Gość: MICCA Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:15 Uważam, że egzamin był banalnie prosty i nie rozumiem waszych uwag na temat treści z testu humanistycznego czy też matematyczno-przyrodniczego. a jak powszechnie wiadomo, jak coś jest łatwe, to na tym najszybciej można się wyłożyć i tak też się stało w moim przypadku. Liczę na 60 punktów!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asienka_Darlowo hmm... IP: *.eimg.pl / 80.51.242.* 07.05.04, 12:31 ogolnie oba egzaminy byly na podobnym poziomie...jednak lepiej poszedl mi test matematyczno przyrodniczy:)(byl troszke latwiejszy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 55 Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:04 testy byly przejebane!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Sz.z Piły Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 13:29 Pierwszy był o wiele łatwiejszy od drógiego.Trema była, ale jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Sz.z Piły z3f Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 13:41 1egzamin był prosty jakoś dałem sobie radę,a 2 był owiele trudniejszy ale jest dobrze. Ps.pozdrawiam naszom wioske. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 07.05.04, 13:48 NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE! Test mat-przyrodniczy nie był łatwy. Nie tyle ze względu na treść ile ze względu na czas do napisania. Szkoda że Ci co go ułożyli "zapomnieli" o matematyce (o liczeniu), choć w nazwie na początku jest "matematyczno-...". Rachunek jest prosty: 120min./34pytania=3,53min./pytanie (wtym; na przeczytanie długich tekstów, często z tabelami, rysunkami i wykresami i ewentualnymi obliczeniami nie tylko w przypadku otwartych zadań). Jeżeli uwzględnić czas na przeczytanie i wypełnienie pierwszej strony to średnio na jedno zadanie było nawet mniej niż 3,5 minuty. Moim zdaniem FIZYCZNĄ NIEMOŻLIWOŚCIĄ było poprawne rozwiązanie i udzielenie odpowiedzi na wszystkie pytania (chyba że ktoś ściągał lub "szczęśliwie strzelał", ale to nie jest wynik rzetelnej wiedzy). Inną sprawą (moim zdaniem dyskusyjną) jest sprawa tzw "dyslektyków" (PODOBNO W TYM ROKU BYŁA ICH DUŻA LICZBA) którzy mieli 180min. do dyspozyci i w przypadku tego rodzaju testu mieli zdecydowanie większe szanse na duża liczbę punktów. NAPISZCIE CO OTYM SĄDZICIE?! CZY DUŻO BYŁO "DYSLEKTYKÓW" W WASZEJ KLASIE?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.ima.pl / *.ima.pl 07.05.04, 14:20 ja skończyłam 40 minut przed czasem i nie licząc pomyłek (straciłam gdzieś z 3 punkty) miałam wszystko dobrze!! Więc zdaje sie że FIZYCZNĄ MOŻLIWOŚCIĄ JEST ZROBIENIE WSZYSTKICH ZADAŃ W TYM CZASIE!! Ja jeszcze zdążyłam wszystko dokładnie sprawdzić!! A 3 minuty na samo ostatnie zadanie do jest wystarczająco dużo czasu!! No chyba że ktoś nic kompletnie nie wie o bryłach... A prawie wszyscy dyslektycy (jado nich nie należe) kończyli w tym samym czasie co Ci , którzy mieli 120 minut:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 14:23 Ludzie jak myslicie jak w tej reakcji napisalem H2O+CO2->H2CO3 zamiast CO2+H2O -> H2CO3 to mi uznaja to ze napisalem na odwrot??? albo w zadaniu z punktami Polski wyszlo mi 645km a dobra odpowiedz to 648km. to moga mi za to zadanie dac jakies punkty bo to w sumie nie jest duza roznica tylko 3km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 07.05.04, 13:58 NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE! Test mat-przyrodniczy nie był łatwy. Nie tyle ze względu na treść ile ze względu na czas do napisania. Szkoda że Ci co go ułożyli "zapomnieli" o matematyce (o liczeniu), choć w nazwie na początku jest "matematyczno-...". Rachunek jest prosty: 120min./34pytania=3,53min./pytanie (wtym; na przeczytanie długich tekstów, często z tabelami, rysunkami i wykresami i ewentualnymi obliczeniami nie tylko w przypadku otwartych zadań). Jeżeli uwzględnić czas na przeczytanie i wypełnienie pierwszej strony to średnio na jedno zadanie było nawet mniej niż 3,5 minuty. Moim zdaniem FIZYCZNĄ NIEMOŻLIWOŚCIĄ było poprawne rozwiązanie i udzielenie odpowiedzi na wszystkie pytania (chyba że ktoś ściągał lub "szczęśliwie strzelał", ale to nie jest wynik rzetelnej wiedzy). Inną sprawą (moim zdaniem dyskusyjną) jest sprawa tzw "dyslektyków" (PODOBNO W TYM ROKU BYŁA ICH DUŻA LICZBA) którzy mieli 180min. do dyspozyci i w przypadku tego rodzaju testu mieli zdecydowanie większe szanse na duża liczbę punktów. NAPISZCIE CO OTYM SĄDZICIE?! CZY DUŻO BYŁO "DYSLEKTYKÓW" W WASZEJ KLASIE?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 14:35 Tak właśnie jest z ta sprawiedliwością czyli wogóle jej nie ma!!Umnie w całej budzie tez było dużo dyslektyków!! Wogóle ten tes tył paranoją!! To wogóle nie sprawdzalo naszych wiadomości!! Tu chodzilo o szczęscie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 14:49 co ty za glupoty pierdolisz chyba jestes troche opozniony bo ja skonczylam pisac20 min przed koncem i spokojnie starczylo mi czasu jeszcze na dokladne sprawdzenie.i chcialabym ci przypomniec iz czas jest liczony po wypelnieniu pierwszej strony!!!!!!!! smieszny jestes.ludzie oddawali kartki czasem pol godziny przed koncem i jezeli zle ci poszla to raczej nie z powodu braku czasu a wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 15:00 Stary,co ty gadasz. Jak za mało czasu. Daj spokój. Ja skończyłem 30 minut przed końcem i jak sobie liczyłem to będe miał 44/50. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marion Re: NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE IP: 193.19.140.* 07.05.04, 16:20 Test był faktycznie dosc trudny dla przeciętnego ucznia.Natomiast dla dyslektyka był jeszcze bardziej trudny. Proszę cieszyć się jezeli nikt z pana bliskich nie musiał zdawać w grupie dla dyslektyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary szereg :] DYSLEKCJA ??? BZDURA !!! IP: *.trinity.net.pl / *.crowley.pl 07.05.04, 17:08 Sorry, ale taka jest prawda. Są ludzie o mniejszych lub większych umiejętnościach, ale żaden z moich kumpli ( ja nie narzekam na matmę ) nie załatwił sobie jakoś papirów, że może nie pisać egzaminu, albo może używać kalkulatora + podpowiedzi od rodziców :}}} Sratatata, że się nie umiecie nauczyć gramatyki, większośc mojej klasy i tak dostaj słabe oceny z dyktand ( 3-2-1 ), a dyslektykom takich dyktand nie bierze się pod uwagę, nie ma to jak sprawiedliwość... (nie mówiąc już, że dyslektyków ciągle przybywa, chyba się zachorowalnośc zwiększyła :]]]]] ) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: NA POWAŻNIE I ODPOWIEDZIALNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 21:35 u mnie 8/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos BARDZO WAZNE!!!!!!!!!! IP: *.elpos.net 07.05.04, 14:05 a ja bede mial 100/100 no moze 99/100 mialem wszytskie odp do testow buehehehe a temat rozprawki mialem 2 tygodnie wczesniej buehehhehehehe pomazyc dobra rzecz;/ pomazyc dobra rzecz=)))))))))))))))))buehehehhe a zreszta nie dziwo czmu w panstwie panuje chaos,skoro kieruja nimi tumany co albo se kupia test albo sciagna,za kilkanascie lat bedzie w Polsce zupelne DNOO!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aesdil ej no to nie tak...... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 14:09 kurna jak ma sie takie testy to sie dzieli z innymi palo, nie no dzikeki cholera a swoja droga to ciekawe skad je miales .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beee Re: ej no to nie tak...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 14:20 Nie mial na pewno. Nikt nie mogl miec. ZAl mu pewnie teraz i dlatego tak gada. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja BARDZO WAZNE!!!!!!!!!! IP: *.ima.pl / *.ima.pl 07.05.04, 14:32 jeśli nawet miałeś wszystkie odpowiedzi, to co- wykułeś je?? a jeśli trafiłeś na inną grupę i miałeś odpowiedzi w innej kolejności? Buhaha.. poza tym na pewno chociaż w rozprawce straciłeś więcej punktów:P Wiec poco wogóle zabierasz głos? Żeby takie ściemy walić?? I jeszcze jedno: jeśli nie umiałeś sam rozwiązać tego testu tylko sobie musiałeś wcześniej załatwić odpowiedzi, to znaczy że jeśli nawet dostaniesz sie do jakiejś super dobrej szkoły to i tak sobie nie poradzisz( ten test był naprawde prosty...) Buhaha Nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: co wy sracie!!!! IP: *.piekary.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 15:41 test był cięzki dobrze mogli go napisać tylko kujony.Skończcie gadać ze banalny bo to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczyna ejjj IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.05.04, 18:24 ludzie na ile pkt liczycie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.witnet.gda.pl 07.05.04, 14:50 niesamowite...matematyczno-przyrodiczy poszedl mi o wiele lepiej niz humanistyzny!:)I tak naprawd moim zdaniem humanistyczny byl o wiele trudniejszy...Ale temat na rozprawke bardzo ciekawy:) Wedlug odpowiedzi policzylam, ze bede miala okolo 47-48 punktow!! Bardzo mnie to cieszy(pomyslec, ze na probnym mialam zaledwie 33 punkty;/) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo mamy mojej ja zostane złodziejem,ty tez zostań złodziejka! IP: *.wlb.vectranet.pl 07.05.04, 14:55 jak to fajnie krasc ale trzeba umiec liczyc.my potrafimy zajebiemy wszystko co potrzeba przeliczymy sobie i juz.ci co nie potrafia przyjda do nas żeby im przeliczyc to co zajebali a my liczac im zajebiemy im i tak bisnes sie bedzie krecił. co nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anecia Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 15:39 HEJ WSZYSTKIM!!! Obecnie jestem uczennicą pierwszej klasy liceum, dobrego liceum. Z testów miałam ponad 85 punktów, ale to nie o to tu chodzi. Uważam, że obydwa tegoroczne testy wcale nie były trudne. Moją reakcją na treść niektórych zadań był po prostu śmiech, te zadania były banalne, ale oczywiście nie mówię, że na wszystkie odpowiedziałabym poprawnie, lecz na pewno uzyskałabym minimum 45 punktów z każdego. Nie myślecie,że jestem takiego zdania, ponieważ ja przechodziłam ten stres rok temu, ja poprostu sądze, że jeśli ktoś pracował systematycznie w gimnazjum to nie powninien mieć większych trudności z tymi testami. No to teraz tylko należy czekać na wyniki. Mam nadzieje, że dla trzecioklasistów ten test był tak samo prosty jak dla mnie, bo zrobilam obydwa w okolo 50 minut =P pozdrawiam wszytskich paps Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trznadel Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 16:01 Mówcie co chcecie, ale ja uważam że ten egzamin był łatwiejszy niż wszyscy mówili. Jak ktoś jest trochę inteligentny to sobie poradził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc_dan Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:01 Jak dla mnie to był on średni. Chociaż niektóre pytania były głupie i nie potrzybne(nie sprawdzały mojej wiedzy). Był gorszy od prubnego. Był też napewno trudniejszy od humanistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sYsKa JAK SAMOPOCZUCIE PO EXAMINACH??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:02 Emocje opadły ;P A u Was? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumcia Re: JAK SAMOPOCZUCIE PO EXAMINACH??? IP: *.tkchopin.pl 07.05.04, 16:07 jest spoko...myslicie ze jak obliczylam v walca i h w stożku to mi dadza dwa pkty? pozniej moja debilna glowa zapomniala ze v stozka to razy 1/3:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpha Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.244.131.192.mielec131.ptc.pl 07.05.04, 16:20 łatwiejszy niz mój w tamtym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beee Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:22 Co Ty bredzisz???? Te testy sa coraz trudniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szefo POPRAWKA !!! IP: 195.205.121.* 07.05.04, 16:22 Qrde u mnie w szkole poszla plotka ze zle rozdali grupy i jeszce raz piszemy u Slyszeliscie o czyms takim prosze o szybkie odp z gory thx :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beee Re: POPRAWKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:24 Ja nie i to raczej niemozliwe, zebyscie pisali jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szefo Re: POPRAWKA !!! IP: 195.205.121.* 07.05.04, 16:25 Jak nie , jak chyba poznan bedzie jeszce raz pisal :]]] albo pare szkol tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beee Re: POPRAWKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:31 Nie wiem ja z Wawy jestem i u nas z tego powodu na pewno bysmy nie pisali drugi raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gim Re: POPRAWKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:29 To jest raczej niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: POPRAWKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:59 to nie mozliwe u nas tez dziwacxnie rozdali grupy ze np.ja z kolezanka obok mialysmy te same i a typka przede mna i nie nie robia z tego powodu...to ich wina i my za to odpowiadac nei bedziemy...wiec watpie byscie pisali jeszcze raz...;/ pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 17:09 -->ELO!!o rany ;/ czy wam tez poszlo tak dziwnie jak mi..? mam dosc czytania o kujonach,idiotach,biesiadnictwie,symbiozie,pasozytnictwie,i nauki przez 3 lata.. Qrwa,litosci !!!! napisalismy juz fakt byly 3 wersje tego samego testu.. i co z tego sciagaliscie? no to fajnie macie narazaliscie cała szkołe na pisanie testow jeszcze raz... super.testy nieodzwierciedlaly wiedzy i umiejetnosci zdobytej w gimnazjum przez prawie cale 3 lata.. to byla praca z tekstem.. a to kazdy mogl inaczej interpretowac taksamo obraz i tabelke..ale to sa szczeguly...humanistyczny byl chyba latwiejszy nawet rozprawka mi podeszla.. ( temat) gorzej z matematyczno-przyrodniczego.. ten mi poszedl masakrycznie ale to nie dlatego ze jestem glupia bi enie jestem bo dobrze sie ucze.. tylko dlatego ze spodziewalam sie zupelnie innych pytan..myslalam ze bedzie wiecej zadan czysto-matematycznych i z chemi.. a dali glupie z fizy i biolcy ,,mogli dac z gejcy!! ale nie lepiej utrudniac mlodziezy zycie!! ale spoko nie zalamujcie sie wyniki z gazet i na necie niekoniecznie sa dobre.. jak juz piosalam 3 wersje testow byly , wiec nie sugerujcie sie odp. pozdrawiam i nie denerwojcei sie nastepne nerwy tuz przed wynikami!!! papap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.lodz.mm.pl 07.05.04, 18:28 co myślicie o zadanniu zamkniętym z mostem czy to możliwe żeby rzeka miała 50 m a most za rzeką 150 kto układał te pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aNuChA Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:50 ten test był o wiele trudniejszy niż w tamtym roku :/ humanistyczny jeszcze był łatwy ale beznadziejne były pytania z matemanyczno-przyrodniczego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugoklasistka Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.itcomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 19:13 ten test był banalny pytania zadziwiająco łatwe, ja chodzę do drugiej klasy i uzyskałam 40 punktów. Swój egzamin będe pisać za rok i marze o takim łatwym teście pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a s k a Re: INFO-WAZNE!!!!!!!!! IP: *.244.131.199.mielec131.ptc.pl 07.05.04, 19:52 ludzie ja to was kompletnie nie rozumiem jezeli udalo wam sie zwalic albo miec pytanie wczesniej (chociaz nie wiem jakim cudem) to powinniscie siedziec cicho i nikomu o tym nie mowic!!! przeciez sami sobie szkodzicie!!! wystarczy ze jedna osoba powie i juz sie robi chaos , ablbo wy po prostu blefujecie żeby posmiac z innym nie wiem??? atak przy okazji wypowiadaja sie tu mlodsi ciekawe jak bedziecie pisac za rok lub dwa dojda nerwy i wysiadziecie!! w domu t kazdy potrafi rozwiazac a testy wcale nie byly takie trudne!! zgadza sie ktos z cala moja opinia????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zalamany !!!???Skad wzieliście odpowiedzii?!!!?!?!?!?!!!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 20:45 Jakim cudem znalezliscie odpowiedzi.Ja nic nie znalazlem!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska do zalamany IP: *.244.131.199.mielec131.ptc.pl 07.05.04, 20:48 zalamany jezli chodzi ci o odp do testow to wejdz na str wyborczej i tam sa podane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Załamana Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 13:04 Ten test był kompletną pomyłką!! O wiele bardziej wolałam próbny od tego co był 2 dni temu! W sumie nie zrobiłam 5 zadań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek odpowiedzi CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:16 JUŻ SĄ ODPOWIEDZI CKE, W PEŁNI FOICJALNE sPRAWDŹ www.koostek.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko0stek JUŻ SĄ ODPOWIEDZI CKE, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:17 JUŻ SĄ ODPOWIEDZI CKE, W PEŁNI FOICJALNE sPRAWDŹ www.koostek.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek JUŻ SĄ ODPOWIEDZI CKE, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:18 JUŻ SĄ ODPOWIEDZI CKE, możesz jez zobaczyć na koostek.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek odpowiedzi cke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:38 koostek.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crimsoid były PRZECIEKI...piszemy jeszcze raz???? IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 08.05.04, 20:34 SŁyszałem w mediach że w pewnej szkole uczniowie znali temat rozprawki a na GG krążył temat.... piszemy jeszcze raz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: były PRZECIEKI...piszemy jeszcze raz???? IP: *.ust.tke.pl 09.05.04, 15:01 Ja również słyszałam o przeciekach. Szczerze mówiąc cieszyłambym się gdybym musiała pisać drugi raz, bo na dzień dzisiejszy baaaaardzio boję się wyników tych testów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOdo Re: Gimnazjaliści: jak wrażenia po drugim dniu te IP: *.icpnet.pl 15.05.04, 21:35 uważam, ze cześć matematyczno- przyrodnicza wcale nie była aż tak trudna! SPOX! Odpowiedz Link Zgłoś