Dodaj do ulubionych

łysa góra zdobyta

25.06.06, 22:05
1325 m w pionie, w poziomie dużo więcej
było świetnie, podziękowania wszystkim...
jak trochę odżyję to zmontuję jakiś reportaż na fotoforum
Obserwuj wątek
    • kubek :) fajnie Wam 25.06.06, 23:38
      • stoik1 fajnie 26.06.06, 12:46
        pęciny mnie dzisiaj bolą ; )
        • stoik1 i znowu ja... 26.06.06, 14:53
          co mi się podoba w czechach to uporządkowany krajobraz i widoczna gołym okiem
          dbałość o estetykę ( jakąś tam ale zawsze )
          a u nas wolna amerykanka i optyczny bajzel, sami artyści, a każdy rzeźbi po
          swojemu
          widok świetne zachowanych starych drewnianych domków ( nie obłożonych panelami
          i nie pokrytych niebieską blachodachówką ) działa naprawdę kojąco...
          • kubek prawde gadasz 26.06.06, 22:09
        • jaworowy Na bolące pęciny 26.06.06, 22:57
          Oj Stoiku, na bolące pęciny to tylko "końska maść", którą w Ochabach kupić można...no a jak maść nie poskutkuje to może mała korekcja kopyt bedzie potrzebna...
          :]
          • stoik1 w czeskim cieszynie też jest 27.06.06, 00:04
            zaraz za mostem ( przypadkiem robiłem ostatnio za przewodnika i to był zakupowy
            przebój wycieczki ; ) )
    • stoik1 "reportaż" do obejrzenia w galerii 27.06.06, 01:43
      dobranoc
    • eazy_rider też kiedyś byłem 27.06.06, 18:26
      fajnie tam jest
    • stoik1 aha 29.06.06, 13:53
      historia ujca o katedrze westminsterskiej ( jak to jest po naszemu ? łest-
      minster ? ) była przednia
      nie przytoczę, bo popsuję
      • jaworowy najpierw narobił.... 29.06.06, 20:40
        smaka innym a potem się wycofuje...
        powiedz, proszę :]
        • stoik1 ojej, przepraszam 29.06.06, 21:56
          nie da się : (
          • jaworowy :] 30.06.06, 10:06
            • spark11 bardzo dziękuję 30.06.06, 17:52
              • spark11 Re: bardzo dziękuję 30.06.06, 17:58
                (coś mi enter przeskoczył)
                co do wycieczki- wróciła mi wiarę w siły fizyczne,pełny zachwyt domkami
                drewnianymi i innymi widokami(cudowne łąki),ciągle teraz myślę jakby to było
                urodzić się Czeszką ,bo na przeprowadzkę jestem za stara
                • jaworowy drewniane... 30.06.06, 18:19
                  Skoro miłośników drewnianej architektury jest więcej to może założyć gdzieś na Foto Forum wątek ze zdjątkami drewnianych obiektów ŚC? Byłoby to bardzo miłe...i pożyteczne :]
                  • stoik1 jest o kościołach drewnianych 30.06.06, 21:32
                    drewniane domki ? czemu nie
                    mam zamiar kiedyś porobić coś w istebnej, jak na razie nie dotarłem tam z
                    aparatem
                    • jaworowy nie trzeba zaczynać od Istebnej 30.06.06, 22:36
                      wystarczy wsiąść na konia vel rower,(zależy kto co ma pod reką) i wio w najbliższą okolicę-można niekiedy przepiękne rzeczy poodnajdywać (nie tylko klasyczne zrębowe domki ale i konstrukcje sumikowo-łątkowe, przysłupowe, mury pruskie).
                      Co do budynków przysłupowych bardzo ciekawy znajduje się w Goleszowie tuż koło drink baru Kolorado (ulica Wolności 72). Tak sobie czasami marzę, że kiedyś domek ten można by zamienić na jakąś izbę regionalną albo coś takiego jak jest teraz w Izbie u Brzezinów w Cisownicy-bo w sumie w Goleszowie takiego muzeum brak a skoro ten dom pusty stoi...
                      Może macie jakieś wtyczki w UG Goleszów albo znacie kogoś komu by ten pomysł można było podrzucić?
                      • stoik1 w środę zwróciłem uwagę na jakąś malowniczą... 01.07.06, 15:08
                        drewnianą ruderę w goleszowie, może to ta sama, bo nie wiem gdzie jest ulica
                        wolności i kolorado
                        przy drodze na stację pkp i godziszów, po prawej stronie
                        trzeba by sfocić
                        • stoik1 a prowadzenie czegoś takiego... 01.07.06, 18:47
                          to raczej zadanie dla pasjonatów
                          w UG chyba ciężko takich znaleźć ; )
                          i jak zwykle - kasa
                          • jaworowy co do tej ruiny... 01.07.06, 22:23
                            to podejrzewam, że widziałeś taki duży bydynek znajdujący się po drugiej stronie torów kolejowych. Taki z dwoma "jakby ryzalitami" z przodu, całość bez dachu.
                            Nie wiem co to jest, ale tata coś mi kiedyś mówił, że tam byłu jekieś mieszkania spółdzielni no a potem to wszystko szlag trafił. Ale masz rację, ruina robi wrażenie.
                            A jeśli chcesz dojechać na ul Wolności to: Jadąc od UG Goleszów w stronę kościoła ewangelickiego na I skrzyżowaniu skręcasz w lewo. I to jest ulica Wolności. Ten domek jest przy czarnym szlaku wiodącym na stację PKP.
                            • stoik1 pogubiłem się 02.07.06, 01:19
                              wrzucę fotkę to wszystko będzie wiadomo
                              ( a domek był mały i lekko zakrzaczony )
                              • stoik1 a, oświeciło mnie... 02.07.06, 11:01
                                ruinkę kojarzę, kiedyś zwiedzałem, dziwne że jeszcze stoi
                                nie, ja nie o tym...
                                • jaworowy a mnie nie oświeciło 02.07.06, 15:16
                                  zrób foto bo się nigdy nie dogadamy :]
                                  • stoik1 przy najbliższej okazji ; ) 02.07.06, 15:26
                                    • stoik1 Re: przy najbliższej okazji ; ) 02.07.06, 15:27
                                      ale to o czym myślę wyglądało na konstrukcję "sumikowo-łątkową" ; )
                                      ( skąd u Ciebie ta fachowa terminologia ? )
                                      • stoik1 a może przysłupową... 02.07.06, 15:28
                                        bo w zasadzie to ja się nie znam...
                                        • jaworowy Hmm 02.07.06, 19:30
                                          tak się jakoś przyplątało... B-)
                                          A tak na serio to strasznie lubię drewno i drewniane konstrukcje i nic bardziej mnie nie podnieca niż...
                                          zręby, sumiki i inne takie tam :]
                                          A tak poza tym to w zasadzie jestem całkiem normalna...
                                          ;-)
                                          • stoik1 domek sfotografowany 05.07.06, 14:11
                                            długo to on już chyba nie postoi
                                            a w ogóle to co najmniej 400 m za barem kolorado ; )
                                            • jaworowy nie strasz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 20:20
                                              Jakieś dwa lata temu dokładnie go oglądałam, i odniosłam wrażenie raczej pozytywne (dachówka i dach o'k, zrąb nienajgorszy, martwią mnie te krzaki, które rosną tuż koło domu bo ich korzenie mogą "pieróństwa narobić").
                                              Ale skoro mówisz, że jest źle to będę musiała sprawdzić wszystko osobiście przy najbliższej okazji. A tak w ogóle, to te słupy, które niby podtrzymują dach (te z przodu takie rozwidlające się) są na 99% tylko dla ozdoby, więc nie jest to do końca prawdziwa konstrukcja przysłupowa (w prawdziwej konstrukcji przysłupowej dach opiera się nie na ścianach ale na słupach).
                                              I nie gniewaj się Stoiku, że metry mi się pomyliły. Jak w Kolorado wypije się Brackie to potem droga szybko leci ;)
                                              PS Czekam na zdjęcia :]
                                              • stoik1 na oko - próchno i robaki 05.07.06, 22:13
                                                drewniane domy szybko psują się od nieużywania
                                                fotki wrzucę po meczu ; )
                                                • jaworowy "CHROBOKI" 05.07.06, 22:26
                                                  Chyba chciałeś napisać CHROBOKI :]
                                                  Może i masz rację, ale to wszystko da się zwalczyć, o ile oczywiście odpowiednie kroki podejmie się odpowiednio wcześnie.
                                                  Za zdjęcia z góry dziękuję :]
                                                  • czesiohill Re: "CHROBOKI" 06.07.06, 06:14
                                                    Toć. Nejlepszy je łogiyń. (Jeżu, znowu myśli destrukcyjne). A chemicznie trzeba
                                                    w każdą dziurkę wstrzyknąć strzykawką troszkę trucizny na chroboka określonego
                                                    rodzaju. Podobno pomaga pod warunkiem, że sie wstrzyknie we wszystkie dziurki.
                                                    Wobec powyższego brygada konserwatorów ma zapewniony byt.
                                                    A przypomniałem sobie, że chyba w Goleszowie do zwalczania jakichś tam żyjątek
                                                    chałupę otulili namiotem, zagazowali i po jakims tam czasie było po kłopocie.
                                                    Może to i lepsza metoda od nastrzykiwania dziurek ;-)
                                                  • jaworowy Re: "CHROBOKI" 06.07.06, 18:51
                                                    Ty mi tu yny o żodnym łogniu nie fanzol.
                                                    Na chroboki zawsze sie cosi znóndzie a jak co, to zawsze można puścić na chałpe jakigosi dziyncioła :]
                                                    A tak na serio to o tym gazowaniu żyjątek pierwsze słyszę. Może to coś dać, ale podejrzewam, że i tak ostatecznie belki trzeba zakonserwować...
                                                  • stoik1 Re: "CHROBOKI" 06.07.06, 18:54
                                                    jak już dziury wylatują bo wszystko zgnite to niewiele pomoże
                                                    oprócz zaawansowanej i kosztownej rekonstrukcji
                                                  • jaworowy Re: "CHROBOKI" 06.07.06, 18:59
                                                    :[
                                                  • jaworowy Re: "CHROBOKI" 06.07.06, 19:00
                                                    Dobrze że zrobiłeś zdjęcia. Będę wnukom pokazywać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka