Dodaj do ulubionych

Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z PO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 18:44
Ewa Masny i Piotr Kalbarczyk radni m.st Warszawa i mieszkańcy Wawra zagłosowali za przyjęciem nowej uchwały na temat odpadów komunalnych ze stawką 89 złotych dla domów jednorodzinnych itp. Pamiętajcie na tych państwo nie głosujemy w następnych wyborach samorządowych. Przyznam się , że sam głosowałem na panią Masny i pluje sobie teraz w brodę.
Tym państwo już dziękujemy.
Obserwuj wątek
    • w_v_w to bylo do przewidzenia, niestety :( 07.03.13, 19:04
      jeszcze niejeden pasztet przygotuja Mieszkancom Wawra wespol z bufetowa.

Mi wystarczyla Masny w roli "wiceburmiszcza" Wawra, ona "reformowala oswiate" z AWS.
      Kalbarczyk, zdaje sie, ze niezla fuche zalapal przy Stadionie Narodowym, zapewne byl "najlepszym" wykonawca :D
      Zaiste, nalezy okazac wdziecznosc jedynie slusznej partii.

Wawerka
      • Gość: swojak tylko CBA IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 19:11
        spokojnie cały ten szwindel można zgłosić do CBA. Jak można narzucać stawki mieszkańcom przed ogłoszeniem przetargu? Przecież wiadomo, że firma śmieciowa podyktuje najwyższą stawkę, tak, aby miasto niby nie zarobiło. A pod stołem kasa dla PO. By żyło się lepiej. A my frajerzy to sponsorujemy - taka prawda. Jesteśmy frajerami.
      • Gość: Rozliczmy Re: to bylo do przewidzenia, niestety :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 19:12
        Oj zapomniałem o pani Prezydent :). Ta pani też nie ma już szans u mnie.
    • Gość: Bobi Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 19:42
      No dobra. System jest zły.
      Czy moglibyście napisać mi jako laikowi, jak powinien wyglądać. Naprawdę nie mam pojęcia jak taki idealny system stworzyć. Wszyscy mówią że jest zły, a ja nie wiem o co chodzi.
      • Gość: Aga Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 20:55
        Czy samotna emerytka mieszkająca w domu jednorodzinnym wyprodukuje ponad 4 razy więcej śmieci niż taka sama emerytka mieszkająca w bloku? Pierwsza zapłaci 89 zł a druga 19,50 zł. To, że ktoś mieszka w domu jednorodzinnym nie oznacza, że jest to luksusowa willa z basenem. Często jest to po prostu skromny, mały domek. To nie jest sprawiedliwy system.
        • Gość: Bobi Na kurs czytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 12:45

> Czy samotna emerytka mieszkająca w domu jednorodzinnym wyprodukuje ponad 4 razy
          > więcej śmieci niż taka sama emerytka mieszkająca w bloku? Pierwsza zapłaci 89
          > zł a druga 19,50 zł. To, że ktoś mieszka w domu jednorodzinnym nie oznacza, że
          > jest to luksusowa willa z basenem. Często jest to po prostu skromny, mały domek
          > . To nie jest sprawiedliwy system.

Nie no kurcze, czy wczesna demencja starcza nie pozwala ludziom rozumieć pisma?
          Ja się pytałem jak "ma wyglądać", a nie jak ma "nie wyglądać". Kontestatorów jest od groma. Ale kreatywnych jak to w Polsce - brak.
          • Gość: Gościu Re: Na kurs czytania? IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.13, 17:07
            Chyba demencja u ciebie już postępuje, bo nie potrafisz zrozumieć co jest powodem dyskusji.
            Pierwsza rzecz to to że podział jest zły. W innych gminach (mi znanych - Józefów , Wiązowna) płaci się od osoby, nie ma przymusu opłaty od posesji - bo to jest nieuczciwe (z jednej strony samotna babcia mieszkająca w maleńkim domku - na mojej ulicy są takie ze 3, z drugiej strony dwu lub trzy pokoleniowa rodzina mieszkająca w jednym domu może i z 8 osób być).
            Z drugiej strony stawki są od czapy, Józefów ma nie całe 13zł, Wiązowna 12 a zna przypadki dalsze ze stawką 7-9zł.
            System płacimy od osoby MIESZKAJĄCEJ jest sprawiedliwy.
            Dochodzi tylko mała rozbieżność pomiędzy osobami ZAMELDOWANYMI i MIESZKAJĄCYMI.
            Po tej ustawie wygląda że miasto Warszawa straci wielu mieszkańców.
            • Gość: Bobi Re: Na kurs czytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 17:47
              Odchromol się, bo ja wyjaśniłem dokładnie pytanie i ty też widzę go zrozumic nie potrafisz.
              W treści swoich postów, oprócz frustracji, nikt nie wyjaśnił odpowiedzi na pytanie. Napisałem że zgadza się że system jest od czapy, ale nie wiem jak by ludzi zadowoliła i jaki system liczenia jest idealny. I okazuje się pluć każdy potrafi, a zaproponować nie bardzo.
              Czyli jaka stawka jest dobra? Jak ci by odpowiadała?

Przeczytaj, potem pisz, może mniej bzdur.
              Moje pytanie było jak najbardziej an temat, bo to nie był temat dla sfrustrowanych malkontentów, tylko dla mieszkańców Warszawy.
          • Gość: Aga Re: Na kurs czytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 13:33
            Moim zdaniem opłata od osoby byłaby sprawiedliwa. Może niejasno się wyraziłam.
            • Gość: Bobi Re: Na kurs czytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 17:34
              > Moim zdaniem opłata od osoby byłaby sprawiedliwa. Może niejasno się wyraziłam.

Ok, ile za osobę?
              • Gość: Aga Re: Na kurs czytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.13, 10:22
                Obecnie płacę 12 zł za osobę, segregując śmieci. Cena za osobę powinna być ustalona max. 15 zł. Osoby starsze, gorzej sytuowane - zniżki.
          • Gość: A. Re: Na kurs czytania? IP: *.iimcb.gov.pl 12.03.13, 15:30
            Mieszkańcy Wawra akurat funkcjonowali w całkiem niezłym systemie przed 98 rokiem. Nie mieszkałam tu wtedy, więc nie pamiętam czy płaciło się od mieszkańca czy od posesji, ale opłata była niska (w 98 po wprowadzeniu ustawy o utrzymaniu porządku i czystości w gminach opłata przy 2 osobach w gospodarstwie domowym po podpisaniu umowy wynosiła czterokrotność opłaty pobieranej przez gminę).
            Odpady zmieszane były odbierane od mieszkańców raz w tygodniu (w ilości 1 x 120 litrowy worek), większe rodziny miały więcej worków (pewnie i większą opłatę). Raz w miesiącu wystawiane były kontenery na odpady wielkogabarytowe (i rzetelnie były opróżniane w miarę potrzeb). Wystawione były kontenery na odpady posegregowane (typowy system 3 'dzwonów'). Co jak na tamte czasy (segregacja) i dzielnicę z domkami, było niezłym osiągnięciem. Ze względu na wysoką pozycje przetargową (dużo odpadów) i brak konieczności odbierania jednostkowego (hurtem z sąsiednich domów) system był dla użytkowników tani. Obecnie również powołują się na efekt skali i proponują nam system horrendalnie drogi i bez zachęt do minimalizacji ilości odpadów.
            Oczywiście na dzisiejsze czasy ten system należałoby zmodyfikować - zamiast dzwonów, worki na rozsegregowane odpady. Osobny odbiór odpadów z ogródków i np. ich wykorzystanie do celów energetycznych czy produkcji kompostu. W zależności od sposobu dalszej segregacji odpadów po odebraniu (przy segregacji maszynowej) moglibyśmy dzielić odpady na 3 grupy: odpady zmieszane (to co nie nadaje się do segregacji), odpady surowcowe (do dalszej segregacji automatycznej), odpady biodegradowalne (tu pewnie w zależności od sposobu dalszego zagospodarowania trzeba by podjąć decyzję odnośnie resztek żywności - czyli czy sam ogród (trawa, liście, gałęzie) czy razem z całą biodegradowalną resztą). Do tego kontenerowy system odbioru odpadów wielkogabarytowych i elektrośmieci.
            Takie systemy nieźle funkcjonują w wielu domkowych gminach i nie kosztują 90 zł od chałupy.
            • Gość: B Re: Na kurs czytania? IP: *.met.pl 12.03.13, 16:17
              pewno, że nie kosztują, ale zachłanna HGW jest bezlitosna. Jej krasnoludki muszą dostać premię, trzynastki, wczasy pod gruszą, darmowe przejazdy ZTM, paczki na święta oraz bony sodexo. Można sporo wyliczać. Na to pójdzie nasza kasa, a nie na śmieci. Tylko ślepiec tego nie widzi, tylko krety głosuje na PO.
              • Gość: A. Re: Na kurs czytania? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.13, 01:21
                Mi tego nie trzeba tłumaczyć - ja to wszystko wiem.
                Starałam się odpowiedzieć na pytanie jak system powinien funkcjonować. Daleko nie trzeba sięgać - kilkanaście lat wstecz + dopasowanie do systemu i możliwości zagospodarowania.

No i kompletną bzdurą jest płacenie od posesji. 89 zł zapłacę ja z mężem; samotnie mieszkająca sąsiadka; sąsiedzi mieszkający w 8 osób.
    • Gość: PO Te nazwiska Masny Kalbarczyk HGW IP: *.31.65.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 19:49
      Ci co opowiedzieli się przeciwko swoim wyborcom z Wawra
      • w_v_w za smieci zaplacimy wielokrotnie... 07.03.13, 20:13
        ...to beda dodatkowe niemale koszty dla firm uslugowych, handlowych itepe.itede.
        Co tam, najwazniejsze, ze bedziemy mieli wklad w zalatanie dziury budzetowej i wygenerujemy dodatkowe miejsca pracy, wespol z kierowcami/mandatami...
        Gdyby tak mozna opodatkowac glupote decydentów/urzedasow, Rostkowski bylby bezrobotny...

BTW juz osiagnieto cel, domki vs bloki...:(

Wawerka
        • w_v_w Re: za smieci zaplacimy wielokrotnie... 07.03.13, 20:16
          w_v_w napisał:

[...] Jan Antony Vincent-Rostowski
          bylby bezrobotny...

Wawerka
    • Gość: ciekawski Emerytka Masny IP: *.31.117.187.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 20:35
      Wystarczy zajżeć do oświadczenia majątkowego za 2011 r. takie jest najbardziej aktualne z dostępnych. Straciła kontakt z rzeczywistością 89 zł miesięcznie przy tych dochodach nic nie znaczy - wszystko wiadomo. Nie jeden emeryt może być zaskoczony
    • kubajek Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P 07.03.13, 20:51
      Zegnaj platformo, szkoda :/
      • Gość: Kościesza Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 21:32
        Jest mi naprawdę smutno. Został przyjęty system po prostu niesprawiedliwy. Głosami radnych z Platformy Obywatelskiej w tym głosami Ewy Masny i Piotra Kalbarczyka oraz innych z PO zafundowano nam mieszkańcom Wawra system uderzający w mieszkańców domów jednorodzinnych bez względu na ilość zamieszkujących go ludzi a nadto mamy finansować śmieci tych co w Warszawie mieszkają lecz nie są zameldowani. To chyba wystarczy by wystawić tym "włodarzom" wilczy bilet.
        • ceziu75 Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P 08.03.13, 12:33
          oprócz Radnych Kalbarczyka Masny, też z tego Okręgu 7 są :
          Jolanta Gruszka PO
          Wujasstyk Iwona PO
          nie zapominajmy to reprezencji również nasi. Jakby się opowiedzieli przeciw lub wstrzymali nie przeszła by uchwała dyskryminująca mieszkańców domków. Najwyrźniej uznali oni swoich wyborców za Idiotów których można " wydymać". - przekonamy się w następnych wyborach :)
        • Gość: mario Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.dormar.net.pl 09.03.13, 16:32
          idą w ministry i wyborców mają w d....Jeżeli MPO odbierało ode mnie ca dwa tygodnie pojemnik 240l za 67 zł miesięcznie ,przy cenach wolnorynkowych,to rozumiem ,że te dodatkowe 20 zł. to zwykły przekręt PO ,zresztą niejeden. Pomysł Vincenta. Łata łata i tak mu g...z tego wyjdzie.
    • ceziu75 Mieszkańcy Wawra Dziękują 07.03.13, 21:19
      Pani Prezydent Gronkiewicz-Waltz Radnym Warszawy Ewie Masny i Piotrowi Kalbarczykowi z PO za Rewolucyjne 89 zł "opłaty śmieciowej". Nie zapomimy Wam tego "naszym wybrańcom"
    • Gość: swojak Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 22:25
      a może należy zaskarżyć uchwałę do SKO? Może jest tu na forum jakiś prawnik, który by doradził co robić dalej? Rzucajcie jakimiś pomysłami - myślę, że można to sensownie zablokować.
      • Gość: Gościu Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.ptedom.pl 08.03.13, 09:51
        Właśnie słyszałem przez przypadek rozmowę gdzie mieszkaniec domu jednorodzinnego umawiał się z sąsiadem przedsiębiorcą, iż może móc pomóc za opłatą "przejąć" tę górę śmieci jaką ten produkuje codziennie (a faktycznie odpadów poprodukcyjnych u niego jest dużo). To pewnie jedna z wielu patologii jakie nas czekają w nowym systemie. Ciekawe dlaczego ja też zapłacę za tego "biznesmena" bo nie dość, że kombinuje już teraz to nadto nie jest zameldowany w Wawrze, a tu mieszka od co najmniej 15 lat.
    • Gość: AnnaM Dlaczego nie można od ilości śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 11:41
      Nie mogę pojąć , dlaczego nie możemy płacić po prostu od ilości śmieci ?

Dlaczego w Niemczech czy Szwajcarii / piszę o tych krajach bo znam tamte systemy/ gdzie także gminy zajmują się oczyszczaniem może być prosty i skuteczny system a u nas nie.

Ten prosty system to:
      - pełna możliwość bezpłatnego oddania śmieci segregowanych. Duże kontenery przy każdym sklepie, placykach, marketach. Śmieci segregowane zawsze mieszkańcy mają możliwość wrzucić do takich kontenerów np. przy okazji zakupów
      - śmieci niesegregowane zabierane są z w workach 60l i 120l z posesji. W budynkach wielorodzinnych są kontenery 240l. Jeżeli komuś nie chce się segregować - płaci za śmieci niesegregowane. Jego wybór.
      - tzw. gabaryty / meble, lodówki.., bez odpadów budowlanych / w określonych dniach raz w miesiącu , bezpłatnie zabierane są z ulic - znane "wystawki"
      - prosty system opłat: w gminie i innych punktach w mieście kupuje się naklejki na worki 60 l lub 120 na śmieci niesegregowane. Firma oczyszczająca zabiera z ulicy tylko worki z takimi naklejkami. Bardzo różnie rozliczają się domy wielorodzinne. W dużych blokach rozliczenie jest poprzez zarządców - ale zawsze od ilości śmieci. W kamienicach np. z kilkunastoma mieszkaniami każde mieszkanie ma ma swój pojemnik 120l gdzie gromadzi śmieci , są one zabierane oczywiście z naklejką jako dowodem zapłaty. Gmina drukuje tylko i sprzedaje naklejki a nie zatrudnia do śmieci 10 urzędników jak to planuje tylko dzielnica Wawer.

- do tego wszystkiego jest system wysokich i nieuchronnych kar za np. wyrzucenie worka ze śmieciami niesegregowanymi do kontenera z segregowanymi lub wystawienie na ulice worka bez naklejki. Kara taka to np. 700-1000 Franków w Szwajcarii. Co ciekawe - mają metody na znalezienie sprawców , wystarcza skrawek koperty z adresem, pisma ... U nas o dziwo nie jest dowodem znalezienie całego worka starej korespondencji firmowej leżącego w krzakach 100m od firmy z siedzibą w domku. W Niemczech czy Szwajcarii sąsiedzi zgłaszają takie zachowania do gminy i nie wygaduje się przy tym dyrdymałów o donosicielstwie. Jest to normalna dbałość o wspólne dobro - czyste otoczenie i tępienie brudasów

Ciągle słyszymy, że jesteśmy dumnymi europejczykami a jak dochodzi do śmieci to okazuje się, że nie można nic po prostu tylko trzeba liczyć od metrów , wody itd.

Z tą naszą europejskością chyba coś nie całkiem w porządku a idiotyczna ustawa śmieciowa tak naprawdę cofa nas w rozwoju.

Musimy doprowadzić sprawę śmieci do porządku :
      - odpowiedzialność gmin za oczyszczanie swojego terenu - TAK
      - każdy płaci za swoje śmieci niesegregowane
      - bezpłatny i łatwo dostępny system zbiórki śmieci segregowanych
      - ostre kary dla brudasów

To jest do zrobienia ale nie z obecnymi POpaprańcami
      Postarajmy się aby w najbliższych wyborach kierować się zasadą, że wybrani nasi przedstawiciele mają dbać o cywilizowane rozwiązywanie naszych problemów korzystając ze sprawdzonych europejskich wzorów. To muszą być po prostu mądrzy i wykształceni ludzie a nie "swoi" przygłupi i zaściankowi partyjni funkcjonariusze
      • ceziu75 Mamy płacić za powietrze - Radni Masny, Kalbrczyk 08.03.13, 12:24
        tak m. in. zdecydowali. Nasi Sąsiedzi z Wawra, trudno posądzać ich o nie znajomość lokalnej specyfiki zabudowy. Dopilnowali interesu "firm śmieciowych", zapominając o sąsiadach, mieszkańcach Wawra.
      • w_v_w Re: Dlaczego nie można od ilości śmieci? 08.03.13, 13:26
        Gość portalu: AnnaM napisał(a):
        [...]
        To muszą być po prostu mądrzy i
        > wykształceni ludzie a nie "swoi" przygłupi i zaściankowi partyjni funkcjonariu
        > sze

Bardzo trafnie ujelas :D

Okazalo sie,ze samorzadowcy "szczebla miejskiego" olali uchwale "braci slabszych" z samorzadu wawerskiego...zapewne w imie wazniejszych partykularnych racji.

Wawerka
        • Gość: Olek Re: Dlaczego nie można od ilości śmieci? IP: *.30.11.104.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.03.13, 20:22
          Rada Wesołej podjęła identyczną uchwałę jak Rada Wawra. Trzeba pamiętać, iż ratusz wszystko utajniał, nawet opinie biegłych z błędami za które zapłacił 1 mln zł z naszych podatków. Skandal
    • Gość: wawerski Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 13:10
      Czy to jest zgodne z prawem, skoro dzisiaj płacę 35 zł./mies., firma przyjeżdża, zabiera mi smieci i mam czysto, niczego nie wyrzucam dolasu ani na przystanki.
      Gmina chce mnie zmusić, zebym za to samo płacił 89zł!.
      To jest co najmniej niegospodarność jesli nie działanie lobbystyczne na korzyść firm porzadkowych.
      Co na to prawnicy?
      • miedzylesianin1 co z tym fantem 08.03.13, 14:31
        i co dalej? Jakie mamy możliwości odwołania się i do kogo? Jaka jest procedura, może ktoś wie i mógłby się podzielić taką informacją. Sądzę, że mamy spore szanse, ale pod warunkiem, że zaczniemy działać - razem lub indywidualnie. Bez działania samym gadaniem (pisaniem) nie wiele wywalczymy. Wiem, że wspólnoty mieszkaniowe i spółdzielnie będą się odwoływać się do NSA. Czy my tez mamy iść tą samą ścieżką? Prosimy o radę.
        • ceziu75 To bardzo słuszne 08.03.13, 20:29
          O ile ja wiem teraz to Wojewoda, który zatwierdza decyzja Rady Warszawy - trzeba by to wszystko napisać do niego. Zostanie podstawiony pod ścianą i musi oddalić tę uchwałe.
          • w_v_w Re: To bardzo słuszne 08.03.13, 21:35
            Nie badz naiwny, uchwala na pewno zgodna z prawem, nie bedzie podstaw do uchylenia

Wawerka
            • miedzylesianin1 Re: To bardzo słuszne 09.03.13, 11:58
              uchwała jako uchwała jest zgodna z prawem, ale jej zapisy naruszają konstytucję - par. 32 pkt 1 i 2. Więc treść uchwały, tzn. wysokość stawek dla odbiorców mieszkających w domach jednorodzinnych narusza ten paragraf konstytucji. Tutaj autor ustawy okazała się krótko mówiąc głupcem. Mam nadzieję, że społeczeństwo zacznie działać. Dziwi mnie tylko fakt, że media jakoś nie bronią tych najbiedniejszych? Dlaczego samotna emerytka mieszkająca w domku ma zapłacić tyle samo co 5-osobowa rodzina mieszkająca też w domku? Jeśli sądzisz, że nie została tu złamana konstytucja, to napisz. Jeśli będziesz miała rację zwrócę honor.
              • w_v_w Dopoki ordynacja wyborcza bedzie 09.03.13, 13:23
                ...sprzyjala partiom a nie lokalnym inicjatywom samorzadowym, Mieszkancy beda robieni w wala.

Wojewoda dba o interesy premiera a nie obywateli! Naruszanie praw konstytucyjnych obywateli ma w glebokim powazaniu, chyba że naruszenie dotyczy rzadu, wtedy caly "aparat" zaangazuje do roboty :D

Jesli komus wydaje sie, ze wpadnie na sesje rady miasta i bedzie mial jakikolwiek wplyw na decyzje radnych, jest doprawdy bardzo naiwny.

Samorzady oscienne potrafia "spacyfikowac" zapedy wladzy, do kolejnego ograbienia obywateli.

Moim zdaniem Rzecznik Praw Obywatelskich moze cos ugrac.

Wawerka

• Gość: Gościu Re: Dopoki ordynacja wyborcza bedzie IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.13, 17:12
                  Bo w Józefowie czy Wiązownie to radnemu czy burmistrzowi możesz w spożywczaku nawtykać, a tu, raczej nie.

Poza tym nikt nas przecież nie zmusza do tego żeby być zameldowanym w Warszawie.
                  • w_v_w Re: Dopoki ordynacja wyborcza bedzie 09.03.13, 17:40
                    Problemem nie jest meldunek, tylko posiadanie nieruchomosci :D
                    Kara za posiadanie nieruchomosci przypomina czas Ilicza i Josifa i "rozkulaczanie".

Historia kolem sie toczy...

Wawerka
              • Gość: emerytka Re: To bardzo słuszne IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 01:35
                Problem jest nie tylko z domkami jednorodzinnymi,ale i z liczba osob mieszkajacych faktycznie w wynajmowanych mieszkaniach.Wlasciciel mieszkania /najczesciej 1 osoba/ wynajmuje mieszkanie rodzinie np.:4 lub wiecej osobowej i prowadzacej jeszcze dzialalnosc gospodarcza na bazarze.Mieszkanie obciazone za produkcje-wywoz smieci przez 1 osobe/wlasciciela/. Faktycznie smieci produkuja 4 osoby z dzialalnoscia gospodarcza/potrafia zapelnic pojemnik 240 l. w ciagu 1 dnia.Dwa mieszkania obok siebie o takim samym metrazu. W jednym mieszka emerytka ,w drugim w/w rodzina.Obciazenie za wywoz smieci dla obu mieszkan takie samo - NIESPRAWIEDLIWE !!!!
          • delphine_delphine Re: To bardzo słuszne 08.03.13, 21:44
            Popieram! Czy ktoś potwierdza, że pismo trzeba składać do Wojewody?

I chyba dobrze byłoby zacząć zbierać jakieś podpisy, prawda? Jak możemy to dalej pociągnąć?
        • kubajek Byłem na sesji Rady w sprawie śmieci.. 09.03.13, 10:04
          na widowni głównie radni z dzielnic, dziennikarze.
          Mieszkańców Warszawy tylu co kot napłakał.
          Teraz będzie podobnie: burza na forach - zero działań.
          Mamy taką demokrację na jaką zasługujemy.
          eot
          • Gość: mario Re: Byłem na sesji Rady w sprawie śmieci.. IP: *.dormar.net.pl 09.03.13, 16:34
            po do cholery ich wybraliśmy.Darzyliśmy zaufaniem.A oni nam nóż wbili w plecy.
            • Gość: miesz. Międzylesia Re: Byłem na sesji Rady w sprawie śmieci.. IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.13, 19:48
              ja też byłem, widziałem i słyszałem..> krótkie sprawozdanie na stronie osiedla Radość w Wawrze www.radosc.waw.pl

Jest też tam link do sprawozdania z sesji w Wawrze - widać jak i co mówili radni z PO!!
              Niestety musimy jak najszybciej tym paniom i panom z PO podziękować. Natychmiast !!!

• Gość: Wyborca Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.warszawa.mm.pl 10.03.13, 12:39
      Na dobrą sprawę to radni zarówno z PO jak i innych partii nie mieli dużego manewru bo byli związani zapisami ustawy. Oczywiscie mogli zdecydować, że opłaty będą uzależnione od zużycia wody i to z cztrerech przewidywanych ustawą byłby najlepszy bo najbardziej obiektywny sposób skoro ilość osób jest trudna do określenia a to właśnie osoby generują śmieci a nie same lokale jako takie czy ich powierzchnia. Niestety, ale nasz ratusz w trosce o głosy niemeldowanych w Warszawie wybral zatwierdzony potem przez PO sposob. Oczywicie kosztem tych zameldowanych w mieście.

Całe zlo bierze się z tępoty posłów, głównie koalicji czyli PO i PSL, którzy w sejmie zatwierdzili idiotyczną ustawę. Nie staneli tez na wysokosci zadania senatorowie i prezydent - większość to PO.

W takiej sytuacji oczywistym jest wniosek, aby nie glosować na bałwanów z PO (PSL nie mial nic do powiedzenia) ale tu rodzi się pytanie - na kogo wobec tego głosować jeśli i inne partie też nie odbiegają zbytnio od tej mającej teraz władzę. Sam głosowałem na PO, więcej tego błędu nie zrobię ale chętnie dowiem się od innych na kogo teraz oddać swoj głos. Bo bojkot wyborow to tylko woda na mlyn wlaśnie PO - wybiorą się sami, nawet gdy na wybory nie pójdziemy.

A traz coś dla tych, którzy zarzucają takim jak ja jedynie bicie piany, krytykanctwo i brak pomysłu rozwiązania problemu. Tu nie ma co prochu wymyślać - po prostu przenieść dobre rozwiązania z innych krajów - tam płaci się za ilość śmieci - albo na samochodzie jest waga albo decyduje objętość pojemnika - tego fizycznego albo w postaci specjalnego worka z tworzywa, w cenie którego jest już koszt wywozu i utylizacji śmieci. Bardzo proste ale skuteczne. Ale nasi posłowie jeżdzą stale po świecie i nie raczą zainteresować się takimi prozaicznycmi sprawami jak śmieci. Bo oni są od polityki, tej przez duże P. Tu też nie dają sobie od lat rady. Ale my ich stale wybieramy i z tego należy wyciągnąć wreszcie wnioski.
      • andch001 Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P 10.03.13, 13:54
        Nie zapominajmy o tym, że do opracowania tego "wspaniałego systemu" wzięto (Urząd Miasta) prywatną firmę doradczą (z Krakowa, ale namiar na firmę jest TAJEMNICĄ) za 1 mln zł. Mieli oni też podobno wziąć pod uwagę systemy w innych krajach :). Ale chyba nie wzieli.. :)
        • Gość: Wyborca Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.warszawa.mm.pl 10.03.13, 14:15
          Jeśli jest prawdą, że firma z Krakowa wzięła milion złotych za jakiegoś bubla i nie uwzględniła w swoich wypocinach systemów obowiązujących np. w Amsterdamie w Holandii czy w Szwajcarii, to po prostu wyłudzila kasę!

Ago - na pierwszy rzut oka masz rację, że płaty powinny być uzaleznione od ilości osob bo niby to one wytwarzają śmieci. Ale nie każda osoba tych śmieci wytwarza tyle samo - inną ilość osoba samotna, do tego skromnie żyjąca a jeszcze inną ilość niemowlak czy male dziecko, któremu bardzo często trzeba zmieniać pieluchy. Byłem zaskoczony, ile pieluch idzie codziennie do kubla przy malych dzieciach. Ponadto w wynajmowanych mieszkaniach często oficjalnie melduje się tylko jedną osobę choćby dlatego, aby wlaściciel wynajmowanego lokalu placil jak najmniej swojej wspólnocie czy spółdzielni, w których to opłata za śmieci przeważnie uzależniona była i teraz będzie właśnie od ilości osób.

I dlatego mądrzy ludzie w Holandii czy Szwajcarii ustalili opłaty od ilości śmieci - wagi wzglednie ich objętości. Jest to najprostszy system ale jak to u nas, nikt nie sięga do najprostszych rozwiązań.
          • Gość: karol Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 16:58

> I dlatego mądrzy ludzie w Holandii czy Szwajcarii ustalili opłaty od ilości śmi
            > eci - wagi wzglednie ich objętości. Jest to najprostszy system ale jak to u nas
            > , nikt nie sięga do najprostszych rozwiązań.

Ale tam ludzie nie pala smieciami w piecach, ani nie wyrzucaja ich do lasow. Po to jest ta cala rewolucja, zeby ludziom sie nie oplacalo oszukiwac. Takie proste rozwiazanie o ktorym piszesz obowiazuje przeciez obecnie, placisz za wielkosc kosza * ilosc wywozek w miesiacu.

PS. Nie ma co porownywac Europy Zachodniej do Polski. Szczegolnie Holandii czy Szwajcarii...Nasza narodowa mentalnosc zacofanego parobka moze zaginie za kilka pokolen, poki co wystarczy posluchac naszych politykow - "elite" narodu zeby sie pozbyc zludzen.

• miedzylesianin1 Akcja na fejsie 10.03.13, 19:56
              facebook.com/pages/STOP-z%C5%82odziejskich-cen-za-%C5%9Bmiecie-w-Warszawie/130167700497569
      • Gość: Sasiad - emeryt Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 01:57
        Zadnym problemem nie jest stwierdzenie ,ile osob /nawet niezameldowanych/zamieszkuje lokal. Wlasciciel lokalu sklada oswiadczenie /ile osob zamieszkuje/ .Liste wywiesza sie w widocznym miejscu na klatce schodowej - zamieszkujacy obok siebie sasiedzi zweryfikuja klamczuchow. Zuzycie wody nie jest odzwierciedleniem ilosci wyprodukowanych smieci !!!!!!!!Brudas i flejtuch wyprodukuje wiecej smieci ,choc sie nie myje , nie pierze ,nie sprzata i zyje jak w chlewie.
        • w_v_w nareszcie spoleczenstwo obywatelskie sie 13.03.13, 08:18
          ...uksztaltuje :D

Wzorem Szwajcarii, w ktorej "donosicielstwo w dobrej wierze" jest na porzadku dziennym, tak tam powstało "społeczenstwo obywatelskie" .

A ja sie zastanawialam jaki jest cel sklocenia Mieszkanców teraz wiem :D

Ukłon dla Niccolò di Bernardo dei Machiavelli..."cel uswieca srodki" ;)

Wawerka
    • przystojny0 Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P 11.03.13, 23:22
      Gmina Korytnica pow. węgrowski, stawki za śmieci:
      rodzina jednosobowa - 6,50zl
      rodzina dwuosobowa - 9,0zl
      rodzina trzyosobowa - 10,50zl
      rodzina czteroosobowa - 12,50zl
      rodzina pięcioosobowa i więcej- 14,50zl - miesięcznie:)
      czyli stawki takie jak miał PGK, można zrobić bez podwyzek?
      OCZYWIŚCIE!!!!

• Gość: Wanda Re: Uchwała śmieciowa , za byli radni z Wawra z P IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 09:23
      www.zw.com.pl/artykul/2,662763-Bezpartyjni-rosna-w-sile--ale-najpopularniejsza-Gronkiewicz---Waltz.html
    • Gość: AnnaM Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:26
      Sesja Rady Wawra 12.03.2013 i ciekawe informacje.

1. Stanowisko Radnych Wawra a dokładnie sprzeciw w sprawie "Uchwały śmieciowej" , które wawerscy radni uchwalili 6 marca 2013r nie zostało formalnie przekazane do Rady Warszawy przed sesją Rady Warszawy 7.03.2013 na której ustalano opłaty za wywóz śmieci.

Radny Wawra A. Krasnowolski złożył interpelację w tej sprawie i zażądał od Burmistrz Wawra odpowiedzi, kto odpowiedzialny jest za nieprzekazanie Radzie Warszawy tego tak ważnego stanowiska wawerskich Radnych, którzy tym razem zagłosowali prawie jednomyślnie i jak rzadko wyrazili pogląd mieszkańców w tej sprawie.

Nie liczyłabym na odpowiedź.

Nadzwyczajna wawerska sesja w sprawie opłat za śmieci zwołana na żądanie Radnych PIS
      zmusiła wprawdzie Radnych PO do podniesienia ręki i uchwalenia sprzeciwu - ale już czujny Przewodniczący Rady a i pewno Burmistrz dopilnowali, aby akt ten pozostał tylko propagandowy chwytem.

Nie można przesądzać, czy Rada Warszawy wzięłaby stanowisko Radnych Wawra pod uwagę, ale brak oficjalnego przekazania tego stanowiska pozwala Radzie Warszawy na tłumaczenie się brakiem odzewu rady Wawra co do publikowanej wcześniej propozycji opłat.

Cała sprawa to jawne lekceważenie wszystkich przez partyjnych funkcjonariuszy PO pełniących funkcje Przewodniczącego Rady Wawra i Burmistrza Wawra.

PS. Radni Warszawy Tomasz Zdzikot i Maciej Maciejowski w swoich wystąpieniach w czasie obrad sesji Rady Warszawy mówili o uchwalonym stanowisku i sprzeciwie Rady Wawra w sprawie opłat śmieciowych - co nie zmienia faktu, że oficjalnie Rada Warszawy tego stanowiska nie otrzymała a Przewodniczący Rady Wawra nie pofatygował się na sesję do Pałacu Kultury aby je przedstawić.

• Gość: atom Re: Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:59
        Czy tak jest naprawdę?
      • Gość: Gościu Re: Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! IP: *.ptedom.pl 13.03.13, 11:20
        Jeżeli to prawda to mamy skandal o dużej sile rażenia. Takie zachowanie jest równoznaczne z niwelacją kredytu zaufania do odpowiedzialnych włodarzy. Trzeba gromko zapytać burmistrzów, przewodniczącego Rady : CZY TO PRAWDA?
      • w_v_w Re: Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! 13.03.13, 13:07
        Gość portalu: AnnaM napisał(a):

> Sesja Rady Wawra 12.03.2013 i ciekawe informacje.
        >
        > 1. Stanowisko Radnych Wawra a dokładnie sprzeciw w sprawie "Uchwały śmieciowej"
        > , które wawerscy radni uchwalili 6 marca 2013r nie zostało formalnie przek
        > azane do Rady Warszawy przed sesją Rady Warszawy 7.03.2013
        na której ustala
        > no opłaty za wywóz śmieci.
        >
        > Radny Wawra A. Krasnowolski złożył interpelację w tej sprawie i zażądał od Burm
        > istrz Wawra odpowiedzi, kto odpowiedzialny jest za nieprzekazanie Radzie Wa
        > rszawy
        tego tak ważnego stanowiska wawerskich Radnych, którzy tym razem zag
        > łosowali prawie jednomyślnie i jak rzadko wyrazili pogląd mieszkańców w tej spr
        > awie.
        >
        > Nie liczyłabym na odpowiedź.
        >
        > Nadzwyczajna wawerska sesja w sprawie opłat za śmieci zwołana na żądanie Radnyc
        > h PIS
        > zmusiła wprawdzie Radnych PO do podniesienia ręki i uchwalenia sprzeciwu - al
        > e już czujny Przewodniczący Rady a i pewno Burmistrz dopilnowali, aby a
        > kt ten pozostał tylko propagandowy chwytem.
        >
        [...]
        > Cała sprawa to jawne lekceważenie wszystkich przez partyjnych funkcjonar
        > iuszy PO pełniących funkcje Przewodniczącego Rady Wawra i Burmistrza Wawra.
        [...]

...rzygac sie chce na ten platformiany samorzad wawerski!

p.s
        a moze jeszcze raz zwołac sesję i zaprosic Mieszkanców, na pewno przybęda a i jakies media sie znajdą.

Wawerka
      • ceziu75 Re: Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! 13.03.13, 14:27
        Do Nazwisk Radnych Warszawy z PO z Okręgu 7 Masny, Kalbarczyk Gruszka ,Wujastyk dopisujemy nazwiska Radnych Dzielnicy Wawer z PO. Nic się nie wyjaśni dalczego stanowisko Radnych Dzielnicy nie dotarło przed terminem do Rady Warszawy. Fax zapomniała nadać sekretarka, nie można było zawieść to partyjnym kolegom wystarczy z PO. Mieszkańcom nie podobnie jak spóźnienie 30 minutowe na Radę Dzielnicy Wawer Dyr. Karczewskiego. Sesja miała upuścić złe emocje mieszkańców Wawra temu służyła. Radni z PO zakpili sobie z mieszkańców. Będziemy Wam pamiętać to.
        • Gość: atom Re: Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 20:52
          Ponieważ nie mogę uwierzyć że nasi radni tak się dają robić "w bambuko" zwyczajne wysłałem do rady Warszawy maila z konkretnym pytaniem. Może mnie nie oleją?
          W czwartek jest spotkanie z p. Burmistrz w Miedzeszynie. Pójdę -i choć nie ma śmieci w programie- spróbuję zadać pytanie...
      • ceziu75 Re: Stanowisko Wawra nie zostało przekazane ! 14.03.13, 13:39
        Czyli specjalnie zwołana Sesja Rady Dzielnicy Wawer poświęcona tematyce opłat śmieciowych od 01.07.2013 r. to z góry zapłanowany spektakl teatralny Pani Burmistrz i Radnych Dzielnicy PO. Cel był jeden rozładować "napiete emocje społeczne" przed Radą Warszawy. Przyjęto stanowisko zgodnie z oczekiwaniami społecznymi mieszkańców Wawra, lecz zaplanowano dostarczymy po terminie nie będzie miało wpływu.. Trzeba przyznać bez pardonu Burmistrz Wawra i Radni Dzielnicy z PO zadbali o interes Partyjny, kosztem interesu ekonomicznego tysięcy mieszkańców Wawra. Wasza butność i "nieudolność" zapadnie na długo w pamięci mieszkańców Wawra. Do nazwisk Radnych Warszawy PO z Okręgu 7 Masny, Kalbarczyk , Gruszka, Wujastyk dołączymy nazwiska Radnych Dzielnicy Wawer z PO i Burmistrz Koczorowskiej, jako tych co wprowadzili 89 zł miesięcznie za śmieci. Będziemy pamiętać do najbliższych wyborów.
        • w_v_w Moze zrobimy liste radnych wawerskich, 14.03.13, 14:49
          ...jak głosowali, chyba było glosowanie imienne?

Mozna pokusic się o zrobienie ulotki informującej, komu zawdzieczamy te haniebna uchwale.
          Kazdy we własnym zakresie może wydrukować i wrzucic do skrzynek sasiadom, rozlozyc w zaprzyjaznionych sklepach.

Druga sprawa, to spowodowanie zwolania sesji w celu wyjasnienia całego zamieszania z dostarczeniem sytanowiska rady. Normalny samorzad zgłosiby wniosek o odwolanie przewodniczacego rady, tak na marginesie ;)

p.s
          Wlodku co Ty na to?

Pozdrawiam
          Wawerka

• ceziu75 To doskonała inicjatywa społeczna 14.03.13, 15:37
            Bardzo dobra inicjatywa społeczna - "nasi wybrańcy" Radni Dzielnicy jak i Radni Warszawy niech mają świadomość odpowiedzialności za swoje decyzje polityczne. Mieli głównie reprezentować interes mieszkańców, a nie interes Partii PO, MPO itp.
            • w_v_w Re: To doskonała inicjatywa społeczna 14.03.13, 15:47
              Moze AnnaM, moze Wlodek, podadza nam potrzebne dane, opracujemy na forum taka Ulotkę.

Kto bedzie chcial skorzysta i rozpowszechni wsród znajomych.

A Sesja powinna być zwołana, bardzo chciałabym uslyszec "te wyższe racje, usankcjonowania przekretu smieciowego"

Wawerka
              • Gość: miedzylesianin Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.met.pl 14.03.13, 16:21
                ulotki fajna rzecz, ale znając życie nikomu nie będzie się chciało ich drukować, a tym bardziej roznosić.
                Ja bym chciał wiedzieć gdzie jako mieszkaniec Wawra mogę zaskarżyć przyjętą uchwałę? Czy można to zaskarżać do:
                a) Urzędu Miasta
                b) Wojewody Mazowieckiego
                c) SKO
                d) NSA
                gdzie można składać pisma? Bo sądzę, że lepiej zalać urząd pismami, niż sobie tutaj dyskutować tak naprawdę o niczym. W Rembertowie zaczynają zbierać podpisy. U nas? Nic - położyliśmy uszy po sobie i du..a blada. Zero inicjatywy, zero konkretnych pomysłów. A rządzącym o to chodzi - o pozorowany ruch, z którego nic nie wynika. Żal, nie ma co się oszukiwać - tu na tym forum niewiele się zdziała. Jakoś nie można zjednoczyć społeczeństwa, każdy się boi i czeka na ruch innego.
                • w_v_w Re: To doskonała inicjatywa społeczna 14.03.13, 18:00
                  ...jeszcze jedno miejsce zostało...Berdyczów ;)

Ja takie ulotki wydrukuje i bede roznosic :)

Wawerka
                  • Gość: MIEDZYLESIANIN Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.13, 18:24
                    Super, tylko jaki efekt uzyskasz? Podejrzewam, że wariancie optymistycznym 80% obdarowanych je przeczyta. Po przeczytaniu ulotka:
                    a) wyląduje w śmieciach
                    b) zostanie odłożona gdzieś na bok i obdarowany po 30 minutach o niej zapomni.
                    Tak to będzie wyglądać.

Jeśli ulotka będzie zawierać li tylko "listę zdrajców", to szkoda papieru. Bez konkretnego działania, ta ulotka nic nie będzie warta, ot świstek jaki wiele ląduje w naszych skrzynkach.
                    Mimo wszystko życzę sukcesu :-)
                    • Gość: szymon79wawa Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: 195.42.249.* 15.03.13, 10:15
                      Witam,

Również chciałem zapytać w jaki sposób i gdzie można zaskarżyć uchwalone 89 PLN od domku?
                      Trzeba działać.

Pozdrawiam,
                      Szymon
                      • w_v_w Re: To doskonała inicjatywa społeczna 15.03.13, 11:09
                        Droga jest prosta wzywasz organ, do usunięcia naruszeń prawa spowodowanych wydaną uchwałą, czekasz na odpowiedz, jesli organ cie oleje, mozesz wtedy złozyc skarge do Sadu Administracyjnego. Musi byc zachowana "droga".

p.s
                        A wystarczyło,zeby partyjne ćwoki działały w interesie Mieszkancow.

Wawerka
                        • Gość: swojak Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.met.pl 15.03.13, 12:26
                          a nie trzeba czekać, aż Wojewoda podpisze się pod ta uchwałą?
                        • Gość: atom Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 12:29
                          Wczoraj na zebraniu z mieszkańcami Miedzeszyna, Radni gminy i p. Burmistrz obiecali "wywiesić na stronie gminy" informacje co zrobili w sprawie śmieci. Ponoć Ratusz pod wpływem protestów już się zastanowia nad korektą opłat. Ale nie wykluczone, że pójda w strone jakichś pokręconych ulg i dopłat, co tylko zagmatwa sprawę i znów da "zajęcie" dla kolejnych urzędników. Zeby im "pomóc" w tej mozolnej pracy, zasypmy radnych mailami i skierujmy zbiorowa skargę do WSA Trzeba uwypuklić niekonstytucyjność tej uchwały. Ale żeby treść tej skargi nie była odrzucona -ze względów formalnych- musi być opracowana przez prawników.
                          A zebrać podpisy to "pikuś"
                          P.s. ponoć spośród gmin warszawskich tylko Wawer się zjeżył
                          • w_v_w Re: To doskonała inicjatywa społeczna 15.03.13, 14:20
                            W Rembertowie Mieszkancy zbierają podpisy pod protestem.

Mnie osobiscie nie interesuje korekta, mnie interesuje cywilizowane rozwiazanie a nie geszefciarska zagrywka bufetowej i "partyjnych ćwioków" z peło.

Skoro zarzad Wawra, tak bardzo chce pomoc Mieszkancom, niech użyczy swoich prawników do napisania skargi :P

Wawerka
                          • Gość: Dzasti Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.devs.futuro.pl 19.03.13, 10:25
                            Też chciałabym wiedzieć, gdzie mopżna wystąpić ze skargą na opłaty za śmieci. Jestem mieszkanką Wawra. Czy ktoś ma wzór listu? Trzeba działać szybko bo mało czasu zostało!
                            • Gość: Hollllaaaa Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: 212.160.172.* 19.03.13, 11:57
                              Czy wiecie jak wygląda opłata za śmieci dla działalności gospodarczej zarejestrowanej we własnym domu/mieszkaniu?
                            • Gość: swojak Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.met.pl 19.03.13, 12:20
                              wejdź na stronę Rzecznika Praw Obywatelskich. Jest tam zakładka do składania wniosków (skarg) - można taką złożyć właśnie poprzez ich strony. Czy to da jakiś efekt? Nie wiem, ale jeśli Pani Rzecznik otrzyma tysiące takich listów, to myślę, że będzie musiała wystąpić z urzędu o ponowne przeliczenie stawek. Na położyłem nacisk na złamanie konstytucji. Można wspomnieć o tym, że państwo próbuje na siłę wcisnąć ci towar, który sama na wolnym rynku możesz kupić zdecydowanie taniej i lepszej jakości. Piszcie - im więcej takich listów otrzymaja tym dla nas lepiej.
                              • Gość: atom Re: To doskonała inicjatywa społeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.13, 14:22
                                Jutro tj 21 jest kolejna sesja Rady Warszawy.
                                W p. 18 przewidziane sa zapytania i interpelacje Radnych
                                Kto może niech pisze do naszych "kochanych reprezentantów" protesty
                                a czy się odezwą można spróbować obserwować
                                www.radawarszawy.um.warszawa.pl/Strony/glowna.aspx
                                w transmisji on line
    • Gość: AnnaM Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady Warsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 12:12
      Forumowicz "atom" napisał 13.03.2013

" Ponieważ nie mogę uwierzyć że nasi radni tak się dają robić "w bambuko" zwyczajne wysłałem do rady Warszawy maila z konkretnym pytaniem. Może mnie nie oleją?
      W czwartek jest spotkanie z p. Burmistrz w Miedzeszynie. Pójdę -i choć nie ma śmieci w programie- spróbuję zadać pytanie... "

Pana "atoma" bardzo proszę o poinformowanie nas czy otrzymał już odpowiedź na zadane pytania.
      • Gość: Dzasti Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.devs.futuro.pl 19.03.13, 12:58
        A co myślicie o piśmie, które znalazło się w SE z piątku? Napisane ponoć przez mecenasa Pawła Szymanka (nie znam) do wysłania do Ratusza, jego tytuł Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa?
        • Gość: Dzasti Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.devs.futuro.pl 19.03.13, 13:00
          www.se.pl/wydarzenia/warszawa/tak-walcz-ze-smieciowym-haraczem_312190.html
          • Gość: swojak Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.met.pl 19.03.13, 13:35
            ale nie ma tu gotowego wzoru pisma, szkoda, bo wszyscy na takie liczymy
        • ewaq link do skanu z SE 20.03.13, 20:48
          [/url]imageshack.us/photo/my-images/715/sesmieci.jpg/]
      • Gość: atom Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 20:01
        Przepraszam , że dopiero teraz. 18 go dostałem odpowiedz. Poniżej cytuje.
        P.s dziś zapytałem co się z tym dalej dzieje.
        Cytuję:
        w odpowiedzi na zadane przez Pana pytanie – czy radni Dzielnicy Wawer złożyli oficjalnie sprzeciw wobec uchwały „śmieciowej” przed sesją, na której uchwalane były stawki za wywóz odpadów – informuję, że 7 marca br. do Biura Rady m.st. Warszawy wpłynęła kopia stanowiska Rady Dzielnicy Wawer w sprawie projektowanej uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie wyboru metody ustalenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, ustalenia stawki takiej opłaty oraz ustalenia stawki opłaty za pojemnik o określonej pojemności, które zostało podjęte przez Radę Dzielnicy Wawer 6 marca 2013 r.

Skan przedmiotowego stanowiska – w załączeniu.

Pozdrawiam
        Beata Ekiert
        Inspektor
        URZĄD M.ST. WARSZAWY
        • Gość: AnnaM Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 20:57
          Bardzo enigmatyczna to odpowiedź.

To, że do Biura Rady warszawy 07.03.2013 wpłynęła kopia Stanowiska Rady Wawra a dokładnie sprzeciwu wobec planowanej Uchwały Rady Warszawy w sprawie opłat za śmieci nie oznacza, że z tym sprzeciwem zostali zapoznani wszyscy Radni Warszawy.

Udzielająca odpowiedzi mogłaby darować sobie scan przedmiotowego "Stanowiska" - chyba, że był to np. fax z godziną i datą jego nadania.

Odpowiedź Pani inspektor z Ratusza nie jest wystarczająca dla tych, którzy uważają tak jak ja, że stanowisko Radnych Wawra absolutnie powinno zostać doręczone wszystkim Radnym Warszawy przed sesją czyli przed godz. 10.00 7 kwietnia 2013 - a tego z tej odpowiedzi nie można wyczytać.

Sprawa jest nadal do wyjaśnienia.
          • w_v_w Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady 20.03.13, 07:37
            IMHO przew. rady Wawra powinien, to stanowisko w zebach dostarczyc do rady miasta!
            Ludzie, kolejny raz "partyjne cwoki" i ich polecznicy zrobili nas w "ptaszka" :(
            Zapewne radna Masny i Kalbarczyk zapoznali sie ze stanowiskiem, ale nie podzeilili sie z innymi, oczywiscie sa to moje spekulacje, ale wielce prawdopodobne.

Wawerka
            • Gość: jacek Masny Kalbarczyk z PO przeciwko swoim wyborcom IP: *.182.29.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.03.13, 22:27
              wyjątkowe szuje emerytka przedsiębiorca, cenią interes partii nad sąsiadów z Wawra.
            • Gość: atom Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 17:37
              ciąg dalszy mojej korespondencji z UM

"Uprzejmie informuję, że kopia stanowiska Rady Dzielnicy Wawer w ... sprawie wyboru metody ustalenia opłaty ... ustalenia stawki takiej opłaty oraz ustalenia stawki opłaty za pojemnik ... została przekazana przez ww. Dzielnicę Pani Prezydent m.st. Warszawy H. Gronkiewicz-Waltz oraz 7 marca br. do Biura Rady – na nazwisko Przewodniczącej Rady m.st. Warszawy E. Malinowskiej-Grupińskiej.
              Dyrektor Biura Rady 7 marca br. zadekretował pismo do Komisji Ochrony Środowiska oraz Komisji Infrastruktury i Inwestycji."
              Niestety to nie zmusza urzędników do zmiany decyzji w sprawie opłat....
              Nikt z radnych nie podniósł tego tematu na sesji Rady Warszawy w dniu 20 .03
              Nastepna sesja bodaj 20 kwietnia.
              Piszmy zatem do Ratusza listy z wezwaniem do usunięcia naruszenia prawa..
              choćby wg wzoru pokazanego w tym wątku
              Wg prawa urząd ma OBOWIĄZEK odpowiedzieć . Brak lub odpowiedz negatywna jest zaskarżalna do WSA.
              pozdr
              • Gość: AnnaM Re: Uchwała Radnych Wawra nie przekazana do Rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 10:40
                Aby odczytać dokładnie pismo z Urzędu Miasta odpowiadające na pytanie, czy Radni Warszawy otrzymali stanowisko Radnych Wawra sprzeciwiające się wysokości opłat za śmieci należy najpierw przetłumaczyć go z urzędniczego, cwanego, latami szkolonego urzędniczego ble-ble na język "ludzki".

Pismo z Urzędu mówi nam więc że:
                - stanowisko Radnych Wawra wpłynęło 7 marca do Biura Rady Warszawy - nie wiadomo jednak kiedy czy np. nie po południu, kiedy sesja Rady już trwała . Data wpłynięcia do sekretariatu Rady Warszawy nie oznacza, że treść stanowiska przekazano natychmiast dalej
                - zostało zaadresowane na Prezydent m.st W-wy i Przewodnicząca Rady Warszawy - co nie oznacza, że adresaci je otrzymali i to przed sesją Rady Warszawy 7 marca - bo o to przecież chodziło
                - Dyrektor Biura Rady 7 marca zadekretował je do dwóch Komisji Rady Warszawy

To ostatnie zdanie dopiero wszystko wyjaśnia.
                Najbliższe po 7 marca posiedzenie Komisji Ochrony Środowiska odbyło się 18 marca 2013 i dopiero na tym posiedzeniu tylko Radni tej Komisji prawdopodobnie zapoznani zostali ze sprzeciwem Radnych Wawra - jeżeli w ogóle zostało im przez Przew. Komisji przekazane - bo ani słowa o tym a programie obrad tej Komisji.

Podsumowując :
                Wiemy już na na pewno, że Stanowisko Radnych Wawra wyrażające sprzeciw wobec wysokości opłat za śmieci i sposób ich naliczania nie został dostarczony przed sesją Rady Warszawy 7 marca 2013r ani Przewodniczącej Rady ani Radnym Warszawy.

Nie zostało to także przedstawione na sesji przez Przewodniczącego Rady Wawra, który znając procedury przekazywania korespondencji, z uwagi na krótki czas od uchwalenia Sprzeciwu do rozpoczęcia Sesji Rady Warszawy powinien dopilnować tego osobiście.
                Nie zrobił tego co należy uznać za działanie przeciwko interesom mieszkańców.

Za jakiś czas nikt nie będzie pamiętał, że wawerską sesję 6 marca 2013 zwołano na wniosek radnych tzw. opozycyjnych ( czyli nie z PO ) i że tak ważna uchwała Rady Wawra trafiła tak naprawdę do szuflady jakiejś Komisji w Radzie Warszawy i nie została wzięta pod uwagę przy uchwalaniu wysokości opłat za wywóz śmieci.

Mieszkańcom Wawra ma wystarczyć miał teatr jednogłośnego uchwalenia sprzeciwu przez wawerskich Radnych, także tych z PO.

• w_v_w Niestety partyjne cwoki, poki co gora 24.03.13, 19:14
                  ...mam nadzieje, że doczekam upadku tej bandy picerow :)

Wawerka
    • ceziu75 Co robi opozycja 25.03.13, 10:13
      Czy zaskarżyła decyzję Rady Warszawy? Bo nie podjęcie kroków w kierunku jej zaskarżenia to swoiste poparcie dla jej funkcjonowania.
      • sprzeciw21 Re: Co robi opozycja 29.04.13, 14:45
        STOWARZYSZENIE INTERESU SPOŁECZNEGO "WIECZYSTE"/NSZZ WYZWOLENIE złożyło wezwanie w trybie art.101 UoSG do Rady Warszawy ws. uchylenia uchwał. Rada będzie musiała się ustosunkować, a jeżeli tego nie uczyni będzie można złożyć skargę do WSA. Niezależnie od tego w terenie następuje akcja Stowarzyszenia wszczęcia postępowań mających paraliżować pracę urzędów.
        Więcej szczegółów na stronach Stowarzyszeń a także Serwis21 serwis21.blogspot.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka