cinderella7 02.12.06, 18:53 Czy możecie udzielić mi informacji jak wygląda egzamin na turkologie UAM i UW? (stara matura) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leyla44 Re: turkologia 02.12.06, 19:37 Na UW egzamin centralny z języka polskiego (test gramatyczny), egzamin centralny z języka obcego zachodniego na poziomie rozszerzonym (angielski, niemiecki, rosyjski, francuski) i rozmowa kwalfikacyjna na temat Turcji. Należy przeczytać ksiązki ( lista powinna być podana na stronie orientalistyki) i porządnie się przygotować, bo to nie tyle rozmowa kwalfikacyjna co egzamin ustny. w przyjeciach na studia decyduje suma punktw z tych 3 egazminw aczkolwiek z kadego z nich naley zdoby min 50 % (50% procent zalicza egzamin) Odpowiedz Link Zgłoś
alexa195 Re: turkologia 02.12.06, 19:40 kiedys (4 lata temu) :):) zdawalo sie ustnie jezyk obcy (jak ktos znal wiecej to be problemu mogl podchodzic do kolejnych), ustnie jezyk polski i rozmowa kwalifikacyjna (tzw. specjalistyczna): pytanie np. z jakimi krajami graniczy Turcja i Kazachstan, dleczego chcesz studiowac turkologie, pytania z zakresu wydarzen politycznych na swiecie, cwiczenie pamieci: pokazuja ci pocztowki np. z zakrytymi kobietami na tle jakiegos krajobrazu, potem ty odpowiadasz co widzialas, sprawdzanie umiejetnosci jezykowych do nauki jezyka nieeuropejskiego: sylabizacja wyrazow od tylu, uczenie sie krotkiego wierszyka po turecku na pamiec, powtarzanie uslyszanych po turecku slowek... sprawdz jeszcze na stronie UAM czy ktorys z egzaminow nie jest pisemny, lub czy jakis nie doszedl. pozdrawiam, Alexa Odpowiedz Link Zgłoś
cinderella7 Re: turkologia 02.12.06, 20:09 Dziękuję za tak szybką odpowiedź dziewczyny :)) Alexo, czy egz ustny z polskiego jest tak jak na UW tylko z zakresu gramatyki? Trochę przeraża mnie ta sylabizacja od tyłu i wierszyki tureckie he he. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa195 Re: turkologia 02.12.06, 20:39 to nie jest tak ze dadza ci do przesylabizowania "powylamywane nogi" :):) ja mialam mi.in. slowo "karate" - faktycznie od konca brzmi z turecka :) ja na egzaminie z polskiego nie mialam pytania o gramatyke, ale bylo jedno typu "watki turecko - polskie w literaturze polskiej" - egzaminatorzy sformulowali to pytanie ladniej, ale mam nadzieje, ze wiesz o co chodzi :)... -- pozdrawiam, Alexa Odpowiedz Link Zgłoś