Dodaj do ulubionych

Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka polskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:50
A ja słyszałem, że szkoła dostaje za każdego maturzystę określoną kwote
pieniędzy. Jeśli tak, to czemu narzekają?

Inna sprawa z wyjściem do toalety. Panowie i panie z kuratorium apeluję:
zmieńcie przepisy na bardziej życiowe albo w ramach protestu przyniosę sobie
kaczkę. :-)
Obserwuj wątek
    • majandra Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols 14.12.04, 12:14
      Hmmmm... Powiem tak: "lepszych" tematow nam wymyslic nie mogli na probna :|
      Czytanie ze zrozumieniem latwe. A przede wszystkim-tekst w miare interesujacy,
      a nie ze czytasz czytasz i nagle tracisz wogole swiadomosc co czytasz;) Ale z
      tematami do wyboru juz o WIELE gorzej moim zdaniem. Pierwszy temat dotyczyl
      przedstawienia bohaterow "Ludzi bezdomnych" na podstawie fragmentu, napisania
      na czym problem polegal itp, juz dobrze tematu nie pamietam...Zreszta jak calej
      lektury.To chyba jedyna lektura, ktorej nie zdazylam powtorzyc jako tako i o
      ktorej prawie wogole pojecia nie mialam..Wiedzialam ze tam tylko jakis Judym
      jest, ktory chce pomoc ludziom, Joasia itp. Same podstawowe rzeczy. A drugi
      temat, jeszcze gorszy - na podstawie "Swietoszka" :| Tak sie sklada, ze w mojej
      szkole tylko 2 klasy ta lekture przerobily,a oczywiscie ja jestem w tej, ktora
      nie przerabiala :] Tragedia...Wybor miedzyc czyms czego wogole sie nie umie, a
      czyms co sie troche umie....Moze to tylko w moej szkole tak wszyscy tragizujemy
      no...Nie wiem..Ja liczylam (i nadal licze na prawdziwa mature) na jakis temat z
      romantyzmu, a jeszcze lepiej- z pozytywizmu..Ah..marzenia....
      • Gość: szafa Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.r-palowice.atupartner.pl 14.12.04, 13:35
        mi się też nie powiodło - szczególnie w wypracowaniu :) Też pisałem o ludziach bezd. ale uwzględniłem że jest to utwór pozytywistyczny! I tu widać w jakim poszanowaniu moja klasa ma polski i naszą nauczycielkę.

Ech obu jutro było lepiej
        • majandra Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols 14.12.04, 14:58
          A mnie nagle oswiecilo,ze Judym ma podobna postawe to prometeizmu!:P
          Jutro bedzie lepiej ;) Tzn dla mnie na pewno ;) Chyba ze walna w writingu
          jakims formal letter albo cos, to moze byc trudniej, ale na pewno nie bedzie
          tak zle jak na polskim ;)
          • Gość: Maadziaa Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 22:13
            Spoko luz, u mnie wiekszosc napisala ze "Ludzie bezdomni" to pozytywizm i ja
            rowniez wpadlam na genialny pomysl z tym prometeizmem, a skad jestescie?
      • Gość: Olcia Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:00
        ja chce taka w maju... choc moze wiekszy wybor w wypracowaniach... :) wiadomo
        wiecej szansy ze cos sie bardziej spodoba
        Mam super polonistke z III LO w Cz-wie i wystarczylo jej dobrze posluchaci
        mozna by pisac wszyskiete lekturki :)
        Wybralam Swietoszka :) lepsza pamiec? i pomysl na wypraciowanie...
        Pozdrawiam
      • Gość: Ola Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:03
        Dziewczyno powiem tak : masz problem!!! Przecież wiadomo, że na maturze może
        każda lektura z podstaw programu. W mojej szkole sami przerabialiśmy Świętoszka
        nasza pani profesor dała nam tylko wskazówki i za to właśnie ją lubimy i
        szanujemy. Jeśli chodzi o " Ludzi bezdomnych to świetna książka i świetny
        temat. Ale może na maturze lepszy temat będziesz miała pozdrawiam papa
    • Gość: KAŚKA PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:02
      Więc ja powiem tak po popierwsze po 40 minutach musiałam do ubikacji no ale wyjść nie wolno wiec musiałam powiedzieć ze mi jest nie dobrze i ze zaraz zwymiotuje zeby wyjsć do higienistki a ta po 15 minutach powiedziała że jak mi nie przechodzi to moge isc do ubikacji wiec ja czulam sie jak w niebie !!!! Czyli tyle zachodu o to żeby im tam nie narobić na krzesełko !!!! WIĘC MOŻE WSTAWIĆ TOI TOI DO SALI !!!! A po drugie to tematy do kosza sie tylko nadawały gdyż żadnej lektury ani ludzi bezdomnych ani świętoszka nie przerabialiśmy z naszą ukochaną p.XXXX Więc musiałam napodstawie fragmętów świetoszka szczelić czy jakaś tam Elmira go uwiodła czy nie i jak tam było !!! Szczeliłam że go nie uwiodła i źle !!! WIĘC GORĄCE POZDRO DLA PAŃ POLONISTEK I DLA KURATORIUM I DLA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ ZA TO ŻE CHYBA SAMI NIE ZDAWALI MATURY !!!!
      • Gość: edek Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.chorzow-jedenastego.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 14:31
        Ludzie, narzekacie! Część pierwsza była w miarę prosta... A wypracowania?? Też
        (nawet) :) Nie czytałem tych lektur i nie miałem pojęcia najmniejszego o co w
        nich chodzi, ale na podstawie tylko tego fragmentu co tam umieścili, można
        było stosunkowo dużo i na temat napisać(oczywiście pomijając porównanie do
        całości lektury:) ) Skończyłem ponad godzinę przed czasem, moim zdaniem było go
        BARDZO dużo. Ogólnie rzecz biorąc, nie była zła ta próbna :)
      • Gość: Uczeń Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:02
        Ta matura byla wogule cala pojechana. Ja pidrole! Nic nie napisalem! Chyba nie
        bede sie dalej piedrolil i zrezygnauje ze szkoly. Tyle matolow po maturze... i
        po co ja zdawac? Zeby byc jednym z nich? Debili piedrolonych?
        • Gość: Uczennica Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:05
          Zgadzam sie calkowicie! Reforma miala zlikwidowac pamieciowe wkuwanie i uczyc
          myslenia... jak mozna tego uczyc skoro 5/7 punktow zdobywa sie za znajomosc
          jakiejs ksiazki? Czy taki jest cel literatury? Czy autorzy tych ksiazek
          pragneli by przymuszac do ich czytania spoleczenstwo? Czy tak mialo to wygladac?
          • Gość: Paweł Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:07
            Tylko do czytania kiepskich ksiazek trzeba zachecac...
            • Gość: Barbara Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:08
              A no wiec wlasnie, a no wiec wlasnie! Czyli przez to ze jest przymus to ludzie
              ksiazek czytac nie lubia!
          • Gość: zocha Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.Zabrze.Net.pl 14.12.04, 16:43
            No na pewno nie mozna powiedziec ze pytania na podstawie takstu to wkuwanie, a
            jezeli chodzi o znajomosc lektur... to sorry ale czy wy sie ksiazek na pamiec
            uczycie?? Jak raz przeczytasz posluchasz co mowia na lekcji to zawsze cos
            zostanie.
          • zuchna Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE 14.12.04, 19:57
            Rozbrajające jest to szczere przyznawanie się: "ja tego nie czytałem". No i
            wreszcie, lenie jedne nieczytate, przyszedł czas, kiedy nikt matury nie da
            słodkim dzieciaczkom, co lecą na brykach! A dobrze wam tak! Że lektury
            nieciekawe? Szkoła nie jest łatwa lekka i przyjemna, i życie nie jest! Czy ty,
            pisząca tu, Uczennico, naprawdę żyjesz w przekonaniu, że się "nauczysz
            myślenia" bez jakiejkolwiek posiadanej wiedzy? Nie ma co, święta naiwność... A
            o to, że obowiązkowe lektury nie zostały omówione na lekcjach - grandę robić i
            to od razu! I mówię to, jakem polonistka w LO.
            • Gość: KAŚKA Autor: zuchna Data: 14.12.2004 19:57 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 12:02
              Bujaj sie ty szmato jaka z ciebie musi być polonistka hyba taka co skońcxzyła szkołe bo cie profesorowie w DUPE PCHALI NON STOP
      • Gość: Madalena Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:02
        NIe martw się, nie jesteś sama! Mnie zachciało się do WC po godzinie, a 7 moim
        kumpelom też jakoś o tej porze. To po prostu są nerwy! Stres tak działa, to
        jest oczywiste, że chce się do ubikacji! Te procedury są chore... Popieram
        pomysł z Toi-Toiem :)
      • Gość: belfe...gorek Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: 80.48.237.* 14.12.04, 20:44
        kasieńko po co się wysilasz nic nie musisz po co ci matura nawet nie wiesz że
        są pampersy tylko je załóż na odpowiednią część ciała
      • Gość: Pigmej Re: PRZECZYTAJ TO KONIECZNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 21:35
        jesteś JEBMIĘTA. Przepraszam, ale inaczej tego ująć się nie da. Polskiego nie zdasz, bo z Twoją gramatyką i ortografią jest coś nie tak. NIe zwalaj na nauczycielke. Dziwna jesteś, że po 40 minutach do toalety musiałaś iść. Mając osiemnaście lat nie jesteś w stanie zapanować nad własnym organizmem?
        • Gość: KAŚKA Autor: Gość: Pigmej IP: *.internetdsl.tpnet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 12:17
          PO PIEWSZE PIGMEJU PIE..NY OD MOJEJ GRAMATYKI TO RADZE CI SIE ODPIE..Ć A Z RESZTĄ NIE WAŻNE MAM ITAK ZAŚWIADCZENIE ZE MI NIE BEDA ZADNEGO BLEDU SPRAWDZAC A WIESZ ZE ZA 3 DOSTANIESZ KAPE WIEC POWODZENIA A JAK NIE UMISZ CWANIAKOWAC TO LEPIEJ JEDZ DO AFRYKI SLONIOM DUPE CZYSCIC A NIE JAKIES GUPIE FARMAZONY POCISKAC
          BO BI CINIEPOSZLO A TO DLATEGO ZE CHYBA CIE DAWNO W DUPE KTOS NIE ZAPIĄL BAMBUSIE PIE..NY
        • Gość: KAŚKA Autor: Gość: Pigmej IP: *.internetdsl.tpnet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 12:21
          JEBMIĘTA _______ TAK GNOJU NAPISALES WIEC SAM NIE UMISZ PISAC A SIW GUWNIARZU WPIE..SZ DOROSNIJ TO POGADAMY A NIE OSTRYM CW..EM MUSISZ BYC JAK TAK PISZESZ OKIMS A SAM W DUPE LEPSZY A POZATYM TO MUDL SIE ZEBY CIE KTOS W KONCU ROZPRAWICZYL BO WIELKA CI.. PRZEZ CIEBIE PRZEMAWIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŁŁŁŁŁŁŁŁŁOOOOOOOOOOOOOOOOOO JUŻ WIDZE JAK TY NAD SOBA PANUJESZ NIEWYŻYTA KUPA GNOJU _ CI.. CHODZĄCA!!!
        • Gość: KAŚKA Autor: Gość: Pigmej IP: *.internetdsl.tpnet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 12:26
          PO PIEWSZE PIGMEJU PIE..NY OD MOJEJ GRAMATYKI TO RADZE CI SIE ODPIE..Ć A Z RESZTĄ NIE WAŻNE MAM ITAK ZAŚWIADCZENIE ZE MI NIE BEDA ZADNEGO BLEDU SPRAWDZAC A WIESZ ZE ZA 3 DOSTANIESZ KAPE WIEC POWODZENIA A JAK NIE UMISZ CWANIAKOWAC TO LEPIEJ JEDZ DO AFRYKI SLONIOM DUPE CZYSCIC A NIE ,JAKIES GUPIE FARMAZONY POCISKAC
          BO BI CINIEPOSZLO A TO DLATEGO ZE CHYBA CIE DAWNO W DUPE KTOS NIE ZAPIĄL BAMBUSIE PIE..NY
    • Gość: saipha maturka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:40
      tekst na czytanie ze zrozumieniem wydał mi sie banalny.
      wypracowanie pisałam o Judymie. przeczytalam obydwie lektury, bo dość
      szczególowo przerabialismy je w szkole.
      ale co z tego skoro niewiele z nich pamiętałam (efekt całkowitego zaniechania
      powtórek przed próbną) ;)
      skonczyłam ok. 30 minut przed czasem, podobnie jak 3/4 osób z mojej klasy :)

gorzej bylo na rozszerzonym (który przygotowali nauczyciele z mojej szkoły).
      temat brzmial:
      "analiza i interpretacja porównawcza obrazu bitew w Monachomachi i Panu
      Tadeuszu. czy styl jakim sa napisane te utwory pasuje do tematu?"

niestety był tylko jeden temat wiec zadnego wyboru :]wyszlam po 40 minutach :P
    • Gość: Kaśka Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.leszczyny.net 14.12.04, 15:26
      a jak dla mnie to było spoxik, oby tak było w maju :) <lol> tematy wypracowań
      prościuteńkie, co więcej "Ludzie bezdomni" prawie na świeżutko... czego chcieć
      więcej ??? Nawet czytanie ze zrozumieniem było do zniesienia. A już miałam
      czarne myśli co do tej matury.... teraz widzę, że nie jest źle :) pozdrówki dla
      wszystkich maturzystów !!! trzymam kciuki za angielski jutro, jeśli piszecie
      jak ja :) będzie spoxik, ponad 95% :)
      • Gość: Danni Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 15:45
        Jak dla mnie to średnio na jeża. Niby test był prosty, ale z tym to nigdy nic
        nie wiadomo:) Zresztą ktoś tu miał rację mówiąc, że sam temat tekstu był dośc
        interesujący. Tematy wypracowań troche dziwne. Ja pisałam o "Ludziach..", bo to
        przeczytałam, a Moliera tylko ogląaliśmy. Temat dziwny, bo zabrakło magicznej
        formułki "Na podstawie analizy i interpretacji.." We will see. Jutro angol może
        bedzie lepiej,a le boje sie listeningu:P W czwartek fizyka-na to czekam!
        • Gość: Kikon Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:02
          HAHA. CR(Czytanie ze zrozumieniem) mi nawet siadł, ale wypracowanka hmm. Coś tam
          popisałem, że to jest utwór neoromantyczny i że ma drobne powiązania z boh.
          romantycznym. Myślę, że nie będzie, aż tak źle, choc tego nie czytałem. A
          Świetoszko tosmy w ogóle nie przerabiali. Jutro angol, muszę przypomnięc sobie
          wypowiedzi pisemne, ale najgorzej będzie w czwartek, bo piszę geografia, ale
          zmieniłem ją TYDZIEŃ temu i nie za bardzo umiem, ba nic nie umiem. Ale mam
          nadzieję, że wybrne z tej opresji. Bilesko-Biała the best!!!
          P.S. Na necie miały byc odpowiedzi na oke.jaw.pl. nie wiecie czy są już i kiedy
          można ich się spodziewać:P a pozatym *I studniówka
        • Gość: Kikonbis Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:05
          HAHA. CR(Czytanie ze zrozumieniem) mi nawet siadł, ale wypracowanka hmm. Coś tam
          popisałem, że to jest utwór neoromantyczny i że ma drobne powiązania z boh.
          romantycznym. Myślę, że nie będzie, aż tak źle, choc tego nie czytałem. A
          Świetoszko tosmy w ogóle nie przerabiali. Jutro angol, muszę przypomnięc sobie
          wypowiedzi pisemne, ale najgorzej będzie w czwartek, bo piszę geografia, ale
          zmieniłem ją TYDZIEŃ temu i nie za bardzo umiem, ba nic nie umiem. Ale mam
          nadzieję, że wybrne z tej opresji. Bilesko-Biała the best!!!
          P.S. Na necie miały byc odpowiedzi na oke.jaw.pl. nie wiecie czy są już i kiedy
          można ich się spodziewać:P a pozatym 8I studniówka
          • Gość: Kasia Rybnik było niezle :) IP: *.leon.com.pl 14.12.04, 17:05
            Reczywiscie tekst był interesujący. Pytania były dziwne, ale pozniej okazało
            sie ze to nic takiego. A co do wypracowania to pisałam temat o "Świętoszku".
            Wydał mi się prostszy a na dodatek dzień przed cos tam poczytała o tej
            lekturze :D Jednym słowem polski lajtowy.. ale jutro juz nie bedzie tak
            kolorowo.. angielski a potem jeszcze historia ;o
            Pozdrawiam :)
    • Gość: GaTTa Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.sylwex.pl 14.12.04, 20:00
      Ja myslałam, że będzie gorzej, ale bylo nawet spoko!! Pisałam o Ludziach
      bezdomnych gdyż ta lekutra byla bardzo dobrze przerobiona na lekcji, a
      Świętoszka nie braliśmy :/ mój kolega wyszedł już po 1,5h czasu pisania :/ ja
      skończyłam 40 min. przed czasem. Jutro piszę rosyjski, a w czwartek matematyke
      mam nadzieje że bedzie dobrze. Powodzenia maturzysci :):):)
    • Gość: sonia Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.chello.pl 14.12.04, 22:09
      szczerze mowiac, to jak dla mnie ta matura nie byla zla. jestem zadowolona.
      owszem, ze co do swietoszka to bylam zdziwiona, bo podobno w programie
      nauczania swietoszka sie przerabia we fragmentach :/ wiec bezsensu. pewnie
      myslicie ze jestem jakis kujon. nie- bo nie ucze sie super dobrze :) po prostu
      przypasowaly mi tematy. ale jak to nasze profesorki ocenia.....
      • Gość: Wowo Re: Dzisiaj próbne matury na Śląsku z języka pols IP: *.ornet.biz / 217.153.83.* 15.12.04, 10:57
        Ludzie! O co wam chodzi? Ta próbna matura przerosła moje oczekiwania - była
        naprawdę prosta. No czytanie ze zrozumieniem momentami było "skomplikowane" ale
        tematy do wypracowań po prostu piękne. Pisałem o Świętoszku bo widzialem w
        Teatrze Telewizji i czytałem, a poza tym dobrzy ludzie z OKE dali fragment
        streszczający cały utwór w 3 stronach. A o Ludziach Bezdomnych tez bym napisał,
        ale po co ryzykować.
        Co do dzisiejszego angla też nie narzekam - nie było źle! Tylko jutrzejsza fiza
        przyprawia mnie o ból głowy. Po przeczytaniu komentarzy Warszawiaków trzęsę
        trochę portami, ale będzie dobrze :]
        Stay heavy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka