Dodaj do ulubionych

Dzień Zespołu Downa

21.03.11, 17:14
Dziś dzień Zespołu Downa.
W Polsce żyje 65 tys. osób z zespołem Downa.
Osoby śledzące to forum wiedzą, że ten post jest jak najbardziej na temat.
Dedykuję go sz/xd..., osobnikowi, ktory nie moze się pogodzić z faktem, że nie wszyscy (tak jak on/ona) chcą usunięcia postaci Maćka z Klanu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.ilabs.pl 21.03.11, 22:05
      XD - ty jestes naprawde zlym czlowiekiem.
      • Gość: xd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 22:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: czarownica Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 00:34
          > zlym bo co?bo nie lubie downow?

tak, dlatego.

> ojej.i co teraz?

i to sie teraz obróci przeciwko tobie! masz juz dzieci? nie??? ojjjjj....... sama sobie dopowiedz.

• Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 08:13
            po pierwsze jestem facetem

po drugie mam dziecko

po trzecie gdyby to byl down to bym go oddal do przytulku

• Gość: ... Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 09:39
              Hle, hle, to czytaj teraz xd vel sz:

> po pierwsze jestem facetem

po pierwsze jestes idiota (a to duzo gorzej niz czlowiek z ZD)

> po drugie mam dziecko

po drugie sam (albo sama, bo wystepujesz rowniez jako sz) jestes maloletnim swirem

> po trzecie gdyby to byl down to bym go oddal do przytulku

po trzecie, jesli kiedykolwiek matka natura zesle ci dziecko, ono na bank tatusia (badz mamusie) idiote odda do przytulku, bo "idiotyzm" bywa dziedziczny
            • arga2005 Re: Dzień Zespołu Downa 09.06.11, 13:37
              idż się leczyc na nogy bo na glowę to już za póżno.Jesteś żalosnym psychopatom
      • iza232 Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 09:19
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> XD - ty jestes naprawde zlym czlowiekiem.

Złym????? Bzdura! Po prostu bezdennie głupim i bezmyślnym i tyle. I jeszcze się tym publicznie chwali. To trzeba mieć kupę siana zamiast mózgu.
        • Gość: xd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 09:38
          • Gość: ... Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 09:42
            Miedzy lubieniem ludzi z ZD a tolerowaniem i poszanowaniem ich jako ludzi jest przepasc, nie sadzisz? Bucu skonczony!

P.S. A twoja malzonka szanowna "sz" nie wchodzi juz na forum?
            • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 09:43
              zaraz zaraz,jedna tutaj twierdzila,ze down to nagroda.pytam za co??
          • quba Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 18:06
            zamknij się
    • iza232 Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 10:09
      Jesuuuu! Czy ty nie możez zrozumieć prostej prawdy? Down, kaleka, ślepy, głuchy, niemowa(nazewnictwo wg twojego poziomu), to przede wszystkim CZŁOWIEK a dopiero później niepełnosprawny. Dokładnie odwrotnie proporcjonalnie niż ty, bo ty najpierw jesteś idiotą a długo długo potem człowiekem.
      I następna prosta prawda - ludzi niepełnosprawnych szanujemy i na forum i w realu. Ja nawet z nimi pracuję. Jesteśmy więc uczciwi a nie hipokryci. To pewnie ty jesteś hipokrytą, bo tutaj się z nich nasmiewasz a ciekawe czy na ulicy też jesteś taki odważny, że wytykasz paluchem i drzesz się na cały głos: "PATRZCIE! DOWN DOWN! ALE JAJA!!!!"
      I jeszcze jedna prawda - rozdwojenie jaźni można leczyć wiesz? Więc idź do psychiatry, może ci jeszcze pomoże. Bo z głupoty i nietolerancji to już na pewno się nie wyleczysz.
      • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 10:31
        oczywiscie ze na ulicy tez sie smieje z downow;)
        • nioma Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 11:11
          ja bardzo przepraszam, ale jak mozna napisac, ze dziecko z zespolem Downa to nagroda? jaka znowu nagroda? niepelnosprawne dziecko to nie jest nagroda tylko straszna walka, kazdego dnia, dozywotnio. To koniecznosc rezygnacji z wielu rzeczy, koniecznosc wyrzeczen, czesto powod utraty pracy itp. itd.
          zycie z chorym dzieckiem to nie jest nagroda tylko walka dzien w dzien. bez szans na wygraną.
          rozumiem ogolne potepienie dla tego co pisze XD ale nie przeginajmy tez w druga stronę. nie powiecie mi chyba, ze znacie kogokolwiek kto sie ucieszyl, ze urodzi mu sie chore dziecko, ucieszyl sie jak cholera z nagrody? chore dziecko to dramat. ZAWSZE!
          • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 11:50
            nioma popieram;)
          • Gość: mama Re: Dzień Zespołu Downa IP: 195.117.255.* 22.03.11, 12:34
            nioma i xd - nie bede wam tego tłumaczyc (dziecki z zD to nagroda-owszem-w pewnym sensie) bo nigdy tego nie zrozumiecie jako rodzice ZDROWYCH dzieci i juz
            a ty xd jestes tępy tak jak sz - mam nadzieje ze ta wrogosc obróci się kiedys przeciwko wam
            jaki trzeba być fiutem aby wyśmiewac się z niepełnosprwanych ludzi!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: XD [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:38
      • maitresse.d.un.francais rozdwojenie jaźni można leczyć wiesz? 06.06.11, 16:21
        Przypominam, że ludzi z rozdwojeniem jaźni (prawdziwym) też żyje w Polsce sporo i też należy okazywać im szacunek, np. poprzez nieuzywanie argumentu o rzekomym rozdwojeniu jaźni u oponenta.
    • bardu Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 11:09
      Można tylko współczuć dziecku/dzieciom xd. Ale jestem przekonana, jak tylko xd zacznie wykazywać oznaki demencji czy jakiejkolwiek innej choroby wieku starczego - czy po prostu zostanie kaleką po wypadku - to wyląduje w przytułku. I dobrze, bo zło wyrządzone innym zawsze wraca.
      Poza tym - chyba za dużo czasu poświęcamy indywiduum o wrażliwości ameby. Może zacznijmy ignorować, na nic innego nie zasługuje.
      • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 11:51
        bardu,jedno jest pewne-downem nie bede nigdy ;p
        • iza232 Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 12:20
          Widocznie już wyczerpałeś limit ograniczeń umysłowych w swoim przypadku.
          • nioma Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 12:49
            mama> nie, nie masz racji. chore dziecko to nie jest zadna nagroda.
            oczywiscie, ze kazdemu czlowiekowi nalezy sie szacunek. szanuje wiec innych a takze wybory rodzicow, ktorzy decyduja sie swiadomie na urodzenie chorego dziecka ale niech mi nikt nie mowi, ze chorobe swojego dziecka traktuja jak nagrode. prosze Cie, nie mow glupot. takie okreslenie to proba na sile pokazania sobie i swiatu, ze nie jest zle, ze tak naprawde jest super i fajnie a kazdy dzien przynosi mnostwo radosci. A figę!
            Kazdy dzien to walka, zaciskanie zebow i placz w poduszke, kiedy nikt nie slyszy.
            Mam przyjaciolke, ktorej syn od urodzenia cierpi na zanik miescni, wymaga opieki 24 godziny na dobe, nie rusza niczym, nie ejst w stanie zrobic niczego samodzielnie.
            Rano trzeba go obudzic, wysadzic, umyc, ubrac, nakarmic (caly czas podnosic, unosic), potem wsadzic na wozek, do samochodu, wyjac z wozka i wsadzic do samochodu, potem wlozyc wozek. Jazda do szkoly: wyjac wozek, wyjac syna i posadzic na wozku, w szkole rozebrac.
            Uf, kilka godzin dla siebie: zakupy, porzadki, jakies sprawy urzedowe.
            Koncza sie lekcje, trzeba pojechac po syna, ubrac w szatni, do samochodu: wyjac z wozka i wsadzic do samochodu, wozek wlozyc do bagaznika. Pod domem wyjac wozek, wyjac syna i do domu. W domu rozebrac, nakarmic, wysadzic, podrapac, poczytac, zrobic kolacje, umyc, rozebrac, polozyc, podrapac.... W nocy przekrecic, przelozyc noge bo zdretwiala, poprawic glowe.
            Rano od poczatku...
            I tak od 16 lat.
            Ani jednego dnia wolnego, ani jednej nocy przespanej od poczatku do konca...
            Bez pracy (synem trzeba zajmowac sie non stop), bez szans na godziwa emeryture, z wiecznym pytaniem: co sie stanie jak mnie zabraknie.
            Kolezanka kocha syna ale nigdy nie powiedzialaby, ze jego choroba i jego cierpienie to nagroda!
            • Gość: xd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:03
              • Gość: marta Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:12
                poruszony tu został bardzo trudny temat, empatia to indywidualna sprawa każdego człowieka, jeden ma jej więcej, inny mniej, ja uważam się za osobę tolerancyjną, w swoim środowisku nie mam osób z tym upośledzeniem, ale oczywiście uważam, że szacunek należy się każdemu i szczerze podziwiam matki, które decydują się urodzić chore dziecko to wielka odwaga! Znam jednak osobę, która pracuje w przedszkolu integracyjnym (w którym są dzieci z różnymi schorzeniami, zespół Downa,autyzm, ADHD...) i słyszałam od niej samej, że najtrudniej pracuje jej się z dziećmi z zespołem Downa, potrzebują one dużo uwagi, czułości, bliskości, przytulania, pocałunku, a jednak opiekunka w przedszkolu to nie mama i nie akceptuje każdego dziecka bezwarunkowo, poza tym mają one chcarakterystyczną fizyczność i na pewno nie zawsze są akceptowane przez rówieśników.
              • nioma Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 13:17
                nie, juz tak nie mysli.
                myslala tak na poczatku, to byl okres szukania winnego, przyczyny itd
                teraz jest jzu pogodzona z sytuacja, martwi sie tylko co bedzie kiedy jej zabraknie, jak jej syn sie odnajdzie w przytułku dla osob uposledzonych, bo pomimo umyslu sprawnego w 100% taka przyszlosc go niestety czeka.
                • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:21
                  przykra sprawa;/wspolczuje;/ nie wiem co bym zrobil;/podziwiam ja.

a z innej strony - nie mysl,ze jestem jakis pusty/tepy ale downy mnie sie smiesza...nie moja wina,ze sa smieszne...czy np maciek z klanu jak mamrotal o "wideło" albo chlal piwo w wannie albo startowal do tej downicy martynki z mysla o sexie -nie byl smieszny??

szczery jestem!mowie co mysle.o ile inne choroby potrafie zrozumiec o tyle nie poradze ze downy mnie smiesza.
                  • Gość: ... Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 13:29
                    Ty tez juz nas tylko smieszysz. No i zaaaaaal oczywiscie wzbudzasz.
                    • Gość: xd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:32
                      • nioma [...] 22.03.11, 13:41
                        • Gość: xd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:48
              • iza232 Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 19:06
                Gość portalu: xd napisał(a):

> a tu na forum same swiete,kazda uwaza ze down to nagroda,co za debilki;/

Tylko jedna tak uważa. Reszta z nas nie. Tak cię zaślepia własna żółć i nienawiść do ZD, ze nawet czytać ze zrozumieniem nie umiesz?
            • Gość: nioma Re: Dzień Zespołu Downa IP: 195.117.255.* 22.03.11, 13:49
              sorry ale mnie juz wkurzyłaś tym tekstem o płaczu w poduszkę i jęczeniu
              moze masz kolezanke co ma chore dziecko ok - ale nie porównuj tej choroby do zd
              ale do rzeczy: zespł downa to nie opieka 24 na dobe ale uposledzenie umysłowe nie ruchowe - sa lekkie i ciezkie uposledzenia
              zanik miesni i porazenie mozgowe to wieksze "bagno" tu musisz pieluchy wymieniac 30 latkowi - 3 latek z zespołem downa sam sika do wc - dzieci z zd chodza do przedszkola ucza sie graja na pianienie ITP ITD dzieci z zd myją sie same robią kanapki ba - nawet z psem same wychodza na spacer i do sklepu!

zrozumcie - zespoł downa to nie tragedia !!!!!!!!!!!!!!!! placz jest czasami ale tylko czasami - nie pisz nioma że to tragedia ze placze w poduszke bo naprawde nic o tym nie wiesz - nie wiesz co to znaczy wychowyac dziecko z zD ile daje radosci i milosci - samo wiele uczy i daje wiecej niz nie jedno zdrowe dziecko - uwierz mi - dlatego to mialam na mysli ze to nagroda - dziecko ktore uczy cie pokory milosci i obala granice!

piszesz ze osoba co mowi ze zd to nagroda jest głupia i próbuje udowodnic swiatu ze jest super i cacy - nie jest bo kazdy radzi sobie z tym inaczej ale dla wiekszosci wlasnie jest to cel aby pokaza ze zd mozna zyc i miec zdrowe śliczne (tak - sliczne!!!) dzieci z zespolem ktore czytaja spiewaja pisza malują a nie sa tylko zaplute zaslinione bełkocące niedorozwoje bo tak wiekszosc z Was pewnie postrzeba zespoł downa
              co więcej - mozna być dumnym z posiadania dziecka z zespołem downa wiecie???

i błagam - idz już stad XD popatrz przez chwile w lustro i zastanów sie dlaczego piszesz te wszystkie głuoty i downach - biją cie rodzice, dziewczyny smieją sie z twojej pryszczatej gęby i małego siusiaka i zaplamionych wiecznie spodni w kroku - okej - jestes na swoj sposób upolsedzony ale uwierz mi - nie dorastasz do piet dziecku z zD ze swoim maleńskim móżdzkiem!!!!!!!!!!!!!! ludzie z zd mają wiekszy rozum niż ty tłumoku
              • Gość: mama do nioma to powyżej IP: 195.117.255.* 22.03.11, 13:50
              • nioma Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 14:05
                gosciu> jak juz piszesz jako niezalogowana to przynajmniej sobie wymysl jakis nick a nie uzywaj mojego bo sie burdel zrobi.
                ok, szanuje Twoje zdanie, mnie jednak bardziej cieszy posiadanie zdrowego dziecka, wiecej tez daje powodw do dumy.
                dziecko z ZD wymaga opieki 24 godziny na dobe, nie powiesz mi chyba, ze mozna takie dziecko zostawic samo na weekend? zdrowe mozna.
                dziecko z ZD nigdy nie bedzie samo mieszkac, nie bedzie pracowac, nie bedzie zarabiac, nie bedzie moglos amo mieszkac a kiedy rodzice umrą to pojdzie do przytulku. Taka jest niestety prawda.
                Umiejetnosc korzystania z wc i zrobienia kanapki nie wystarczy zeby normalnie zyc.
                Sa dorosle a umysl maja na poziomie przedszkolaka.
                To jest tragedia, tragedia jest bycie rodzicem dziecka, ktore nigdy nie dorosnie.
                Tragedia jest bycie rodzicem dziecka, ktore nigdy nie bedzie samodzielne.
                Tragedią jest bycie rodzicem dziecka, które do konca zycia zostanie dzieckiem w sensie umyslowym i emocjonalnym.
                Zanik miesni to mniejsza tragedia, przynajmniej mozna NORMALNIE porozmawiac.
                Takie dziecko mysli jak kazdy inny czlowiek, wyciaga wnioski, poznaje, zdobywa wiedze - wieksza niz przedszkolna.
                Tak, masz racje, nie wiem co znaczy wychowywac dziecko z ZD.
                NIGDY bym sie nie zdecydowala na urodzenie takiego dziecka, NIGDY!
                • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 14:08
                  nioma,mama zaraz wyskoczy ze z downami tez mozna normalnie porozmawiac.... ;/
              • Gość: jankaargalska Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.profnet.com.pl 06.06.11, 15:46
                Mam 4 letnią córke z ZD. Jest to najukochańsze dziecko.Daje nam tyle radości i milości.Nezamienila bym ją za żadne skarby.Tę dzieci są tak kochane i zdrowe dzieci nieokazują tyle milości co one.Szukam rodziców dzieci z tą wadą żeby móc porozmawiac. Pozdrawiam
                • nioma Re: Dzień Zespołu Downa 09.06.11, 13:56
                  to chyba naturalne, ze kazdy rodzic kocha swoej zycie ponad wszystko.
                  ale powiedz szczerze: czy gdyby stanela przed Toba wrozka i zapytala czy cchesz zeby corka byla zdrowa, to odpowiedzialabys przeczaco? Nie chcialabys zamienic stanu choroby w stan zdrowia?
                  • maitresse.d.un.francais Re: Dzień Zespołu Downa 09.06.11, 14:27
                    nioma napisała:

> to chyba naturalne, ze kazdy rodzic kocha swoej zycie ponad wszystko.
                    > ale powiedz szczerze: czy gdyby stanela przed Toba wrozka i zapytala czy cchesz
                    > zeby corka byla zdrowa, to odpowiedzialabys przeczaco? Nie chcialabys zamienic
                    > stanu choroby w stan zdrowia?

Nioma - każdy by wolał.

Ale przed rodzicami dzieci z Downem (i wszelkimi innymi zaburzeniami) - wróżka zazwyczaj nie staje, więc nie naciskaj.

A kanałami to powinien chodzić xd.
                  • imasumak A ty Nioma 09.06.11, 21:48
                    gdybyś stanął/stanęła przed wróżką i mógł/mogła poprosić o więcej rozumu, to odpowiedziałbyś/odpowiedziałabyś przecząco, czy twierdząco?
                    • nioma Re: A ty Nioma 10.06.11, 08:47
                      imasumak> co mozna odpowiedziec osobie, ktora nie potrafi cyztac ze zrozumieniem?
                      nic, i tak nie zrozumie.
        • Gość: Kia Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 14:24
          xd i tu się mylisz. Oglądąłm wczoraj na Polsacie reportaż o bardzo inteligentnym człowieku , który w ciągu kilku minut, na skutek niedotlenienia mózgu, cofnął się w rozwoju o kilkadziesiąt lat. I ty możesz stać się człowiekiem z psychiką kilkumiesięcznego dziecka.
    • nioma Re: Dzień Zespołu Downa 22.03.11, 14:18
      mama> nieograniczona bylabym tylko wtedy gdybym zachwycala sie faktem urodzenia dziecka z ZD? Nie, nie zachwycam sie. Fakt urodzenia chorego dziecka nie jest dla mnie powodem do radosci i szczescia.
      Dlatego popieram badania prenatalne i aborcję w przypadku stwierdzenia wad.
      Mam prawo miec wlasne zdanie. Tak jak Ty wlasne. Dla Ciebie dziecko z ZD to nagroda, dla mnie tragedia.
    • Gość: mama Re: xd IP: 195.117.255.* 22.03.11, 14:31
      a ty co - adwokat xd jestes?
      bronisz go? to w jaki sposób pisze o zd a w jaki ty piszesz i wyrazasz swoje zdanie na dany temat -okej ale on robi to celowo - juz mu sie teksty wyczerpały i powiela co chwile to samo - uczepiłsie macka pisze o sexie uposledzonych itp - nudny jest jak nie wiem co - to nie jest tezjego zdanie tak jak ty wyrazasz swoje i podajesz jakies argumenty a on pisze byle by pisac i mysli ze komus przykrosc sprawi??? ;-)))) o nie...niedoczekanie

i wiem że to zakompleksione dziecko a nie mezczyzna i ze w realu nigdy by takich słow publicznie nie wypowiedział NIGDY bo dostałby by taki wpierd...że by na du...nie usuadł przez rok
      zza monitorka jest kozak ale w realu to juz ciota
    • nioma Re: xd 22.03.11, 14:43
      mama> nie jestem adwokatem xd, uwazam, ze to jak pisze to zwykle chamstwo i prostactwo. natomiast nie sadze, zeby wlasciwe bylo uzywanie takiego samego jezyka w stosunku do niego. W ten sposob do niczego nie dojdziemy, on obrazi Ciebie a Ty jego. I co to da? Wielkie nic.
      Szanuje ludzi i szanuje ich odrebne zdanie. Nie jestem zwolennikiem wyolbrzymionej politycznej poprawnosci, ktora na ogol jest absurdalna. Uwazam, ze mozna napisac, ze Maciek gra do bani albo jest brzydki. Tak samo jak piszemy o innych aktorach wystepujacych w serialu. Nie odbieram takiej opinii jako ataku na osobe z ZD, nie uwazam, ze dlatego ze ma ZD jest swieta i nie podlega krytyce. Wrecz przeciwnie, wydaje mi sie, ze takze krytyka to objaw traktowania ludzi z ZD jak wszystkich innych.
      Nie do przyjecia jest jednak dla mnie obrazanie kogokolwiek w tak chamski sposob jak robi to xd, dlatego, nie podoba mi sie, ze Ty mama tez uzywasz takiego jezyka w stosunku do niego.
      • nioma Re: xd 22.03.11, 14:44
        mama> napisalas:

i wiem że to zakompleksione dziecko a nie mezczyzna i ze w realu nigdy by takich słow publicznie nie wypowiedział NIGDY bo dostałby by taki wpierd...że by na du...nie usuadł przez rok
        zza monitorka jest kozak ale w realu to juz ciota

jak wiemy, slowo CIOTA to obrazliwe okreslenie osoby homoseksualnej. z jednej strony domagasz sie szacunku dla innych, z drugiej obrazasz tychy, ktorzy sa INNI. gdzie tu konsekwencja? gdzie zasady???
        • Gość: asdf Re: xd IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 22.03.11, 14:47
          xd jestes żałosny i prostacki. Wspólczuję twojemu dziecku, bo pewnie uczysz go braku szacunku dla chorych ludzi :( . Nie uważam, że zespół Downa jest czymś pozytywnym, byłoby dla mnie tragedią mieć dziecko z zd- ale nie dlatego, że jest brzydkie i że to wstyd (idąc twoim tokiem myślenia oczywiscie), tylko z powodów, o których pisze nioma. Nie widzę jednak najmniejszego powodu, żeby smiać się z upośledzonych osób (nie tylko zd). Mogą one swoim zachowaniem wzbudzać jakąś śmieszność czy zażenowanie, ale inteligenty człowiek ma to do siebie, że swoje pomyśli, ale głośno tego nie powie, bo zdaje sobie sprawę z tego, że takie czy inne zachowanie jest spowodowane chorobą, a w takim przyapadku należy współczuć, a nie wyśmiewać!
          • nioma Re: xd 22.03.11, 14:52
            Dzieciom wystarczy tłumaczyc. Normalne jest, ze dziecko patrzy z zainteresowaniem na kogos kto wyglada inaczej albo inaczej sie porusza. Wystarczy rozmawiac, opowiadac o roznicach miedzy ludzmi, o tym, ze jedni sa w pelni zdrowi a inni mniej, ze jedni sa rudzi a inni maja jedną noge. Rozmawiac, opoiwadac i od namlodszych lat tlumaczyc, ze szacunek nalezy sie wszystkim: ludziom, zwierzętom i roslinom. Ze wszyscy czuja, ze wszyscy maja prawo do szczescia i zycia.
            Tak po prostu.
            I nalezy miec nadzieje, ze takie myslenie reprezentuje wiekszosc rodzicow.
            • Gość: mama Re: xd IP: 195.117.255.* 22.03.11, 14:55
              niestety, rodzice xd mało czasu mu poświęcali - jaki przykład wyniósł z domu??????

ja odpadam z tej durnej dyskusji - sz/xd -kimkolwiek jesteś - lecz się! powaznie!!!
              • Gość: xd Re: xd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 15:37
                na co mam sie leczyc??
                • Gość: do mamy Do mamy z Centrum Doskonalenia Kadr TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 16:05
                  A Ty się mamuśko dzieciaka z downem weź za robotę, a nie w godzinach pracy bluzgasz na forum i pomysleć, że takie są utrzymywane dzieki mojej kasie za neostradę czy telefon. Screeny już porobiłem, zaraz poinformuję szefostwo o Twojej działalności a namierzyc Cię w robocie żaden problem.
                  Dziecko z downem to NAGRODA- buhahahaha, a toś palnęła, wychowywanie upośledzonego dzieciaka to katorga a nie nagroda.
                  • Gość: xd Re: Do mamy z Centrum Doskonalenia Kadr TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 16:17
                    chociaz jeden normalny;)
                  • imasumak Re: Do mamy z Centrum Doskonalenia Kadr TP SA 22.03.11, 16:27
                    Kto bluzga, ten bluzga - jak na razie XD, to ty skutecznie zaniżasz poziom dyskusji na tym forum.
                    Dobrze ci radzi zarówno osoba o nicku "Mama" jak i wiele innych, lecz się.
                    A dla dobrego rodzica, jego dziecko zawsze będzie nagrodą - niezależnie od tego czy jest zdrowe, czy chore. Ty widać dla swojej matki nagrodą nie byłeś - cóż, współczuję ci, ale nie wyżywaj się z tego tytułu na innych.
                • quba Re: xd 22.03.11, 18:21
                  na nogi, bo na głowę już za późno
    • Gość: pipi Re: tak sobie pomyślałam... IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 22.03.11, 17:06
      ... a może xd/sz doznała jakiejś krzywdy od osoby chorej na ZD, otyłej bądź starej...
      Może molestowanie seksualne???
      Ta osobniczka histerycznie reaguje na obecność takich osób w popularnych serialach.
      Może przypominają jej traumatyczne przezycia z dzieciństwa...

Nie może się oderwać od tych seriali, więc jej zdaniem najlepiej usunąć te postaci.
    • konwalka Re: no dobra xd - game over 22.03.11, 18:22
      Pisalam kiedyś juz o tym
      parę lat temu szłam po ulicy z wózkiem; wiał mocny angielski wiatr
      W pewnym momencie zwiało mi w ułamku sekundy skórzaną kurtkę, na sam środek jezdni, wprost pod nadjeżdzające sznurem tiry
      Sprawa była przesądzona- po kurtce :/
      Wtedy coś sie stało- na ulicę wyszedł niski mężczyzna, może czterdziestoletni, o cechach typowych dla ZD.Wszedł na sam środek, ręką dał znak samochodom- zatrzymały się oczywisćie.A on podniósl mój ciuch i oddał mi.Wszytsko trwało kilkanaście sekund może.Podziękowałam wylewnie, on się uśmiechnął i poszedł sobie.
      Nigdy tego nie zapomnę

PS. do sz -jak -szmata
      ty nie jestes szczery, nie jesteś też głupi
      ty jestes, koorwa, bezrefleksyjny
      a to jest gorsze niż bycie tępakiem
      EOT
    • Gość: xd to dla ciebie Re: Dzień Zespołu Downa IP: 31.60.186.* 25.03.11, 17:29
      demotywatory.pl/2853854/Kogo-by-tu-obrazic
      przeglądałam demotywatory i jakoś tak mi przyszło do głowy......4
      • Gość: xd Re: Dzień Zespołu Downa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 00:11
        hahah
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka