić w imię wiary. I tu i tu mechanizm jest ten sam. Dlatego właśnie uważam że ludzie religijni są prymitywni. Religia zamyka na naukę, religia nakazuje wierzyć i nie dyskutować. Wiekszość Polaków to katolicy, ale jednak nie wszyscy. Ostentacja w manifestowaniu religijności tej większości sprawia jednak, że gdy jestem za granicą i przedstawiam się jako Polak = natychmiast skojarzenie jest z papieżem. A ja wolałbym z Wałęsą, Chopinem, Kopernikiem itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobia Re: stereotypy IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.06, 11:47 każde niegrzeczne dziecko ma adhd.masz problemy z ortogriafią napewno jesteś chory!!! tak przynajmniej twierdzą "mamuśki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdrowy na pewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 13:46 osobno (rozłącznie) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look nienawidze stereotypów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 14:49 każdy człowiek jest inny u mnie na uczelni są różni ludzie oj różni a teoretycznie studiujemy to samo są maniacy tego zawodu i tacy którzy to studiują bo nie mają nic lepszego do roboty i tacy którzy normalnie robią coś zupełnie innego i nie mam pojecia jak jeszcze się utrzymali do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Not.wiser-ona Re: stereotypy o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 20:53 A ile stereotypów istnieje o P{olakach w świecie...! Znacie jakieś ciekawe? ---------------------------------------------------------- notwiser.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: stereotypy IP: *.eranet.pl 23.04.06, 21:25 Winna wszystkiego zło jest PO a Balcerowicz musi odejść. Odpowiedz Link Zgłoś