Dodaj do ulubionych

tabliczki, wywieszki szyldy itp.

IP: *.ath.spark.net.gr 02.01.04, 12:49
Ktos pisal o kartce w stolowce "Prosze nie zajmowac miejsc bez KONSUMCJI".
Wlasnie o takie powywieszane w publicznych miejscach kartki, tekturki,
poprzyklejane tasma klejaca mi chodzi.

Ja przypominam sobie teraz dwa: Toaleta dworcaowa w miescie X. Na drzwiach
jednej z kabin: "Nieczynne na twardo, tylko na sikanie"

podrzucana na wycieraczki karka - reklamowka jakiejs pizzerii: "Zapewniamy
SZYPKĄ dostawe do drzwi klienta"

Na razie wiecej nie pamietam, ale na pewno macie w pamieci jakies inne tego
typu kwiatki - piszcie :)

Obserwuj wątek
    • Gość: Sikor Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.walcz.sdi.tpnet.pl 02.01.04, 13:05
      To już jest klasyk: sklep na wsi, wywieszka "PO 22.00 SKLEPOWA DAJE OD TYŁU"
      • Gość: renia Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.ath.spark.net.gr 02.01.04, 13:07
        O Jezuuu O Jezuuuuu nie moge, splakałam sie cała, łąhahahahahaha, to bylo
        super, wiecej, please :))))
        • Gość: APARAT Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.chello.pl 05.01.04, 23:15
          Idę droga, mijam ogródki i domki, a tu ogród pełen dorodnych prawie
          przekwitłych kwiatów a pośród nich wbita tabliczka:
          "PUNKT UNASIENIANIA ZWIERZĄT" trzeba to było zobaczyć na żywo
          • Gość: Tomek Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.mex.mescomp.pl 06.01.04, 10:40
            To ja mam podobne.
            Tez "PUNKT UNASIENIANIA ZWIERZĄT" ale tablica byla na takim zadaszeniu pod
            którym zaparkowany był czerwony Maluch.
            Zawsze mi sie kojarzyło, że może tym Maluchem unasieniają... :-)
          • Gość: dekta Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.clubnet.pl 06.01.04, 13:39
            Napis/z dawnych czasów/ na budynku w stadninie koni: KONIU POLSKI-BIERZ
            PRZYKŁAD Z KONIA RADZIECKIEGO!
          • ame_lii Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 01.05.04, 18:41
            Na sklepie całodobowym: "Prosimy pukać od 22" Niezłe ;)
        • Gość: pifek Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 80.51.254.* 06.01.04, 11:52
          Najlepsze z czym się spotkałem to w Walimiu na przystanku PKS tabliczka z
          napisem " Walim na żądanie "
      • Gość: marcel Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.hstl6.put.poznan.pl 06.01.04, 13:23
        heheh .... uczynna ta pani sklepowa :)
        ja widzialem napis na pralni: 'UPIÓR DZIENNY' :)
    • dombir Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 02.01.04, 14:23
      Z socjalistycznej klasyki:
      "Rolniku! Nie myj jaj na straganie!"

A jeśli ten temat szczególnie kogoś pociąga, to w Złotym Stoku koło Kłodzka
      jest zabytkowa kopalnia złota i arsenu (sama w sobie bardzo ciekawa, m. in.
      jedyny ponoć w Polsce podziemny wodospad, ale nie o tym miało być :) ), a w
      niej mieści się muzeum komunistycznych szyldów i tabliczek, tych najbardziej
      durnowatych, oczywiście. Polecam gorąco! A jak sobie jeszcze co przypomne, nie
      omieszkam wpisać.
      Salut!
      Un Dombir
      • Gość: waldek Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 05.01.04, 17:35
        z tego samego cyklu bylo haslo:
        "Każdy rolnik postępowy sam zapładnia swoje krowy"

chodzilo o walke procederem krycia krow przez byki bedace wlasnosca prywatna.(z jakiejs przyczyny bylo to zabronione)

• katarsis w PGR-ach 05.01.04, 18:03
          Jako antyhasło do: "kobiety na traktory" - "Praca na traktorach zakłóca cykl
          miesięczny"
        • yabol428 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 10.01.04, 11:54
          Gość portalu: waldek napisał(a):

> z tego samego cyklu bylo haslo:
          > "Każdy rolnik postępowy sam zapładnia swoje krowy"
          Ciąg dalszy brzmiał: "Każda krowa postępowa rolnikowi dać gotowa" :-))))))))))
      • Gość: one of many Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 20:30
        "punkt krycia zwierząt:
        -knur
        -buchaj
        -ogier
        bieszczad tadeusz"
      • Gość: kasia987@wp.pl Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 12:00
        u mnie w szkółce wisi napis przy portierni, a brzmi on :
        "zdejmij buty uczniu drogi, a odpoczną Twoje nogi" Taki wierszyk wisi w szkole
        średniej, a nie podstawowej dak dla jasności :)
    • Gość: Iskra Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 213.131.78.* 02.01.04, 15:18
      w polowie lat '70 w jednym z naszych schronisk wysokogorskich nad okienkiem
      (takim, jakby recepcyjnym) byl napis:
      Prawdziwy turysta
      Z obslugi nie korzysta.
    • Gość: piecyk gazowy Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 15:51
      Mi się podoba: ZARAZ WRACAM.

Zawsze aktualne!!! Cały dzień może wisieć! :-)))
      • katarsis Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 05.01.04, 21:35
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Mi się podoba: ZARAZ WRACAM.
        >
        > Zawsze aktualne!!! Cały dzień może wisieć! :-)))

Lub pochodne: ZARA ZWRACAM
      • Gość: Kirith Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 158.75.5.* 06.01.04, 12:57
        Ja kiedys widzialem na drzwiach sklepu kartke: "Zamkniete z powodu likwidacji
        sklepu".
    • Gość: elde23 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.01.04, 19:35
      Chyba Tuwim zacytował anons zauważony na przedwojennych Nalewkach/to była
      ulica zamieszkiwana przez starozakonnych/ anons brzmiał : MACA TANIO W BRAMIE.
    • Gość: ola Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 80.51.247.* 02.01.04, 20:21
      Właśnie dzisiaj widziałam taką tabliczkę : "RENAMENT". Wyraz był podkreślony na
      czerwono !
      • Gość: jot6 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.chello.pl 02.01.04, 21:05
        na stoisku z pieczywem: "Towar macany należy do macanta"
        • Gość: Tereska Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 81.210.88.* 02.01.04, 21:53
          Kartka na szybie w kiosku: Wyszłam do derekcji.
          • piecyk.gazowy Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 02.01.04, 23:10
            He, he. :-D To ja dowcip...

Prezydent Wałęsa wyszedł z Belwederu i na jego drzwiach wywiesił
            kartkę: „Wyszłem na nieszpor”.
    • Gość: dotknięta Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.chello.pl 02.01.04, 23:55
      informacja odnośnie pieczywa - "dotknięte uważa się za sprzedane"
      i w tymże samym spożywczaku - "ogurki"
      • Gość: renia Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.ath.spark.net.gr 03.01.04, 19:58
        A jeszcze w szkole mojej bratanicy rozdaje się co miesiąc dzieciom za dobre
        wyniki w nauce takie tabliczki do przypinania na ubraniu: Mistrz pięknego
        czytania, mistrz tabliczki mnożenia, mistrz pięknych wypracowań, a jedna
        tabliczka, ktora moja bratanica dostala ma napis nastepujacej tresci,
        uwaga: "MISTRZ ORTOGRAFI"
      • Gość: monella Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 12:35
        Na Dworcu Zachodnim w Warszawie:

"BAR KAKA
        TU się jada jak u mamy............."

Niewtajemniczonym dodam, że KAKA, to po włosku kupa...
        wyobraźcie sobie minę znajomego Włocha!
        No comments;-)
        • Gość: okapi Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 11.01.04, 17:44
          po francusku tez
          • Gość: Alinka Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 16:38
            i po rosyjsku toże :)
        • Gość: Bulinex Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 15:37
          Kiedys jedna seria rogalikow "7 days" byla opisana jako "Rogaliki z kremem
          KAKOWYM". Konsystencja i kolor wiadome.
    • Gość: Iza Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.in.zabkowska.pl / *.zabkowska.pl 03.01.04, 21:58
      "Klient nie rozpłaszczony nie będzie obsłużony przez kelnera"
      Nie jestem pewna, czy chodziło o korzystanie z szatni, czy o to, jak sie
      zachowac przed kelenerem?
      Bo jeśli oszatnię - to co z kurtką??
      • mist3 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 03.01.04, 22:10
        napis na kiosku 9który obsługuje tylko jedna osoba: "nieczynne z powodu urlopu
        kierownika placówki" (do dziś na panią, która ten kiosk prowadzi mówi się w
        naszej rodzinie "kierownik placówki" )
      • Gość: bulba Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.04, 14:23
        oczywiscie klient nierozkurczony!
    • hajota Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 03.01.04, 22:34
      Widziane na własne oczy.
      Na straganie z mięsem: Polęgwica wołowa.
      Na wystawie sklepu z bielizną: Pas do pączoch.

Była sobie (jest?) organizacja kombatancka Związek Bojowników o Wolność i
      Demokrację. Podobno widziano gdzieś tabliczkę "ulica Związku Bojowników o W. i
      D." Całość się nie zmieściła.
      • the_dzidka Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 06.01.04, 13:39
        > Podobno widziano gdzieś tabliczkę "ulica Związku Bojowników o W. i
        > D." Całość się nie zmieściła.

A co powiesz na ulicę "M. B. Częstochowskiej"?
        I jeszcze z podobnych klimatów: w jakims kosciele pod sceną z Drogi krzyżowej
        widnieje podpis: "Szymon C. pomaga nieść krzyż" czy jakos tak. Doszliśmy do
        wniosku, że ten Szymon C. brzmi jak z kroniki kryminalnej.

Dzi
        • dombir Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 06.01.04, 14:17
          Wiesz, z tą M. B. to chyba nie aż taka nowość i zaskoczenie, skoro standartowo
          w kalendarzu 15 sierpnia czytamy o "wniebowzięciu NMP". Noatomiast Szymon C. -
          istny przebój. Założę się, że na obrazie był namalowany z profilu i en face :)
          • dombir Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 06.01.04, 14:22
            No i zawsze bardzo podobały mi się naklejki na windzie: "Przed otwarciem drzwi
            sprawdź czy kabina znajduje się za drzwiami". Przynajmniej w Gliwicacg takie
            mamy. Niby wszystko jasne, ale dość niefortunna składnia zawsze skłaniała mnie
            do dopisania "Jeśli kabina znajduje się przed drzwiami, to znaczy, że jesteś w
            windzie i przypuszczalnie jesteś nieźle nawalony".
        • Gość: Wacek Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 195.205.8.* 25.04.04, 14:42
          Widziałem kiedyś ulicę S.Raczyńskiej (Stefania hrabina miała).
        • lukrecja8 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 30.04.04, 14:38
          cudowne!!
          :D
        • welur Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 01.05.04, 20:19
          Jest taka wieś Stara Kuźnica. Kiedy wymieniano tablicę z nazwą napisano na
          niej: Stara Ku.
          Mieszkańcy wsi się oburzyli i tablicę zmieniono.
      • frred Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 12.01.04, 11:59
        BTW pytanie do gości z Wawy: co to jest ta cała "pańska skórka", którą u Was
        baby na ulicy handlują? Mieszkałem u Was 2 lata i jakoś nigdy nikogo nie
        spytałem...
    • abere8 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 04.01.04, 00:19
      W Warszawie przy Dworcu Ochota jest targ, a na tym targu budki, a w jednej z
      tych budek sprzedaje sie wedliny, a reklamuje sie ona tak: "Salceson, kaszanka,
      pasztetowa - podaruj sobie odrobine luksusu"...

A w Nowej Zelandii widzielam w sklepie z kosmetykami (pelno duperelkow na
      polkach maja) kartke: "Dzieci pozostawione bez opieki zostana sprzedane do
      eksperymentow medycznych" :-)))
      • kuala_lumpur Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 04.01.04, 01:58
        W bibliotece Wydziału Dziennikarstwa UW jest wywieszka przeznaczona dla
        bibliotekarzy:
        "Ci co zalegają z książkami do któregośtam, zamknąć im konta!"
        To dobrze przedstawia w jaki sposób są tam traktowani czytelnicy...
        • Gość: frank Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 81.15.170.* 06.01.04, 09:53
          >W bibliotece Wydziału Dziennikarstwa UW jest wywieszka przeznaczona dla
          >bibliotekarzy:
          >"Ci co zalegają z książkami do któregośtam, zamknąć im konta!"
          >To dobrze przedstawia w jaki sposób są tam traktowani czytelnicy...

W tej samej bibliotece, na drzwiach, kilka lat temu pracujący tam studenci
          studiów przemiennych (ha, wiecie, co to takiego???) wywiesili kartkę w duchu
          monty-pythonowskim: AKWIZYTOROM MÓWIMY "NI"!

Bardzo mię wtedy zaimponowali i uśmiechnełem siem do siebie :)

• hajota Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 05.01.04, 16:25
      dziś zauważone na ulicznym łóżku z wyrobami pseudoskórzanymi: PORTWELE
    • Gość: edc Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 16:33
      Napis z przychodni dziecięcej w Centrum Zdrowia Dziecka:
      "Niemowlęta i karełki przyjmowane poza kolejnością"
      • Gość: Cruella Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 17:15
        Dziś przechodziłam koło stoiska z różnościami dla zwierząt i rzucił mi się w
        oczy napis na jednym z opakowań "Koci piasek" a pod spodem dumnie: "12 lat
        tradycji!":)
        • peternurek1 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 05.02.04, 19:28
          to było pare lat temu , reklama jakiejś firmy, niepamiętam nazwy, wyglądała
          mniejwięcej tak:
          Nazwa Firmy - już ponad 70 lat w branży komputerowej
          • gibki Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 26.04.04, 09:18
            i co w tym smiesznego? komputery powstaly na poczatku 20 wieku :-)

fakt ze nie byly to "nasze" komputery ale jednak
    • pbartosz71 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 05.01.04, 17:16
      A ja nad morzem kilka lat temu widziałem stragan z owocami, na którym widniała
      tabliczka z ceną reklamująca GREJFLUTY. O!
      • Gość: robol Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.01.04, 17:22
        w połowie lat 80tych na kiosku Ruchu zobaczyłem wiele kartek z napisami Nie
        Ma , Nie Ma, ale wśród tych kartek zauważyłem jedną o innej treści : WYSZŁEM DO
        SPOWIEDZI
        • ouimet Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 05.01.04, 17:27
          w poprzedniej "epoce"...sklep spozywczy i info:MIELI/MY KAWE.Napis odreczny...
          • Gość: alek Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.ust.tke.pl 05.01.04, 17:38
            Na drodze: Uwaga! Rehabilitacja nawierzchni!
          • katarsis w Białymstoku w szalecie dworcowym PKS 05.01.04, 17:40
            widniała swojego czasu instrukcja dla korzystających z wc następującej treści:
            "Uprasza się o niestawanie na deskach sedesowych, co grozi trwałym kalectwem
            lub innymi poważnymi urazami"

w Baćkowicach w Świętokrzyskim natomiast zachowały się XIX-wieczne reguły
            ortograficzne (a la PROLETARYAT, WOYSKO POLSKIE), gdzie napis na jednym ze
            sklepów informował "DELYKATESY"
          • Gość: COBRI Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 217.153.30.* 06.01.04, 15:12
            - Słynne Szekspirowskie "być albo nie być, oto jest pytanie" w wersji naszych
            południowych sąsiadów: "Bytka, ne bytka, oto je zapytka".

- Napis farbą w aerozolu na murze: "NIE WIEM CO PISAĆ, A MAM JESZCZE SPRAY"

- Na koniec chyba najlepsze: biały kierunkowskaz na drodze w okolicach Sromowa
            opatrzony stosownym symbolem placówki kulturalnej i napisem o treści: "MUZEUM
            SROMÓW"
            • Gość: transza Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.04, 14:20
              odnosnie sprayów:
              na swieżo pomalowanej scianie; I TAK COŚ NAMAŻĘ!
      • Gość: ewa Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 13:11
        Wez, poplakalam sie:-)))))Dzieki:-)
      • Gość: sprawiedliwy Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.ssk.com.pl 06.01.04, 15:59
        Mojemu kledze kiedyś kelner w restauracji zaproponował cyt.: "SOK Z
        GRAPEFIUTA " (brzmienie orginalne)
      • Gość: martynka Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.lukowa7.waw.pl 11.01.04, 19:11
        Z grapefruitami ogólnie jest problem...:grejfruty-ok, grejpfruty,grejnfruty:)
      • Gość: MaDeR Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 80.51.240.* 28.04.04, 11:54
        Dobrze, że nie GREJFIUTY ;P
    • Gość: mir świeżo zauważone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 17:34
      W hipermarkecie Carrefour na warszawskim Bemowie:
      "zapiekanka z pieczrakami + cola - tylko ..." ;-))
      • camelmk Re: świeżo zauważone 05.01.04, 17:50
        A ja wczoraj widziałem sklep "Ich Stroje"
        • yabol428 Re: świeżo zauważone 08.01.04, 00:50
          camelmk napisał:

> A ja wczoraj widziałem sklep "Ich Stroje"
          W Krakowie na Grzegórzeckiej, tak? Też widziałem.
        • Gość: neg Re: świeżo zauważone IP: *.krap.pl 12.01.04, 18:25
          a ja niedaleko mam sklep "Atrakcyjne Końcówki"
      • Gość: xkghalkjdfgs Re: świeżo zauważone IP: 217.153.20.* 05.01.04, 17:52
        W Warszawie na jednym z warzywniaków: "Warzywa, owoce, banany" :D
        • Gość: Greg Re: świeżo zauważone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 18:52
          Sklep spoyżwczy: kawa, napoje, piwo...

• Gość: terefere Re: świeżo zauważone IP: 212.51.202.* 06.01.04, 10:32
        A ja pamiętać będę jedną z potraw z baru w którym stołowałem się przez całe liceum
        " PIERGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI "
    • katarsis Roboty 05.01.04, 18:01
      Do moich ulubionych należą także współczesny cykl o robotach:

"Uwaga!Roboty na wysokościach", "Roboty na dachu"

Z innej beczki, w barze mlecznym w Poznaniu:

"Aktualnie w dniu dzisiejszym posiłków od godz. 17.30 nie wydajemy"
      • frred Re: Roboty 12.01.04, 12:08
        katarsis napisała:

> "Uwaga!Roboty na wysokościach", "Roboty na dachu"

Rozwaliła mnie kiedyś tabliczka: "Uwaga! U góry pracują!" (chodziło o murarzy
        na rusztowaniu) a na górze... nikoguśko. Rzecz miała miejsce w poniedziałek o
        11 w południe, więc fajrant wykluczam.
      • frred Re: Roboty 12.01.04, 12:12
        katarsis napisała:

> "Uwaga!Roboty na wysokościach", "Roboty na dachu"

Rozwaliła mnie kiedyś tabliczka: "Uwaga! U góry pracują!" (chodziło o murarzy
        na rusztowaniu) a na górze... nikoguśko. Rzecz miała miejsce w poniedziałek o
        12 w południe, więc fajrant wykluczam.
    • Gość: ania Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 18:06
      w Gdańsku w latach 70-tych widziałam tabliczkę: ulica Jaśkowa D. (Dolina,
      oczywiście). Przy tej tabliczce ulica "Kazimierza W." - niegdyś w Krakowie -
      może się schować.
      • Gość: Juzwa Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 19:17
      • Gość: caerme Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.rudynet.pl 05.01.04, 21:33
        witaj:)
        do tej pory w olkuszu jest ul na tabliczkach K.K. Wielkiego co znaczy tyle co:
        Krola Kazimierza Wielkiego:P
        wym jako kaka wielkiego:)
        pozdr
      • Gość: jolunia01 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 00:03
        dawno temu w jednym z nadmorskich miast widziałam ulicę M. Polskiej (chodziło
        chyba o Marynarkę)
        • Gość: galare Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 11:41
          Chyba chodziło o Macierz Polską
    • Gość: widz Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 193.111.166.* 05.01.04, 18:06
      - Wywieszka w zakładzie usługowym: "Zaras wracam",
      - Szyld na sklepie spożywczym w latach 70-tych:
      "Kargulena twoja ryba, margaryna twój tłuszcz" i dopisek
      graficiarza "Qrwa twoja mać",
      - Kartka z ceną piwa marki "Warka Strąg",
      - Napis ostrzegawczy w knajpie "Pijesz, płacisz, zdrowie tracisz!"
      - Instrukcja na flamastrze grubym "Po użyciu natychmiast zamknąć kapę. Nie
      wstrząsać. Recap when not in use. Do not shake".
    • katarsis na PZPR 05.01.04, 18:08
      W Kluczborku (miasto na 'K' nad Wisłą) przy wjeździe do miasta duży napis
      głosił:

"PPS-PPR-PZPR: Ta sama, lecz nie taka sama"

dzisiaj, aż prosi się o dodanie czwartej, cudownej emanacji
      • Gość: Stoprocent Re: na PZPR IP: *.netia.pl 05.01.04, 18:13
        Za czasów PRl-u istniały ponoć plakaty zachęcające do spożywania ryb, o
        treści "Jedzcie dorsze". Bardzo często widniały na nich dopiski "gówno gorsze".
        • Gość: one of many Re: na PZPR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 20:41
          ew. pod koniec września pojawiały się plakaty przedstawiające wodza rewolucji
          z hasłem "lenin w październiku". ludzie często dopiusywali "a koty w matcu"
        • tomfron Re: na PZPR 05.01.04, 21:41
          To były autentyczne napisy, namalowane farbą olejną na ścianie sklepu rybnego w
          Warszawie przy ul.J.Dąbrowskiego (teraz jest tam bank...)
          JEDZ DORSZE
          GÓWNO GORSZE
          KTO RYSOWAŁ, TEN PRÓBOWAŁ...
      • katarsis Re: na PZPR i PRL 05.01.04, 22:53
        Polecam zdjęcie instalacji: "Bundeswehra to grzyb nad Europą"

www.um.opole.pl/gallery/details.php?image_id=459
      • katarsis Re: na PZPR i PRL - skargi sklepowe 05.01.04, 23:11
        Polecam przykłady z książek zkarg i zażaleń:

www.republika.pl/donia_marita/spolem.htm
        A kto pamięta skecz Kobuszewskiego o książce skarg i zażaleń???
    • Gość: ciconia Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 213.25.164.* 05.01.04, 18:11
      Na drzwiach malego sklepiku
      wisiala karteczka o takiej treści:

Kiosek spowodu chorohy nieczynny
    • Gość: ania Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 18:14
      a, jeszcze: w Krakowie na Starowiślnej na dużej planszy jakiejś spółdzielni
      lekarskiej: SĄDY ŻOŁĄDKA.
    • Gość: Serek69 Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 18:20
      Ja będąc w pewnym nadmorskim kurorcie zauważyłem że w jednej smażalni podają
      rybę MIĘTAJ. :-)
      • Gość: Mateo Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 18:44
        Ja widziałem w wiejskim sklpeiku "Cena butelki bez KAŁCJI..."
      • Gość: rybak I co sie dziwisz? Krzyzowka mietusa z mintajem (: IP: *.server.ntli.net 06.01.04, 00:06
    • Gość: JD Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: 10.202.7.* 05.01.04, 18:34
      Kiedyś widziałem przy górskim kamieniołomie tablicę: Uwaga! Roboty szczałowe!
      • Gość: kruk Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 18:47
        Na dworcu w Koszalinie, na drzwiach do męskiego: "pchać", na drzwiach do
        damskiego: "ciągnąć"
        • Gość: angol Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.lexispr.co.uk 05.01.04, 19:00
          No to ja widzialem w latach 80-tych i 90-tych tez...
          Nad stolowka w fabryce: CENTRALNA SALA SNIADAN
          Reklama nad sklepem: ARTYKULY ROZNE - RAJSTOPY I SZKLANKI
          W fabryce, przed wejsciem: PAMIETAJ ABY DO PRACY PRZYJSC
          UMYTYM, OGOLONYM I PO SNIADANIU
          A juz w UK, w kafejce internetowej zobaczylem karteluszke jak w polskim
          sklepie monopolowym : ALL OUR CUSTOMERS SHOULD KNOW THAT
          HERE IS NO CREDIT FOR ANYONE:-)
          • Gość: . Najsmieszniejsze to sa angielskie istrukcje obslug IP: *.server.ntli.net 06.01.04, 00:18
            Humor nie zamierzony, bo to instrukcje zapewne celowo obliczone na najgorszego
            przyglupa, by nikt sie z firma nie procesowal, ze go nie uprzedzono. Nb. ktos
            wyzej podaje przyklad z flamastrem - polskie tlumacznie jest smieszne, ale i
            tekst oryginalu wyjatkowo glupi, tudziez typowy: tubke pasty bierzemy ostroznie
            w lewa reke (dla praworecznych; w przypadku leworecznych proces przeprowadzamy
            odwrotnie) i - nie sciskajac tuby - prawa reka odkrecamy zakretke w kierunku
            zgodnym z ruchem wskazowkami zegara...
            A jesli chodzi o te "kreske", to w Irlandii maja "Credit is dead", co jest
            tylko nedzna kopia polskiego: "Kredyt umarl, borg nie zyje, kto nie placi, ten
            nie pije". Ale to chyba z Makuszynskiego poszlo w lud... Widzialem w dobrym
            warszawskim sklepie monopolowym na Zoliborzu pare lat temu.
    • Gość: Bromba Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 18:55
      Wywieszka w sklepie: "Sprzedam glosniki i suchafki".
      • ewarp Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. 05.01.04, 19:08
        a co powiecie na to-wchodzicie do publicznego kibla-napis -popatrz w prawo-tam
        napis-popatrz w lewo- tam napis- obejrzyj sie- a tam-nie kręć się jak srasz
    • Gość: Jurek Re: tabliczki, wywieszki szyldy itp. IP: *.bater.net.pl / 213.216.78.* 05.01.04, 19:04
      W Zabrzu na targowisku pewien handlarz tak reklamował swój towar:
      "Jaja od kur z gór".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka