Gość: Tomek18 IP: *.strong-pc.com 21.09.06, 20:00 zna ktoś sposób w jaki można znaleźć miejsce zerowe takich funkcji jak np x^2 - 2*x + 2 ?? próbuje liczyc z delty i schematu Hornera bez skutku:/ z góry dzieki za pomoc =) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bocian Re: miejsce zerowe funkcji??? IP: *.aster.pl 21.09.06, 20:28 Ta funkcja nie ma miejsc zerowych, bo delta jest ujemna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: miejsce zerowe funkcji??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:32 Spróbuj narysować wykres tej funkcji punkt po punkcie, np co 1 (dla x), to zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka A jak x należy do zespolonych to może będą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:34 Tak tylko pytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek18 dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.strong-pc.com 21.09.06, 20:42 sorry ze o takie banaly pytam ale dzisiaj zmeczony jestem i mialem jakas blokade musku:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:13 Jeżeli masz kłopoty z miejscami zerowymi funkcji kwadratowej, to zostaw w spokoju liczby zespolone, przyjdzie na nie czas. - Wygląda,że lubisz wyłapywac oderwane wiadomości z matematyki i bajerujesz kolegów. Poucz się systematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:13 Pomyliłeś autorów, o zespolone pytałam się ja, dla odświerenia umysłu, a problemy z miejscami zerowymi funkcji kwadratowej miał ktoś inny - założyciel wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:57 Rzeczywiscie, masz rację,pomyliłem autorów. Jeżeli jednak "x należy do zespolonych" to nie "może będą", ale na pewno będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:10 Przecież ja tylko pytam. A umiesz tego dowieść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:17 Dowod jest banalny, ale , o ile pamiętam, to pewna bimbka studiowała na wydziale matematyki pewnej uczelni, więc nie powinna pytać o banały.Jeśli jesteś inną bimpką - służę wyjaśnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:20 prawdę to napisałeś, że to rozwiązanie, w liczbach zespolonych zawsze będzie, ale dowód nie jest wcale banalny. W podręczniku dla maturzystów (mat-fiz) nawet go nie podali, choć twirdzenie podano. Powiesz policz deltę, wyciągnij pierwiastek (zawsze jest bo to liczby zespolone), i policz z wzoru x1 i x2. Ale zauważ , że samo wyprowadzenie delty i x1 i x2 wcale do prostych nie należy, jest co prawda w podstawówce , ale , znów ale, obliczenia wcale nie proste, a w liczbach zespolonych to jednak zawsze odrobinę co innego. I wszystko razem czyni, że to wcale banalne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 17:51 Wszystko zależy od odniesienia. Uczniowi podstawówki rozwiazanie równania kwadratowego wydaje się szczytem możliwości, a dla licealisty już nie.Wyprowadzenie wzoru dla rozwiązań w zbiorze liczb zespolonych niczym nie rozni się od wyprowadzenia tych ogólnie znanych, z ta uwagą,że dla (delty) D<0: V(D) = V(|D|)*i, gdzie V() oznacza arytmetyczny pierwiastek kwadratowy, i - jednostkę urojoną. Np.: V(-36)=6i. Dlatego w podręczniku nie ma oddzielnego wyprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 22:51 myślę, ze jednak nie dlatego. Inne , na prawdę banalne twierdzenia są dowodzone, właśnie pewnie dlatego, że sa banalne. To jest trudniejsze, dlatego niedowiedzione. Samo wyprowadzenie wzorów na miejsca zerowe wcale nie jest banalne. W końcu, z punktu widzenia licealisty (ale nie znam współczesnego programu) może się to pokazuje przez dzielenie wielomianów, ale może teraz się tego inaczej naucza? Ja nie pamiętam już jak mnie tego uczono, a na pewno jest wiele sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś