Dodaj do ulubionych

miejsce zerowe funkcji???

IP: *.strong-pc.com 21.09.06, 20:00
zna ktoś sposób w jaki można znaleźć miejsce zerowe takich funkcji jak np
x^2 - 2*x + 2 ?? próbuje liczyc z delty i schematu Hornera bez skutku:/
z góry dzieki za pomoc =)
Obserwuj wątek
    • Gość: bocian Re: miejsce zerowe funkcji??? IP: *.aster.pl 21.09.06, 20:28
      Ta funkcja nie ma miejsc zerowych, bo delta jest ujemna.
    • Gość: bimbka Re: miejsce zerowe funkcji??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:32
      Spróbuj narysować wykres tej funkcji punkt po punkcie, np co 1 (dla x), to
      zrozumiesz.
      • Gość: bimbka A jak x należy do zespolonych to może będą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:34
        Tak tylko pytam
        • Gość: Tomek18 dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.strong-pc.com 21.09.06, 20:42
          sorry ze o takie banaly pytam ale dzisiaj zmeczony jestem i mialem jakas
          blokade musku:P
          • Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:13
            Jeżeli masz kłopoty z miejscami zerowymi funkcji kwadratowej, to zostaw w
            spokoju liczby zespolone, przyjdzie na nie czas. - Wygląda,że lubisz wyłapywac
            oderwane wiadomości z matematyki i bajerujesz kolegów. Poucz się systematycznie.
            • Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:13
              Pomyliłeś autorów, o zespolone pytałam się ja, dla odświerenia umysłu, a
              problemy z miejscami zerowymi funkcji kwadratowej miał ktoś inny - założyciel
              wątku.
              • Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:57
                Rzeczywiscie, masz rację,pomyliłem autorów. Jeżeli jednak "x należy do
                zespolonych" to nie "może będą", ale na pewno będą.
                • Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:10
                  Przecież ja tylko pytam.
                  A umiesz tego dowieść?
                  • Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:17
                    Dowod jest banalny, ale , o ile pamiętam, to pewna bimbka studiowała na
                    wydziale matematyki pewnej uczelni, więc nie powinna pytać o banały.Jeśli
                    jesteś inną bimpką - służę wyjaśnieniem.
                    • Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:20
                      prawdę to napisałeś, że to rozwiązanie,
                      w liczbach zespolonych zawsze będzie,
                      ale dowód nie jest wcale banalny.

W podręczniku dla maturzystów (mat-fiz) nawet go nie podali, choć twirdzenie
                      podano.
                      Powiesz policz deltę, wyciągnij pierwiastek (zawsze jest bo to liczby
                      zespolone), i policz z wzoru x1 i x2.
                      Ale zauważ , że samo wyprowadzenie delty i x1 i x2 wcale do prostych nie
                      należy, jest co prawda w podstawówce , ale , znów ale,
                      obliczenia wcale nie proste, a w liczbach zespolonych
                      to jednak zawsze odrobinę co innego.
                      I wszystko razem czyni, że to wcale banalne nie jest.
                      • Gość: Student Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 17:51
                        Wszystko zależy od odniesienia. Uczniowi podstawówki rozwiazanie równania
                        kwadratowego wydaje się szczytem możliwości, a dla licealisty już
                        nie.Wyprowadzenie wzoru dla rozwiązań w zbiorze liczb zespolonych niczym nie
                        rozni się od wyprowadzenia tych ogólnie znanych, z ta uwagą,że dla (delty) D<0:
                        V(D) = V(|D|)*i, gdzie V() oznacza arytmetyczny pierwiastek kwadratowy,
                        i - jednostkę urojoną. Np.: V(-36)=6i. Dlatego w podręczniku nie ma oddzielnego
                        wyprowadzenia.
                        • Gość: bimbka Re: dzieki za szybkie odpowiedzi:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 22:51
                          myślę, ze jednak nie dlatego.
                          Inne , na prawdę banalne twierdzenia są dowodzone, właśnie pewnie dlatego, że
                          sa banalne.
                          To jest trudniejsze, dlatego niedowiedzione.
                          Samo wyprowadzenie wzorów na miejsca zerowe wcale nie jest banalne.
                          W końcu, z punktu widzenia licealisty (ale nie znam współczesnego programu)
                          może się to pokazuje przez dzielenie wielomianów, ale może teraz się tego
                          inaczej naucza?
                          Ja nie pamiętam już jak mnie tego uczono, a na pewno jest wiele sposobów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka