Dodaj do ulubionych

Uraz lewego kolana

01.02.18, 19:02
Witam na początku chciałem przeprosić jeżeli w tym temacie coś będzie nie jasne.
Otóż problem tkwi w moim lewym kolanie i w tym że od najmłodszych lat jestem pasjonatem piłki nożnej.
Póki zdrowie pozwalało to czynnie brałem udział w uprawianiu tego sportu grając w różnych ligach amatorskich.
Niestety co dobre „szybko’’ się kończy, po ukończeniu szkoły przyszły obowiązki jak m.in. praca.
Wiadomo piłka chleba nie da więc trzeba było postawić na pracę, z tego powodu nie było już ciągłości w treningach, a więcej czasu spędzonego w pracy. (pracowałem jako przedstawiciel handlowy)
Pomimo to póki tylko mogłem to grałem i chodziłem na treningi.
Pewnego treningu stało się.. w kolanie coś chrupnęło lub strzeliło(niewiem jak to do końca określić).
Kolano nieco spuchło, nogi już nie szło do końca wyprostować, dopiero po jakimś czasie nogę dało radę wyprostować.
Jestem pod jednej rehabilitacji, ale po jakimś czasie kolano znowu „strzeliło’’.
Za każdym razem gdy w nodze ból ustąpił wracałem na boisko, starałem się umacniać kolano ćwiczeniami jakie poznałem na rehabilitacji.
W późniejszym etapie przed treningami, meczami czy „gierkami” zawsze starałem się poświęcać 15 minut na ćwiczenia na poduszce sensomotorycznej oraz gumie, po za tym kolano zabezpieczałem tejpami bo już mniej więcej wiem jak tejpować dane kolano.
Mam do dyspozycji m.in: wałek oraz gumę do ćwiczeń oraz poduszkę sensomotoryczną.
Pewnie padnie pytanie dlaczego nie zdecydowałem się na rekonstrukcję, otóż nie mogę sobie pozwolić na przerwę w pracy.
Druga sprawa jest taka że na rekonstrukcje kolana przez NFZ czeka się nawet i 2 lata, a prywatnie jest to koszt ponad 10 tys. + dochodzi półroczna rehabilitacja.
Po za tym pracuję za granicą i z ubezpieczeniem w NFZ nie jest do końca tak jak się wydaje. Ale to już inny temat.
I tu jest właśnie pytanie, czy jestem „skazany” na rekonstrukcję jeżeli chcę grać, czy jest szansa że przez ćwiczenia i bieganie w wolnym czasie mogę sobie pozwolić na to aby dalej grać.
Chciałbym zaznaczyć że za każdym razem jak wracałem na boisko przez jakiś czas było dobrze, już myślałem że naprawdę dobrze, do momentu gdy w najmniej spodziewanym momencie kolano znowu „strzeliło’’.
Przeważnie jest tak, że przez kilka dni nogi nie można do końca wyprostować, oraz odczuwam ból w kolanie.
W tym momencie ostatni raz grałem w piłkę jakieś dwa miesiące temu do czasu gdy znowu nie „strzeliło” od tego czasu sobie odpuściłem.
Teraz czuję że kolano jest słabsze i odczuwam „kłucie’’ prawdopodobnie w łękotce, ale też od tego czasu nic nie ćwiczyłem w sprawie kolana.
Pytanie czy zacząć biegać, ponownie ćwiczyć kolano oraz czy coś robić na basenie(wiem że unikać pływania tzw. żabką).
Czy jest szansa na „granie” czy już tylko po rekonstrukcji będzie na to szansa?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi, ponadto posiadam trzy rezonanse kolana które mógłbym podesłać osobie która się zainteresuje moim tematem.

Obserwuj wątek
    • zara777 Re: Uraz lewego kolana 27.02.18, 00:04
      Z rezonansem udaj się do dobrego ortopedy traumatologa. Jeśli masz uszkodzone więzadła szczególnie ACL - operacja nieunikniona. Lekceważąc swój stan kolana po kontuzjich doprowadzasz do szeregu degradacji innych elementów stawu kolanowego takich np. jak łąkotka. Zaniedbania po kontuzjach mogą doprowadzić do długotrwałego wycofania się z życia sportowego i zawodowego. I wtedy nie będzie czy chcesz chłopie tylko będzie mus. Wiem co mówię przechodziłam to. Zadbaj o siebie jak najszybciej.
    • marysia4576 Re: Uraz lewego kolana 05.03.18, 12:01
      Ja polecam kreg-clinic w Poznaniu. Też amatorsko trenuję piłkę nożną i niestety jestem podatna na kontuzję :( Na szczęście mam swoje sprawdzone miejsce. Na początku też się stresowałam, że już nie będę mogła więcej grać, ale po odpowiednim leczeniu już jest o wiele lepiej.
    • aniteka7 Re: Uraz lewego kolana 14.06.18, 09:42
      Sytuacja nie jest łatwa ale nie zostawiałbym tak tego. Chcesz uprawiać sport więc leczenie czy nawet rekonstrukcja będzie jak najbardziej wskazana, nawet pomimo kosztów. Musisz wiedzieć że jak to zostawisz to raczej ze sportem się pożegnasz. W każdym razie zasięgnij opinii jeszcze innego ortopedy bo a nóż widelec jest inne rozwiązanie. Możesz zgłosić się do doktora Pisarskiego , przyjmuje w Warszawie w poradni chorób stopy. Facet jest naprawdę rzetelny, ciężko o lepszego ortopedę od stawu kolanowego. Weź ze sobą wyniki rezonansu i nie załamuj się. Tylko wiesz co, do tego czasu może wstrzymaj się z nadmierną aktywnością fizyczną żeby jeszcze sprawy nie pogorszyć. Pogadaj z lekarzem co ci wolno a co nie
    • cruella.de.mon Re: Uraz lewego kolana 11.11.18, 15:43
      Hmm, moze to tez kwestia rehabilitacji? Niektore sa mniej lub bardziej skuteczne... Jesli jestes z Warszawy lub okolic to sprawdź Fimedicę. Tam zajmują się nie tylko rehabilitacją, ale tez medycyną sportową, wiec moze cos wiecej ci powiedza jak leczyc twoje kolano.
    • mariusz80 Re: Uraz lewego kolana 22.11.18, 14:08
      Polecam konsultację u ortopedy z Poznania: www.szperzynski.pl/ortopeda-poznan.html. Świetny specjalista!
    • nossas Re: Uraz lewego kolana 25.09.19, 17:30
      No ja po kontuzji kolana miałam problem z chodzeniem ale w końcu na rehabilitacji w RehaExpert mi bardzo dobrze pomogli. Wyprowadzili z kontuzji i pomogli dojść do siebie. Rehabilitacja u nich na najwyższym poziomie.
    • spasionapaskuda Re: Uraz lewego kolana 08.06.20, 13:25
      Może cos takiego Ci pomoże ? zakupto.eu/flexus-shots-kolagen-na-stawy-w-plynie-10ml
    • alina.kk Re: Uraz lewego kolana 24.07.20, 10:58
      Sprawa zdecydowanie wymaga konsultacji z lekarzem i to jak najszybciej. Jeśli zalezy cI na terminie i dokłądnej diagnozie polecam Ci otropedów ze szpitala Orthos w Komorowicach. Osobiście chodziłam do doktora Sankowskiego, którego mogę szczerze polecić - pełnię uwagi poświeca i wszytsko dokładnie tłumaczy. Zalecił mi astroskopię i rzeczywiście było to najlepsze rozwiązanie dla mnie
    • joaannesca888 Re: Uraz lewego kolana 31.08.20, 21:02
      Słuchaj, przeżywałam ostatnio bardzo podobną sytuację u mojego syna. Też zapalony piłkarz, ale wysiadało mu kolano. Lokalny ortopeda kazał kończyć karierę i zająć się nauką... nie chcę już nigdy w życiu zobaczyc wyrazu, jaki wtedy przybrała twarz syna. Na szczęscie ktoś powiedział mi o świetnych specjalistach w klinice św. Łukasza w Bielsku-Białej, 45 min jazdy od Katowic. Zupełnie inne podejsćie! Byłam w szoku, syn też! Dziś regularnie gra w piłkę. Polecam sprawdzić (możesz zobaczyć na ich stronę www.ortopedia-sportowa.pl) zanim podejmiesz tę trudną decyzję
    • julkakowalik77 Re: Uraz lewego kolana 22.12.20, 16:19
      W sklepie medycznym powinieneś znaleźć specjalne usztywniacze lub opaski na kolano. Mi zawsze pomagały, polecam Ci sklep Diagnosis, mają duży wybór.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka