Dodaj do ulubionych

Zielona herbata

23.08.06, 19:00
Jak to jest z zielona herbata, ulubionym napojem w Chinach, Japonii i krajach
osciennych, od ktorego czesto zaczynaja dzien?

Osobiscie od lat ja wielbie i przyznaje, ze pije sporo; swiat zachodni
zreszta zaczal wysoko ja cenic (mysle, ze i Wy ja chetnie pijecie:). Ma
niewatpiliwie mnostwo zalet, w tym to, ze swietnie oczyszcza organizm...
Moje pytanie dotyczy z pewnoscia jej roli w TCM i koncepcji 5 przemian,
chociaz wszelkie inne aspekty tez mnie interesuja. Jaka role moze pelnic w
diecie leczniczej 5 elementow? Czy jest wskazana np. przy niedoborach chi
sledziony/ yang nerek? Czy dobrze robi dzieciom?
Obserwuj wątek
    • didi_max Re: Zielona herbata 24.08.06, 15:59
      uuuuuuuuuuu...hierbatka zielona jest gorzka, o natorze zimnej i suchej.Swietna
      na wilgotne gorąco , ale zabojcza dla yang nerek, oczywiście w wiekszej ilości,
      albo w przypadku istniejącego już niedoboru.
      Często slyszalem , ze w żółtym państwie tą samą porcję zielonki zalewa sie
      kilka razy, to chyba nie tylko oszczędność hihi.Istotny jest tez klimat i pora
      roku.Upalne wilgotne lato to zdaje sie naodpowiedniejszy czas , aby sie
      rozsmakowac owocach po "powiekach bodhidharmy".
      Smacznego, ale jednak z umiarem.
      • jamila Re: Zielona herbata 24.08.06, 21:51
        Dzieki, Didi! Jestes niezawodny:))) Liczylam wlasnie na to - i przyznaje, ze
        jesli prawda jest, ze mam u siebie niedobor yang nerek (tak by wskazywala
        lektura Temelie), to niezle sobie pogorszalam sprawe...Od dziecinstwa pilam
        zawsze duzo - glownie wody i wlasnie zielonej herbaty (to raczej w wieku
        doroslym), zwlaszcza w pierwszej czesci dnia. Zycie bez niej stalo sie
        niewyobrazalne;)

Chinczycy i Wietnamczycy, z ktorymi mialam do czynienia, pierwsze 'zalanie'
        herbaty zawsze wylewali, po czym zalewali ponownie (po ilosci tychze zalewan
        ocenia sie jakosc herbaty, jesli dobra - bedzie mocna nawet przy trzecim).

Czy ma to wplyw na jej charakter (ze jest mniej gorzka w smaku, to napewno)?
        Czy staje sie wtedy mniej gorzka/zimna? Co zrobic, zeby ja ew. ocieplic?
        Ciekawe, jesli mam takie yang minusowe nerek, to co bys mi radzil do picia...?
        • idylla4 Re: Zielona herbata 25.08.06, 17:35
          W Chinach zielona herbata sprawdza się, z tego względu, że chińczycy jedżą dużo
          potraw silnie rozgrzewających. Herbata ta jest korzystna przy ogniu wątroby i
          serca, ogólnie dzieciom nie poleca się.

pozdrówka
          • didi_max Re: Zielona herbata 25.08.06, 21:12
            Hm...Jamilo .Juz palisz , więc alkoholiczki z ciebie nie będę robił...a pu
            earth? Nie wiem czy polecać naturalnego kawiszona, ale zbożowego na pewno o ile
            smakujesz w nim.
            Powtórna zielona zalewajka jest mniej chłodna? Chyba tak, ale tak szczerze to
            tego nie wiem.

• jamila Re: Zielona herbata 29.08.06, 22:47
              Jeszcze raz wracam do tematu - co mozna pic, jaki napoj lub herbate, zeby sie
              nie wychlodzic (zwlaszcza teraz, jesienia)? Kawa zbozowa, ok - ale najwyzej 2 x
              dziennie (ja zawsze dodawalam troche mleka skondens. bo czarna mi nie
              smakowala). A co, oprocz np. cieplej wody mozna pic? Pu-erh jakie ma
              wlasciwosci wg makrobiot. lub 5 elem.?
              • idylla4 Re: Zielona herbata 30.08.06, 19:56
                Co jakiś czas piję napar z natki pietruszki, to jest dla mnie rewelacja, mam
                bardzo dobre samopoczucie na kilka godzin. Polecam.
                • didi_max Re: Zielona herbata 30.08.06, 20:15
                  Pu erth.Chyba gorzka, coś kolo neutralnego, ale zdaje sie raczej ciepława.To
                  tak na, na wyczucie.
                  Ja wiem jakieś ziołowe może, adekwatnie do stanu zdrowia.
                  Pietrucha jak najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka