Gość: ekolog IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.03, 20:41 Domyslam sie, ze poruszam newralgiczny watek, ale chcialbym sie dowiedziec jak wyglada segregacja smieci w Cieszynie, jakie sa ku tem warunki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usd1 Re: segregacja smieci 12.07.03, 14:02 Ja segreguje, chociaz nie jest to obligatoryjne. Sa osobne worki na papier, plastik, szklo kolorowe, szkolo biale, metal i raz w miesiacu sa one odbierane. Najpierw trzeba je zakupic w Zakladzie Gospodarki Komunalnej. Koszt to 1,5 PLN za jedna sztuke. Objetosc worka to 120- 150 litrow (nie pamietam dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: segregacja smieci IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.07.03, 23:45 Taka cieszyńska specyfika. Zwykle ludzie są nakłaniani do segregacji za pomocą różnych bonusów, a tu trzeba jeszcze płacić za worki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: segregacja smieci IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.07.03, 00:52 w Skoczowie (powiat cieszynski - info dla ekologa, bo on zwiedza wszystkie fora ;-) ) nie ma workow, sa kontenery. Ja segreguje, podobnie jak sporo osob na osiedlu, choc kontenery sa oprozniane rzadko, czesto ludzie mieszaja ich zawartosc (np. plastikowe worki w kontenerze na papier). Przydalaby sie informacja (szczegolowa), co mozna (nalezy) wrzucac do ktorego kontenera (ponoc nie powinno sie wrzucac prasy kolorowej do papieru). I bardzo brakuje pojemnikow na zuzyte baterie: z nimi juz zupelnie nie wiadomo, co robic. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: segregacja smieci 22.09.03, 12:42 Pamiętam początki segregacji śmieci w Ustroniu: Na początku lat 90-tych ustawili piękne kontenery. Każdy w innym kolorze, z opisem co wrzucać, a czego nie, osobny pojemnik na baterie itd. Ludziska się ucieszyły (abo wkurzyły) i zaczęły segregować. Pewnego pięknego dnia wyrzucałem więc śmieci na osiedlu w Hermanicach: flaszki do szkła, gazety do papieru, plastik do plastiku itd. "W końcu ktoś pomyślał" - pomyślałem, a tu zza zakrętu wyjechała śmieciara. I co widzę? Panowie biorą każdy z pięknych, kolorowych kontenerów i... ładują je do zbiornika śmieciary jeden po drugim!!! Wszystko pięknie wymieszali, skompresowali i wywieźli na wysypisko!!! Tak właśnie zachęcono ludzi do segregacji śmieci... Tak oto stwierdziłem, że dobra myśl to jedno, a dobre wykonanie to drugie. Z czasem ludzie w Ustroniu przestali segregować śmieci i wrzucali je gdzie popadnie, bo i tak na jedno wyszło. Kolejny przykład na to, jak się w tym kraju wyrzuca pieniądze w... śmieci. Teraz segregacja śmieci w Ustroniu jest modelowa (kto nie segreguje - buli za wywóz podwójnie). Ale wspomniane początki świadczą o tym, jak poważnie traktuje się ten temat w naszym kraju, również w Cieszynie... Z tego, co pamiętam, to cieszyńskie śmieci lądują na wysypisku w Knurowie pod Gliwicami (75 km), bo u nas się już nie mieściły. Płacą za to obywatele (jak zwykle). Dobra segregacja i recykling śmieci na miejscu obniżyłyby koszt wywozu śmieci przynajmniej o 1/3. A tu proszę - po worki trzeba jeszcze samemu zajść i samemu za nie zapłacić!!! Dobra zachęta, nie ma co! Odpowiedz Link Zgłoś
arnotd7 Re: segregacja smieci 11.11.03, 12:02 Segregacja to temat do debaty politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
trilo Re: segregacja smieci 12.11.03, 23:42 Na osiedlu "Banotowka" - Spoldzielnia Mieszkaniowa "Cieszynianka" - segregacja smieci spowodowala obnizke kosztow wywozu smieci. Troche jestem zdziwiony, poniewaz smietniki nie napawaja optymizmem. Trudno nawet sie zorientowac, czy ludzie specjalnie wrzucaja smieci nie tam , gdzie trzeba czy przez pomylke. Jak "zinterpretowac" tekturowe pudlo po telewizorze wrzucone centralnie do kontenera? Gdyby je zlozyc i polozyc obok kontenera, byloby normalniej. Mysle, ze tylko 20 - 30 % mieszkancow segreguje smieci. Patrzac, jednak na rozjezdzone trawniki, skwery i wszystko co zielone, to i tak sukces. Trudno oczekiwac segregowania smieci po kims , kto myje auto przed blokiem i parkuje na trawie. Co do jednego z postow o segregacji smieci w Ustroniu, to tak samo bylo w Cieszynie. Ludzie wrzucali do roznych kontenerow, a pozniej przyjezdzala "ekipa" i ladowal wszystko na ta sama przyczepe. No coz do Szwajcarii nam jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś