Gość: maks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 05:50 Był czas budowania szkół . Jest czas rujnowania szkół. Po co wiedza>? Wystarczy katecheza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mietek Re: Szkoły do kasacji IP: *.msk.pl / *.devs.futuro.pl 11.03.05, 08:41 Fajnie wygłaszać populistyczne slogany. Proponuję wejdź na stronę GUS i zobacz jak wygląda nasza sytuacja demograficzna. Mnie dane przeraziły. Nawet gdybyś wraz z szefami gmin wzioł się za tą robotę to przyrost ludności i efekty w ilości potrzebnych ławek szkolnych byłby za ok. 8 lat. Przez te 8 lat i tak z naszych podatków gminy musiały by utrzymywać puste budynki szkół i przedszkoli. Utworzono wiele nowych uczelni. Dobrze że nasza młodzież (i nie tylko) się kształci. Ale i te, problem niżu demograficznego dotknie za kilka lat. Prawdopodobnie ocaleje garstka. Mam nadzieję że najlepszych. A na niżu kościół też ucierpi. Kto im da na tacę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Szkoły do kasacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 05:20 Statystyki, GUs. I 10 latki chodzace do szkoły na 3 zmiany- na 7 rano, tzw godzina 0, lub na 14 godz. - lekcje koncza się po 17- stej. Klasy w ktorych jest i po 36 dzieci. Szkoły kombinaty, gdzie w jednym budynku jest pdstawowka, gimnazjum, liceum i 10 wieczorówek płatnych. To jest rzeczywistosc. Tak wyglada dzis szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzyciel Re: Szkoły do kasacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:18 Szkoła, która liczy 34 uczniów, czyli mniej niż 6 uczniów w klasie. tego nie ma nawet w USA.Takie szkoły nie mają racji bytu. Gdyby wójt utrzymał taka szkołe powinien stanąc przed prokuratorem za niegospodarność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Szkoły do kasacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 13:48 Szkoła w Szonowicach jest jedyną placówką Oświatową na terenie naszej gminy która w pełni zapewnia prawidłowy rozwój umysłowy i fizyczny. Jako jedyna placówka posiada salę gimnastyczną bezpośrednio połączoną z szkołą. Postaram się przedstawić w najbliższym czasie ile wydał nasz wójt na remont tej placówki - najwięcej wydano na szkołę w szonowicach - szczegóły w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Szkoły do kasacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 14:29 Na początku lat dziewięćdziesiątych nasza gmina szczyciła się taką placówką Oświatową jaką mamy w Szonowicach. Zdaję sobie sprawę że niż demograficzny wymaga reorganizacji placówek Oświatowych w naszej gminie.Lecz czy jedynym kryterium ma być ilość - moim zdaniem równoważnym kryterium jest jakość świadczonych usług. Zgodziłbym się z likwidacją szkoły w Szonowicach jeśli wójt zaoferował by memu dziecku placówkę o pełnym standardzie. W zamian oferuje zatłoczony zespół Oświatowy w Rudniku bez sali gimnastycznej. I jeszcze jedna sprawa , która mnie irytuje - jak wójt mógł prowadzić rozmowy w Starostwie powiatowym w Raciborzu w sprawie przejęcia w/w placówki przez Starostwo na Ośrodek opiekuńczo wychowawczy o charakterze interwencyjnym, przed sesją lutową gdzie miały zapaść dopiero decyzje co do likwidacji tej placówki. Czy nie mam prawa podejrzewać urzędnika państwowego o układ. Niech każdy sobie przejży finanse gminy i na którą placówkę wydano najwięcej pieniążków podatników naszej gminy - wszysko przedstawię 14.III.2005r.Czy mamy dać nasze dzieci do Rudnika gdzie panuje nieład organizacyjny gdzie dzieci uczęszczają na lekcje W-F na korytarzu. - Nie!!! . To że wójt z grupą popleczników się już dogadał nic nie oznacza. A ciągłe obietnice co do budowy hali sportowej w Rudniku są bez pokrycia . Zlikwiduj Szkołę wójcie, a dasz nam argument że, prywata i bałagan wzniecany przes samych radnych gminy jest piedestałem funkcjonowania urzedników w tej gminie, a każdy może prędzej czy póź spaść z niego i to z wielkim hukiem. Jest jeszcze czas, na zmianę tych głupich uchwał a jeśli nie to mam zbyt wiele argumentów ze strony prawnej które pozwolą zachować tą placówkę. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TaTa Olka SP-7 Gliwice,do kasacji-gwałcą mi synka IP: *.agro.ar.szczecin.pl 15.03.05, 13:57 Odpowiedz Link Zgłoś