Dodaj do ulubionych

Mrówcza-Mozaikowa

02.12.13, 11:51
Zastanawiam się czemu (lub komu) ma służyć zawijas z ulicy Mrówczej przed rondem z Mozaikową? Czy nie można było poprowadzić ulicy prosto, tylko taki zawijas robić? Może ktoś z Was wie o co tu chodzi? Ja mam kilka koncepcji:
- architekt zasnął nad projektem i się mu machnęło
- wykonawca był wstanie wskazującym
- mieli za dużo materiału i musieli go zużyć
- wszystko na raz co wymieniłem wyżej

Odnoszę wrażenie, że tradycyjnie w naszej Gminie nic nie może być proste i łatwe. To taka nasza świecka tradycja ( nie nowa).
Obserwuj wątek
    • fan.ortografii Re: Mrówcza-Mozaikowa 02.12.13, 11:55
      Zawijas służy spowolnieniu ruchu przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym. Chodzi o to, żeby nietutejszy kierowca miał czas się zorientować, że dojeżdża do ronda. Identyczne rozwiązanie jest na skrzyżowaniu Mozaikowej z Przewodową. Niestety, tylko na Mozaikowej, w związku z tym co jakiś czas samochody przejeżdżające Przewodową przejeżdżają skrzyżowanie, jakby w ogóle tam ronda nie było.
      • miedzylesianin1 Re: Mrówcza-Mozaikowa 02.12.13, 15:32
        Wiem, że inwestycja nie jest jeszcze skończona, ale mogliby na tym zawijasie namalować linię rozgraniczającą pasy. Już jeden baran mało co na mnie nie najechał, bo po skręcie w Mrówczą zaczął jechać lewym pasem wprost na mnie - dziwne uczucie - powiało grozą.
        Ale są lepsze metody na spowolnienie ruchu - wystarczy przecież zamontować garby takie jak na mrówczej bliżej ronda i sprawa byłaby załatwiona. A tak będą się z nas śmiać.
    • tebe Re: Mrówcza-Mozaikowa 04.12.13, 14:01
      No jest to nonsens, też jestem ciekaw dlaczego.
      213 na tym zakręcie nie ma lekko. Coś większego i dłuższego - wyobrażam sobie radość kierowców.

Spowalniające garby (takie serie) na Mrówczej to też zacny wynalazek. Śpiący w pobliżu mieszkańcy na pewno są bardzo szczęśliwi. Nawet nie lubiąc narzekać nie mogę o tym nie pomyśleć, gdy tam jadę.
      • admjb Re: Mrówcza-Mozaikowa 09.12.13, 21:50
        Tak, mały autobusik będzie miał ciężko ten wąski zawijas pokonać a co dopiero większy sprzęt.
        Poza tym wydaje mi się że na takim zawijasie będzie niebezpiecznie bo np. zimą gdy zawieje lub zamiecie to auta jadące w przeciwnych kierunkach zawijasem mogą wchodzić nie chcący na kolizyjny tor, zwłaszcza kiedy dojeżdżający do ronda musi hamować, wtedy pojedzie ślizgiem na czołówkę.
        Przy okazji;
        na Mrówczej oprócz znaków ,,30" i progów proponuję porobić jeszcze dla bezpieczeństwa płotki do biegów z rowami wodnymi, zasieki przeciwpiechotne, tu i tam zaminować, gdzieniegdzie porobić dziury pułapki i wszystko koniecznie OZNAKOWAĆ oczywiście.

• miedzylesianin1 Re: Mrówcza-Mozaikowa 10.12.13, 10:07
          ja poszedłbym o krok dalej - można postawić szlaban, który fantastycznie by spowalniał ruch wystarczy, że będzie się opuszczał co 5 min na 1 minutę i już mamy piękne spowolnienie :-) Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na tak kretyński pomysł.
    • admjb Re: Mrówcza-Mozaikowa 11.12.13, 11:55
      Szlaban dobry pomysł,
      do tego władzom proponuję w zimie Mrówczej nie sypać solą, niech będzie ślisko,
      kierowcy będą się bać jechać szybciej niż 5km/h i będzie bezpieczeństwo po zero kosztów.
    • miedzylesianin1 Re: Mrówcza-Mozaikowa 19.12.13, 12:01
      Od dziś już są namalowane pasy na jezdni - całkiem inna jazda. Jest bezpieczniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka