Dodaj do ulubionych

Słupy graniczne

06.04.07, 10:11
Czy ktos zna moze miejsca gdzie nadal stoja slupy graniczne wyznaczajace
dawna granice miedzy Polska a Prusami Wschodnimi, badz moze jeszcze starsze
wyznaczajace granice miedzy Konkresowka i Prusami lub nawet I
Rzeczopospolitej i Prus? Nie wiem czy w ogole sie cos takiego zachowalo. Bede
wdzieczny za informacjewink Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tralala33 Re: Słupy graniczne 06.04.07, 13:06
      Na dobry początek - Prostki
      free.of.pl/z/zama/index.php?id=slup
      Pozdraziam i bandziewam czkać na ziency smile
      • gajowy555 Re: Słupy graniczne 06.04.07, 13:11
        No jó, eszcze ten sam słup graniczny, jano w poziankszaniu...

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Obraz%20034%7E0.jpg

MAZURY
        PROSTKI, niem. PROSTKEN, d. pow. Ełk. Murowany słup – pomnik, upamiętniający
        wytyczenie granicy między Prusami Książęcymi a Wielkim Księstwem Litewskim,
        ustawiony w 1545 r.
        Strona frontowa z herbami państw: litewską Pogonią, orłem pruskim i tablicą
        subskrypcyjną przed ich wymianą na kopie. Widok od wschodu.
        Fot. n.n., ok. 1907 – 1914 r.
        • dichter111 Re: Słupy graniczne 12.04.07, 15:58
          Dziekuje za informacje. O tym slupie wiem. Pojawia sie w kilku ksiazkach o
          Warmii i Mazurach, ktore mam. Moze znacie jeszcze jakies inne, niekoniecznie az
          tak efektowne. Wiem, ze nadal jest wiele slupow granicznych wyznaczajacych
          dawna granice Wolnego Miasta Gdanska www.danzig-online.pl/index2.html.
          Moj znajomy, ktory pochodzi z poludia Polski, mowil mi, ze w poblizu jego
          rodzinnej miejscowosci mozna sie z kolei natkanc w lesie na stare slupy
          graniczne wyznaczajace granice rosyjsko-austriacka z czasow zaborow. A co w
          takim razie z granica polsko-pruska? Pozdrawiam
          • tralala33 Re: Słupy graniczne 17.04.07, 20:51
            Do lata coraz bliżej, będziemy szukać w terenie smile
            Na razie przypomniałam sobie nie słup graniczny ale budynki straży granicznej,
            które widać z poaciągu na trasie miedzy Toruniem a Iławą. Jadąc do Iławy po
            prawej stronie w lesie widać najpierw budynki straży polskiej a po
            kilkudziesieciu metrach - straży niemieckiej. Szukając w internecie więcej
            informacji, wykryłam przypadkiem zachowany SŁUP graniczny - oto szczegóły:
            JAMIELNIK - słupek graniczny po północnej stronie dawnej przecinki granicznej,
            250 m w kierunku wschodnim od toru kolejowego wiodącego w kierunku Iławy.
            Wkopany w niewielki kopiec przy rozwidleniu leśnych dróg. Granitowy, czerwono-
            brązowy, wys. 30 cm (ponad poziom kopca), w przekroju kwadratowy, z mocno
            zaokrąglonymi krawędziami, zwężający się ku górze. Wierzchołek zaokrąglony, z
            wyraźnym rowkiem długości 8 cm i głębokości l cm, wskazującym dokładnie
            przebieg dawnej granicy polsko-niemieckiej.

• Budynek dawnej komory celnej - zbudowany po I wojnie światowej, przy
            torach kolejowych wiodących w kierunku Iławy. 55 m od dawnej granicy polsko-
            niemieckiej. Murowany z cegły na planie prostokąta, otynkowany, parterowy z
            facjatą na piętrze. Fasada frontowa 5-osiowa z wejściem pośrodku ze schodami, z
            3 osiowym ryzalitem. Narożniki ryzalitu poszerzone ku dołowi, okna parteru we
            wnękach zamkniętych półkoliście. Dach wielopołaciowy.
            gnmiasto.rubikon.pl/strona.php?s=7&t=34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka