Dodaj do ulubionych

Student z Turcji w Polsce

28.06.09, 23:26
Witam! Chciałam prosić o pomoc. Otóż problem nie dotyczy języka
tureckiego;) ale kolegi z Turcji. Za bardzo nie wiedziałam gdzie
moge uzyskać jakieś informacje i pomyślałam, że może uda mi się na
tym forum;)... Sprawa wygląda tak. Mój kolega z Turcji skończył
właśnie studia na Geofizyce i chciałby przenieść się do Polski, ale
nie ma visy ani zagwartantowanej tutaj pracy :(. Czy ktoś się może
orientuje, albo miał podobny problem, jak wyglada sprawa jeśli ten
kolega chciałby podjać studia w Polsce??? Czy wystarczy, że
zarejestruje się na te studia, a później jeżeli się dostanie to
będzie się mógł ubiegać o pobyt w Polsce? Nie wiem jak mogę mu
pomóc :( Proszę o odpowiedźi;) i jakieś wskazówki. Serdecznie
pozdrawiam,
Smutasek
Obserwuj wątek
    • magdalenaa_b Re: Student z Turcji w Polsce 29.06.09, 08:13
      W zeszłym roku przerabiałam taki przypadek, ale koleżanka była z Rosji.
      Zatem kolega może:

1. zarejestrować się na studia (dzienne), gdy się dostanie złożyć natychmiast pismo o przydział akademika (może się uda dostać) i wystąpić o wizę. Oczywiści dobrze byłoby, gdy mógł udokumentować, że jest w stanie się utrzymać w Polsce samodzielnie.

2. zarejestrować na inne studia (wieczorowe lub zaoczne), procedura akademika i wizy jw, ale w tym przypadku powienien mieć pracę.

3. Inna możliwość: wiele organizacji poza rządowych poszukuje ludzi do wolontariatu, np. w domach starości itp. zapewniając wikt i opierunek dla wolontariusza. Mając zapewniony socjal i status studenta, wizę otrzyma na pewno.

Wszelkie informacje uzyskasz na wydziale, na jaki ewentualnie zdecyduje się aplikować twój kolega. Najlepiej jednak, żeby to on sa wysłał najpierw pismo do odpowiedniej jednostki (mailem i dodatkowo faxem z podpisem). Pracownicy uczelni podpowiedzą jakie ewentualnie przeszkody mogą jeszcze zaistnieć i jak je pokonać. Mam nadzieję, że kolega zna oprócz tureckiego co najmniej angielski. Dobrze byłoby też, gdy miał podstawy polskiego. Nie jest to wymagane, ale robi dobre wrażenie i na uczelni i przy załatwianiu wizy.
      Powodzenia!

Pozdrawiam :)
      • smutasek.26 Re: Student z Turcji w Polsce 29.06.09, 18:41
        Dziękuje bardzo za pomoc;) i pozdrawiam:D
        • szems Re: Student z Turcji w Polsce 29.06.09, 19:39
          Albo na doktorat, polskie uczelnie bardzo chetnie przyjmuja
          obcokrajowców.Mozna na dzienny, albo zaoczny. Wiem, ze UJ i US
          przyjaznym okiem patrza na doktorantow obcokrajowcow.
          Pozdrawiam serdecznie
          Smerfa Dyplomate tez:)
          • magdalenaa_b Re: Student z Turcji w Polsce 29.06.09, 22:25
            Nie tylko te, także UW i UKSW ;). Jakkolwiek, być może dla kolegi będzie zasdnicza różnica pomiędzy UKSW a innymi uczelniami, z racji tego, że jest uczelnią katolicką.
            Czy był smerf Smutasek? :-D Anyway, pozdrawiam i Smutaska i Gargamela ;).
            PS. Panie (mniemawam, że złożenie uczyniłam słuszne - smutasek r.męski) Smutasku ;), smurfy to gra lokalna, właśnie wygrał Pan casting na smerfa... :-P
            • normalna_wariatka Re: Student z Turcji w Polsce 30.06.09, 14:21
              a czy wystarczy, że przedstawi w konsulacie dokument ze szkoły
              językowej, że jest zapisany (+zapłacone) na roczny kurs języka
              polskiego, którego musi si e uczyć z uwagi na swoją praę w turcji,
              gdzie polski jest wymagany???
              • magdalenaa_b Re: Student z Turcji w Polsce 01.07.09, 08:47
                Nie wiem czy wystarczy kurs językowy. Łatwo to sprawdzić dzwoniąc do konsulatu. Wiem, że do uzyskania wizy w Turcji, takie zaświadczenie jest honorowane, ale nie mam takich informacji co do polskiej wizy na takich zasadach.
              • shagya Re: Student z Turcji w Polsce 01.07.09, 17:22
                W tamtym roku zadałam takie pytanie konsulowi w Ankarze. Poniżej
                wklejam pytanie i odpowiedź.
                "czy osoba (obywatel Turcji) starająca się o wizę do Polski,
                przedstawi oprócz zaproszenia (od osoby prywatnej) także
                zaświadczenie bądź umowę
                o przyjęciu na kurs języka polskiego (z góry opłaconą) to w takim
                wypadku może starać się o otrzymanie wizy na czas trwania całego
                kursu (czyli 10-12 miesięcy)?
                Dodam jeszcze że byłaby to pierwsza wizyta tej osoby w Polsce."

Odpowiedź konsula:
                "Cudzoziemiec wyjeżdżajacy na zaproszenie otrzymuje wizę Schengen.
                Cudzoziemiec wyjeżdżajacy na kurs otrzymuje wize krajową na okres 90
                dni i winnien ubiegac sie o kartę pobytu u wojewody na okres kursu.
                Kurs musi byc opłacony w instytucji zarejestrowanej w M Oświaty w
                wymiarze co najmniej 20 godzin tygodniowo."

Ale spróbuj wysłać zapytanie od siebie (może tym razem do konsula w
                Stambule) z doświadczenia wiem, iż na to samo pytanie można otrzymać
                różne odpowiedzi :)

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka