Dodaj do ulubionych

_NW Pensja dla niańki dla Ksawerego

25.04.10, 18:13
Sluchajcie, zainteresowała mnie pensja niani dla syna Marty.
Niania miała pracować ok. 10 godz dziennie, Marta zaproponowała stawkę 15
PLN/godz.
Już nie wnikam, czy to brutto, czy netto, bo zakładam, że miała pracować "na
czarno" jak 99% niań w Polsce i że to stwka do ręki.

To daje 150PLN dziennie. Powiedzmy, że pracowałaby 20 dni w m-cu, to daje
3000PLN miesięcznie. Bez gotowania.
Zgodziła sie na to z fochem i "po znajomości", oczekiwała więcej, choć
doświadczenie miała dość skromne.
Czy to są normalne stawki w W-wie? Ja mieszkam w mieście 600 tys mieszkańców i
od znajomych słyszałam raczej o stawkach ok. 1500-1800.
Obserwuj wątek
    • gianni_vonsacze Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 25.04.10, 20:22

wiesz, Marta, Filip i Ksawery mieszkają na osiedlu Eko-Park, dlatego
      też pewnie stawki dla nianiek są tam takie a nie inne, kwestia
      prestiżu itp :)
      • gocha221 Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 22:55
        Niestety zupelnie nie jestem świadoma prestiżu Eko parku ani innych Polanek, czy
        Atanerów :)
    • parkomat Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 25.04.10, 21:24
      To ciekawe też, ile Marta wyciąga w tej telewizji, skoro tak bez mrugnięcia
      okiem może wydać 3 koła miesięcznie zamiast posiedzieć na wychowawczym (albo
      Filip mógłby posiedzieć).
      • Gość: domyślny Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego IP: *.chello.pl 25.04.10, 23:18
        Znajoma pracowała kiedyś "in real life" w krakowskim oddziale telewizji, w której pracuje serialowa Marta, jako osoba gromadząca materiały na potrzeby znanego i popularnego programu. Zarabiała ok. 5kzł (nie wiem czy brutto czy do ręki, jednak podejrzewam brutto). Skoro Marta pracuje w stołecznym oddziale tejże telewizji i to jako prowadząca program, to podejrzewam, że na bidę ma z 8kzł i to do ręki, a nie brutto. Więc 3kzł na niańkę nie stanowi wielkiego halo...
        • nioma Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 08:34
          Pracujac przy produkcji mozna zarobic bardzo duzo, pensja podstawowa
          + honorarium od kazdego programu (zalezy jak jest skonstruowana
          umowa). Mozna spokojnie wycjac i kilkanascie tysiecy.
        • parkomat Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 22:34
          "Około" 5K to może być np. 4800, a 4800 brutto to jest 3360 zł netto, więc w
          takiej sytuacji wydanie 3000 zł na nianię jest krokiem lekko bezsensownym. A czy
          w stołecznym oddziale pensje są faktycznie tak dużo wyższe niż w krakowskim?

No dobrze, jeśli ma 8000 zł netto (11 450 brutto) - to prawie jak prezydent
          miasta - to wtedy faktycznie można te 3000 zł wydać. Ale kto by tyle zapłacił
          amatorce?
          • Gość: domyślny Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego IP: *.chello.pl 27.04.10, 21:20
            > A czy w stołecznym oddziale pensje są faktycznie tak dużo wyższe niż w krakowskim?

W firmie w której pracuję (ma główną siedzibę w Krakowie ale też jeden z
            ważniejszych oddziałów w Warszawie), różnice na pokrewnych stanowiskach są dość
            znaczące - dość przyzwoita kasa brutto w Krakowie, to w Warszawie wyjściowa netto...
        • gocha221 Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 22:54
          Ok, dzięki za odpowiedzi, choć moje pytanie nie dotyczyło tego, czy Martę stać
          na te 3000 TPLN, tylko, czy to jest realna stawka dla niani, która opiekowała
          się jednym dzieckiem a drugiemu pomagała w lekcjach :)
          Wielkie doświadczenie to nie jest.

A co do tego czy ich stać, to jakiś czas temu, już w nowym mieszkaniu, mieli
          jakieś problemy z płynnościa finansową i problem stanowiło 2-3 tys złotych.
          więc gdyby zarabiali po 10 TPLN, to chyba oszczędności mieliby większe.
          Kolejna niespójność w scenariuszu.

• Gość: evilll Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego IP: *.4.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.04.10, 09:27
      Dajcie spokój, kto zatrudni młodą niedoświadczoną osobę, w dodatku z dzieckiem i zapłaci jej 8 tysięcy miesiecznie? Kolejny bajkowy serial.
      • nioma Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 09:51
        stawki sa wysokie ale przy osobach z referencjami.
        nie ogladalam tego odcinka wiec sie nie wypowiadam, ale np moja
        kolezanka mieszka pod Warszawa i pani w srednim wieku z
        doswiadczeniem placi 1500zł miesiecznie (ok 9-10 godzin dziennie).
        Z kolei sasiadka (centrum Warszawy) placi opiekunce swojego dziecka
        2500zł za 8-9 godzin dziennie (osoba z doswiadczeniem + referencje)
        • paulinaa Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 11:03
          no ale z tą niańką to chyba bedzie jakaś większa akcja, ze streszeczen wynika,
          ze ona chyba nie ma zadnych referencji tylko ściemnia
    • bella_cwir Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 18:09
      W Krakowie płacą średnio 7,50 - 8 zł za godzinę opieki nad dzieckiem.
      Bez gotowania i sprzątania. Jakbym powiedziała do jakiejś mamy, że życzę sobie 15 zł za godzinę to na pewno by mnie wyśmiała.
      Za 15 zł/h, to powinna być opieka nad dzieckiem, pranie, sprzątanie, prasowanie i gotowanie gratis.
      • Gość: bona Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 19:08
        > Za 15 zł/h, to powinna być opieka nad dzieckiem, pranie, sprzątanie, pras
        > owanie i gotowanie gratis.

nie żartuj,kto by chcial byc wyrobnikiem za 15 zl
        moze jeszcze z mężem się przespac w ramach tych 15 zl?
        • nioma Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 26.04.10, 21:26
          ej, no albo opieka nad dzieckiem albo gosposia
          ja bym wolala, zeby niania zajmowala sie moim dzieckiem a nie garami, praniem,
          sprzataniem itp
          dobra niania zajmuje sie dzieckiem a nie domem
    • magdaksp Re: _NW Pensja dla niańki dla Ksawerego 29.04.10, 20:19
      Mnie tez ta stawka zszokowala. 15 zl za godzine to dostaje niania dorywczo-ja
      tyle placilam za 2 razy w tygodniu po 6 godzin. niania na etacie na pewno tyle
      nie dostanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka