Dodaj do ulubionych

segregacja smieci

IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.03, 20:41
Domyslam sie, ze poruszam newralgiczny watek, ale chcialbym sie dowiedziec
jak wyglada segregacja smieci w Cieszynie, jakie sa ku tem warunki. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • usd1 Re: segregacja smieci 12.07.03, 14:02
      Ja segreguje, chociaz nie jest to obligatoryjne. Sa osobne worki na papier,
      plastik, szklo kolorowe, szkolo biale, metal i raz w miesiacu sa one
      odbierane. Najpierw trzeba je zakupic w Zakladzie Gospodarki Komunalnej. Koszt
      to 1,5 PLN za jedna sztuke. Objetosc worka to 120- 150 litrow (nie pamietam
      dobrze)
    • Gość: Stoik Re: segregacja smieci IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.07.03, 23:45
      Taka cieszyńska specyfika. Zwykle ludzie są nakłaniani do segregacji za pomocą
      różnych bonusów, a tu trzeba jeszcze płacić za worki.
    • Gość: ss Re: segregacja smieci IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.07.03, 00:52
      w Skoczowie (powiat cieszynski - info dla ekologa, bo on zwiedza wszystkie
      fora ;-) ) nie ma workow, sa kontenery. Ja segreguje, podobnie jak sporo osob
      na osiedlu, choc kontenery sa oprozniane rzadko, czesto ludzie mieszaja ich
      zawartosc (np. plastikowe worki w kontenerze na papier). Przydalaby sie
      informacja (szczegolowa), co mozna (nalezy) wrzucac do ktorego kontenera (ponoc
      nie powinno sie wrzucac prasy kolorowej do papieru). I bardzo brakuje
      pojemnikow na zuzyte baterie: z nimi juz zupelnie nie wiadomo, co robic.
    • alex.stela Re: segregacja smieci 22.09.03, 12:42
      Pamiętam początki segregacji śmieci w Ustroniu:

Na początku lat 90-tych ustawili piękne kontenery. Każdy w innym kolorze, z
      opisem co wrzucać, a czego nie, osobny pojemnik na baterie itd. Ludziska się
      ucieszyły (abo wkurzyły) i zaczęły segregować. Pewnego pięknego dnia wyrzucałem
      więc śmieci na osiedlu w Hermanicach: flaszki do szkła, gazety do papieru,
      plastik do plastiku itd. "W końcu ktoś pomyślał" - pomyślałem, a tu zza zakrętu
      wyjechała śmieciara. I co widzę? Panowie biorą każdy z pięknych, kolorowych
      kontenerów i... ładują je do zbiornika śmieciary jeden po drugim!!! Wszystko
      pięknie wymieszali, skompresowali i wywieźli na wysypisko!!! Tak właśnie
      zachęcono ludzi do segregacji śmieci...

Tak oto stwierdziłem, że dobra myśl to jedno, a dobre wykonanie to drugie. Z
      czasem ludzie w Ustroniu przestali segregować śmieci i wrzucali je gdzie
      popadnie, bo i tak na jedno wyszło. Kolejny przykład na to, jak się w tym kraju
      wyrzuca pieniądze w... śmieci.

Teraz segregacja śmieci w Ustroniu jest modelowa (kto nie segreguje - buli za
      wywóz podwójnie). Ale wspomniane początki świadczą o tym, jak poważnie traktuje
      się ten temat w naszym kraju, również w Cieszynie...

Z tego, co pamiętam, to cieszyńskie śmieci lądują na wysypisku w Knurowie pod
      Gliwicami (75 km), bo u nas się już nie mieściły. Płacą za to obywatele (jak
      zwykle). Dobra segregacja i recykling śmieci na miejscu obniżyłyby koszt wywozu
      śmieci przynajmniej o 1/3. A tu proszę - po worki trzeba jeszcze samemu zajść i
      samemu za nie zapłacić!!! Dobra zachęta, nie ma co!
    • arnotd7 Re: segregacja smieci 11.11.03, 12:02
      Segregacja to temat do debaty politycznej.
    • trilo Re: segregacja smieci 12.11.03, 23:42
      Na osiedlu "Banotowka" - Spoldzielnia Mieszkaniowa "Cieszynianka" -
      segregacja smieci spowodowala obnizke kosztow wywozu smieci. Troche jestem
      zdziwiony, poniewaz smietniki nie napawaja optymizmem. Trudno nawet sie
      zorientowac, czy ludzie specjalnie wrzucaja smieci nie tam , gdzie trzeba czy
      przez pomylke. Jak "zinterpretowac" tekturowe pudlo po telewizorze wrzucone
      centralnie do kontenera? Gdyby je zlozyc i polozyc obok kontenera, byloby
      normalniej. Mysle, ze tylko 20 - 30 % mieszkancow segreguje smieci. Patrzac,
      jednak na rozjezdzone trawniki, skwery i wszystko co zielone, to i tak sukces.
      Trudno oczekiwac segregowania smieci po kims , kto myje auto przed blokiem i
      parkuje na trawie. Co do jednego z postow o segregacji smieci w Ustroniu, to
      tak samo bylo w Cieszynie. Ludzie wrzucali do roznych kontenerow, a pozniej
      przyjezdzala "ekipa" i ladowal wszystko na ta sama przyczepe. No coz do
      Szwajcarii nam jeszcze daleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka