Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 14:35 ktory z tych jezykow jest przyjemniejszy lub bardziej przyszlosciowy? bylabym baardzo wdzieczna za jakies porady.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenna23 Re: japoński czy francuski? 19.09.07, 22:33 jako osoba uczaca sie od 10 lat francuskiego, posiadajaca licencjat i bedaca w trakcie robienia magistra na filologii romanskiej mam nadzieje ze to FRANCUSKI bedzie jezykiem ktory za jakis czas rozprzestrzeni nam sie bardzo w Polsce, jesli oczywiscie o Polske pytasz. ciekawi mnie jednak polaczenie jakie tu zrobilas. japonski a francuski? dlaczego wlasnie te jezyki wybralas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: japoński czy francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 22:41 ja ich nie wybralam. mam do wyboru jeden z nich na moim kierunku, tzn sa jeszcze np arabski i chinski, ale po wielu przemysleniach je odrzucilam i zostawilam te 2 opcje. ciagle sie waham i nie wiem ktory bylby dla mnie najlepszym rozwiazaniem... bardzo chcialam hiszpanski lub wloski, jednak nie ma ich w tym roku :( Odpowiedz Link Zgłoś
marzenna23 Re: japoński czy francuski? 19.09.07, 22:59 ja jestem za francuskim ale oczywiscie zalezy co zamierzasz pozniej zrobic z ktoryms z tych jezykow(jesli wogole). pisze tak bo ja jestem za jezykami romanskimi, nigdy w zyciu nie zdecydowalabym sie na nauke japonskiego ale Ty mozesz miec inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: japoński czy francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 07:24 rozumiem, dziekuje ci bardzo za kilka pomocnych slow :) tylko nie wiem czy w ciagu 5 lat bylabym w stanie nauczyc sie francuskiego na tyle, zeby byc tlumaczem.. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenna23 Re: japoński czy francuski? 20.09.07, 23:31 mysle ze tak, to zalezy wylacznie od Ciebie, od tego ile wysilku wlozysz w nauke. wiesz, sadze ze czas w nauce jezykow nie ma takiego ogromnego znaczenia jak sie mysli. wkoncu ktos moze uczyc sie jezyka 10 lat a mimo to naprawde go nie poznac (choc rzadkie to przypadki ale jednak...). chce jedynie powiedziec ze intensywnie uczac sie jezyka czy to bedzie japonski czy francuski czy hiszpanski, itd, dajmy na to, przez ROK, mysle ze jestes w stanie opanowac go na tyle by zostac tlumaczem chco nie jest to tak proste jak tu opisuje. zamierzam zreszta po magistrze skonczyc roczna podyplomowke wlasnie na tlumacza francuskiego a i tak nie wiem czy mam do tego predyspozycje... a Tobie chodzi raczej o tlumacza przysieglego czy o usyskanie po prostu kwalifikacji, kompetencji jezykowych pozwalajacych Ci na pozniejsza prce jako tlumacz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: japoński czy francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 08:03 tlumacz przysiegly nie, az takich ambicji nie mam co do tego jezyka. przysiegla chce byc jedynie z angielskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
marzenna23 Re: japoński czy francuski? 21.09.07, 23:21 czyli rozumiem ze chcesz po prostu tak dobrze poznac jezyk by pozniej swobodnie z/na niego tlumaczyc tak? jesli tak to mysle ze spokojnie mozesz opanowac francuski w 5 lat ale podkreslam ze musisz wlozyc w to duzo wysilku, samodzielnej pracy, musisz wiedziec po co to robisz. nie wiem czy ktorys z tych jezykow bedziesz miec na lektoracie czy cos w tym stylu bo przynajmniej u mnie lektorat traktowany byl ''po macoszemu''. za przyklad podam Ci moj hiszpanski ktorego uczylam sie 3 lata na studiach. owszem mialam bardzo dobre oceny i z taka tez go zakonczyclam ale tak naprawde gdyby nauczyciele na naszym lektoracie sie przykladali to material prowadzony bylby duzo szybciej i intensywniej i moglabym opanowac hiszpanski na naprawde bardzo wysokim jak nie bieglym poziomie. a tak-moge tylko powiedziec ze jest ok. nie wiem jak jest z japonskim, jak szybko go mozna opanowac, byc moze dla Ciebie byloby to duzo szybciej niz z francuskim ale wybor oczywiscie nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: japoński czy francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 16:10 dziekuje ci za pomoc. bardzo mi pomoglas! u nas jest tak, ze moga mnie zapisac na inny jezyk niz ten, ktory sobie wybiore, jesli bedzie za duzo osob chetnych. takze juz wiem, ze obojetnie na ktory z tych dwoch mnie zapisza, nie bede panikowac;) no chyba ze mi dadza arabski;P pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marzenna23 Re: japoński czy francuski? 22.09.07, 23:52 wiesz, nawet jesli daliby Ci arabski to tez nie masz co panikowac! ja, jako ze poznalam suympatycznego Araba, chcialam nawet cos tam troszke nauczyc sie po arabsku i nawet cos tam sie nauczylam ale stwierdzam ze poki co zostawiam arabski na pozniej. mimo to, jesli Ty bedziesz ew. musiala sie go uczyc to moze potraktuj to jako ciekawe doswiadczenie nauki czegos co jest zupelnie inne, egzotyczne, intrygujace. pozwol ze zapytam-czy Ty bedziesz studiowac w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: japoński czy francuski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 07:07 tak, tak, w polsce:) a dokladniej to w poznaniu na UAM. a ty co studiujesz? Odpowiedz Link Zgłoś