Dodaj do ulubionych

Do Ballesta

IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 16:22

Ciekawe dlaczego twojego beznadziejnego watku nie wkleiles na Slonskim
forum arnolda?

www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10650
Tam nie ma kogo draznic? Jest to typowe dla nedznych prowokatorow ktorzy niby
w imie szukania prawdy wybiorczo watki podejmuja.
Jestes naprawde gnojem ...
umiesciles co trzeba juz w tytule watku..tak aby nikt nie przeoczyl bron
boze.

mogles zaczac gratulacjami dla Malysza.. ale nie ...w tytule musi byc
jeszcze slowo niemiec
Jestes wiekrzym rasista niz myslisz.. szukasz wiecznie dziury w calym.
szukasz tego co dzieli nie co laczy. Decyzje kim jest pozostaw Malyszowi.
Nie tobie gadzino stara o jego matce na forum pisac!! jak bedzie chcial to
sam powi jak jest. Tak,juz sam tytul zaspokaja twoje ego prowokatora.
A jesli juz cos masz cos takiego ze sie predzej porobisz niz dla siebie
zatrzymasz to sraj tez prosze na prywatnym forum arnolda
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Do Ballesta 02.01.03, 16:53
      Maxon, czy z ciebie sie dyktator zrobil ?
      Nie mam potrzeby, zeby mi ktos glupie wskazowki dawal, jeszcze ktos, dla kogo
      nacjonalizm zaleta jest.
      • Gość: Maxon Do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 17:03

Dyktator???

napisalem"sraj tez PROSZE na prywatnym forum arnolda"

to byla tylko prosba, abys tak wazne wiadomosci wklejal nie tylko na forum
        Katowice . Dlaczego masz tymi prowokacjami robic bydlo wylacznia u nas?
        a na forum arnolda cicha sielanka?

Sam przyznales ze chcilaes celowo prowokowac;
        "Myslalem , ze na moim watku o Malyszu spotkam sie z wieksza reakcja stron
        nacjonalistycznych"

skoro chodzilo ci wlasnie o reakcje stron nacjonalistycznych znaczy to ze
        prowokujesz celowo. A to nie swiadczy o tobie za dobrze.
        Jestes naprawde pokroju werwolfa ..tylko potrafisz to ladniej w slowa ubrac.
        ale intencja jest ta sama.
        Ps: jesli o Made in EU chodzi...
        zauwazam pewna prawidlowosc w oznakowaniu produktow;
        jesli sa wyprodukowane w Niemczech - pisze Made in Germany
        jesli jednak pochodza np z Portugali to pisze wlasnie Made in EU ..kumasz?
        • ballest Re: Do Ballesta 02.01.03, 17:16
          U nas w firmie piszemy made in EU !!!
          Co do moich watkow, to testuje Forumowiczow.
          Nacjonalizm nic dobrego nie przyniosl, ja bym na taki watek inaczej zareagowal,
          napisalbym, cieszy mnie ze tyle europejskiej krwi w zylach Adama plynie.
          Polacy reaguja inaczej," on jest nasz - on jest idolem bo on Niemcow pokonac
          potrafi.
          To dla was Jagiello bo pokonal Krzyzakow.
          Tylko Jagiello tez Polakiem nie byl.
          • Gość: Maxon Do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 17:34
            Czy pamietasz jak Niemcy byli i sa dumni z Henry Maske? Znasz takiego tenisiste
            jak Becker?
            Kazda nacja potrzebuje i szuka idoli!!

to nie przywilej Polakow ..nie przesadzaj
          • Gość: katowiczanka Re: Do Ballesta IP: trupek:* / 192.168.1.* 02.01.03, 17:45
            ballest napisał:

> U nas w firmie piszemy made in EU !!!
            > Co do moich watkow, to testuje Forumowiczow.
            > Nacjonalizm nic dobrego nie przyniosl, ja bym na taki watek inaczej
            zareagowal,
            >
            > napisalbym, cieszy mnie ze tyle europejskiej krwi w zylach Adama plynie.
            > Polacy reaguja inaczej," on jest nasz - on jest idolem bo on Niemcow
            pokonac
            > potrafi.
            > To dla was Jagiello bo pokonal Krzyzakow.
            > Tylko Jagiello tez Polakiem nie byl.
            >
            >

Jagiełło był trochę więcej niż Polakiem ,był Polskim królem .
            I widzisz ,że Polacy nigdy nie byli nacjonalistami ,że na tronie Polski mógł
            zasiąść Litwin .
            Takiego osobnika ,który nie wie na czym polega sport ,tylko gada głupoty,że
            Małysz jest naszym idolem bo potrafi Niemców pokonać ,to trudno tu spotkać .
            Małysz rywalizuje ze wszystkimi zawodnikami i jeżeli wygrywa to się
            cieszymy ,bo na tym polega urok sportu ,prowokatorze.
            • johann23 Re: 02.01.03, 17:57
              Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> ballest napisał:
              >
              > > U nas w firmie piszemy made in EU !!!
              > > Co do moich watkow, to testuje Forumowiczow.
              > > Nacjonalizm nic dobrego nie przyniosl, ja bym na taki watek inaczej
              > zareagowal,
              > >
              > > napisalbym, cieszy mnie ze tyle europejskiej krwi w zylach Adama plynie.
              > > Polacy reaguja inaczej," on jest nasz - on jest idolem bo on Niemcow
              > pokonac
              > > potrafi.
              > > To dla was Jagiello bo pokonal Krzyzakow.
              > > Tylko Jagiello tez Polakiem nie byl.
              > >
              > >
              >
              > Jagiełło był trochę więcej niż Polakiem ,był Polskim królem .
              > I widzisz ,że Polacy nigdy nie byli nacjonalistami ,że na tronie Polski mógł
              > zasiąść Litwin .
              > Takiego osobnika ,który nie wie na czym polega sport ,tylko gada głupoty,że
              > Małysz jest naszym idolem bo potrafi Niemców pokonać ,to trudno tu spotkać .
              > Małysz rywalizuje ze wszystkimi zawodnikami i jeżeli wygrywa to się
              > cieszymy ,bo na tym polega urok sportu ,prowokatorze.

Odbiegajac od watku .Byl krolem Polski a byl Litwinem ,nacjonalizm nie mial
              wtedy znaczenia tylko w jakiego boga sie wiezylo.Swiadomosc narodow to dopiero
              XVIII w.
    • arnold7 Re: Do Ballesta 02.01.03, 17:20
      Gość portalu: Maxon napisał(a):

>
      > Ciekawe dlaczego twojego beznadziejnego watku nie wkleiles na Slonskim
      > forum arnolda?
      >
      > <a href="www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?
      f=10650"target="_
      > blank">www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10650</a>
      > Tam nie ma kogo draznic? Jest to typowe dla nedznych prowokatorow ktorzy niby
      > w imie szukania prawdy wybiorczo watki podejmuja.
      > Jestes naprawde gnojem ...

Swietny argument hehhheeee

> umiesciles co trzeba juz w tytule watku..tak aby nikt nie przeoczyl bron
      > boze.
      >
      > mogles zaczac gratulacjami dla Malysza.. ale nie ...w tytule musi byc
      > jeszcze slowo niemiec
      > Jestes wiekrzym rasista niz myslisz.. szukasz wiecznie dziury w calym.
      > szukasz tego co dzieli nie co laczy. Decyzje kim jest pozostaw Malyszowi.
      > Nie tobie gadzino stara o jego matce na forum pisac!! jak bedzie chcial to
      > sam powi jak jest. Tak,juz sam tytul zaspokaja twoje ego prowokatora.
      > A jesli juz cos masz cos takiego ze sie predzej porobisz niz dla siebie
      > zatrzymasz to sraj tez prosze na prywatnym forum arnolda

????????????????
      • Gość: Niklot Re: Do Ballesta IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 19:04
        Ballest moze tak napiszesz o Niemieckim pochodzeniu Becka ,
        Andersa ,Rómmla,Kleeberga,Berlinga,Fieldorfa,Hallera, Unruga i wielu
        innych,ktorzy bardzo sie zasluzyli swojej Polskiej Ojczyznie ,a wam ostro dali
        sie we znaki.
        • ballest Re: Pooooolski nacjonalizm, nic nowego !!! 02.01.03, 20:10
          Jak o tym wiecie, to dlaczego taki tumult.
          U nas tam nie ma takiej Malyszomanii ( czytaj Beckeromanii) jak u Was.
          My mamy tych "IDOLOW" za duzo:-)'
          Zreszta jesli o Andersa chodzi to jego zolnierze sie popisali w Bari, gdzie
          krolowej Bonie corka Anna Jagiellonka w 1593 piekny grobowiec wzniosla, a
          przebywajacy wtedy w Bari polscy zolnierze II korpusu gen.Andersa(przeciwnicy
          1. dywizji spadochroniarskiej w ktorej moj ojciec sluzyl) chcieli usunac z
          bazyliki sw. Mikolaja sarkofag z cialem tej krolowej i przeniesc je na inne
          mniej honorowe miejsce, bo podobno trucicielka byla i Polske ograbila !!!
          To sie NACJONALIZM NAZYWA !!!
          • Gość: ciekawy Re: Pooooolski nacjonalizm, nic nowego !!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 21:41
            ballest napisał:

> Jak o tym wiecie, to dlaczego taki tumult.
            > U nas tam nie ma takiej Malyszomanii ( czytaj Beckeromanii) jak u Was.
            > My mamy tych "IDOLOW" za duzo:-)'
            > Zreszta jesli o Andersa chodzi to jego zolnierze sie popisali w Bari, gdzie
            > krolowej Bonie corka Anna Jagiellonka w 1593 piekny grobowiec wzniosla, a
            > przebywajacy wtedy w Bari polscy zolnierze II korpusu gen.Andersa(przeciwnicy
            > 1. dywizji spadochroniarskiej w ktorej moj ojciec sluzyl) chcieli usunac z
            > bazyliki sw. Mikolaja sarkofag z cialem tej krolowej i przeniesc je na inne
            > mniej honorowe miejsce, bo podobno trucicielka byla i Polske ograbila !!!
            > To sie NACJONALIZM NAZYWA !!!

Jak czytam te twoje rozne posty, to juz nic nie jest w stanie mnie zadziwic.
            Jestes prawdopodobnie przyglupem siedzacym na niemieckim zasilku, z upodobaniem
            opluwajacym Polakow. Takimi jak ty bardzo pogardzaja Niemcy (bo niestety nie
            jestes jednym z nich, a Polakiem tym bardziej). Stad tez pewnie bierze sie
            twoja schizofreniczna chec zobrzydzania wszystkiego co polskie i stawianie za
            wzor .... no wlasciwie kogo ? Jestem wiecej niz pewien, ze nie czytujesz
            niemieckich gazet, poza moze jakimis brukowcami, bo inaczej nie zachwalalbys
            tak bardzo panujacego tam systemu. Od niemal 10 lat mozna zaobserwowac, ze
            Niemcy staja sie chorym czlowiekiem Europy. Przeczytaj sobie uwaznie nowe
            ustawy podatkowe i projekty nastepnych, zaobserwuj swoje otoczenie, jak kurczy
            sie w Niemczech rynek pracy, zaobserwuj bezrobocie i morale platnicze.
            Te wielkie afery gospodarcze - mowi ci cos chocby afera Trienekensa, skandale z
            finansowaniem partii politycznych, proby Schroedera wprowadzenia abolicji
            podatkowej ? Nie pisze to po to zebys "maly cwaniaku" podsumowal mnie swoim
            ulubionym powiedzonkiem, ze "patrzcie - siedzi sobie ten ktos w RFN-ie i pluje
            na ten kraj". Takim argumentem mozesz bowiem zasluzyc sobie u mnie jedynie na
            pogardliwy usmiech. Chodzi tu o to, ze w czasie swoich "wycieczek " pod adresem
            Polski, calkowicie pomijasz fakt, ze w innych krajach wcale nie jest lepiej
            jesli chodzi o moralnosc. Tam tez kradna, ale inaczej. Nie daja tak po prostu w
            pysk , jak to sie dzieje jeszcze niestety w Polsce. Sa metody
            inteligentniejsze. Jakby Polska mialaby mozliwosc istnienia w powojennej
            Europie bez zwierzchnictwa Sowietow, byloby u nas pewnie podobnie jak w
            Hiszpanii. Dlatego spokojnie. Jeszcze duzo trzeba czasu, ale i u nas bedzie
            podobnie. To jest tak, jak zasada naczyn polaczonych. Pewnie to za trudne dla
            Ciebie, co napisalem. Z przesledzenia twoich wypocin na roznych forach wiem, ze
            byc moze pojmiesz z tego co napisalem z 30%, podobnie zrezta jak osobniki
            pokroju willego,arnolda czy hansa klosa (podobno jest on kierownikiem dzialu w
            Ingolstadt gdzie produkula Audi, a slownictwo jakiego uzywa jest tak
            rynsztokowe, ze po prostu nie wie jak w tym momencie jest zalosnie smieszny z
            tym podawaniem sie za taka osobe). Mnie akurat bardziej w tym momencie
            obchodzi, ze to co napisalem przeczytaja tez inni, ktorzy zachowuja sie
            normalnie i to jest jakies dla nich wsparcie. Czekam z utesknieniem kiedy ty i
            tobie podobni wreszcie znikna z forum.
            Jeszcze krotko o nacjonalizmie w kontekscie Malysza. To nie jest tak, ze jesli
            tylu Polakow kibicuje Malyszowi, to jest nacjonalizm. Mamy niezbyt duzo
            sukcesow w sportach zimowych, wiec nic dziwnego, ze jesli pojawila sie
            osobowosc takiego kalibru, to wszyscy trzymaja kciuki. Ogladalem transmisje z
            Oberstdorfu i GP na RTL. Ta pierwsza, po sukcesie Hannawalda trwala b. dlugo.
            Pokazywano celebre na podium , hymn narodowy i tak bez konca. A w GP ?
            Nawet nie pokazano podium, a w czasie hymnu slowenskiego przeprowadzano wywiad
            ze Sveniem i Thoma. I co ty na to cwaniaczku ?
            • ballest Re:Poolski nacjonalizm a Kindersztuba 02.01.03, 21:56
              I znowu jeden Polak, co nacjonalizm sieje a tego nie czuje, bo jak !!!
              Prawie kazdy Polak z zagranicy to nacjonalista, ktory nie znajac ludzi pisze o
              nich i wyzywa ich od najgorszych.
              To nie ja sieje zlo, tylko Ty to robisz, Ty wiesz jakie gazety czytam i wiesz
              wszystko jakim jestem, Hm, Kaj twoja Etykieta osobista patrioto z zagranicy z
              kultura ktora znam z nad Menu!!!
              Ja mam kontakt z Polakami ze Wrocka i o dziwo, z nimi moge dyskutowac na kazdy
              temat zreszta czytaja moje "wypociny" zeby uzyc tych prymitywnych warazen,
              jakich Ty uzywasz.
              To sa ale Polacy z Kraju i dla nich sie czas nie zatrzymal.
              • Gość: ciekawy Re:Poolski nacjonalizm a Kindersztuba IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 22:04
                ballest napisał:

> I znowu jeden Polak, co nacjonalizm sieje a tego nie czuje, bo jak !!!
                > Prawie kazdy Polak z zagranicy to nacjonalista, ktory nie znajac ludzi pisze
                o
                > nich i wyzywa ich od najgorszych.
                > To nie ja sieje zlo, tylko Ty to robisz, Ty wiesz jakie gazety czytam i wiesz
                > wszystko jakim jestem, Hm, Kaj twoja Etykieta osobista patrioto z zagranicy z
                > kultura ktora znam z nad Menu!!!
                > Ja mam kontakt z Polakami ze Wrocka i o dziwo, z nimi moge dyskutowac na
                kazdy
                > temat zreszta czytaja moje "wypociny" zeby uzyc tych prymitywnych warazen,
                > jakich Ty uzywasz.
                > To sa ale Polacy z Kraju i dla nich sie czas nie zatrzymal.

Ballest, ballest...
                Ty chyba zbyt szybko zapomniales co pisales do tej pory.
                Przeciez to z ciebie wylewa sie ten jad, na roznych forach i w
                roznych "tematach"
                Teraz zzynasz obrazonego, ale przeciez ja wiem co ty wypisujesz i w jakiej
                formie. Chlopie ! Ty nawet nie potrafisz ustosunkowac sie do tego co napisalem.
                Czy nie napisalem ci wyraznie po polsku o co mi chodzi ?
                A moze ty potrafisz tylko wklejac te swoje posty o idiotycznej tresci ?

Bez py(r)ska
                • Gość: Niklot Re:Poolski nacjonalizm a Kindersztuba IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 22:13
                  Ballest jezeli juz tak sie doszukujesz niemieckiego pochodzenia u Małysza to
                  moze sobie poczytaj biografie Clausewitza,Mansteina,Skorzenego,Nietzschego ,a
                  przekonasz sie ,ze plyneła w nich krew tego narodu ,ktorym Ty tak pogardzasz.
                • Gość: mrW Re:Poolski nacjonalizm a Kindersztuba IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.01.03, 00:33
                  Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> ballest napisał:
                  >
                  > > I znowu jeden Polak, co nacjonalizm sieje a tego nie czuje, bo jak !!!
                  > > Prawie kazdy Polak z zagranicy to nacjonalista, ktory nie znajac ludzi pis
                  > ze
                  > o
                  > > nich i wyzywa ich od najgorszych.
                  > > To nie ja sieje zlo, tylko Ty to robisz, Ty wiesz jakie gazety czytam i wi
                  > esz
                  > > wszystko jakim jestem, Hm, Kaj twoja Etykieta osobista patrioto z zagranic
                  > y z
                  > > kultura ktora znam z nad Menu!!!
                  > > Ja mam kontakt z Polakami ze Wrocka i o dziwo, z nimi moge dyskutowac na
                  > kazdy
                  > > temat zreszta czytaja moje "wypociny" zeby uzyc tych prymitywnych warazen,
                  >
                  > > jakich Ty uzywasz.
                  > > To sa ale Polacy z Kraju i dla nich sie czas nie zatrzymal.
                  >
                  > Ballest, ballest...
                  > Ty chyba zbyt szybko zapomniales co pisales do tej pory.
                  > Przeciez to z ciebie wylewa sie ten jad, na roznych forach i w
                  > roznych "tematach"
                  > Teraz zzynasz obrazonego, ale przeciez ja wiem co ty wypisujesz i w jakiej
                  > formie. Chlopie ! Ty nawet nie potrafisz ustosunkowac sie do tego co
                  napisalem.
                  > Czy nie napisalem ci wyraznie po polsku o co mi chodzi ?
                  > A moze ty potrafisz tylko wklejac te swoje posty o idiotycznej tresci ?
                  >
                  > Bez py(r)ska

-wybacz Hrabiowi ballestowi!..., on sie dopiero uczy po Polsku!, on umiec
                  pisac ale nie rozumiec!
              • Gość: mrW Re:Ludzie kochani!!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 02.01.03, 23:15
                ballest napisał:

> I znowu jeden Polak, co nacjonalizm sieje a tego nie czuje, bo jak !!!
                > Prawie kazdy Polak z zagranicy to nacjonalista, ktory nie znajac ludzi pisze
                o
                > nich i wyzywa ich od najgorszych.
                > To nie ja sieje zlo, tylko Ty to robisz, Ty wiesz jakie gazety czytam i
                wiesz
                > wszystko jakim jestem, Hm, Kaj twoja Etykieta osobista patrioto z zagranicy
                z
                > kultura ktora znam z nad Menu!!!
                > Ja mam kontakt z Polakami ze Wrocka i o dziwo, z nimi moge dyskutowac na
                kazdy
                > temat zreszta czytaja moje "wypociny" zeby uzyc tych prymitywnych warazen,
                > jakich Ty uzywasz.
                > To sa ale Polacy z Kraju i dla nich sie czas nie zatrzymal.

-jak mozecie!!!!, jak mozecie Hrabiego o takie rzeczy podejzewac?!
                -co Wy???!, nie wiecie z kim macie do czynienia???! - przeciez to Hrabia!!!,
                von jakis tam ballester

-ballest z ballesterow?!..., wydaje mi sie, ze jestes niemiecki
                nacjonalista!!!, dlaczego opusciles slaskom ziemie???..., albo?... was
                wyrzucili bo byles nacjonalistom niemieckim ???
            • Gość: walrus Re: recesja?! IP: *.cymes.net / *.mitre.org 03.01.03, 00:31
              Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> , poza moze jakimis brukowcami, bo inaczej nie zachwalalbys
              > tak bardzo panujacego tam systemu. Od niemal 10 lat mozna zaobserwowac, ze
              > Niemcy staja sie chorym czlowiekiem Europy. Przeczytaj sobie uwaznie nowe
              > ustawy podatkowe i projekty nastepnych, zaobserwuj swoje otoczenie, jak
              kurczy
              > sie w Niemczech rynek pracy, zaobserwuj bezrobocie i morale platnicze.
              no to wytlumacz to
              "Exportbilanz schließt 2002 mit Doppelrekord

Von Wolf Pampel, dpa

Wiesbaden (dpa) - Die deutsche Export-Bilanz kann 2002 mit einem Doppelrekord
              schließen. Trotz weltweiter Konjunkturflaute zogen die Ausfuhren im
              abgelaufenen Jahr nochmals um ein Prozent an. Dies berichtete das Statistische
              Bundesamt auf der Basis bislang vorliegender Daten. Mit insgesamt 647 (2001:
              638) Milliarden Euro wurde ein neuer Ausfuhrrekord markiert. Zugleich konnte
              die deutsche Wirtschaft ihre Position als Exportvizeweltmeister - hinter den
              USA und vor Japan - deutlich festigen.

Aber auch der Überschuss in der Handelsbilanz - der Saldo aus Ein- und
              Ausfuhren - weist nach Darstellung der Statistiker eine neue Bestmarke auf.
              Diese resultiert allerdings aus dem Rückgang der Importe um voraussichtlich
              vier Prozent auf 520 Milliarden Euro. Unter dem Strich verbleibt ein Exportplus
              von 127 Milliarden Euro nach dem bisherigen Rekord von 95,5 Milliarden Euro
              2001. Dieser riesige Ausfuhrüberschuss ist schon deshalb notwendig, um die
              millionenfachen Reisen der Bundesbürger ins Ausland zu finanzieren.

Exportbranche Nummer 1 war erneut die Automobilindustrie. Die derzeit von
              Design und Technik weltweit anerkannten Produkte <Made in Germany> dürften
              allein mehr als 120 Milliarden Euro zum Export beigetragen haben. In der
              vergangenen zwölf Monaten wurden 70 Prozent aller von den inländischen
              Fließbändern rollenden Personenwagen jenseits der Grenzen verkauft.

Hinter den Autoherstellern sind die Maschinenbauer und die Chemie die größten
              Exportbranchen. Einschließlich der Dienstleistungen ist die Bundesrepublik von
              den großen Industrieländer mit Abstand am stärksten vom florierenden
              Außenhandel abhängig. Der Wert der ausgeführten Waren und Dienstleistungen
              macht nach einer Analyse der Bayerischen Landesbank 35 Prozent des
              Bruttoinlandsproduktes aus. Die USA und Japan kamen dagegen nur auf rund 10,3
              Prozent. Aber auch bei den Nachbarn Frankreich, Italien und Großbritannien
              liegt die Exportabhängigkeit bei lediglich 28 Prozent.

Auch 2003 sehen alle Prognosen im Außenhandel die stärkste Triebkraft für eine
              Konjunkturerholung. Die Unternehmen hätten bereits ihre Anpassungen an die
              Konjunktur und den internationalen Wettbewerb getroffen, resümierte der
              Bundesverband des Deutschen Groß- und Außenhandels (BGA) in Berlin. Auch die
              Organisation für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (OECD)
              bescheinigt der deutschen Exportwirtschaft eine deutlich verbesserte preisliche
              Konkurrenzfähigkeit seit Mitte der 90er Jahre.

Ob allerdings der Exportmotor 2003 sein Tempo halten oder gar nochmals erhöhen
              kann, hängt in erster Linie von weltpolitischen Faktoren ab. Ein Krieg im Irak
              sowie daraus resultierende Ölpreissteigerungen mit negativen Konjunktureffekten
              sind die <Ungewissheiten>, die nach Ansicht von BGA-Präsident Anton Bauer erst
              noch zu überstehen sind.

Ohne einen politischen Crash in der Golfregion sehen die Chancen für die
              deutsche Exportwirtschaft sogar recht günstig aus. Vor allem nach der
              Jahresmitte 2003 hält die Düsseldorfer WestLB sogar Zuwachsraten von acht
              Prozent für möglich. Damit könnte die Dynamik des Außenhandels sogar ins Jahr
              2004 getragen werden.

Dämpfend wirkt sich unter Umständen die seit Wochen anhaltende Aufwertung des
              Euro gegenüber dem Dollar aus. Als Puffer gegen drastische Schwankungen der
              Devisenkurse zahlt sich mittlerweile die Europäische Währungsunion aus. In die
              11 Partnerländer gingen 2002 mit 275 Millionen Euro bereits knapp 43 Prozent
              der gesamten Ausfuhren. Die übrigen EU-Länder außerhalb der Eurozone bezogen
              darüber hinaus deutsche Waren im Wert von 78 Milliarden Euro.

www.nordclick.de/wirtschaft/index_wi_997108.htm
              • Gość: mrW Re: recesja?! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.01.03, 00:38
                Gość portalu: walrus napisał(a):

> Gość portalu: ciekawy napisał(a):
                >
                > > , poza moze jakimis brukowcami, bo inaczej nie zachwalalbys
                > > tak bardzo panujacego tam systemu. Od niemal 10 lat mozna zaobserwowac, ze
                >
                > > Niemcy staja sie chorym czlowiekiem Europy. Przeczytaj sobie uwaznie nowe
                > > ustawy podatkowe i projekty nastepnych, zaobserwuj swoje otoczenie, jak
                > kurczy
                > > sie w Niemczech rynek pracy, zaobserwuj bezrobocie i morale platnicze.
                > no to wytlumacz to
                > "Exportbilanz schließt 2002 mit Doppelrekord
                >
                > Von Wolf Pampel, dpa
                >
                > Wiesbaden (dpa) - Die deutsche Export-Bilanz kann 2002 mit einem
                Doppelrekord
                > schließen. Trotz weltweiter Konjunkturflaute zogen die Ausfuhren im
                > abgelaufenen Jahr nochmals um ein Prozent an. Dies berichtete das
                Statistische
                > Bundesamt auf der Basis bislang vorliegender Daten. Mit insgesamt 647 (2001:
                > 638) Milliarden Euro wurde ein neuer Ausfuhrrekord markiert. Zugleich konnte
                > die deutsche Wirtschaft ihre Position als Exportvizeweltmeister - hinter den
                > USA und vor Japan - deutlich festigen.
                >
                > Aber auch der Überschuss in der Handelsbilanz - der Saldo aus Ein- und
                > Ausfuhren - weist nach Darstellung der Statistiker eine neue Bestmarke auf.
                > Diese resultiert allerdings aus dem Rückgang der Importe um voraussichtlich
                > vier Prozent auf 520 Milliarden Euro. Unter dem Strich verbleibt ein
                Exportplus
                >
                > von 127 Milliarden Euro nach dem bisherigen Rekord von 95,5 Milliarden Euro
                > 2001. Dieser riesige Ausfuhrüberschuss ist schon deshalb notwendig, um die
                > millionenfachen Reisen der Bundesbürger ins Ausland zu finanzieren.
                >
                > Exportbranche Nummer 1 war erneut die Automobilindustrie. Die derzeit von
                > Design und Technik weltweit anerkannten Produkte <Made in Germany> dürfte
                > n
                > allein mehr als 120 Milliarden Euro zum Export beigetragen haben. In der
                > vergangenen zwölf Monaten wurden 70 Prozent aller von den inländischen
                > Fließbändern rollenden Personenwagen jenseits der Grenzen verkauft.
                >
                > Hinter den Autoherstellern sind die Maschinenbauer und die Chemie die
                größten
                > Exportbranchen. Einschließlich der Dienstleistungen ist die Bundesrepublik
                von
                > den großen Industrieländer mit Abstand am stärksten vom florierenden
                > Außenhandel abhängig. Der Wert der ausgeführten Waren und Dienstleistungen
                > macht nach einer Analyse der Bayerischen Landesbank 35 Prozent des
                > Bruttoinlandsproduktes aus. Die USA und Japan kamen dagegen nur auf rund
                10,3
                > Prozent. Aber auch bei den Nachbarn Frankreich, Italien und Großbritannien
                > liegt die Exportabhängigkeit bei lediglich 28 Prozent.
                >
                > Auch 2003 sehen alle Prognosen im Außenhandel die stärkste Triebkraft für
                eine
                > Konjunkturerholung. Die Unternehmen hätten bereits ihre Anpassungen an die
                > Konjunktur und den internationalen Wettbewerb getroffen, resümierte der
                > Bundesverband des Deutschen Groß- und Außenhandels (BGA) in Berlin. Auch die
                > Organisation für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (OECD)
                > bescheinigt der deutschen Exportwirtschaft eine deutlich verbesserte
                preisliche
                >
                > Konkurrenzfähigkeit seit Mitte der 90er Jahre.
                >
                > Ob allerdings der Exportmotor 2003 sein Tempo halten oder gar nochmals
                erhöhen
                > kann, hängt in erster Linie von weltpolitischen Faktoren ab. Ein Krieg im
                Irak
                > sowie daraus resultierende Ölpreissteigerungen mit negativen
                Konjunktureffekten
                >
                > sind die <Ungewissheiten>, die nach Ansicht von BGA-Präsident Anton Bauer
                > erst
                > noch zu überstehen sind.
                >
                > Ohne einen politischen Crash in der Golfregion sehen die Chancen für die
                > deutsche Exportwirtschaft sogar recht günstig aus. Vor allem nach der
                > Jahresmitte 2003 hält die Düsseldorfer WestLB sogar Zuwachsraten von acht
                > Prozent für möglich. Damit könnte die Dynamik des Außenhandels sogar ins
                Jahr
                > 2004 getragen werden.
                >
                > Dämpfend wirkt sich unter Umständen die seit Wochen anhaltende Aufwertung
                des
                > Euro gegenüber dem Dollar aus. Als Puffer gegen drastische Schwankungen der
                > Devisenkurse zahlt sich mittlerweile die Europäische Währungsunion aus. In
                die
                > 11 Partnerländer gingen 2002 mit 275 Millionen Euro bereits knapp 43 Prozent
                > der gesamten Ausfuhren. Die übrigen EU-Länder außerhalb der Eurozone bezogen
                > darüber hinaus deutsche Waren im Wert von 78 Milliarden Euro.
                >
                >
                > <a
                href="www.nordclick.de/wirtschaft/index_wi_997108.htm"target="_blank"
                > >www.nordclick.de/wirtschaft/index_wi_997108.htm</a>

-ja, ja..., gutyn morgyn!, ty tyz ni umic pisac po polsiemu???, to sie uczyc
                gibko(szybko)! bo czasu malo!
                -takie wpisy to se mozesz na forach prywatnych wpisywac!!! - kaj je tyn
                Admin!!! - swieta sie juz skonczyly!!!
                • Gość: walrus Re: recesja?!mrv=ignorant jezykowy? IP: *.cymes.net / *.mitre.org 03.01.03, 07:49
                  Gość portalu: mrW napisał(a):

>
                  > -ja, ja..., gutyn morgyn!, ty tyz ni umic pisac po polsiemu???, to sie uczyc
                  > gibko(szybko)! bo czasu malo!
                  > -takie wpisy to se mozesz na forach prywatnych wpisywac!!! - kaj je tyn
                  > Admin!!! - swieta sie juz skonczyly!!!
                  cwiercinteligencie jakim jezykiem ty to piszesz?gdybys sie w przeszlosci
                  troche pilniej starzykom przysluchiwal to moze pojalbys sens powyzszego tekstu,
                  choc osobiscie watpie czy tacy osobnicy jak ty, z jednym zwojem mozgowym ,sa do
                  tego zdolni.
                  • Gość: mrW Re: recesja?!mrv=ignorant jezykowy? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.01.03, 16:03
                    -dzuiekuje za mile slowa....,
                    -ty to musisz miec kiszke w tej glowie, zas nie pojoles o co mi chodzi - wiec
                    napisze to jescze raz bys zrozumial;"ja i inni nie umiec mowic po
                    niemieckiemu, ja i inni nie potrafic tez czytac po niemieckiemu - ty teraz
                    rozumiec???"
                    • Gość: walrus Re: recesja?!mrv=ignorant jezykowy? IP: *.cymes.net / *.mitre.org 03.01.03, 17:00

> -dzuiekuje za mile slowa....,
                      > -ty to musisz miec kiszke w tej glowie, zas nie pojoles o co mi chodzi - wiec
                      > napisze to jescze raz bys zrozumial;"ja i inni nie umiec mowic po
                      > niemieckiemu, ja i inni nie potrafic tez czytac po niemieckiemu - ty teraz
                      > rozumiec???"
                      1.
                      tekst nie byl wcale do ciebie kierowany bo wiem ze w zab niemieckiego nie
                      znasz.
                      2.jezeli jestes mimo tego zainteresowany to skorzystaj z translatora!
                      • Gość: mrW Re: recesja?!mrv=ignorant jezykowy? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.01.03, 17:12
                        Gość portalu: walrus napisał(a):

> Gość portalu: mrW napisał(a):
                        >
                        > > -dzuiekuje za mile slowa....,
                        > > -ty to musisz miec kiszke w tej glowie, zas nie pojoles o co mi chodzi - w
                        > iec
                        > > napisze to jescze raz bys zrozumial;"ja i inni nie umiec mowic po
                        > > niemieckiemu, ja i inni nie potrafic tez czytac po niemieckiemu - ty teraz
                        >
                        > > rozumiec???"
                        > 1.
                        > tekst nie byl wcale do ciebie kierowany bo wiem ze w zab niemieckiego nie
                        > znasz.
                        > 2.jezeli jestes mimo tego zainteresowany to skorzystaj z translatora!

-no nareszcie.....zrozumiales
                        -stary, jestesmy na forum a nie w sklepie spozywczym!
                        -tekst mnie interesuje?, a "tlumacz z internetu" jest do bani! - moze bys tak
                        ty przetlumaczyl
                        -bo widzisz?!.., jaki jest sens tego posto skoro tylko jedna lub pare osob go
                        rozumie
                        • walrus1 translation 03.01.03, 20:07

> Gość portalu: walrus napisał(a):
                          >
                          > > Gość portalu: mrW napisał(a):
                          > >
                          > > > -dzuiekuje za mile slowa....,
                          > > > -ty to musisz miec kiszke w tej glowie, zas nie pojoles o co mi chodz
                          > i - w
                          > > iec
                          > > > napisze to jescze raz bys zrozumial;"ja i inni nie umiec mowic po
                          > > > niemieckiemu, ja i inni nie potrafic tez czytac po niemieckiemu - ty
                          > teraz
                          > >
                          > > > rozumiec???"
                          > > 1.
                          > > tekst nie byl wcale do ciebie kierowany bo wiem ze w zab niemieckiego nie
                          >
                          > > znasz.
                          > > 2.jezeli jestes mimo tego zainteresowany to skorzystaj z translatora!
                          >
                          >
                          > -no nareszcie.....zrozumiales
                          > -stary, jestesmy na forum a nie w sklepie spozywczym!
                          > -tekst mnie interesuje?, a "tlumacz z internetu" jest do bani! - moze bys
                          tak
                          > ty przetlumaczyl
                          > -bo widzisz?!.., jaki jest sens tego posto skoro tylko jedna lub pare osob
                          go
                          > rozumie

Wolne tlumaczenie doniesienia agencji dpa z 30.12.2002:
                          Mimo swiatowego kryzysu gospodarczego obrot zagraniczny gospodarki niemieckiej
                          wzrosl w roku 2002 o 1 %.
                          Dane zostaly podane przez niemiecki urzad statystyczny. Wartosc eksportu
                          wynosi 647 miliardow euro co jest nowym rekordem(w roku 2001 odp. 638
                          miliardow eur). Jednoczesnie udalo sie niemieckiej gospodarce umocnic drugie
                          miejsce na swiatowej liscie eksporterow za USA a przed Japonia.

Nadwyzka bilansu handlowego tzn roznica miedzy eksportem a importem osiagnela
                          rowniez rekordowy wynik.Do tego wyniku doszlo przez zmniejszenie importu o 4%
                          na 520 miliardow euro. Nadwyzka wynosi w tym roku 127 miliardow euro w
                          porownaniu do 95,5 ubieglego roku.Tak wysoka nadwyzka jest juz dlatego
                          potrzebna aby finasowac milionowe liczby podroz zagranicznych niemcow.

Przemysl samochodowy jest eksporterem nr 1.Eksportowane niemieckie samochody
                          mialy wartosc 120 miliardow euro, 70 % rocznejj produkcji samochodow
                          osobowych zostalo eksportowane.

Na drugim i trzecim miejscu w branzy eksportowej znajduje sie przemysl budowy
                          maszyn i chemia. Wsrod wszystkich wielkich panstw uprzemyslowionych jesz RFN
                          najbardzej zalezna od eksportu uslug i wytworow przemyslu. Wartosc eksportu
                          wynosi wedlug szacowan Bawarskiego Banku Krajowego(?) 35% rocznego dorobku
                          narodowego .W USA i Japonii wartosc eksportu wynosi 10,3%. Francja Wlocha i WB
                          eksportuja wytwory wartosci 28% dorobku narodowego.
                          Prognosy na rok 2003 widza w eksporcie sile napedowa niemieckiej gospodarki.
                          Wedliug niemieckiego fedralnego zwiazku/zrzeszenia handlowego(BGA) przemysl
                          dostosowal sie do zmienionej koniunktury i miedzynarodowej rywalizacji na
                          rynku handlowym. Organizacja do spraw rozwoju i wspolpracy gospodarczej (OECD)
                          poswiadczyla RFN od polowy lat 90 znacznie polepszone mozliwosci konkurencji
                          cennej na rynku swiatowym .
                          Utrzymanie tempa eksportu zalezy jednak od polityki swiatowej. Wedlug slow
                          prezydenta BGA Antona Brauera sa wojna w Iraku z podwyzka cen ropy i
                          negatywnym oddzialaniem na koniunkture nieznanymi trudnosciami ktore nalezy
                          najpierw przezwyciezyc.

Szanse niemieckiego eksportu sa bez politycznej katasrofy w zatoce perskiej
                          nawet bardzo dobre. Wedlug WESTLB (niem.Bank) w drugiej polowie roku 2003
                          mozna liczyc z wzrostem w granicach ok. 8%, co moze nawet miec pozytywny
                          wplyw na bilans roku 2004.
                          Na rozwoj eksportu negatywnie wplynac moze wzrost wartosci euro w stosunku do
                          dolara. Jako bufor na drastyczne wachania kursu dewiz dziala Europejska
                          Wspolnota Pieniezna. W ubieglym roku niemiecki eksport do 11 partneskich
                          krajow wyniosl 275 miliardow euro tzn ok 43 % calkowitego eksportu. Eksport
                          do pozostalych krajow uni wyniosl 73 miliardy euro.
          • Gość: Niklot Niemiecka głupota i nieuctwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 21:51
            ballest napisał:

> Jak o tym wiecie, to dlaczego taki tumult.
            > U nas tam nie ma takiej Malyszomanii ( czytaj Beckeromanii) jak u Was.
            > My mamy tych "IDOLOW" za duzo:-)'
            > Zreszta jesli o Andersa chodzi to jego zolnierze sie popisali w Bari, gdzie
            > krolowej Bonie corka Anna Jagiellonka w 1593 piekny grobowiec wzniosla, a
            > przebywajacy wtedy w Bari polscy zolnierze II korpusu gen.Andersa(przeciwnicy
            > 1. dywizji spadochroniarskiej w ktorej moj ojciec sluzyl) chcieli usunac z
            > bazyliki sw. Mikolaja sarkofag z cialem tej krolowej i przeniesc je na inne
            > mniej honorowe miejsce, bo podobno trucicielka byla i Polske ograbila !!!
            > To sie NACJONALIZM NAZYWA !!!
            Ameryknaski generał Dwight Eisenhower gdy w 1945 roku wojska sprzymierzone
            wkroczyly do Niemiec i wyszły na jaw wszystkie zbordnie tego cywilizowanego
            narodu chcial zmienic swoje nazwisko tak bardzo sie wstydzil swojego
            pochodzenia.Wiesz co Ballest nie osmieszaj sie z tym Polskim nacjonalizmem ,bo
            to nie my wywolalismy dwie wojny swiatowe i nie my wymordowalismy kilkadziesiat
            milionow ludzi ,ktorzy dla was byli tylko podludzmi.Moglbym tak wymieniac do
            jutra ,ale po prostu mi sie nie chce.Jak masz ochote to osbie na ten temat
            poczytaj ,a nie wyjezdzasz tutaj z tekstami na Polakow.Co do pochodzenia
            Małysza to ze jego matka nazywa sie Szturc to niewiele znaczy na przyklad
            przodek Jerzego Buzka byl francuskim kalwinem tyle tylko ,ze to bylo jakies 300
            lat temu wiec z matka Malysza moze byc podobnie.Tak w ogole blisko mnie w
            Włocławku mieszka znany cyganski muzyk Don Wasyl ,ktory sie nazywa Wasyl
            Schmidt i tak sie sklada ,ze wcale nie jest Niemcem.
            • ballest Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! 02.01.03, 22:13
              Dlaczego sie tego wstydzicie, ze w jego zylach tez niemiecka krew plynie, dla
              mnie jest obojetnie czy w zylach B.Beckera tez czeska krew plynie a wy tylko
              Polska a nic wiecej a mnie wyzywac chcecie , Smieszne !!!
              Wasze wymysly, na temat jakiegos Schmidta itd, sa prymitywne a nic wiecej.
              • Gość: ciekawy Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 22:22
                ballest napisał:

> Dlaczego sie tego wstydzicie, ze w jego zylach tez niemiecka krew plynie, dla
                > mnie jest obojetnie czy w zylach B.Beckera tez czeska krew plynie a wy tylko
                > Polska a nic wiecej a mnie wyzywac chcecie , Smieszne !!!
                > Wasze wymysly, na temat jakiegos Schmidta itd, sa prymitywne a nic wiecej.

Ballest, ballest...
                nie wiedzialem, ze Alzheimer atakuje w takim wieku.
                Przeciez to ty zaczales wypisywac te prowokujace bzdury (jak to powiedziales w
                innym miejscu, ze w celu testowania). Przesledzenie twoich wypowiedzi (troche
                sie powtarzam) wskazuje, ze cierpisz na jakis kompleks (cos jak Edyp) i
                probujesz wszedzie i za wszelka cene udowodnic, ze jakas nacja moze byc
                nacjonalistyczna bardziej niz kazda inna. Komu potem zdajesz z tego relacje?
                Podziel sie z nami ta wiadomoscia.
                Py(r)sk
              • Gość: Niklot Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 22:25
                ballest napisał:

> Dlaczego sie tego wstydzicie, ze w jego zylach tez niemiecka krew plynie, dla
                Gdybys byl inteligentny to bys wiedzial ,ze Cyganie bardzo czesto zajmowali
                sie kowalstwem stad Niemcy im nadawali takie nazwisko czesto tez handlowali
                końmi dlateog dzisiaj wielu z n ich nazywa sie Żekonski .CO do Niemieckiego
                pochodzenia Malysza udowodnij mi ,ze oboje rodzice jego matki byli Niemcami
                znajacymi niemeicki to uwierze.Na przyklad dla mnie oczywsite jest ,ze na
                przyklad matka Słowackiego byla Ormianka ojciec Szopena Francuzem a na przyklad
                Sienkiewicza Tatarem.Jeszcze raz Ci tlumacze ,ze niemiecko brzmaice nazwisko
                nic nei znaczy.
                • ballest Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! 02.01.03, 22:41
                  Przeciez mnie nie chodzi o to czy mama niemka albo nie, zrozum w koncu, ja
                  tylko chce Wasze nastawienie testowac, a zauwazylem, ze Ty jestes na wszystko
                  co niemieckie zly, Dlaczego.
                  Do Kopernika tez pretensje ma cie a Niemcom to jest jedno, choc udowodniono
                  jest tylka jedna strona jego pochodzenia, wlasnie niemiecka, o ojcu za duzo nie
                  wiadomo, czy Slazak, Niemiec, albo Czech ???
                  • Gość: Niklot Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 22:54
                    ballest napisał:

> Przeciez mnie nie chodzi o to czy mama niemka albo nie, zrozum w koncu, ja
                    > tylko chce Wasze nastawienie testowac, a zauwazylem, ze Ty jestes na wszystko
                    > co niemieckie zly, Dlaczego.
                    > Do Kopernika tez pretensje ma cie a Niemcom to jest jedno, choc udowodniono
                    > jest tylka jedna strona jego pochodzenia, wlasnie niemiecka, o ojcu za duzo
                    nie
                    >
                    > wiadomo, czy Slazak, Niemiec, albo Czech ???
                    A czy to wazne jakiego pochodzenia byl Kopernik pochodzil z
                    Torunia ,azdecydowana wiekszosc mieszkancow tego miasta mowila po
                    Niemiecku ,ale mieszkal w wielonarodowym panstwie polskim ,w ktorym Polacy
                    stanowili jedynie 40% mieszkancow.To nie tak ,ze jestem zły na wszystko co
                    Niemieckie na przyklad bardzo lubie sluchac Rammsteina, gdy bylem dzieciakim
                    chcialem grac w pilke jak Klinsmann i lubie Martina Schmitta.
                    • Gość: Maxon Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 22:58
                      ;))
                      Hi Niklot
                      Rammstein jest dobry ;) tez ich lubie

Pozdrawiam Maxon
                      • willi2 Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! 02.01.03, 23:02
                        Nie potrafie sie nadziwic nad twoim ruchem = raz tu raz tam
                        Rewelacja
                        • Gość: Maxon Do Willi2 IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 23:15

Willi !!!!!!!!

T-online to jest w Niemczech proweider tak zasobny w klientow jak
                          w Polsce poczta Polska - czy jak to sie tam teraz nazywa !
                          Tu na forum jest z 10 osob piszacych z T-online
                          tak wiec musisz raster zmienic
                          I nie poznasz czy ktos pisze z Berlina , Hamburga czy München
                          wybacz zawsze pisze T-Online (der Rosa Riese)
                          • willi2 Re: Do Willi2 02.01.03, 23:19
                            No to pszepraszam Szwagra w takim razie = ze najechalem na niego ,motywojonc sie
                            nie slusznymi podejrzeniami :)
                            • Gość: Maxon Re: Do Willi2 IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.03, 23:22

No co Ty ..nic nie szkodzi
                              to tylko dla jasnosci;)
                              Tych "pracowitych" z mc.bone.de (czyli Freenet) jest tu tez z 10
                              na to juz nic nie poradzimy
                              ballest chyba z 1&1 nadaje
                              • willi2 Re: Do Willi2 02.01.03, 23:26
                                Ok = trudno ,dobrzy Ludzie zrozumiom me dobre zamiary :)
                    • johann23 Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! 02.01.03, 23:55
                      Gość portalu: Niklot napisał(a):

> ballest napisał:
                      >
                      > > Przeciez mnie nie chodzi o to czy mama niemka albo nie, zrozum w koncu, ja
                      >
                      > > tylko chce Wasze nastawienie testowac, a zauwazylem, ze Ty jestes na wszys
                      > tko
                      > > co niemieckie zly, Dlaczego.
                      > > Do Kopernika tez pretensje ma cie a Niemcom to jest jedno, choc udowodnion
                      > o
                      > > jest tylka jedna strona jego pochodzenia, wlasnie niemiecka, o ojcu za duz
                      > o
                      > nie
                      > >
                      > > wiadomo, czy Slazak, Niemiec, albo Czech ???
                      > A czy to wazne jakiego pochodzenia byl Kopernik pochodzil z
                      > Torunia ,azdecydowana wiekszosc mieszkancow tego miasta mowila po
                      > Niemiecku ,ale mieszkal w wielonarodowym panstwie polskim ,w ktorym Polacy
                      > stanowili jedynie 40% mieszkancow.To nie tak ,ze jestem zły na wszystko co
                      > Niemieckie na przyklad bardzo lubie sluchac Rammsteina, gdy bylem dzieciakim
                      > chcialem grac w pilke jak Klinsmann i lubie Martina Schmitta.

Niklot ilekroc czytam twoje posty przypomina mi sie taki przypadkowo obejrzany
                      polski film o takim typie ktorego ulubionym zajeciem bylo rysowanie szubienic
                      z gwiazda Davida w windzie na zlosc sasiadowi Zydowi.Nie chodzi o zawartosc
                      ale o ludzkie zachowanie .I nie wiem czy ty jestes tym co rysowal szubienice
                      czy jego synem "Legia!!!".
              • Gość: mrW Re: Polacy zapomnijcie Wasze kompleksy!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.01.03, 00:15
                ballest napisał:

> Dlaczego sie tego wstydzicie, ze w jego zylach tez niemiecka krew plynie,
                dla

-Hrabio ballest?!..., ty nic tylko wkolko to samo - to jest twoj zyciowy
                kompleks!!!, ktory poglebiaz i poglebiaz, zaglebiaz i za nie dlugo sie
                rozerwiesz....
                -ktos widzial jakiegos hrabiego bez kompleksow???, bo ja jeszcze nie!
            • Gość: mrW Re: Niemiecka głupota i nieuctwo!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 02.01.03, 23:31
              Gość portalu: Niklot napisał(a):

> ballest napisał:
              >
              > > Jak o tym wiecie, to dlaczego taki tumult.
              > > U nas tam nie ma takiej Malyszomanii ( czytaj Beckeromanii) jak u Was.
              > > My mamy tych "IDOLOW" za duzo:-)'
              > > Zreszta jesli o Andersa chodzi to jego zolnierze sie popisali w Bari, gdzi
              > e
              > > krolowej Bonie corka Anna Jagiellonka w 1593 piekny grobowiec wzniosla, a
              > > przebywajacy wtedy w Bari polscy zolnierze II korpusu gen.Andersa(przeciwn
              > icy
              > > 1. dywizji spadochroniarskiej w ktorej moj ojciec sluzyl) chcieli usunac z
              >
              > > bazyliki sw. Mikolaja sarkofag z cialem tej krolowej i przeniesc je na inn
              > e
              > > mniej honorowe miejsce, bo podobno trucicielka byla i Polske ograbila !!!
              > > To sie NACJONALIZM NAZYWA !!!
              > Ameryknaski generał Dwight Eisenhower gdy w 1945 roku wojska sprzymierzone
              > wkroczyly do Niemiec i wyszły na jaw wszystkie zbordnie tego cywilizowanego
              > narodu chcial zmienic swoje nazwisko tak bardzo sie wstydzil swojego
              > pochodzenia.Wiesz co Ballest nie osmieszaj sie z tym Polskim
              nacjonalizmem ,bo
              > to nie my wywolalismy dwie wojny swiatowe i nie my wymordowalismy
              kilkadziesiat
              >
              > milionow ludzi ,ktorzy dla was byli tylko podludzmi.Moglbym tak wymieniac do
              > jutra ,ale po prostu mi sie nie chce.Jak masz ochote to osbie na ten temat
              > poczytaj ,a nie wyjezdzasz tutaj z tekstami na Polakow.Co do pochodzenia
              > Małysza to ze jego matka nazywa sie Szturc to niewiele znaczy na przyklad
              > przodek Jerzego Buzka byl francuskim kalwinem tyle tylko ,ze to bylo jakies
              300
              >
              > lat temu wiec z matka Malysza moze byc podobnie.Tak w ogole blisko mnie w
              > Włocławku mieszka znany cyganski muzyk Don Wasyl ,ktory sie nazywa Wasyl
              > Schmidt i tak sie sklada ,ze wcale nie jest Niemcem.

-Niklot?!..., nie drecz Hrabiego!!!, nie zawracaj mu glowy takimi waznymi
              sprawami!!!
              • Gość: ballest Re: Polski nacjonalizm IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.03, 09:27
                Jak by matka Adama francuzka byla, to by tukej larma nie bylo.
                ;-)'

pyrsk
                ballest
                • Gość: katowiczanka Ballest opętany przez nacjonalizm - ratujmy go IP: trupek:* / 192.168.1.* 03.01.03, 12:01
                  Uważam ,że Ballest zachorował na ciężką chorobę zwaną paranoją
                  nacjonalistyczną .Może spóbowalibyśmy go wyleczyć ?
                  • Gość: ballest Re: Do tej co nie wie co pisze, albo - IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.03, 12:04
                    - jak daleko doEuropy ?
                    Prawda w oczy kole, Nacjonalistko !!!

Pyrsk
                    ballest
                    • Gość: katowiczanka Re: Do tej co nie wie co pisze, albo - IP: trupek:* / 192.168.1.* 03.01.03, 12:21
                      Gość portalu: ballest napisał(a):

> - jak daleko doEuropy ?
                      > Prawda w oczy kole, Nacjonalistko !!!
                      >
                      > Pyrsk
                      > ballest

Wyraźnie mówię ,żę jesteś opętany nacjonalizmem .Opętanie polega na tym ,że w
                      każdym widzisz nacjonalistę i ty jako nienacjonalista chcesz nas leczyć ,
                      prawda ?

Katowiczanka również uznana przez Ballesta za Nacjonalistkę ( patrz wyżej )

Niestety ,ale post XXX uważam za bełkot.
                      • Gość: Erwin Re: Do tej co nie wie co pisze, albo - IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 12:50
                        Jestem ciekaw, jak zareagowano by w Polsce, gdyby Adam Malysz zadeklarowal
                        narodowosc slaska.

Ballest ma racje, w Polsce wszechpolacki nacjonalizm jest silny i ma duze
                        poparcie, co widac po wynikach Samoobrony czy LPR. Co widac rowniez na forum
                        Katowice, gdzie ze strony polskiej przewazaja histeryczne reakcje na
                        hasla "narodowosc slaska", "autonomia", niemieckie dziedzictwo slaska" itp.

Serdecznie pozdrawiam - Erwin
                        • Gość: katowiczanka Re: Do tej co nie wie co pisze, albo - IP: trupek:* / 192.168.1.* 03.01.03, 12:56
                          Gość portalu: Erwin napisał(a):

> Jestem ciekaw, jak zareagowano by w Polsce, gdyby Adam Malysz zadeklarowal
                          > narodowosc slaska.
                          >
                          > Ballest ma racje, w Polsce wszechpolacki nacjonalizm jest silny i ma duze
                          > poparcie, co widac po wynikach Samoobrony czy LPR. Co widac rowniez na forum
                          > Katowice, gdzie ze strony polskiej przewazaja histeryczne reakcje na
                          > hasla "narodowosc slaska", "autonomia", niemieckie dziedzictwo slaska" itp.
                          >
                          > Serdecznie pozdrawiam - Erwin

Twój podpis tak po tym co piszesz powinien tak brzmieć :

Erwin -nienacjonalista.
                    • Gość: ciekawy Re: On nie czytaty IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.03, 12:48

> - jak daleko doEuropy ?
                      > Prawda w oczy kole, Nacjonalistko !!!
                      >
                      > Pyrsk
                      > ballest

Choc wydawalo sie, ze woda juz dawno spuszczona, to ....ona jeszcze szumi i
                      szumi.
                      Py(r)sk
                      • Gość: ballest Re: On nie czytaty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.03, 15:16
                        Daje prawdziwa przyklad polskiego nacjonalizmu:
                        Moj kolega byl pierwszy dzien na Uniwersytecie katolickim w Lublinie, jak sie
                        przedstawiali wpadlo w oko profesorowi (ktory tez duchownym byl) jego
                        niemieckie imie.
                        Piewrsze pytanie: A Tatus Tobie nie mogl dac innego imienia, a dlaczego prawie
                        niemieckie a NIE KAZIMIERZ ?

Kolega do mnie, wtedy zrozumialem, Pollak jest wpierw Polakiem a pozniej
                        katolikiem.

pyrsk
                        ballest
                • Gość: mrW Re: Niemiecki nacjonalizm IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.01.03, 16:13

> Jak by matka Adama francuzka byla, to by tukej larma nie bylo.
                  > ;-)'
                  >
                  > pyrsk
                  > ballest

-Hrabio?!..., no, gdzie masz ten link, cos sie tak chwalil?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka