kabak29 21.05.06, 22:23 Prosimy, o tytuł/tytuły i krótkie zdanie streszczające Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izaczekk Re: KSIĄŻKI 22.05.06, 12:15 Moitrei d Piontek (nie wiem czy dobrze napisałam)"Tao Kobiety"-bardzo ciekawa książeczka dla kobiet. autorka zauważyła, że większość technik tao zostało stworzone przez mężczyzn pod kątem mężczyzn, niektóre mogą okazać się szkodliwe dla kobiet.w książce podane są propozycje ćwiczeń specjalnie dla kobiet, mowa jest także o diecie, o seksie kobiet. nie wszystko mi się w tej pozycji podoba( nie podobają mi się zwłaszcza ćwiczenia waginy,które mogą być szkodliwe). Ale poza tym można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jamila Re: KSIĄŻKI 22.05.06, 17:57 Podstawa makrobiotyki przeniesionej na Zachod przez autora tejze: 'Makrobiotyka Zen' - autor: Georges Ohsawa. wyd. Pusty Oblok'85 (jesli bylo wznowienie ostatnio, dajcie znac) Filozofia i dieta, yin/yang pozywienia i kosmosu; doskonala ksiazka z leczniczymi kuracjami dla najrozniejszych chorob, i ciezkich i lzejszych; zawiera tez przepisy Odpowiedz Link
jamila dvd jakie polecacie? 22.05.06, 22:32 Didi wspomnial o tez o dvd w ktoryms poscie, wiec moze tutaj moglibysmy polecic jakies tytuly (znacznie trudniej wybrac dvd niz ksiazke, ktora mozna przewertowac w ksiegarni lub przeczytac fragment w necie). Sa rozne dvd/vhs poswiecone T'ai Chi, jodze, qigong itd. Odpowiedz Link
izaczekk Re: KSIĄŻKI 23.05.06, 16:54 jestem fanką Rudolfa Steinera i polecam jego książki, np. "Wiedza tajemna w zarysie", "Jak osiągnąć poznanie wyższych światów". Książki zawierają m. in. wiadomości odnośnie rozwoju duszy, ewolucji ziemi. Odpowiedz Link
didolec2000 Re: KSIĄŻKI 23.05.06, 17:23 Taoistyczna Joga Ezoteryczna -Mantak chia -wstęp do pracy z energią.Najlepsze co do tej pory na ten temat znalazłem. Jeżeli ktoś się wciągnie, ma zajęcie na najbliższe 30 lat. Książka ta jest początkiem serii do której należy już niemal 40 tytułów, w tym 5 dostępnych w języku polskim. Gorąco polecam, aż parzy! Odpowiedz Link
jamila CHINSKA sztuka leczenia 23.05.06, 22:43 Ksiazka, na ktora kiedys wydalam ostatnie pieniadze - unikat:) Stephan Palos 'Chinska sztuka leczenia' Wyd. Luna, Wroclaw 1993, 284 s. Nota z okladki 'W ramach przeorientowania zachodniej medycyny na naturalne metody leczenia, traktujace czlowieka jako calosc, sprawdzona chinska sztuka leczenia nabiera na Zachodzie coraz wiekszego znaczenia. W tej ksiazce, ktora w miedzyczasie stala sie dzielem podstawowym, prof. S. Palos, jeden z najlepszych zach. znawcow medycyny chinskiej, wprowadza zarowno laika, jak i fachowca w zakresie nauk medycznych w teoretyczne i praktyczne podstawy chinskiej medycyny.' Ksiazka zawiera, oprocz teorii yin/yang, 5 elementow - podstawi chinskiej filozofii, mapy glownych meridianow ciala czlowieka, omowienie podstawowych technik z akupukntura, qigongiem, moksa na czele oraz wiele innych... Polecam! Odpowiedz Link
didolec2000 Re: CHINSKA sztuka leczenia 23.05.06, 22:56 Książki z serii Ymaa Nie wiem ktorą polecić szczególnie dlatego piszę ogolnie Traktuja głównie o qigonk i tai che.O ile książki mantaka chia pisane są bez zbędnych zawiłości w książkach z serii ymaa czytelnik odnajdzi bardzo wiele odniesień do wspołczesnej nauki i świetne powiązanie jej pojęć z tradycyjnymi terminami chińskimi.Istniejące tam wyjaśnienia różnorakich ścieżek, technik i pojęć moga przyprawić o zawrót głowy. Bezkonkurencyjne w swojej kategorii Odpowiedz Link
jamila Powyzej o ksiazce Palosa dla Bluehani:) 13.09.06, 21:05 Spojrz, Haniu, na opis powyzej i caly watek Odpowiedz Link
didolec2000 Re: KSIĄŻKI 24.05.06, 23:49 DZogczen-czogjal namkhai norbu ' Stan Doskonalości Samej w Sobie" Pierwsza "duchowa " książka jaką kupiłem, abylo to jakieś 10 lat temu.Jednak tego typu materiał, ktory jest tam zawarty nie podlega prawom czasu hihi. Dzogczen to podobno niestopniowy najwyższy z "pojazdów" tybetańskiej jogi, prawdziwy expres do oswiecenia i to przyspieszony.Cały czas przewijają się tam 3 kluczowe wątki;rozluznienie, akceptacja , kontemplacja. Całkiem sympatyczne i wogóle nie nawiedzone. Kul. Odpowiedz Link
i33 Re: KSIĄŻKI 25.05.06, 15:43 o! ja tu będę zaglądać!!!tego właśnie szukałam od jakiegoś czasu pozdrawiam iza Odpowiedz Link
jamila Re: KSIĄŻKI 25.05.06, 15:50 Serdecznie witamy i zapraszamy do wspolnych rozmow:) Odpowiedz Link
jamila TYBET i Dzogczen 25.05.06, 19:25 Lama Tenzin Wangyal 'CUDA NATURALNEGO UMYSLU' Esencja Dzogczen w rdzennej tradycji Bon wyd. Verbum, 1994 Z przedmowa Dalaj Lamy Tenzin Wangyal bardzo czesto bywa w Polsce, jest jednym z najlepiej znanych lamow na Zachodzie, zaangazowanym w przekazanie starozytnych nauk przedbuddyjskiego tybetanskiego Bon. Odnajdziemy tu to wszystko, co jest istotne w buddyzmie tybetanskim Polecam takze inne ksiazki Tenzin Wangyala, ktorych jest spory wybor ostatnio w jez. polskim Odpowiedz Link
jamila Buddyzm ZEN 25.05.06, 19:30 Kilka tytulow dotyczacych bliskiego mi buddyzmu ZEN: Pelna tresci ksiazka japonskiego mistrza: 'Osiem podstaw buddyzmu zen' autor: Hakuun Yasutani Roshi Gdansk 1993 Kilka tytulow przykladowych rozdzialow: -Natura Buddy -Bledne pojecie jazni (ego czyli ja) -Prawo przyczynowosci -Droga do stanu Buddy ......................:))) Odpowiedz Link
jamila Buddyzm ZEN i MEDYTACJA 25.05.06, 19:34 'ZAPOMNIEC SIEBIE' Ilustrowany przewodnik po medytacji Zen Ksiazeczka majaca ok. 80 stron, doskonale wprowadzenie do medytacji Zen (i nie tylko), lacznie z fotografiami pokazujacymi dokladnie warianty postaw medytacyjnych. Bardzo uzyteczna i ciekawa. Odpowiedz Link
jamila Re: Buddyzm ZEN i MEDYTACJA 25.05.06, 19:38 Eugen Herrigel 'ZEN W SZTUCE LUCZNICTWA' Fascynujaca ksiazka, napisana przez niemieckiego profesora, ktory spedzajac wiele lat w japonii stal sie buddysta Zen, przy czym droga do tego byly lata poswiecone nauce iscie japonskiej sztuki strzelania z luku. Lucznictwo i malarstwo, podobnie jak kaligrafia i kendo (sztuka miecza) sa w Japonii iscie duchowymi dyscyplinami, gdzie mistrzostwo jest jednoznaczne z Urzeczywistnieniem... Absolutnie genialne:) Odpowiedz Link
jamila Re: Buddyzm ZEN 25.05.06, 19:44 Jeszcze jedna ksiazka Herrigela - 'Droga Zen' Klasyka to takze Shunryu Suzuki 'Umysl Zen, umysl poczatkujacego' Podaje link do ciekawej strony, tu jest ciekawy tekst na ten temat: www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=160 Pozdr:) Odpowiedz Link
didolec2000 Re: TYBET i Dzogczen 26.05.06, 00:02 masz tego sporo.rozumiem, że masz? Może sie kiedys wymienimy?.?.?.? Odpowiedz Link
jamila Re: TYBET i Dzogczen 26.05.06, 12:58 Domniemam, ze najbardziej trafia do Ciebie Dzogczen?:))) Z wymienionych wyzej mam jedynie 'Cuda naturalnego umyslu' za to planuje zakup ponizszych: www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/index.php?PHPSESSID=1148640867a9302be895f&l1=1&c=8&nr=236270 wysylkowa.pl/ks291012.html www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/index.php?, A tu sa 'Cuda umyslu' PHPSESSID=1148640867a9302be895f&l1=1&c=8&nr=236276 -- Jamila Odpowiedz Link
jamila Re: TYBET i Dzogczen 26.05.06, 12:59 Ostatni link nie wyszedl, ale to w tej samej ksiegarni Odpowiedz Link
didolec2000 Re: TYBET i Dzogczen 26.05.06, 16:01 awyd.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=47 tutaj mają niezly asortyment. Odpowiedz Link
ewa.bednarczyk.witoszek Re: KSIĄŻKI 24.09.06, 18:34 "dieta optymalna, co powinniśmy jadać a czego unikać" dr Ewa Bednarczyk-Witoszek W Swojej książce obszernie wypowiadam się na temat Medycyny Dalekiego Wschodu (pozytywnie). Podaję "wady" medycyny pięciu przemian z punktu widzenia lekarza medycyny akademickiej. Książka jest pozycją promującą połączenie diety wegetariańskiej i optymalnej, ale niekoniecznie, ponieważ szanuję każdą drogę w kierunku celu: szczęścia (zdrowia).www.dietaoptymalna.com Odpowiedz Link