Dodaj do ulubionych

POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEWCZYNY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 16:22
8. FTFTFFTFT
9. BACDBA
10. FEADB
11. ABCB
12. BADCBA

TEST LUK:
1. living
2. to
3. when
4. they
5. be driven
6. had been using
7. whose
8. will try
9. each
10. on

Piszcie swoje propozycje! Całuski dla Eli:*!
Obserwuj wątek
    • korulka86 Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW 06.05.05, 16:27
      kurcze...zgubiłam chusteczkę na której zapisałam sobie odp!:(no nic -trza
      czekać na ukazanie się pytań na gazecie.pl....albo ...o zgrozo...na to jak CKE
      w Krakowie mi ją poprawi :)

ale z tego co jeszcze pamietam to w tekście luk zgadza mi się z toba pozycja -
      2,3,4,5,7,8,9,10 :)
      • Gość: sonka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 16:37
        Miast "when" mam "whenever" (wychodzi na jedno ;-) )
        6. Had... no tak, dziewczyna bardziej spostrzegawcza ode mnie :/ 9 albo 10 nie mialam :)
        PS. Reszty nie porownam, chyba, ze ktos udostepni mi arkusze :/
        • Gość: avatar Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:11
          arkusze pewnie juz znalazlas sonko na oficjalnej stronie Centralnej Komisji
          Egzaminacyjnej,jezeli nie to to jest adres www.cke.edu.pl/. Wszystkei
          arkusze publikowane są dokladnie tutaj
          www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=213&Itemid=2
          • Gość: Pingo :) Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.05.05, 11:49
            Wydaje mi sie, ze W pytaniu 10.4 powinno byc A hadn't reached
    • Gość: robson Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.mrozy.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 17:32
      ja mam troche inaczej :
      8 ftttfftft
      9 bacdba
      10 feadb
      11 abca
      12badcba

a w lukach mam wsio tak samo poza "be drive" => "drive" i "whose" => "who's"
    • Gość: tanya86 Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.gwarbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:56
      ja ma tez troszke inaczej na pewno to 12 ale ze mnie ni byl orzel z angola
      8. FTFTTFTFF
      9. FEADB
      11. ABCB
      12. BBCADA
      tego na wpisywanie niestety nie pamientam
      • Gość: mala Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:55
        Kurcze pokrecilam w tym z lukami, polowe jak nie wiecej mam zle, nie sadzilam ze to takie proste i wymyslalam jeklies niestworzone formy. Jedna rzecz mi sie nie zgadza jesli w 1 powinno byc living to dlaczego nie bylo tam w nawiasie (live)w poleceniu bylo zeby w stawic czasownik w odpowiedniej formie tam gdzie jest ten nawias.Sory ale cos tu nie gra- jak w calej maturze :P. Moje dziwaczne odp;
        1 both
        2 to
        3 when
        4 either
        5 be driven up
        6 have been using
        7 with
        8 will be trying
        9 any
        10 on
        • Gość: sonka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 01:31
          Tez sie nad tym zastanowilam. Problem w tym, ze wlasciwie zaden nie-czasownik wg. mnie tam nie pasowal :/
          • porcelina Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW 07.05.05, 01:39
            też napisałam "living",ale teraz tak myślę,że może to powinno być "working"-w
            końcu "living" nie łączy się z "at"(chyba,że at home:) tylko zazwyczaj
            z "in":///co wy na to??
    • Gość: jojo Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 02:31
      na 100% ma być HAVE BEEN USING zamiast had been using, ogladalm na innym forum
      oryginalny tekst z tym:) i mam dobrze, twoja lask chyab nie jest takak
      genialna:P no ale reszte mam tak smao oprocz 2 z pierwszego, ale weim z eto
      zdupilam
      • Gość: sonka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 02:54
        Hmm... cholera, niech mi ktos przypomni, w jakim czasie w koncu byl ten tekst ;P . Chyba musze zmienic diete - mam postepujaca skleroze, pewnikiem nadmiar masla.

Pozdrawiam.
        • Gość: Polonia Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 08:35
          MOje odpowiedzi:
          FTTTFFTFT
          DACDBA
          FEADB
          ABCB
          BADCda
          test luk - the same
          • Gość: meehow Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.05.05, 08:54
            ktos sprytny juz znalazl linka do arkusza, wiec podaje jeszcze raz www.cke.edu.pl/images/stories/Matura2005/ang_rozsz_a2.pdf.
            nie sadzicie ze text w zadaniu 11. traktuje o "usefulness of mobile phones"? w koncu sam tytul nawet o tym mowi
            • Gość: cinek Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.torun.mm.pl 07.05.05, 11:03
              bez przesady, u mnie tez sie o to klucili. przeciez to byl tekst o
              niebezpiecznej przygodzie, a telefon byl po prostu wspomniany tam jakis 3 razy.
              nie mozna sie sugerowac tytulem !!
              • Gość: avatar Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:18
                jestem jak najbardziej za 'niebezpieczną przygodą w gorach'.
                • Gość: julia f. Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:03
                  ponoc tak, ponoc B, eh.
    • Gość: julia f. Re: moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:13
      tam na koncu moze byc tez "in" zamiast "on", bo znaczy to, to samo.. powinni
      akceptowac.
      • Gość: avatar Re: moim zdaniem IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:16
        nie koniecznie, jak pewni ewiesz prepositions są poprostu na stałe
        przyporzadkowane niektorym czasownikom wiec nei nalezy spodziewac sie lagodnego
        przymykania oka
        • Gość: julia f. Re: moim zdaniem//ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:20
          chodzi o to, ze w slownikach tez jest drugi staly time z preposition 'in' wiec
          to tez jest cos stalego juz. nie tylko on.
          • Gość: Asia Re: moim zdaniem//ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:23
            Nie masz racji, jeśli chodzi o "in" to być in time znaczy być troche za późno natomiast on time to znaczy być w sam raz, i tam miało być on.
            • Gość: avatar asia masz racje IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:25
              Asia, teraz dopiero widze o ktore on i in chodzi. Oczywiscie masz racje.
              Wyrazenie 'on time' jest jedynym ktore spelnia warunki kontekstu.
            • Gość: julia f. Re: moim zdaniem//IN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:28
              no co Ty, bredzisz, za przeproszeniem. moge Cie o cos prosic? zajrzyj do
              slownika ang. pod haslo TIME- i spojrz dalej na IN TIME= co oznacza??
              • Gość: skarpetka Re: moim zdaniem//IN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:12
                in time - a) before the time by with it is necessary for something to be done
                b) after a certain period of time, especially after a gradual process of change
                and development (za Longman - 'Dictionary of Contemporary English')
                on time - at the correct time or the time that was arranged (słownik ten sam)
                Rodzicom nie chodziło o to, żeby być PRZED CZASEM w pracy, ale żeby W OGÓLE
                zdążyć NA czas.
                ON jak nic.
                dobranoc
                • Gość: julia Re: moim zdaniem//IN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:26
                  etam ;>
      • Gość: Sylwia zgadzam się z Tobą całkowicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:56
        OBIE OPCJE PASUJĄ W TYM KONTEKŚCIE !!!
      • Gość: jał Re: moim zdaniem IP: *.suprasl.sdi.tpnet.pl 07.05.05, 13:20
        nie moze byc "in". to be in time- zmiescic sie w czasie, to be on time- byc na
        czas.
    • Gość: avatar little czy none? IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:23
      z czego wywnioskowac moznabylo prawdopodobienstwo uratowania sie przez
      climberow? Tutaj chyba wypadalo polegac na wlasnej wiedzy o katasrtofach
      gorskich o ktorych pojecia duzego nie mam,ciekawe jak reszta.
      • Gość: julia f. Re: little czy none? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:30
        ja dalam little na wyczucie.
        none nie pasuje, bo mowi sie: (ex. You stand..) NO chance. none nie da rady.
        few nie pasuje jakos na sluch.. little tak. ale nie umiem wyjasnic jak
        anglicysta..
        • Gość: avatar Re: little czy none? IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:34
          ja tez zaznaczylem little, few byloby gdyby przed nim stało 'a' wiec odpada.
          None bylo prawdopodobne.
          • Gość: darkspy Re: little czy none? IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 07.05.05, 11:36
            ja dalem none, bo moim zdaniem oba pasowaly , ale musialem wybrac
            • Gość: avatar Re: little czy none? IP: 83.168.76.* 07.05.05, 11:43
              na pewno jest w tym cos o czym nie wiemy bo nie wierze zeby byla to tylko
              kwestia wyboru. Chyba ze CKE znowu cos spieprzyla
              • Gość: bargi Re: little czy none? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:57
                Odpowiedź prawidłowa to "little" , ponieważ "a litle" znaczyłoby "trochę",
                natomiast samo "little" oznacza "Mało", a co do "few" oraz "a few" to stosuje
                się je do rzeczowników policzalnych, a "chance" w tym przykładzie jest
                niepoliczalne ,"none" natomiast jest błędne, bo mówi się "NO chance".
                Pozdrawiam!
                • Gość: julia f. Re: little czy none? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:30
                  o, no wlasnie, uczylam sie o tym few/a few little/a little i dlatego
                  intyicyjnie trafilam, mimo dziury w pamieci logicznego tlumaczenia.
    • Gość: Pingo :) Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.05.05, 11:50
      Wydaje mi sie, ze W pytaniu 10.4 powinno byc A hadn't reached
      • Gość: julia f. Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:52
        hyhy.. ja wpisalam wouldn't .. to juz w ogole,kleska.
    • Gość: shadia Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 12:40
      9.6 ma blad na pewno
    • Gość: shadia Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 12:42
      11.4 mam D
      • Gość: mysza Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.asternet.pl 07.05.05, 17:57
        to zle masz
    • Gość: shadia Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 12:47
      no i few zamiast little,tu jestem pewna na 100%,inaczej jest niegramatycznie
      • Gość: shadia Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 12:52
        oj kurcze sorry jakas zacma,oczywiscie little jest dobrze,na inny tekst
        spojrzalam
    • gabi-1986 Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW 07.05.05, 13:03
      czesc,czy jestes pewna ze te odpowiedzi sa dobre??
      • Gość: bargi Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:04
        Nie nie jestem pewien, bo nie ma oficjalnych wyników :) Pzdr!
    • Gość: spy21 Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 195.68.232.* 07.05.05, 13:16
      Cześć, dzięki za odpowiedzi, zdecydowana wiekszość się zgadza z moimi ale są
      takie które nie, oto one: Zadanie 12.4 - jest A ale wydaje mi się, że powinno
      być A- had not reached, czas past perfect dotyczy dziejów z przeszłości przed
      innymi z przeszłości. tam pisze, że goście "wiedzieli", że skoro do nich "nie
      dotarł". 12.6 jest "B" - he. Wraz "someone" ma zawsze osobę 3 liczby pojedyńczej
      i "they" zabardzo logicznie nie pasuje. He też nie bo wyraz understand powiniem
      miec s na koncu ale możliwe, że jest to błąd. TEST LUK 1. living 2. to 3. all -
      when tutaj brzmi nie logicznie 4. they 5. be driven 6. had been using ale może
      być Have used 7. whose 8. will try 9. each 10. on. To moje odpowiedzi, mam FC
      zdane na B ale nie jestem nie omylny, tak czy owak to moje odpowiedzi.
      • Gość: Michasia Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:24
        www.portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/10/10/nbus10.xml&sSheet=/news/2003/10/10/ixhome.html&secureRefres
        h=true&_requestid=64877
        To link do tekstu z lukami
      • Gość: maturzystka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 83.168.104.* 07.05.05, 13:27
        they - brzmi logicznie :] They odnosi sie do wyrazu "eyes" - l.mn i wszystko
        sie zgadza :]
        • Gość: spy21 Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 195.68.232.* 07.05.05, 13:56
          Oczy rozumieją:)? Wiesz, w tym sensie to może być ale i tak to dla mnie dziwnie
          brzmi:)
          • Gość: maturzystka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 83.168.104.* 07.05.05, 14:27
            To jak przeszlismy na ten poziom to powiem Ci ze dla mnie caly ten angielski
            dziwnie brzmi ;p
      • Gość: ewka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.chello.pl 08.05.05, 10:40
        to coś kiepsko z twoją wiedzą, jak na poziom FCE... jak masz w takim zdaniu
        someone to potem musi być they; someone to nie wiesz czy he czy she, więc
        zawsze w takim wypadku mówi się they=he/she... tak się po prostu mówi...
        pozatym tam nie brakuje zadnego s, to nie jest bląd...
    • Gość: maturzystka Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: 83.168.104.* 07.05.05, 13:24
      Mam nadzieje ze Twoja dziewczyna jest rzeczywiscie genialna bo odpowiedzi mam
      niemal identyczne. Jedynie w 10.5 caly czas ma glupie wrazenie ze bedzie odp.
      C...
    • Gość: dżizas Re: POZIOM ROZSZERZONY ODP. MOJEJ GENIALNEJ DZIEW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:26
      nie ejst taka genialna:P tu sa prawidlowe:

I Podstawowa:
      1.b c b a a b
      2. F T F T T F T F T
      3.dbdabcda
      4.F T T F F F F
      5. bbdab

II Rozszerzona:
      8. FTFTFFTFT
      9. BACDBA
      10. FEADB
      11. ABCB
      12. BADCBA

TEST LUK:
      1. living
      2. to
      3. if
      4. they
      5. be driven
      6. have been using
      7. whose
      8. will try
      9. each
      10. on
    • Gość: bargi LINK DO TEKSTU O ALPINISTACH W ORYGINALE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:48
      Pod tym adresem jest tekst z matury z poziomu rozszerzonego, każdy może sobie
      sprawdzić odpowiedzi:
      travel.guardian.co.uk/news/story/0,7445,1057746,00.html?77%3A+Travel+news
    • Gość: bargi TEST LUK ORYGINAŁ Z "TELEGRAPH.CO.UK" 100%POPRAWNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:50
      The whole article from Telegraph.co.uk:

An education authority has told parents that their children no longer qualify
      for free travel after officials measured the distance from their homes and
      discovered the school's back gate was 200 yards closer than the front gate.

The school was previously calculated to be just beyond a three-mile limit,
      enabling parents living at Titchfield Park, Hants, to qualify for free bus
      passes for their children.

Hampshire County Council sent officers to confirm the distance. They discovered
      that, if the children used the back gate, it was just under the three-mile
      statutory limit.

Parents have now been told they must pay £400 a year to continue using the bus
      service or else the pupils must walk or be driven to reach Henry Court
      Community School, Fareham.

The decision has outraged the 17 families of the 22 children who have been
      using the service. They say their children now have to walk across fields or
      alongside busy roads.

Joyce Reilly, a nurse whose son Stuart, 13, is affected by the ruling,
      said: "We will try to pool our resources and help each other out. But it is
      going to be impossible for some to get to work on time."

Andy Barncastle, manager of the council's passenger transport operations,
      said: "The three-mile limit is part of legislation and has to fall somewhere."

• Gość: julia f. Re: TEST LUK ORYGINAŁ Z "TELEGRAPH.CO.UK" 100%POP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:29
        chodzi o to, ze to jest matura a nie odtwarzanie artykulow z pamieci, wiec jak
        ktos bedzie mial inne slowko, ktore spelnia te sama funkcje i akurat pasuje jak
        if/when to bezdyskusyjnie w kluczu powinno byc to uwzglednione..
        • Gość: ziomek Re: TEST LUK ORYGINAŁ Z "TELEGRAPH.CO.UK" 100%POP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:05
          zgadza się :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka