yeliz 13.11.07, 20:47 Gramatyka języka tureckiego w zarysie - Stachowski Marek miał ktoś z nią do czynienia? warto nabyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agameltem Re: nowa książka? 28.11.07, 15:23 Witam Ja właśnie zamówiłam tą ksiazkę i czekam na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
yeliz Re: nowa książka? 28.11.07, 15:36 no ja już ją mam. sucho opisana gramatyka. jak dla mnie w porządku, chociaż ja mam podobno specyficzne "zboczenia" jeżeli chodzi o formy piśmiennicze :D no ale skoro jakieś publikacje się pojawiają, to dobry znak. jeszcze troche i doczekamy się ćwiczeń z gramatyki (wiem wiem naiwna ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
blanchettee Re: nowa książka? 12.12.07, 14:00 No musze przyznać ze to dość specyficzne ;) .... Jak zajrzałam za pierwszym razem byłam strasznie zniechęcona, gramatyka rzeczywiscie bardzo sucho opisana, ale po pewnym czasie zajrzałam drugi raz i stwierdziłam iż może się przydać...... Jednak osobiście uważam iż samemu ciężko przebrnąć przez tą lekturę.....ja zaczęłam dostrzegać w tym jakiś sens dopiero po paru lekcjach udzielonych przez znajomego Turka :) ale może poprostu jestem beztalenciem lingwistycznym .... Reasumując jako pomoc naukowa TAK ale jako jedyne źródło gramatyczne, raczej bym się nie porywała... A co do tych ćwiczeń..... pali się jeszcze iskierka nadziei :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
yeliz Re: nowa książka? 12.12.07, 14:41 ja przekartkowałam dział o fonetyce, tego sie najlepiej uczyć od native speakerów:) reszta jak na razie przyzwoita, chociaż momentami mam wrażenie, że autor chciał się pochwalić ile to wielosylabowych wyrazów zna :P Odpowiedz Link Zgłoś
blanchettee Re: nowa książka? 12.12.07, 15:10 Generalnie autor chyba miał ochote pochwalić się swoja wiedzą, a moze ja jestem za głupia poprostu :P Złapałam się tylko na tym że zaczynam od końcowych rozdziałow a pozniej muszę latac po całej książce zeby sprawdzić na czym polega harmonia wokalna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yeliz Re: nowa książka? 12.12.07, 16:48 harmonie wokalna mam opanowaną. powiedzmy, ze zasiegnelam jezyka u zrodla ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blanchettee Re: nowa książka? 12.12.07, 16:51 szcesciara....jak ja zasięgam u źródła to sie okazuje ze nauczyłam się odmiany wyrazu , który zdaje się być swego rodzaju wyjątkiem .....bądź tu mądry i pisz wiersze:( Odpowiedz Link Zgłoś
yeliz Re: nowa książka? 12.12.07, 17:08 ty wierszy nie pisz, tylko ucz sie tyle, zeby sie dogadac :D Odpowiedz Link Zgłoś