Dodaj do ulubionych

turkologia

02.12.06, 18:53
Czy możecie udzielić mi informacji jak wygląda egzamin na turkologie UAM i
UW? (stara matura)
Obserwuj wątek
    • leyla44 Re: turkologia 02.12.06, 19:37
      Na UW egzamin centralny z języka polskiego (test gramatyczny), egzamin
      centralny z języka obcego zachodniego na poziomie rozszerzonym (angielski,
      niemiecki, rosyjski, francuski) i rozmowa kwalfikacyjna na temat Turcji. Należy
      przeczytać ksiązki ( lista powinna być podana na stronie orientalistyki) i
      porządnie się przygotować, bo to nie tyle rozmowa kwalfikacyjna co egzamin
      ustny. w przyjeciach na studia decyduje suma punktw z tych 3 egazminw
      aczkolwiek z kadego z nich naley zdoby min 50 % (50% procent zalicza egzamin)
    • alexa195 Re: turkologia 02.12.06, 19:40
      kiedys (4 lata temu) :):) zdawalo sie ustnie jezyk obcy (jak ktos znal wiecej to
      be problemu mogl podchodzic do kolejnych), ustnie jezyk polski i rozmowa
      kwalifikacyjna (tzw. specjalistyczna): pytanie np. z jakimi krajami graniczy
      Turcja i Kazachstan, dleczego chcesz studiowac turkologie, pytania z zakresu
      wydarzen politycznych na swiecie, cwiczenie pamieci: pokazuja ci pocztowki np. z
      zakrytymi kobietami na tle jakiegos krajobrazu, potem ty odpowiadasz co
      widzialas, sprawdzanie umiejetnosci jezykowych do nauki jezyka nieeuropejskiego:
      sylabizacja wyrazow od tylu, uczenie sie krotkiego wierszyka po turecku na
      pamiec, powtarzanie uslyszanych po turecku slowek... sprawdz jeszcze na stronie
      UAM czy ktorys z egzaminow nie jest pisemny, lub czy jakis nie doszedl.

pozdrawiam,

Alexa
      • cinderella7 Re: turkologia 02.12.06, 20:09
        Dziękuję za tak szybką odpowiedź dziewczyny :))
        Alexo, czy egz ustny z polskiego jest tak jak na UW tylko z zakresu gramatyki?
        Trochę przeraża mnie ta sylabizacja od tyłu i wierszyki tureckie he he.
        Pozdrawiam.
        • alexa195 Re: turkologia 02.12.06, 20:39
          to nie jest tak ze dadza ci do przesylabizowania "powylamywane nogi" :):) ja
          mialam mi.in. slowo "karate" - faktycznie od konca brzmi z turecka :)
          ja na egzaminie z polskiego nie mialam pytania o gramatyke, ale bylo jedno typu
          "watki turecko - polskie w literaturze polskiej" - egzaminatorzy sformulowali to
          pytanie ladniej, ale mam nadzieje, ze wiesz o co chodzi :)...

--

pozdrawiam,

Alexa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka