Dodaj do ulubionych

Komisarz Alex

03.03.12, 21:12
nie znam formatu - zaznaczam na wstępie
ogólnie? podobało mi się :) akcja jak akcja - trochę jak Oficer, trochę jak Kryminalni, no Pitbull to to nie jest bardziej Ojciec Mateusz

pies przecudowny!!!!!
Kuba - brawo!
Ruda - niespecjalnie lubię ale chyba dźwignęła, w sumie masowo gra postacie negatywne, więc ciężko się w świadomości widza stać się nagle aniołem
kolega przylizany pantoflarz in plus

no nic szczególnego jeśli chodzi o akcję ale jak ktoś po pracowitym tygodniu szuka czegoś dość przyjemnego, co może trochę zaciekawi, taka bajka dla dorosłych, to polecam
za tydzień, jeśli o tej porze będę w domu, to będę oglądać
Obserwuj wątek
    • kkokos Re: Komisarz Alex 03.03.12, 21:27
      ja znam format - pies dużo fajniejszy u nas niż u austriaków :) naprawdę piękny

ale poza tym banalna telewizyjna konfekcja, do obejrzenia przy kolacji bez szczególnego skupienia i do zapomnienia. nuuda, panie.
      a figura w epizodzie jeszcze sztuczniejsza niż zwykle
    • Gość: matt_banco Re: Komisarz Alex IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.03.12, 21:28
      To co zobaczylem to w zasadzie najlepiej oddawala muzyka ... spoznilem sie 3 minuty i jak uruchomilem telewizor z ekranu dobiegalo cos podobnego ... no wlasnie, ale jakies takie wtorne ... Lorenc bezsprzecznie, ale jakis taki lekko "odpadkowy". Odpadkowy po "Ojcu Mateuszu". No i tu jest pies pogrzebany ... gdzies tam unosil sie nad tym co widzialem na ekranie duch "Ojca Mateusza" i mimo, ze brzmi to absurdalnie to nie moglem sie jakos od tego uwolnic ;-)
      A reszta ... no nie porwala. Kaleta powinien troche odpoczac, bo jest juz irytujacy z tym swoim kanonem srodkow aktorskich. Podobnie jak i pani Figura. No wiec wlasnie, wszyscy byli jacys tacy wymeczeni. I w zasadzie dam juz spokoj, bo jestem tez juz zmeczony marudzeniem przy kazdej rzeczy jaka sie pojawia w tym sezonie serialowym ;-)
      • Gość: b Re: Komisarz Alex IP: *.205.52.100.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.03.12, 12:00
        Nie Kaleta a Kalita! Marek Kalita - świetny aktor Teatru Nowego i TR!
        • Gość: zzz Re: Komisarz Alex IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 12:28
          "Świetny aktor" jednej miny i nieustającej irytacji w glosie oraz wiecznego naburmuszenia.
          • Gość: b Re: Komisarz Alex IP: *.182.234.181.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.03.12, 13:29
            Zzz! No to idź do teatru i zobacz go na żywo! Zapewniam, że zmienisz zdanie! Nie ocenia się aktora po udziale w głupiutkich serialach!
            • Gość: matt_banco Re: Komisarz Alex IP: 78.8.136.* 04.03.12, 13:34
              Pan Kalita ostatnio po prostu meczy widza i tyle. A argument o chodzeniu do teatru ... no coz, to troche tak jakbym poszedl do lekarza w przychodni i ten kompletnie mnie olal i powiedzial, zebym mu glowy nie zawracal, a ktos pocieszyl mnie "Idz do szpitala, zobaczysz jaki to swietny fachowiec".
            • Gość: zzz Re: Komisarz Alex IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 14:07
              Wypowiadam się na forum Seriale, a nie na forum Teatr.To co ten pan reprezentuje (i bierze za to pieniądze) to żenada.Wieczny malkontent i buntownik (może "z powodem").A o moją "edukację teatralną" - nie lekaj się.
    • Gość: rex Re: Komisarz Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 21:30
      to chyba jakiś żart.
      przez pół odcinka mówią o "Szumskim", przez drugie pół o "Szubskim".
      za cholerę nie wiadomo dlaczego Figura wysadziła w powietrze Rosjanina, dlaczego zabiła Kalitę. Za cholerę nie wiadomo dlaczego Kalita mówi, że przejmuje kontrolę nad firmą. i co tak sobie powiedział, a ona się tym tak przejęła że go zabiła? Akcja z psem banalna... Wszystko co zrobił w tym odcinku to szczeknął dwa razy. Trochę mu jednak do Szarika brakuje...
      Bohaterowie - trochę przypadkowi... nie wiemy jakie są między główenymi postaciami relacje -lubią się? czy za sobą raczej nie przepadają?
      Figura jak manekin - sztuczna, nienaturalna. Do bólu powierzchowna. Zbyt prosta, oczywista, przewidywalna...
      Czy ktoś wogóle czytał scenariusz przed realizacją? Można było to chyba choć odrobinę podciągnąć...
      szkoda - austryjacki oryginał miał swoją atmosferę, pies był o niebo sprytniejszy, fabuła bardziej zaskakująca...
      Całośc ratuje Wesołowski - faktycznie sympatyczny, dający się lubić, ciepły, i znakomite zdjęcia... dlatego zerknę jeszcze w przyszłym tygodniu. Na dzisiaj pozostaję rozczarowana.
      • Gość: Regina Re: Komisarz Alex IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.12, 19:09
        Co to bylo, kryminal dla przedszkolakow w sobote wieczorem?
    • Gość: james Re: Komisarz Alex IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 21:31
      Podchodziłem z rezerwą do polskiej wersji, mając w pamięci kultowego dla mnie, oryginalnego Komsiarza Rexa z lat '90. Tamta produkcja miała super klimat, doskonałą lokalizację (Wiedeń) i świetnie dobranych aktorów, tutaj szczególnie dobrze wypadał Tobias Moretti. Dlatego wybór Wesołowskiego jako opiekuna owczarka wydawał mi się zupełnie nietrafiony, po pierwszym odcinku mogę powiedzieć, że daje jakoś radę, ale to nie jest to, powinni zatrudnić jakiegoś trochę starszego aktora do tej roli. Poza tym chciałbym zwrócić uwagę na pewne różnice co do oryginału, gdzie w zespole nie było kobiety. Ruda pani komisarz pojawia się dopiero w późniejszych seriach, a wygląda na to, że przypadki kryminalne są na bazie serii pierwszej. Może jeszcze kiedyś obejrzę jakiś odcinek, bo wygląda to przyzwoicie, ale polska wersja nie umywa się do oryginału.
    • faszyna Re: Komisarz Alex 03.03.12, 21:32
      No tak, schodzimy na psy... ;)))
      A pies niezły, niezły... Nie gra na przewodnika, lecz z reguły na aktora, to duzy plus. A ogólnie bardzo sympatyczny jest.
      Komisarz moze byc, jako że jakos takos Wesołowskiego lubię.
      Ruda, jak ją nazwano wyżej, nie do konca okreslona. Nie wiem, czy to wina aktorki, nierozegrania sie czy ustawienia formatu, ale mnie za bardzo nie przekonaała. Moze to kwestia dykcji?
      No i ten trzeci... Jakos mało klarowny ten komisariat. Jednak dam im szansę, z nadzieją na lepsze jutro.
      Olbrychski OK, Figura nie OK. Co to było? maniera przeniesiona z Rezydencji? Nie kupiłam.
      Kabriolet bez dachu tudziez. No gdzie ten standardowy policyjny dach do umieszczania niebieskiego światełka? Ruda bedzie trzymac światełko nad głową?
      I ten tekst: dwoje policjantów z gwiazdami szeryfa wielkosci mlynskiego koła na piersi i słowa: "Komisarz X, podkomisarz Y, jestesmy z policj"i. A skąd niby mieli byc, z archiwum X?
      • faszyna Re: pies w łodzi 03.03.12, 21:36
        Jeszcze jedno: ta Łódź. Po Krakowie i Wrocławiu mamy Łodź. Nastepna produkcja niechybnie w Lublinie. Bo do kolejki juz nie wliczam Torunia ze szpitalem w toku.;)
        • Gość: Aga Re: pies w łodzi IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 21:47
          Lublin...? Poproszę Białystok ;)
    • Gość: g Re: Komisarz Alex IP: *.icpnet.pl 03.03.12, 22:56
      Nie znam oryginału.
      Na dzisiejszy odcinek się spóźniłam i nie dałam rady obejrzeć do końca.
      -Wesołowski wygląda zbyt młodo na komisarza, z własnym gabinetem, 2 podwładnych itp. Zupełnie niewiarygodne moim zdaniem. Z jego urodą to w serialu policyjnym powinien za stażystę świeżo po szkole robić. Ruda wygląda na 10 lat starzej, a jest podkomisarzem. No i Wesołowski wygląda na takiego bezjajecznego chłoptasia, co to się golić jeszcze nie musi, wydawanie poleceń w jego wykonaniu jest przezabawne.
      -kabriolet to jakiś żart
      -Figura: czy ona zawsze musi mówić głosem z sex-tefeonu, jakby zaraz miała szczytować?? Fatalnie tu wypadła.
      -Pies przesłodki, jak to pies :)
      • elde23 Re: Komisarz Alex 04.03.12, 07:04
        Serię oryginalną oglądam od początku, gdy tylko była dostępna w kablówkach, z resztą oglądam do dziś. Stwierdzam jedno,Kuba Wesołowski to nie Tobias Moretti, a Piotrkowska to jednak nie
        Karntner Strasse. Natomiast psy - porównywalne.
        • baba67 Re: Komisarz Alex 06.03.12, 07:04
          Na you tubie jest-Kommisar Rex, napisy angielskie.
      • dona.a Re: Komisarz Alex 04.03.12, 10:09
        Gość portalu: g napisał(a):

> -Figura: czy ona zawsze musi mówić głosem z sex-tefeonu, jakby zaraz miała szcz
        > ytować?? Fatalnie tu wypadła.

To prawda i wydaje mi się, że z produkcji na produkcję jest coraz gorzej.
      • ania7718 Re: Komisarz Alex 04.03.12, 10:56
        Wesołowski ma jakieś 29 - 30 lat, a Walach jest od niego chyba sporo starsza i to widać. Żle dobrali parę.
    • emwu55 Re: Komisarz Alex 04.03.12, 07:50
      a kiedy jest powtórka?
      • anna-w Re: Komisarz Alex 04.03.12, 07:57
        Dzisiaj po 17 20 na jedynce
      • bakali Re: Komisarz Alex 04.03.12, 08:04
        Mnie też zalatuje to "Ojcem Mateuszem".
        Pies jest przepiekny.
        Jednak, bez obrazy, jesli polscy policjanci sa tacy jak komisarz, to zaczynam wierzyć w dowcipy o policjantach co chodzą parami, bo jeden umie pisac, a drugi czytać. Mam na mysli nastepującą scenę: policjant wraz z wyszkolonym psem policyjnym przybywają na miejsce zbrodni, pies wącha, łapie trop i biegnie do lasu. Zatrzymuje się przed krzakiem, szczeka, skacze, wyraźnie pokazuje, ze coś znalazł. Policjant dogania psa i - uwaga - zamiast sprawdzić co mu mówi pies, z miejsca przystepuje do ochrzaniania, że nie pora na spacery i że jest nieposłuszny. No sorry, ale taka inteligencja to chyba tylko w polskim serialu.
        O kabriolecie, samochodzie polskiego policjanta, nawet nie wspomnę, każdy widzi, że cos tu nie gra.
        Moje ogólne wrażenie: nie jest źle, widziałam produkcje gorsze, ale wieje nudą. Warto popatrzeć na psa, ale na nic więcej.
        • czekolada72 Re: Komisarz Alex 04.03.12, 10:19
          Oryginal byl fantastyczny, nawet coraz gorsze kolejne serie, nawet po przeniesieniu akcj do Rzymu.
          Natomaiast ten nasz polski.... zeby chociaz Wesołowskiego nie było... bo juz zaczyna straszyc nie tylko w lodowce, ale i w pralce.
          Sam pies niestety serialu nie udzwignie :(
        • the_dzidka Re: Komisarz Alex 05.03.12, 10:24
          > Mam na mysli nastepującą scenę: policjant wraz z wyszkolonym psem poli
          > cyjnym przybywają na miejsce zbrodni, pies wącha, łapie trop i biegnie do lasu.
          > Zatrzymuje się przed krzakiem, szczeka, skacze, wyraźnie pokazuje, ze coś znal
          > azł. Policjant dogania psa i - uwaga - zamiast sprawdzić co mu mówi pies, z mie
          > jsca przystepuje do ochrzaniania, że nie pora na spacery i że jest nieposłuszny.

NAPRAWDĘ coś tak idiotycznego tam miało miejsce?....

*wali głową w biurko*
          • czekolada72 Re: Komisarz Alex 06.03.12, 10:14

Ok, tylko nie zapominajcie, ze TEN policjant nie jest przewodnikiem psa, tylko poki co tak se go przygarnal z dobrego serca i nie ma pojecia o "psiej mowie"
    • Gość: madi Re: Komisarz Alex IP: *.bb.sky.com 04.03.12, 13:38
      nic ciekawego. nuda i sztampa. chociaz pies fajny. ale przerazila mnie czolowka- pszchodeliczna muzyczka i ponure obrazki- straszne!
      • faszyna Re: Komisarz Alex 04.03.12, 13:52
        Jeszcze o niedoróbkach serialu (przy okazji pierwszego odcinka chyba sie jeszcze chce pisac, bo potem to odejdzie ochota...). Ta cała scena z włosami na gałezi mocno spartaczona. Najpierw pies skacze i nie daje rady siegnąc po włosy, a potem komisarz sie pochyla, by te włosy zdjąc z gałezi.. Co to, twórcy nie wiedzą, ze dla takiego owczarka skoczyc ca 1,7 metra w góre żaden problem? Wlosy na logike powinny byc zaczepione na wysokosci głowy kobiety, wiec pies by je na pewno dał rade chwycić. No i ten kolor... Te włosy z gałęzi były jasne, a przecież peruka to chyba miała kolor ciemny brąz....
    • jolunia01 Re: Komisarz Alex 04.03.12, 14:47
      Pies piękny. Wesołowski - nie przekonuje, zresztą i tak go nie lubię.Figura - okropna. Kalita - powtarzalny. Walach - niewyraźna. Reżyser - nieobecny.
    • princessofbabylon Re: Komisarz Alex 04.03.12, 16:29
      Jeżeli Wesołowski gra w tym serialu tak samo "dobrze" jak w NW, to podziękuję postoję. Też bełkocze, szybko mówi, łączy wszystkie słowa i na końcu zdania wstawia "tak?"?
      • Gość: Ramona Re: Komisarz Alex IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 18:34
        Co najmniej jedno "tak" na końcu zdania wychwycilam;)Poza tym co on ma na sumieniu, że takim trudem jest dla niego patrzenie w oczy rozmówcy, tylko lypie na boki i patrzy spode lba - w Na Wspólnej też ma tę przypadlość.A co do samego serialu, to kompletnie pozbawiony tempa - czekalam aż akcja się rozkręci, a tu nagle napisy końcowe.
        • Gość: Ola WTF??? IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 18:41
          Jakas pokraczna wersja fantastycznego austraickiego kultowego "Komisarza Rexa"!!! Normalnie nóz się w kieszeni otwiera! Tam, poczynając od komsarzy Mosera i (później) Brandta, na postaciach drugoplanowych i oczywiscie PSIE kończąc, był to świetny serial, u nas, jak zwykle - nudy, żenująco sztucznie zagrane, pies byle jak wytresowany, PORAŻKA. Po cholerę kupowac "formaty", jak się nie umie z nich skorzystać???
          • Gość: Ola Re: WTF??? IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 18:50
            Sorry, BRANDTNER, ze złości mi się wszystko miesza:D
          • faszyna o psie cd. 04.03.12, 19:03
            Gość portalu: Ola napisał(a):
            "pies byle jak wytresowany"
            Nie przypuszczam, że by pies był źle wytresowany. Problem z rezyserowaniem gry psa polega na tym, ze trzeba sie znac na mowie ciała psa i jego typowych zachowaniach. Dzisiaj w powtórce obejrzałam scene przy ambonie, skupiajac sie własnie na zachowaniu psa i wysokosci jego skoku (o czym pisałam wczesniej). Sposób pokazania tegoz psa był całkowicie absurdalny. Pies pobiegł galopem nie wiadomo z jakiego powodu, no chyba ze miało to oznaczac bieg za tropem górnym wiatrem. Tymczasem powinien pochwycic slady na ziemi i pobiec truchtem z nosem przy ziemi. I wtedy by wszystko grało, pies doprowadziłby od stopni ambony do miejsca zaparkowania samochodu, lub ewentualnie do wczesniejszego miejsca z wlosami zaczepionymi na gałezi. I to by sie trzymało kupy. A tak, jak to zrobiono, wyszło na to, ze pies został "nawiedzony" przez anioła stróża psów tropiacych lub inną psią wyższą instancje, iz trup pod amboną i włosy na gałezi drzewa setki metrów dalej maja ze soba jakis związek.
            Z psem jest i ten problem merytoryczny niejako, że psy policyjne są własnoscia policji i po smierci przewodnika oczywiscie znalezionoby mu nowego pana. Tu zaś miedzy wierszami pojawia się niewyrazona słowami sugestia, ze los psa moze byc nieciekawy, jak sie nie znajdzie na niego chetny...
            • Gość: Ola Re: o psie cd. IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 19:09
              A widziałaś psa z austriackiego serialu? Reginalda von Ravenhorst To pies-legenda, jak nasz Cywil. W takim serialu to pies jest gwiazdą i nie moze to być zwykły pies wytresowany co nieco. Rex autentycznie GRAŁ i to "robiło" trzy czwarte serialu:) Reszta to świetni aktorzy, no i Wiedeń.
              • faszyna Re: o psie cd. 04.03.12, 19:20
                Ale w oryginale były dwa psy w roli Rexa, nieprawdaż?
                U nas bodaj 10 czy cos. Tak czy siak, problem nie w samym psie, a we wiedzy, co ma akurat zagrac. Bo dla tego polskiego Rexa zarówno zagrać galop lub zagrac tropienie z nosem przy ziemi nie stanowiłoby zadnego problemu. Jedyny problem, wybór: zawołac psa z oddali, jak zapewne było na planie odcinka, albo przygotowac ślad do tropienia i wydac stosowna komendę, czego niestety nie zrobiono. No ale to zwykła bolączka w naszych filmach, ta nieumiejetnośc rezyserowania psów. Chyba tylko genialny pies z "Pora umierac" był rezyserowany ze znawstwem.
                • Gość: Ola Re: o psie cd. IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 20:59
                  Oczywiście, że to nie wina psa! Nie ma już niestety pana Szydełko (tresera Szarika), który nawet mrówki w Panu Tadeuszu potrafił skłonić, żeby weszły Telimenie... na nogę powiedzmy:)
                  W Rexie byłą swietna chemia między psem i aktorem.
                  I tak, były dwa Rexy:)
      • limonka-2 Re: Komisarz Alex 04.03.12, 21:02
        princessofbabylon napisała:

> Jeżeli Wesołowski gra w tym serialu tak samo "dobrze" jak w NW, to podziękuję p
        > ostoję. Też bełkocze, szybko mówi, łączy wszystkie słowa i na końcu zdania wsta
        > wia "tak?"?

Do tego ciągle mówi ściszonym głosem na przydechu, no nie daję rady czegoś takiego oglądać.
        • Gość: A Re: Komisarz Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.12, 22:29
          strasznie sztucznie grali, jedyne co mi sie podobalo to pies. jest super
          • pluskotka Re: Komisarz Alex 04.03.12, 23:18
            Ja obejrzałam tylko dla Łodzi. Czy dobrze mi się wydaje, że komisariat jest kręcony w Manufakturze? Czytałam, że gra hotel Andel's, więc chyba jednak tak.
      • Gość: x Re: Komisarz Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.12, 23:41
        Wesołowski bardzo fajnie zagrał w Czasie Honoru, tutaj też mi się podoba.
    • Gość: mimochodem Re: Komisarz Alex IP: 178.73.49.* 05.03.12, 07:22
      Znam oryginał.
      Pierwszy raz przełączyłam na inny kanał podczas -jakże życiowej - rozmowy nad rannym Alexem. Dałam szansę drugi raz - trafiłam na rozmowę Wesołowskiego z psem na cmentarzu.
      Potwierdzam: pies nie udźwignie tego serialu.
    • Gość: agnieszka Re: Komisarz Alex IP: *.bestgo.pl 05.03.12, 09:11
      Marek Kalita-czy tylko ja go nie rozumiem?? już w mjm musiałam nieźle się wsłuchać w to co mówi, naprawdę ciężko mi się go ogląda
      • czekolada72 Re: Komisarz Alex 05.03.12, 09:23
        I Kalita belkocze, i patolog belkocze, choc - charakteryzacja swietna :)

Co zas do psa jeszcze - pamietam pierwowzor, pamietam pare innych filmow z psem w roli partnera policjanta, dopiero sie poznajacych, i zastanawiam sei czemu w polskiej wersji robia z psa idiote?
        Pies wpada do sklepu zoologocznego. I co przynosi? same piszczace zabaweczki oraz paczke karmy na 1 RAZ!!
        A Wesolowski nawet nie popatrzy na instrukcje obslugi karmy, na ile mu to starczy.
        I ta debilna rozmowa o zaplacie - skoro stac go na kabrio - to kwota za 3 gumipiski + male opakowanie zarelka - jest wrecz niewidoczna - 100 nie przekroczy w najbardziej excluzywnym salonie.

Az strach sie bac co scenarzysci zaserwuja psiakowi dalej...
        • faszyna Re: Komisarz Alex 05.03.12, 09:48
          Odpowiedź na pytanie, czemu robia z psa idiote z piszczacym kurczakiem w pysku jest prosta: z racji na godzine emisji nie mogli pokazac całej prawdy o psie w takim sklepie. Bo prawdziwy pies w prawdziwym sklepie wziałby sobie z kosza wedzone swinskie ucho albo suszonego wołowego penisa. I jakby to wygladało, taki Alex z penisem w pysku? ;)))
          A czemu robia idiote z komisarza? Może dlatego, ze scenarzysci nasłuchali sie dowcipów o polskich policjantach? ;)

Przy okazji, zwiedzalam kiedys w Łodzi tzw. lofty. Pytanie padło, czy to manufaktura, a mnie sie jeden z plenerów odcinka skojarzył własnie z tymi loftami.
    • Gość: Aga Re: Komisarz Alex IP: *.internetia.net.pl 10.03.12, 22:59
      Obejrzałam dziś. To jest zły serial. Po prostu. Naiwny, niewciągający, ze źle dobraną obsadą.
      • Gość: matt_banco Re: Komisarz Alex IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.03.12, 23:14
        Ale jakie maja mozliwosci scenograficzne, kurde tyle fajnych pofabrycznych wnetrz ;-) Ale faktem jest, ze dzisiaj napiecia nie bylo zadnego, o wciagnieciu w akcje w ogole nie mozna mowic. No i pan Wesolowski jednak nie.
        • Gość: Aga Re: Komisarz Alex IP: *.internetia.net.pl 10.03.12, 23:20
          Wnętrza tak :)
          A Wesołowski jako heros - zdecydowanie nie :D Jaki on był cudny dzisiaj z tymi minami, z tym bohaterstwem, z tym machaniem pistoletem... I te debilizmy scenariusza (komisarz włazi sam w melinę bandziorów, powinien mieć zakaz pracy w policji po takim wyglupie).
      • Gość: Reks Re: Komisarz Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 08:33
        Rażąco nieskłada się to na poziomie fundamentalnego prawdopodobieństwa. Pierwsza scena - Czeczeńcy przemycani w chłodni. Jeden z nich w trakcie transportu postanawia zejść ze skutkiem ostatecznym ( Ice Truck Killer???). Kierowcy bez obcyngalania wywalają zwłoki do pobliskiego kosza. Pozostali towrzysze podróży przyglądają się temu beznamiętnie, bez żadnych emocji, bez nawet cienia niepewności, ze skoro tak się traktuje ich zmarlego kolege, to za chwilę może ich spotkac to samo. Po prostu ze spokojem przyjmują, że kolega zmarł i został wyrzucony na śmietnik. Kieorwcy chłodniz e spokojem oznajmiają" nikt się nie dowie". Nosz aż się chce wyjść z kina. Gdzie się podziały emocje? jakiekolwiek napięcie wynikające z takiej sytuacji??? Pomijam, że Wesołowi wezwany do tej sprawy, rozwiązuje zupełnie inny jej wątek. O kierowcach przeworzących Czeczeńców w chłodni, scenarzysta, rezyser i kto tam jeszcze - zwyczajnie zapomnieli.
        Wielką tajemnicą pozostaje jak Alex wyrwał siatkę w betonowej sciany (wygryzł? rozplątał łapami???) skąd policjanci wiedzieli którego busa mają zatrzymać itd itp. Nic...nic się nie składa....
        • Gość: bbb Re: Komisarz Alex IP: *.4web.pl 11.03.12, 08:53
          Dokładnie, scenarzysta (osoba adaptująca scenariusz) powinien zostać wysłany na Madagaskar bez możliwości powrotu. Jaki to jest w ogóle gatunek serialu? Kryminalny nie, bo w kryminalnym jest zagadka rozwiązywana przez cały serial, a tu mieliśmy zagadkę rozwiązaną od razu i można się było emocjonować tylko tym, w jaki sposób pies uratuje swojego pana. Wszystko było od początku wiadome i przewidywalne. Niebieski samochód - no co za strzał, policjant jedzie akurat na tę stację i akurat dowiaduje się, że pośród tysięcy samochodów Majka Olkowicz wypatrzyła właśnie ten samochód, który trzeba. Wesołowski rozmawiając z psem nie jest w stanie wykrzesać z siebie choćby krzty aktorskiego talentu.
          Pomimo pięknych plenerów, to jednak po trzykroć nie dla tego serialu.
        • jaginger Re: Komisarz Alex 11.03.12, 09:01
          Kilka dni temu oglądałam Komisarza Rexa na AXN.
          I właśnie ten odcinek.
          O absurdy scenariuszowe pretensje proszę składać do scenarzystów Rexa:)
          Tu możemy przyczepić się do naszych aktorów i reżyserii.
          Nie dałam rady jeszcze raz tego obejrzeć:) Tym razem po polsku.
          Uświadomiłam sobie, że Wesołowski za młody na jedynie słuszny język w szkole czyli rosyjski aby jakoś dogadać z Czeczenami w furgonetce.
          Tobias Morreti na bank nie miał rosyjskiego w szkole:)
          Ciekawe, Komisarza Rexa z lubiłam oglądać.
          Komisarza Alexa nie daję rady.
          • faszyna Re: Komisarz Alex 11.03.12, 09:54
            Nie wiem, jak oryginał i kto zawinił w sprawie scenariusza, ale mnie sie nóz w kieszeni otwiera, gdy widze zmarnowana szanse na fajne przedstawienie psa. Czemu wszyscy traktuja Rexa jak psiego idiotę? Mnie nie wystarczy jedno wyjaśnienie komisarza do Rudej, ze to pies tropiacy czy jakos tak. Sam komisarz robi rzeczy abberacyjne. Po co idąc po rampie magazynu trzyma psa za obrożę? Przeciez wystarczy komenda "do nogi", by taki pies szedł przy nodze. A w realu pewnie pies by zareagował na skradającego sie z tyłu. Potem pies jest posyłany przez rannego misarza do.. ? No własnie dokad? Biegnie i biegnie, w tym przez cos, co wygląda na zarośniete tory i co, nagle znajduje sie na tyle blisko magazynu, ze może doprowadzić radiowóz z Rudą do komisarza? O przecinaniu siatki juz nie wspomnę... No i finał, pies podbiegający do rannego komisarza, by go polizać? Absurd, tak to mógłby sie zachowac jakis mega przyjacielski golden, ale że by szkolony pies policyjny? Kiedys w dziecinstwie poznalam takie psa, wybrakowanego z policji z uwagi na łagodnośc. No i tego "łagodnego" psa nie wolno było mi głaskać, bo mógłby odgryźc rekę. A tu Rex robi za jakąś eunuchowata ciapę... No szkoda psa, szkoda....
            • jaginger Re: Komisarz Alex 11.03.12, 17:05
              W oryginale było bardziej hartkorowo:)
              Rex wyrwał kratę z muru, kurka nie wiem jak to napisać.
              To był taki zakratowany otwór do pomieszczenia w którym był policjant - takie kraty więzienne:)
              • Gość: Nika Re: Komisarz Alex IP: *.CNet.Gawex.PL 12.03.12, 08:32
                jaginer, sprawdź skąd pochodzi przymiotnik na "h", którego uzywasz w kazdym poście i dopiero wtedy go uzywaj - POPRAWNIE.
            • Gość: kochamcie Re: Komisarz Alex IP: *.home.aster.pl 12.03.12, 08:15
              ja mam wrażenie, że komuś nie chciało się dopracować szczegółów, nie wiem, mają nas za idiotów? ranny komisarz co chwila sprawnie posługujący się przestrzelonym barkiem... i pies szybszy niż samochód (bo biegnie na skróty jakby wiedział gdzie ten samochód dalej pojedzie...)
            • Gość: Ola Re: Komisarz Alex IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 21:08
              NIe Rex, tylko Alex:) Rex nie był takim ciotą!
          • Gość: Ola Re: Komisarz Alex IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 21:06
            No to chyba przysnąłeś sobie;) oglądając oryginał, bo tam było to ZUPEŁNIE inaczej zagrane. Niby scenariusz podobny, ale takie drobiazgi zmieniają sens. I stąd wynika fakt, że ci, którzy znają i lubili oryginał, nie trawią Alexa.

Swego czasu namawiałam koleżankę z TV Polonia, żeby ściągnęli Rexa (nie wiem, jak teraz wygląda polityka stacji, ale wtedy puszczano wiele filmów i seriali zagranicznych, w których grali Polacy - w Rexie wystąpili m.in. Bardini, Majchrzak i Agnieszka Wagner), wtedy byłby to nieamowity hit. Niestety, Rex pojawił sie dopiero po latach, w jakichś dziwnych stacjach (TV4? Polsat?) i już nie zrobił takiego wrażenia. A przecież my kochamy takie psie mądrale, bo się wychowaliśmy na Szariku i Cywilu:)
    • Gość: xd Re: Komisarz Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 13:24
      to najlepszy serial(oprocz londynczykow) jaki zrobila tvp!

SWIETNY!!!duzo lepszy od oryginalu no i boski kuba w roli glownej!!to najprzystojniejszy i najlepszy aktor mlodego pokolenia,mam nadzieje ze teraz trafi do pierwszej ligi
      • Gość: bbb Re: Komisarz Alex IP: *.4web.pl 11.03.12, 19:13
        to jakaś prowokacja? :D
        • Gość: Regina Re: Komisarz Alex IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.12, 15:37
          nie,zakochana malolatka
      • Gość: kama Re: Komisarz Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 20:56
        dno na maxa główny bohater nie pies tylko jego pan zagrał by najlepiej słup drogowy
        jadąc samochodem nie było by widać jego miernoty
        szkoda czsu
    • kanna Re: Komisarz Alex 11.03.12, 20:52
      Dla mnie troche rozjechany jest ten serial, bo w sumie nie wiadomo, dla kogo :/

Dialogi Komisarza z psem - kretyńskie i infantylne (jak dla mnie, dorosłej osoby), ale dzieci 7 i 9 sa zachwycone.
      Poruszane tematy z gatunku "powaznych", więc nie dla dzieci.

I w sumie nie wiadomo, kto ma to 'dzieło" oglądać.
      • Gość: Regina Re: Komisarz Alex IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.12, 15:39
        jak to kto ,misja zobowiazuje
        • Gość: Dagna Re: Komisarz Alex IP: *.res.pl 14.03.12, 09:48
          Mi też 'Komisarz Alex' przypadł do gustu, fajna obsada, fajna gra aktorska, no i ciekawe wątki. Nie tylko ja tak myślę, gdzieś czytałam, że zgromadził wiele osób. W końcu w TVP jakiś fajny serial. Który z aktorów waszym zdaniem najlepiej zagrał?
          • czekolada72 Re: Komisarz Alex 14.03.12, 10:23
            Zaden, no moze z wyjatkiem obu ON-kow.
          • anetapzn Re: Komisarz Alex 23.03.12, 11:50
            Gość portalu: Dagna napisał(a):
            W końcu w TVP jakiś fajny serial.
            Co takiego????

Który z aktorów waszym zdaniem najlepiej
            > zagrał?

Alex.
    • lykaena Re: Komisarz Alex 17.03.12, 20:32
      Po 1 nachalna reklama jakiejś karmy dla psów.
      Po 2 ktoś by pomyślał, że cała Łódź czerwoną cegłą wybudowana, a policja ma takie biuro.
      Po 3 mieskzanie głónych bohateró- WTF ?
      • faszyna Re: Komisarz Alex 18.03.12, 11:08
        Tytułem wstępu: mój sąsiad umieścił na furtce tabliczke z obrazkiem psa i napisem: "dobiegam do furtki w 3 sekundy, a Ty?" Taka tabliczke trzeba było posłac twórcom serialu przed rozpoczeciem zdjęc. Kolejny odcinek i kolejna scena, w której pies biegnie bez sensu i wolniej od człowieka. Wczorajsza scena pogoni za uciekającym rozpoczeła sie w składzie: uciekający, pies i policjant. Po chwili było tak, ze uciekajacy zdążył pokonac setki metów dystansu i zrobił to na tyle szybko, ze zdążył zamknąć brame przed nosem goniacego go psa, a policjant przybiegł z innej strony w tempie juz zaiste ślimaczym...Była w tym ustawieniu sceny jakaś logika? Nie było.. Czemu nie było? A, to jest pytanie. Czemu nie wykorzystano wrodzonych talentów psa do biegania szybciej niz człowiek? Czemu zabrakło w serialu malowniczej sceny, gdy policyjny pies dopada gonionego i go wywraca na ziemię? Takie scenki to stały element pokazów tresury policyjnej na róznych weekendowych eventach. Rezyser nie odrobił lekcji z policyjnej kynologii? Czemu zamiast scen ukazujących wrodzone i nabyte umiejetności takiego policyjnego psa mamy scenki absurdalne, które mogłyby sie wydarzyc jedynie wtedy, gdyby wczesniej wymieniono psu mózg na ludzki?
        No własnie, nie wiem czemu, ale wiem, ze serial z tak abberacyjnie pokazanym psem staje sie całkiem niestrawny. I juz nawet nie chce mi się komentowac gry aktorów i kompletnego braku iskrzenia miedzy głownymi bohaterami. Własciwie tą grę mozna podsumowac wystepem Izabeli Kuny, która wyglądała jakby do konca odcinka nie wiedziała, co i jak ma grac. :(
    • administra Re: Komisarz Alex 23.03.12, 10:01
      akcja na plus, aktorzy na plus, scenariusz na plus, charakteryzacja na plus ale już np. ramówka jakaś niezbyt ciekawa
      • bakali Re: Komisarz Alex 23.03.12, 12:05
        administra napisał:

> akcja na plus, aktorzy na plus, scenariusz na plus, charakteryzacja na plus ale
        > już np. ramówka jakaś niezbyt ciekawa

Ramówka - to znaczy co? Godzina emisji?

• administra Re: Komisarz Alex 23.03.12, 12:06
          tzn początek
    • Gość: uncja15 Re: Komisarz Alex IP: *.icpnet.pl 30.03.12, 00:40
      o, jeśli lubisz klimat seriali kryminalnych, to Polecam Przeznaczenie - to jest serial na Polsacie 2 powtarzają :) o policjantce Ani, która przy pomocy wróżki rozwiązuje rożne sprawy kryminalne. wciaga ;)
      • baba67 Re: Komisarz Alex 01.04.12, 15:16
        To jest swietny serial, zal doope sciska ze nie zrobili drugiego sezonu.Jest online na ipla, ale trzeba szuka linku do drugiego odcinka i tak wejsc.
        • baba67 Re: Komisarz Alex 02.04.12, 13:00
          Ostatni odcinek bardzo przyjemnie sie ogladalo.Muzyczka super, nienachalny humor.
          • czekolada72 Re: Komisarz Alex 02.04.12, 18:44
            Tylko jakos tak wyjatkowo bylo widac, ze graja 2 psy o zupelnie roznej masci.
            Ale i tak tylko one podtrzymuja ten filmik.
            • konrado24.1 Re: Komisarz Alex 03.04.12, 12:51
              Jak się Wam podobał odcinek Komisarza Alexa z soboty? Mi się podobał i wydaje mi się, że to był bardzo emocjonujący odcinek. Kurde nieźle to sobie wymyślili, żeby wpleść w serial taki wątek. Bromski i Alex jak zwykle się spisali na medal. Ciekawe co dalej będzie się działo w serialu, no ale na to przyjdzie nam jeszcze poczekać do soboty... Co Wam się najbardziej podobało w ostatnim odcinku? Który odcinek wydał się Wam najciekawszy? Mi się wydaje, że co odcinek to ciekawsze wątki. Też macie takie wrażenie?
              • kos-ko Re: Komisarz Alex 27.04.12, 10:20
                Całkiem niezły jest ten serial, najbardziej podoba mi się w nim piesek. Jest słodki i świetny, lubię patrzeć jak się krząta po mieszkaniu, jak ratuje inne osoby z opresji, jak pomaga w złapaniu oprawców. Radzi sobie z tym znakomicie.
                Puchała też jest świetny, taka fajtłapka, ale przesłodka. Jest mega zabawny i mam nadzieję, że w końcu przestanie się bać swojej żony. Przecież ona nie jest taka straszna.
                • baba67 Re: Komisarz Alex 27.04.12, 12:26
                  Ostatni odcinek byl fajny z powodu psa jak zwykle i z powodu Bruna z NDiNZ ktory to aktor gdziekolwiek sie nie pojawi to kradnie wszystkim sceny a psu nie dal rady.Ciekawa bym byla pojedynku pies a KInga Preis nawiasem mowiac.
                  Sama fabula byla powazna fuszerka(nie ogladalam oryginalu wiec nie wiem czyjego umyslu to plod)bo wynikalo z niej ze matki dwoch panienek wyslaly je na prywatne lekcje muzyki nie majac pojecia do kogo.Moze panny naklamaly (po co? no moze wolaly uczyc sie u rockmana zamiast starego nudziarza, jednak slowa wyjasnienia tam nie ma), ale niepojete zupelnie wydaje sie ze rodzice w zaden sposob nie probowali skontaktowac sie z nauczycielem, chociazby telefonicznie, nie bylo zadnej rozmowy przy okazji dni otwartych ktoraby wyjasnila nieporozumienie a raczej oszustwo panieniek. obie matki byly pewne ze panny chodza do swojego szkolnego nauczyciela. Na tym absurdzie zbudowana jest zagadka kryminalna.
                  • czekolada72 Re: Komisarz Alex 29.04.12, 10:22
                    Pieski, nie piesek!
                    Graja 2 zupelnie inne owczarki - mozna bardzo latwo odroznic....
                    • baba67 Re: Komisarz Alex 29.04.12, 11:02
                      Oba sa tak samo cudne i tak samo utalentowane oba by wygraly nawet z Kinga Preis (choc ciezko by bylo :-)
                      • faszyna Re: Komisarz Alex 29.04.12, 11:22
                        Co do tych psów, ma tu zastosowanie taka sama zasada jak co do ludzkich aktorów: nie ma dobrej roli w złym filmie. Co z tego, że pieski ładne i sprawnie wykonuja wyuczone komendy, gdy te komendy są bez sensu. Bo, jak napisałam już gdzies na początku wątku, psie zadania opisane w scenariuszu nijak się mają do prawdziwych talenów i umiejetności psa policyjnego. To tak, jakby baletnicy tanca klasycznego kazać tanczyć w stylu breakdance albo disco.
                        • baba67 Re: Komisarz Alex 29.04.12, 11:49
                          Film jest przecietny nie jest zly.Zlego filmu chyba nie widzialas i nie zycze Ci tego.
                          • baba67 Re: Komisarz Alex 29.04.12, 12:41
                            Ale musze przyznac, ze takiego steku bredni jak w ostatnim odcinku to dawno nie widzialam.To co w Wiedniu jakos sie trzyma kupy zwlaszcza dla cudzoziemcow, w Lodzi jest dziwaczne i nieprawdopodobne-inna kultura, inna historia. Powinni zrezygnowac ze zrobienia odcinka akurat wg tego scenariusza-nie zawsze scenariusze serii kryminalnych sa uniwersalne.
                            • czekolada72 Re: Komisarz Alex 29.04.12, 19:41
                              Mi od razu przypomnial sie odcinek 07 zglos sie o okradzanym grobowcu - to byl film....
                              A co do psow - owszem - oba sa piekne miski, z naciskiem na tego bardziej wykolorowanego z czarna maska, tego ktory gra w plenerach i w poscigach, ale... nawet one dwa nie udzwigna calego serialu....
                    • Gość: bbb Re: Komisarz Alex IP: *.4web.pl 29.04.12, 19:52
                      Łącznie w zdjeciach do serialu brały udział trzy owczarki.
    • arth1987 Re: Komisarz Alex 28.04.12, 21:36
      Mi do gustu nie przypadł. Ogólnie jestem trochę negatywnie nastawiony na polskie seriali "remake'i" (bo Komisarz Alex to typowa przeróbka serialu od zachodnich sąsiadów). Za dużo tego ostatnio wychodzi, jesteśmy zasypywani toną seriali (i każdy w zasadzie "o tym samym"), a jak człowiek mecz chce oglądnąć to się okazuje, że zamiast wtorkowej LM leci "M jak..." lub inne ścierwo tego typu.
      • azal9 Re: Komisarz Alex 08.05.12, 12:07
        zauwazyłam ze pies austriacki jest bardziej wyszkolony , niedoruwnują mu trzej odtwórcy psa alexa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka