Dodaj do ulubionych

EGZAMIN GIMNAZJALNY

IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 21:23
Witam. Chciałbym tu poruszyć temat egzaminu końcowego(jego stopnia trudności).
Uważam, że testy które widziałem (na tej stronie, w gazetach, w książkach) są
naprawde trudne!!! Jestem piątkowym uczniem, uczyę się dobrze, biore udział w
konkursach matematycznych ale nie mam pojęcia jak napisze ten egzamin. Pytania
są naprawde trudne. Bardzo się boję egzaminu. Nie mam pojęcia jak go napiszę, a
chciałbym się dostać do dobrej szkoły. Czy nie lepiej by było pisać tak jak
kiedyś - tylko z matmy i polaka? Nie wiem jak i z czego przypominać sobie
wiadomości. Uważam, że młodzież nie jest przygotowana do tego egzaminu dobrze!

Piszcie co sądzicie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • klapak Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY 24.04.02, 13:10
      Najlepiej kup sobie zbior testw z przygotowaniem do
      egzaminu wtedy napewno sobie poradzisz ja tak juz
      zrobilem przed egzaminami probnymi i poszly mi swietnie
      zadania wydawaly mi sie prostrze chodz przyznaje ze
      trudne!!!
      Zycze powodszenia jezeli chce ktos autora tej ksiazki
      lub cos sie zapytac to walcie klapa2@wp.pl
      Zycze wszystkim gimnazjalistom powodzenia!!!
      :))
    • Gość: mattt3d Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 17:27
      chyba cos ci brakuje np. piatej klepki
      egzamin jest banalny nie uwazam sie za najlepszego ucznia a z probnego dostalem
      41 punktow i uwazam ze jest to dobry wynik
      • Gość: Maja Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 17:46
        Jeśli chcesz ćwiczyć, kup np. zbiór "Testów kompetencyjnych" (dwa bloki,
        humanistyczny i ścisły) wyd. Znak, seria "Dla szkoły". Znajdziesz zadania,
        kryteria oceniania, modele odpowiedzi. Tego typu wydawnictw jest wiele.
    • zeo Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY 24.04.02, 18:30
      Toxic ty masz jeden powazny problem. Jestes kujonem. Moze to i nic zlego ale ty
      masz TYLKO wiedze ksiazkowa a nawet z niej nie umiesz kozystac. Egzamin
      gimnazjalny tak jak i ten po szostej klasie zostal stworzony w ten sposob aby
      premiowal ludzi logicznie myslacym. Niestety 90% kujonow nie mysli a ma
      jednynie wiedze z ksiazek. Dlatego wlasnie ten BANALNY egzamin wydaje ci sie
      trudny. Pozdrawiam i piszcie jezeli macie jakies uwagi: zeo@poczta.gazeta.pl
    • Gość: ToXiC Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 21:54
      Wlasnie o to chodzi ze nie jestem kujonem i np zawsze mialem problemy z
      pisaniem wypracowan itp, a przeciez w tescie mozna za nie dostac az 17 pkt!!! W
      przeciwienstwie do innych bardziej obawiam sie testu humanistycznego poniewaz z
      matma nie mailem nigdy zadnych problemowa. A martwie sie dlatego bo mysle, ze
      za pozno zaczolem sie uczyc(przypominac wiadomosci :( ) A pozatym mi sie nie
      chce!!!

PS: Pozdrawiam wszystkich kujonkof i nie tylko :)
      • Gość: gabi Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.02, 14:19
        hmm... widzę TOXIC, iż tylko ja cię popieram :) uważam, iż młodzież gimnazjum
        nie jest przygotowana do takiego testu. Nie uczono nas kojarzenia faktów i tym
        podobnych rzeczy, których wymagają teraz na egzaminie. Jak mam się sama
        przygotować do testu jeśli moich nauczycieli to nic nie obchodzi! Żadnych
        dodatkowych zajęć, żadnego ukierunkowania. Nic! Próbne egzaminy wyszły źle, tak
        jak i matury. Tylke, że oni mogą sobie wybierać a my musi robić co nam karzą.
        To nie fair! A czy nas ktoś kiedyś zapytał o zdanie?! 2 lata temu realne było
        dostać choćby z matmu maxa punktów, a teraz? To można tylko i jedynie włożyć
        między bajki! Też się boję, że nie dostanę się do wymarzonego liceum. Zdawałam
        już nawet w nim dodatkowy egzamin i zaliczyłam. Nie wybaczę sobie jeśli
        wszytsko sknoci się przez te pojechane testy...
        • Gość: ssylvia1 Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 20:34
          Uważam, że napisanie testów wymaga od uczniów myślenia. Niestety mamy z tym
          problem, bo nauczyciele wymagają od nas wiedzy książkowej i NIE UCZĄ nas
          myślenia na lekcjach (przynajmniej u mnie w szkole). Ponadto uczymy się MASY
          nieciekawych, nieprzydatnych rzeczy, o których po napisaniu kartkówki czy
          klasówki nie chcemy pamiętać. Niestety właśnie te nieciekawe rzeczy (jak
          przewiduję) pojawią się na egzaminach....
          Cóż jest jak jest, żeby się nauczyć materiału z 3 lat dla mnie juz za późno...
          (spróbuję sobie zrobić szybkie powtórki z wybranej części materiału) Na
          egzaminach więc liczę na trzeźwe myślenie i dużo, dużo SZCZĘŚCIA- życzę tego
          WAM WSZYSTKIM i sobie.
          Mam nadzieję, że egzamin będzie wbrew pozorom łatwy dla nas wszystkich.
          Pa
        • Gość: jędrek Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: 213.77.234.* 29.04.02, 22:33
          Gość portalu: gabi napisał(a):

>
          Nie uczono nas kojarzenia faktów i tym podobnych rzeczy, których wymagają teraz
          na egzaminie. Jak mam się sama przygotować do testu jeśli moich nauczycieli to
          nic nie obchodzi!

J : drogA GABI
          nie jesteś już małą dziewczynką i nikt Cię już nie będzie prowadził za rączkę
          to czy będziesz dobrze przygotowana to twoja broszka ,ty musisz o to zadbać.
          nie szukać wymówek że twój nauczyciel nie poświęca ci tyle czasu ile ty
          oczekujesz.On ma takich Gabi w swojej szkole 150 szt. lub 200.
          masz pretensję że nie nauczyli cię myśleć , kojarzyć fakty ??

jak masz aspiracje coś w życiu osiągnąć to takie podstawowe umiejętności musisz
          opanować z wlasnej inicjatywy ,nawet jak szkoła tego nie wymaga.

> Nie wybaczę sobie jeśli wszytsko sknoci się przez te pojechane testy...
          J : nie zwalaj winy na testy .
          ci którzy będą z tobą zdawać będą przecież mieli taki sam egzamin.
          skoro oni zdadzą to ty też musisz.

• Gość: anka9009 Re: EGZAMIN GIMNAZJALNY IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.02, 22:14
      pytania w gazecie były proste. miałam 77% poprawnych. gdybym była uwazniejsza
      byloby więcej ale spieszyłam się. rozwiazywalam 35 min. natomiast to co nam
      serwują w innych źródłach testów jest okropne. czasami wychodzi mi 30%, a oceny
      mam bardzo dobre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka