22.05.07, 23:44
Witam. Chciałabym rozpocząć wątek, bo widzę, że dawno o tym nie było.
Poradźcie, tu na pewno dużo obeznanych ludzi w temacie znajdę. Ja dopiero
zaczynam zaznajamiać się z tematyką. Chciałabym znaleźć naturalną metodę
wyleczenia alergii u mojego dziecka(11 lat). Od 3-go roku życia ma objawy
pyłkowicy (zwłaszcza trawy i żyto). Leczony sezonowo, ale niezbyt agresywnie,
bo ja zawsze broniłam się przed sterydami, które lekarze uwielbiają. Szukałam
innych rozwiązań, nie stosowałam się do zaleceń lekarza, ograniczałam leki do
minimum lub nawet nie podawałam w ogóle. To taki wstęp.

Od 4 miesięcy nastąpiła rewolucja w naszym odżywianiu. Zawsze miałam świra na
punkcie zdrowego odżywiania, ale wcześniej nie miałam za bardzo siły
przebicia. Było zbyt dużo oponentów w rodzinie. No ale wreszcie postawiłam na
swoim i rewolucja się udała. Są czasem bunty, ale skutecznie je tłumię.

A zmiany polegają na:
eliminacja mleka krowiego i zastąpienie go sojowym czy ryżowym,
pieczywo orkiszowe lub razowe,
słodycze tylko ekologiczne z certyfikatami bez nadużywania,
generalnie robię zakupy zwłaszcza w sklepach ekologicznych,
zero produktów przetworzonych, bo brzydzę się ,,E,,
mięso i wędliny z rodzinnego wyrobu,
zero białego cukru,
znaczny wzrost spożycia kasz i strączkowych,

to tylko tak ogólnikowo

Chciałabym zdobyć więcej informacji na temat leczenia alergii dietą, bo może
jeszcze coś wymaga zmiany lub modyfikacji. Ponadto słyszałam o jakiś ziołach,
no w każdym razie wszystkie porady naturalne będą dla mnie cenne.

Dzisiaj pękłam i dałam mu ten cholerny Zyrtek, bo mu nos zatkało. Pomocy!
Nienawidzę chemii! Nie chcę iść do ,,normalnego,, lekarza, bo wiem co mu
przepisze.
Obserwuj wątek
    • figo66 Re: alergia 29.05.07, 13:46
      Ja mam dziecko z tym samym problemem.Mowilismy o alergiach w tym forum ale dosc
      dawno.Moj syn ma obecnie 8 lat.Majac 3 zaczela sie alergija az nie zaczela sie
      astma,gdzies od piatego roku.Bierze lekarstwo (Miflonide)codziennie i w okresie
      wiosny syrop(Aerius)-na polecenie lekarza,dziala lagodniej od zyrteku,i jest na
      alergije-wziewne.Stosuje rezym podobny do twojego, z tym ze przestal on jesc
      mieso czerwone ,co naprawde poprawilo stan ogolny.Caly czas obserwuje jak co na
      jego dziala,i potwierdza sie ze slodycze i mieso(mleko juz odstawilismy
      dawno),szczegolnie na noc prowokuja ataki.Jada czasem -mocarelle,ale tylko
      zapiekana ktora mu nie szkodzi,takze parmezan.Od jakiegos czasu gotuje wedlug
      5-u przemian,i wydaje mi sie ze nam wszystkim dobrze robi.Uczule cie jeszcze na
      to-ze twoje zdrowie,stan psychyczny i wogle samopoczucie jest bardzo wazne tez
      dla twojego dzicka szczegolnie w trakcie gotowania.Ja tez daze do tego zeby
      ktoregos dnia odstawic leki..ale najpierw trzeba dziecko
      wzmocnic(doslownie,kazdy organ),poniewaz samo unikanie zlej zywnosci nie
      wystarcza.Pozdrawiam i sorry ze moja polska pisownia nie dziala..
    • figo66 Re: alergia 29.05.07, 13:54
      Jeszcze zapomnialam powiedziec ze codziennie rano,na czczo, pije herbate z
      milorzebu japonskiego,miety i pokrzywy,z lyzeczka miodu.Kazde z tych ziol pomaga
      przy alergiach.Widze duza poprawe.Polecam ksiazki Bozeny Cyran-ja czerpie duzo z
      "Jedz i zyj zgodnie z porami roku".
      • bezsensu70 Re: alergia 29.05.07, 15:51
        a co myślisz o suplementacji? Ostatnio wiele o tym czytałam i zaczynam sie
        przekonywać. Chciałabym też przeprowadzić kurację probiotykową, ale nie wiem jak
        się za to zabrać. Moje dziecko je cielęcinę z pewnego chowu. Czy uważasz, że
        powinnam zrezygnować z takiego mięsa?
        • figo66 Re: alergia 29.05.07, 16:28
          Nie wiem o co chodzi z tą suplementacją.Nie mieszkam w Polsce.O probiotykach też
          myślałam,raz poszukiwałam probiotyki dla dzieci,ale akurat nie było.Potem
          sytuacja poprawiła się i o tym zapomniałam.Możesz odstawić cielęcinę na jakiś
          czas,i zaobserwować.Moje dziecko już od roku nie jada mięsa czerwonego w tym
          także cielęciny,rzadko drobiowę,zato częściej ryby.Jest najwyższy w klasie i nie
          pamiętam kiedy ostatnio chorował.Jest pełen energii.Więc,myślę że bez obaw
          możesz zrezygnować.Tu chyba nie chodzi o chow.Na pewno jest wielu czynników
          którę mogą wpływać na zdrowie i o wszystkim trzeba niestety pamiętać.Może mi
          powiesz o co chodzi z tą suplementacją?
          • bezsensu70 Re: alergia 29.05.07, 22:09
            są tu preparaty stosowane przy alergiach, również
            wziewnych-www.samozdrowie.info/. Czytałam, że ludzie sobie bardzo chwalą
            suplementy i znacznie poprawia się ich zdrowie.
          • bezsensu70 Re: alergia 29.05.07, 22:22
            muszę jeszcze powiedzieć, że moje dziecko też jest zdrowe. Prawie w ogóle nie
            choruje. Bardzo się cieszę, że ma zaszczepione zdrowe nawyki żywieniowe. Nieraz
            mi opowiada jak jego koledzy codziennie jedzą w szkole jakieś chipsy, słodycze
            itp., a moje dziecko wyjmuje z tornistra zawsze coś zdrowego. A w ogóle to im
            bardziej zagłębiam się w problematykę żywieniową tym bardziej mam głowę jak
            bania. Choćby problem ryb. Uwielbiam je, ale tyle się naczytałam o ich
            zanieczyszczeniach, że się odechciewa. Lubię działać na
            forum-forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47218 Może znajdziesz coś ciekawego.
            • figo66 Re: alergia 29.05.07, 23:10
              No to muszę przyznać że ja jestem wegetarianką i już nie jadam także ryb.Ale
              moje dziecko je lubi,a ja nie potrafiłam wpoić mu miłości do kasz.Mieszkamy na
              wyspie więc wybieram żeby chociaż świeże..Staram się także kupować prosto od
              rolnika i produkty wyłącznie z wyspy.Przyznaję, że jak tak się dobrze
              zastanowić, lepiej wogle nie jeść..
              • bezsensu70 Re: alergia 29.05.07, 23:58
                Ja chyba już też świruję z tym jedzeniem, bo rzeczywiście wypadałoby nic nie jeść.
              • bezsensu70 Re: alergia 30.05.07, 00:01
                bardzo dużo myślę o wegetarianiźmie, ale to dla mnie ciężka decyzja. Dziecko i
                mąż nie wyobrażają sobie życia bez mięska.
    • figo66 Re: alergia 29.05.07, 23:23
      jestem jednak zwoleniczką naturalnych,starych,wypróbowanych sposobów czyszczenia
      organizmu jak i jego odżywiania.Czasem trochę to zajmuje więcej czasu niż
      połknięcie tabletki,a ten czas którego brakuje żeby sobie poświęcić nas naprawde
      drogo kosztuje.Te buteleczki mają swoją cene!Czy to naprawde warto?
      • bezsensu70 Re: alergia 29.05.07, 23:56
        wiem,wiem, ja też jestem zwolenniczką natury i nie jeden raz kłóciłam sie na
        forum jako przeciwniczka chemii. Do niedawna myślała dokładnie jak Ty.Dopiero od
        kilku dni chodzi mi po głowie ten pomysł o suplementacji, od kiedy dziecku się
        pogorszyło, bo trawy pylą. Nawet wstydzę się wrócić na to forum, bo by się ze
        mnie śmiali, jakby się dowiedzieli, że tak się zapierałam, a teraz jednak się
        przekonuję. Bo pomyślałam sobie, że jak już muszę dziecku dawać jakieś leki, bo
        bez nich się nie obejdzie, to chyba lepiej te naturalne. Plus oczywiście dieta,
        no i chciałam mu te jelita doprowadzić do porządku probiotykami tak na wszelki
        wypadek. Wtedy może na drugi rok byłoby lepiej.
    • figo66 Re: alergia 31.05.07, 09:58
      No widziś,ja też sie chwalilam że już tak dobrze,..a wczoraj mój syn dostał
      ataku.Tak że dobrze znam tą determinacje,zrobić wszystko co możliwe..a człowiek
      NIE RAZ staje sie głupi.Jednak,dowiedziałam się że tego dnia w szkolę jadł
      spagetti/z mięsem wołowim.Coś w tym musi być!Rzadko jada w szkole,i prosze..Co z
      tych suplementów ty byś chciała spróbować?I jak przeczyszczysz jelita?Ja też
      powinnam się wstydzieć że o to pytam,a jednak..bo to jednak forum
      M.Orientalnej!Może nam wybaczą..
      • bezsensu70 Re: alergia 31.05.07, 12:00
        mam nadzieję, że z synem już w porządku i cieszę się, że mnie rozumiesz. Moje
        dziecko nie je w szkole, wszystko gotuję sama. Dobrze, że mam taką możliwość, bo
        pracuję w systemie zmianowym 12-to godzinnym. Ciekawa
        strona-www.qdnet.pl/unas/Nr25/art13.htm,
        druga-www.mst.sggw.pl/artykuly/falserzejedzenia.htm
        Co do suplementów to nie wiem konkretnie co chciałabym dawać, ale jest tam w
        opisie kilka pozycji zalecanych przy alergii. Ponadto nie jestem obeznana w
        temacie, bo do tej pory broniłam się przed tym rękami i nogami, a wiem, że
        trzeba wiedzieć, jakiej firmy suplement wybrać, bo są lepsze i gorsze podobno.
        No i rozpoczęłam ten wątek, bo myślałam, że może coś Ty polecisz.
        O probiotykach też mało wiem, ale po przeczytaniu tych artykułów, które Ci
        podałam, trochę rozjaśnia się w głowie. Jeszcze jedna strona o probiotykach,
        chyba na 2-giej stronie są wymienione i opisane wszystkie probiotyki
        -www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=content&task=view&id=249
        • bezsensu70 Re: alergia 31.05.07, 12:02
          nie wiem dlaczego ta pierwsza strona się nie otwiera
          • bezsensu70 Re: alergia 31.05.07, 12:07
            spróbuj tu otworzyć i wybrać ostatni punkt-dysbioza matka
            chorób-www.qdnet.pl/unas/Nr25/index.htm
            • figo66 Re: alergia 01.06.07, 23:34
              Dzięki za link.Zgadzam się.Te jelita..owszem.
            • figo66 Re: alergia 01.06.07, 23:48
              Wczoraj się otwierał,teraz znowu nie chce..
              • bezsensu70 Re: alergia 02.06.07, 22:57
                chyba zdecyduję się na
                ac-zymes-www.noni.inter-tech.pl/product_info.php?products_id=72
                oraz flavon kids-www.flawonoidy.pl/.

Pamiętam jak kiedyś pani w sklepie ekologicznym, w którym robię zakupy,
                zachwalała ten flavon, ale ja wtedy byłam przeciwna tego rodzaju specyfikom.
                • figo66 Re: alergia 03.06.07, 01:38
                  Zamówisz, czy w sklepie ekologicznym też można dostać?Nie wiem czy wyślą
                  zagranicę?Chyba warto zaryzykować,chociaż te flawony trochę droge..
                  • bezsensu70 Re: alergia 03.06.07, 10:59
                    u mnie w sklepie ekologicznym jest w tej samej cenie co wysyłka z internetu,
                    więc kupię jutro, żeby nie czekać. Drogie, ale chcę zrobić wszystko ile mogę dla
                    dziecka. Dla nas, czyli dla mnie i męża, na razie nie kupię, bo dziecko
                    najważniejsze.
                • figo66 Re: alergia 03.06.07, 01:39
                  flawonoidy,przepraszam.
                • figo66 Re: alergia 03.06.07, 01:57
                  Dzisiaj znajomy polecił mi mycie zębów takim proszkiem do pieczenia na którym
                  napisane jest po ang. że zawiera:raising agents(disodium diphosphate,sodium
                  bicarbonate)maize starch.Powiedział że wyleczył tym sposobie astme i że czyści
                  jamę ustną ze wszystkich świństw(z przeproszeniem.Czy ktoś słyszał coś podobnego?
                  • bezsensu70 Re: alergia 03.06.07, 11:00
                    ludzie szukają różnych sposobów, najważniejsze, że działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka