Dodaj do ulubionych

co tu sie dzieje?

04.10.03, 23:49
Bardzo bym chcial aby tematy strikte slaskie byly poruszane na forum
katowicki a nie na cieszynskim. Robi sie z tego wielki burdel.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cieszyniak Puszka Pandory IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 08:44
      To ja zainaugurowałem wątek o hymnie śląskim i nie czuję się winny.
      Niech innymi czują się ci, którzy pod szyldem Ruchu Autonomii Śląska i
      ziomkostw niemieckich otwierają puszką Pandory.
      Nie jestem stela, ale dla mnie Śląsk Cieszyński jest moją małą ojczyzną.
      Ze stron www.slonsk.de, dowiedziałem się, że jestem polskim okupantem, że Śląsk
      jest tylko dla Ślązaków, a ci powinni uważać Śląsk za Heimat, a Niemcy za
      Vaterland, że Polacy mają płacić odszkodowania Niemcom za II wojnę światową.
      Jakoś nie spotkałem się z Pana i Pani lapis strony z potępieniem takich
      poglądów.
      Mam prawo na forum Cieszyn protestować, kiedy ktoś szerzy nienawiść do Polski
      i chce zburzyć to, co mamy, czyli zgodne współżycie ludzi stela i niestela.
    • broneknotgeld Re: co tu sie dzieje? 05.10.03, 08:59
      Jak śliwka w kompot jo tyż tu wpod
      Ale ze szpasu trocha żech rod.
    • bebokk Mała prośba i GENIALNE uwagi Alexa 05.10.03, 09:45
      Proszę poczytać w wątku o hymnie sląskim
      fragmenty "złotych myśli" Silesiusa i jego kompanów.
      Przecież to jest prawicowy ekstremizm w najczystszym wydaniu.
      Ci ludzie w Niemczech są na marginesie, nie mogliby głosić swoich
      neonazistowskich poglądów, a w Polsce robią to bezkarnie
      i starają się zdobyć u nas wpływy.

I na koniec to co Alex napisał silesiusowi w odpowiedzi ma to, że silesius
      ogłosił nas zdrajcami Śląska Cieszyńskiego :

Tobie, Silesius, chyba coś się pomyliło. Nasza "śląskość" jest zupełnie inna od
      Waszej, czego Ty nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć. Drogi "czarnego"
      i "zielonego" Śląska rozeszły się wieki temu. Tu były inne państwa, inne
      stosunki społeczne i ekonomiczne, inaczej rozwijała się kultura, tożsamość i
      gwara. To, że jedno i drugie nazywa się Śląskiem, to tylko pozostałość po
      dawnych wiekach, wspólnej historii w średniowieczu. Jedyne co dziś łączy Śląsk
      Cieszyński z resztą tej krainy, to nazwa.

Ale powiem Ci jeszcze jedno, dosadniej - według mnie ten Wasz Śląsk jest o
      wiele mniej "śląski" od naszego! Nawet nasza gwara bardziej zbliżona jest do
      oryginału, niż ten Wasz zgermanizowany bełkot (tak przy okazji - "śląski" jest
      dialektem, a nie językiem). Tu ludzie szanują innych i samych siebie, jak
      zawsze na Śląsku bywało. A u Was? Nie macie ani jednej cechy, za które zawsze
      ceniło się Ślązaków!

Ty nas wyzywasz od werbusów? A na jakiej podstawie? Moja rodzina żyje tu od tak
      dawna, że księgi parafialne tego nie obejmują! Zobacz ile w cieszyńskiem jest
      autochtonów, a ile w "Hanysowie"? To u Was werbusy stanowią większość i, jak
      widać, chyba Wam w mózgach namieszali! Swoje brudy pierzcie sobie na własnym
      podwórku, bo Śląsk Cieszyński do Was nie należy i nie chce należeć! I nie jest
      to opinia kilku tubylców, którzy wg Ciebie "są tylko przejazdem na tej ziemi"!
      Nasza odrębność od Waszego Śląska, "prusoki", to CZĘŚĆ KULTURY ŚLĄSKA
      CIESZYŃSKIEGO, którą wysysamy z mlekiem matki!

My wypieramy się śląskości? NIE! My będziemy, jesteśmy i będziemy śląscy. Nawet
      bardziej niż Wy. My po prostu nie chcemy takiej "śląskości", jaką Ty nam
      próbujesz wcisnąć! Mamy swoją godność, której żaden "prusok" nie zniszczy
      swoimi faszystowskimi gadkami! Tacy jak Ty doprowadzili do tego, że
      przestaliśmy o sobie mówić "Ślązacy", bo nie chcemy być utożsamiani z jakąś
      wyzbytą kultury bandą, którą m.in. Ty reprezentujesz. Wstyd nam za Was. Tutaj
      ludzie zawsze żyli we wzajemnym poszanowaniu, choć historia niejedno wyzwanie
      nam dawała! A Ty i tobie podobni co reprezentujecie? Jaki obraz Ślązaka
      tworzycie? Wstydź się!

Powiem Ci jedno, Silesius - JESTEŚ HAŃBĄ DLA ŚLĄSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S.: I nie wracaj tu więcej, bo NASZ ŚLĄSK Ciebie i Twoich kolesi nie chce!
      Pomyliłeś adresy. Robicie Śląsku wielką krzywdę, choć Wam wydaje się zupełnie
      co innego. My kochamy swoją ziemię i nie damy jej skrzywdzić. Pa!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=321&w=7513149&a=8026915
      • bebokk Co czeka Śląsk ??? 05.10.03, 09:59
        Co czeka Śląsk ?

OBERSCHLESIER WYJAŚNIA TO KRÓTKO :
        Re: nasze bajtle - wrocom na wolny slonsk
        Autor: Gość: OBERSCHLESIER IP: *.dip.t-dialin.net
        Data: 03.10.2003 23:04 + odpowiedz na list
        --------------------------------------------------------------------------------
        wrocemy powoli , wykupiemy nom skradziono ziemia, wysiedlemy pora goroli nazot
        do sosnowca i okolic i zrobiemy porzondek, chocby to 100 lot mialo trwac -
        slonsk wroci do macierzystych niemiec!

gruß an alle schlesier , in schlesien und auf der ganzen welt!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=8310188&a=8321931
        • tomek9991 Wypędzeni przygotowują pozwy 05.10.03, 12:05
          Sól na rany

Pruskie Powiernictwo. Tak nazywa się powołana przez niemieckie ziomkostwa firma
          mająca dochodzić praw majątkowych Niemców zamieszkujących kiedyś w Polsce,
          Czechach i Rosji. Jest to kolejna niemiecka inicjatywa - po pomyśle Eriki
          Steinbach stworzenia Centrum przeciwko Wypędzeniom w Berlinie - rewidująca
          niemiecką historię i stosunki Niemiec z innymi krajami. Rewidującą w duchu
          nieprawdy i krzywdy. Nieprawdy polegającej na nieprzyjmowaniu do wiadomości
          podstawowych faktów historycznych. Kto wywołał drugą wojnę światową, kto
          wymordował miliony ludzi, kto stworzył obozy koncentracyjne i getta, kto w
          majestacie uchwalonego prawa dopuszczał się ludobójstwa? Dzisiejsi Niemcy coraz
          częściej zapominają, że zrobili to ich ojcowie i dziadkowie, nie tylko jeden
          Adolf Hitler. I to była podstawowa przyczyna masowych przesiedleń i wysiedleń.

Rudi Pawelka, przewodniczący Ziomkostwa Ślązaków i przewodniczący Pruskiego
          Powiernictwa, powiedział wczoraj, że jego celem jest doprowadzenie
          do "zaleczenia ran wypędzonych". Powołuje się również na działalność Jewish
          Claims Conference. Takie stwierdzenia są obraźliwe i krzywdzące. Nie koją ran,
          sypią na nie sól.

Społeczeństwo polskie jest bardzo czułe na takie głosy dochodzące z Niemiec.
          Rodzą one obawy o trwałość stosunków własnościowych na ziemiach zachodnich i
          północnych. Pruskie Powiernictwo nie wyklucza przygotowania sądowych pozwów o
          odzyskanie mienia. Traktat polsko-niemiecki z 1991 roku nie zajmował się
          sprawami majątkowymi. Naszą gwarancją jest decyzja wielkich mocarstw z Poczdamu
          i polskie prawo z ostatnich prawie sześćdziesięciu lat. Dobrze by było, gdyby
          te postanowienia zostały jasno potwierdzone.
          www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031002/swiat/swiat_a_2.html

Puszka Pandory już jest otwarta.
          Proszę poczytać :
          "Przijmijmy ize
          Polska je juz we EU i ize Slonzoki wracajom coroz czynsciyj na Slonsk i
          wystympujom przed sondami o zwrot swoich wuasnosci,
          recht na zwrot swojego domu i ziymi powiniyn pozostac
          niynaruszony. W inkszym przipadku sprawa bydzie sie kulac dalyj i szukac ino
          odpowiedniego czasu i juzas prziniesie ino wiyncyj szkod. Podejrzywom ize
          wiynkszosc ludzi bydzie zadowolono jak oczysci swoje sumiynia a i panstwo
          polskymu wyszuo by to ino na dobre. "

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=8271089&a=8337649
      • bebokk Polska winna II wojnie światowej ! 05.10.03, 12:31
        Zauważ Szwager, że wojna była z powodu Gdańska i korytarza. Jakby Polacy nie
        zajęli tych ziem to po co by Niemcy miały atakować Polskę? Moim zdaniem w
        ogóle Hitler nie doszedł by wtedy do władzy bo on głosił hasła rewizji granic
        a jak by Polska nie zajęła niemieckich ziem wschodnich to rewizja granic
        byłaby niepotrzebna. Oczywiście wojne zaczęły Niemcy ale pośrednio
        odpowiedzialność za to ponosi Polska.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=8271089&a=8337972
        • Gość: Koper Przecież rozpętał ją Franek Dolas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.03, 10:22
          Wszyscy widzieli
      • bebokk Ciekawa mapa 05.10.03, 21:32
        Mapa pochodzi z jednej ze stron ziomkostw.
        Ciekawe jest to, że wypędzeni od Eriki Steinbach zazaczyli granice sprzed 1939
        miedzy Polską a Niemcami,a "zapomnieli" o granicy Polski z ZSRR sprzed 1939,
        którą zmieniono dzięki układowi Ribbentrop-Mołotow.
        I tak już nie ma polskich wypędzonych z kresów,a zostali jedynie wypędzeni
        Niemcy.
        Taka jest ta propaganda. Tak kreuje się obraz, gdzie Niemcy to tylko ofiary II
        wojny.
        www.kuhlaendchen.de/html/de/home/vertrieben_big.html
        PS ; o tym, że hitlerowcy wypędzali Polaków do Generalnej Guberni też nic nie
        ma.
    • Gość: Toma Re: co tu sie dzieje? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 10:25
      Moim zdaniem na forum należy poruszać każdy temat.
      A te szajbusy piszące z Niemiec przeciwko Polakom to faszyści.
      • cieszyniok Re: co tu sie dzieje? 06.10.03, 11:07
        Ja nie chce cenzury i oto mi nie chodzilo. Glownie mi chodzilo o sposob
        wypowiedzi "niektorych" osob
      • cieszyniok Re: co tu sie dzieje? 06.10.03, 11:08
        Piszcie, piszcie :))))
        • tomek9991 A co ty masz do powiedzenia na ten temat ? 06.10.03, 14:39
          Bo jak do tej pory to tylko ty nie napisałeś,
          co sądzisz o roszczeniach wypędzonych i całej hecy z robieniem z Niemiec
          hitlerowskich ofiary II wojny światowej.
          Na śląskich forach działa grupa niemieckich ekstremistów,do tego popierana
          przez niektóre osoby z Polski.
          Grupa ta dąży do skłócenia ludzi, nienawidzi Polski i marzy o niemieckim Śląsku.
          To chyba oczywiste, że każdy mieszkaniec Śląska powinien takim ludziom się
          przeciwstawić.
          • michi3 Re: Ja mam do powiedzenia: 06.10.03, 18:42
            Nie bede wysuwal wlasnych opinii czy sadow bo w tej dyskusji emocje biora zbyt
            czesto gore. Podam kilka przykladow z mojej rodziny. Nie wskazuje
            pokrewienstwa, jest ono blizsze lub dalsze. Mialem (mam) w rodzinie:
            -robotnikow przymusowych III Rzeszy
            -szergowca Wehrmachtu (uciekl "do Andersa")
            -wypedzonych po 1945 z "puskiego" Slaska - wiezionych w obozach dla Niemcow i
            Slazakow
            -wypedzonych po 1945 ze Slaska Cieszynskiego - wlasciciele duzego zakladu w
            Skoczowie
            -miedzywojennych oficerow Wojska Polskiego
            Przyklady moglbym mnozyc. Moja tozsamosc (czy tego chce czy nie) jest
            wypadkowa losow tych ludzi.
            • tomek9991 Historia jest generalnie skomplikowana 06.10.03, 20:30
              W moim Żywcu arcyksiążę Karol Habsburg nie przyjął volkslisty i wylądował w
              obozie koncentracyjnym.
              Za to Polsę zdradzili często ci, którzy nosili polskie nazwiska i za Polaków
              się podawali.
              Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, aby wszyscy mieszkańcy naszego regionu
              nie popierali ludzi, którzy są pogrobowcami III Rzeszy
              lub chcą od nas wyłudzić odszkodowania i w tym celu robią z hitlerowskich
              Niemiec ofiarę wojny.
              Takie działania prowadzą tylko do konfliktów,a nie zgody.
              • bebokk Podobnie jak teraźniejszość 06.10.03, 23:10
                Ktoś chce wrobić mieskańców Polski w niezłą kabałę
                z tymi wypędzonymi.
          • cieszyniok Przeczytane 07.10.03, 00:09
            Czytalem we Wprost, ze gdy Niemcy beda chcieli wystapic o odszkodowania Polska
            bedzie mogla wystawic rachunek Niemcom na 1 bilion dolorarow za zniszczenia
            wojenne.
          • cieszyniok Moje zdanie 07.10.03, 00:15
            Zawsze znajdzie sie jakis oszolom, ktory gada od rzeczy. Jest paru takich, nie
            chce wymieniac z nazwiska, ktorzy robia zament. Ogolnie w polityke sie nie
            mieszam ale jak ktos zaczyna mi tu wyjezdzac z odszkodowaniami to az mi sie
            noz w kieszeni otwiera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka