info-123
28.05.11, 01:00
Witam
Pracuję przed komputerem i postanowiłem kupić sobie ergonomiczny fotel. Wyselekcjonowałem sobie trzy modele:
1. fotel medyczny "Business" Kulik-system
www.kuliksystem.com/index.php?option=com_djcatalog2&view=item&id=12:bussines&cid=2:krzesla-rech
2. fotel "Ioo" Grospolu, będący identycznym fotelem co "Ergohuman 2" - to ta sama konstrukcja tylko pod inną nazwą
www.grospol.com.pl/krzesla-fotele/35/ioo-bs-kmd30
3. fotel "Veris" ProfiMu, który jest najprostszą konstrukcją z wybranych przeze mnie
www.profim.pl/produkt,97,veris.html
Fotel Kulika posiada atesty i jest wyrobem medycznym/rehabilitacyjnym. Mam jednak wątpliwość związaną z wyprofilowaniem pod odcinek piersiowy kręgosłupa. Przecież naturalny kształt kręgosłupa to litera S, więc wydaje mi się, że to wyprofilowanie, mające w zamierzeniu projektanta zapobiegać garbieniu się, (ma ono "wypychać" łopatki do tyłu) może znosić fizjologiczną kifozę kręgosłupa piersiowego. Wydaje mi się, że wyprofilowanie pod odcinek lędźwiowy, przechodzące jednolicie, praktycznie w linii prostej w wyprofilowanie pod odcinek piersiowy, to nie jest fizjologicznie prawidłowe wyprofilowanie, bo to nie jest przecież naturalny kształt kręgosłupa.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby zechcieli się na ten temat wypowiedzieć fachowcy od rehabilitacji i ortopedii.
Który z tych foteli będzie Państwa zdaniem najlepszy dla kręgosłupa, szczególnie dla odcinka lędźwiowego?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za poświęcony czas.
Krzysztof