Dodaj do ulubionych

badania profilaftyczne

31.07.06, 11:18
robicie je dzieciom? Bo tak sobie myślę, że Ola miała badania ostatnio zaraz
po urodzeniu w szpitalu. Więc przez 4 lata nie badaliśmy krwi, moczu. Dwa
razy za to miała badany kał. No i kurczę, nie wiem, może poprosić od lekarki
skierowanie? 10 sierpnia mamy bilans czterolatka, to może poproszę. A jak
jest u Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • marysienka44 Re: badania profilaftyczne 31.07.06, 11:48
      To mnie madziaaa zszokowałaś, cztery lata bez badań !?
      My mamy takiego pediatrę który obowiązkowo wysyła na badania w pierwszym roku
      dziecka co 4 m-ce, a starsze dzieci co pół roku, i nie ma zmiłuj się. Badania
      moczu i krwi. A my dodatkowo jesteśmy po wymazie z gardła, bo stwierdził ze mała
      za często ma zapalenie gardła (od stycznia miała 2 razy).
      I na badania wysyła bezpłatne, pokrywa kasa chorych. Lekarz jak to mówi woli
      dmuchać na zimne.
      Podam tobie jeszcze jeden przykład jaki to "dobry" pediatra. U nas są dwie
      przychodnie, i babka chodziła do tej drugiej, jej dziecko (7 m-cy)wciąż
      gorączka, biegunka, lekarz przepisywał antybiotyki, leczył gardlo, uszy , no i
      się wkurzyła, przepisala do tego "mojego" pediatry, obejrzał dziecko, i diagnoza
      szok, zapalenie pępka, skierowanie do szpitala na leczenie itd., a lekarz z
      tamtej przychodni to fajnie to dziecko ogladał, niesad
      Więc my z badaniami na bierząco, a ty idź i zrób, napewno będziesz spokojniejsza.
      PS Marysia ma 15 m-cy i badania miała ok.4-5 razy. Na szczęście wszystko ok.
      • 1719ko Re: badania profilaftyczne 31.07.06, 12:11
        U nas z badaniami jest tragicznie.Robimy na własną rękę co pół roku,ponieważ
        kiedy prosiłam p.doktor o skierowanie na badania dla dzieci to usłyszałam
        "owszem dostane jak beda chore",tylko,że jak beda chore to moze być za późno
        niestetysadDlatego sama robie badanie dziewczynkom co pół roku i zastanawiam się
        po co opłacam ten cholerny fundusz????Ze skierowaniami do specjalisty też porażka.
    • madziaaaa Re: badania profilaftyczne 31.07.06, 12:07
      no właśnie, a nasza pediatra nigdy nic na ten temat nie mówiła. Fakt, Ola nigdy
      specjalnie chorowita nie była, przeważnie jej infekcje w 99% obywają się bez
      antybiotyku.
      • elag3 Re: badania profilaftyczne 31.07.06, 13:15
        Miłosz do tej pory też nie miał badanej krwi, raz mialbadany mocz no ale
        szukaliśmy przyczyn jego dolegliwośći. Profilaktycznie nikt czegoś takiego nie
        sugeruje.
        • gusia210 Re: badania profilaftyczne 31.07.06, 21:36
          Zbyszko przeszedł jedem raz ZUM (na szczęście nie ma refluksu) więc badanie
          moczu robimy co dwa miesiące a jak trzeba to częściej.Morfologię miał ostatnio
          w grudniu przy okazji nocnej wizyty w szpitalu z powodu zapalenia krtani.Wyszła
          ok.Potem już nie miał żadnych badań.
          Lekarze chyba nie chcą dawać skierowań na badania profilaktyczne.A wydaje mi
          się że powinni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka