Dodaj do ulubionych

seriale lub filmy z przed lat,ach....

• Gość: dobacz capitan hawk czyli tzubasa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 00:16
      a czy ktos pamieta jak cale osiedla sie wyludnialy i wszyscy lecieli ogladac cubase?? to dopiero byly czasy... szkoda ze juz nie puszczaja tego :(
      • Gość: zygfryda Re: capitan hawk czyli tzubasa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 00:57
        Moi koledzy ,już będąc w liceum ( nie tak dawno temu),urywali się z
        lekcji ,żeby ogladnąć sobie tsubasę na Rtl albo tvn7 ,ja tam wolałam Sally z
        carodziejskim lusterkiem;)
      • Gość: piatkos Re: capitan hawk czyli tzubasa :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.06, 01:11
        tak sie nostalgicznie zrobilo...

ale moze ktos z Was bedzei pamietal.. bo juz probowalem nie raz sobie
        przypomniec czy kogos popdytac... i nic..
        w latach 80 ... raczej ich druga polowa... lecial serial ... o dziewczynce ktora
        trenowala karate... i pomagala policji... jakas taka blonynka chyba...
        pamietacie co to byl za film??

a Pankracy gora :-)
        bylem jego fanem! jako maly chlopiec powiedzialem sobie... ze tez bede mial
        pieska.. i jak go dostane... to utne mu jezyk i powyrywam wszystkie zeby... zeby
        zaczal mowic po ludzku (dla niewtajemniczonych = Pankracy nie mial zebow ani
        jezyka!) :-)

• Gość: martinez Re: capitan hawk czyli tzubasa :) IP: *.chello.pl 26.01.06, 01:33
          A pamietacie czeski serial o kosmitach co przybrali ludzkie ciała i zajadali
          się tlko "morelami" tzn galaretką morelową? Nazywał sie chyba "Goście"?
          A w feriie zimowe co roku puszczali teatrzyki kukiełkowe,np Piekna i bestia:)))
          Co roku leciały te same sztuki:))
          W sobote rano leciała "Sobótka" i kreskówka o Atlantydzie...
          Marzy mi sie ,że TVP uruchomi kanał tematyczny TVP archiwum lub TVP nostalgia i
          będzie nas raczyć takimi smaczkami jak tu wymieniliściedrodzy widzowie.
          Oczywiście każdy programbyłby emitowany w dniu w jakim był na antenie:))
          To co , piszemy petycje do Dworaka o nowy kanał ???:))))
          • Gość: JUSTYNA "Goście" ? IP: *.pfm.pfm / *.steinhoff-meble.pl 26.01.06, 11:53
            Pamiętam taki czeski film w niedziele rano był po TELERANKU, kosmici w ludzkich
            postaciach....rozkrecali jajko i zaczelo sie krecic, przybieralo rozne formy
            (makaron,kanapka, itp), potem to zjadali...Jezdzili terenowym autem -to byla
            chyba ich baza. Pamietam odcinek, gdzie jeden z nich lezal w szpitalu na lozku
            z temp. ponad 40 stopni i szedl z niego dym :)

W poniedziałki wieczorem leciała bajka rosyjska, trwała około 5 minut. W
            pozostałe dni bajki były po 10 minut, a w niedziele "Pszczółka
            Maja", "Sindbad", "Collargol" to ponad 20 minut !!!
            W niedziele był "Teatrzyk Młodego Widza" około 13.

Pamiętam słowa piosenki pewnego smoka, ale nie wiem co to za bajka, a być może
            był to teatrzyk ??

" Jestem sobie smokiem hopla la,
            bardzo litościwy jestem ja,
            bo bywają różne wszak smoczyska,
            bardzo groźne, gniewne, z ogniem w pyskach,
            a ja skarbów, złota nie chce,
            co mi tam, za uśmiech oddam serce,
            gorące serce i szczerą duszę,
            lecz choćbym chciał nikogo tym nie wzruszę
            je je je je je"
        • sigara Re: capitan hawk czyli tzubasa :) 26.01.06, 02:18
          Programy:
          Tik tak (praktycznie jedyny program dla dzieci w tygodniu poza wieczorynką)
          Piątek z Pankracym (ja czekałam tylko na bajke "reksio" lub "nikogo nie ma w domu"
          Drops
          Teleranek
          Sonda
          Pi i Sigma (nie znosiłam)
          Telewizja nocą
          997

Seriale:
          Izaura
          Panna dziedziczka
          W kamiennym kręgu
          Dynastia
          Pokolenia
          Powrót do edenu
          Manhattan
          Robin Hood (Michael Pread mmmmm)
          W labiryncie

• Gość: marta Re: capitan hawk czyli tzubasa :) IP: *.aster.pl 26.01.06, 01:35
        i do tego jeszcze pojedynek aniołów, prawie kultowe kreskówki..

a z fabularnych to czy pamietacie serial "Pokolenia"??
    • Gość: discordia Krecik!!! IP: *.chello.pl 26.01.06, 01:30
      nikt chyba nie wymienił krecika!
      w ogole czeskie bajki i filmy to całe moje dzieciństwo :)
      "Nemocnice na kraji mniesta"! kto pamięta?? :)
      a z innych to "Niewolnica Izaura" - to było szaleńswto :).
      "Ptaki ciernistych krzewów", "Powrót do Edenu", "Dynastia", "Santa Barbara" -
      to była chyba pierwsza amerykańska opera mydlana na naszych ekranach.
      Dempsey&Makepeace i wiele wiele innych!
      • Gość: bzzz wilk i zając IP: *.aster.pl 26.01.06, 01:38
        radziecki Wilk i zajac - nic dodać nic ująć klasyk!!
      • Gość: kadinho Re: Krecik!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 01:40
        NIezły temat.Ale się człowiek rozmarzył;))).Do przerwy O:1!!Tolek Banan...i
        jeszcze jakiś serial mi się przypomina,ale tytułu nie pamiętam.Jakiś odcinek mi
        smiga w pamięci,jak chłopaki flagę odkopali z okresu wojennego czy coś,może to
        Tolek Banan...nie pamiętam;).Cubasa,Daimos,Trója Trombo czy Dombo-nie pamiętam
        dokładnie,Dżidżi...To było coś!!Zawsze po sobie to leciało,także przez 2
        godz.świata nie widziałem;))A jak ktoś napisał Kwant,Matplaneta,Pan Tik-Tak,a
        to jest jego znak;)TIK!TAK!TIK!TAK!;)))hehe...aż się wzruszyłem...;)Tyle lat!!A
        teraz takie badziewie leci w tej telewziji,beznadziejne powtórki,a tu aż się
        prosi puścić w/w filmy (Tolek itd.).Pamiętam jak we ferie swego czasu leciał
        zawsze Robin Hood z tą niezapomnianą muzyką!!!!Super serial!!To były czasy!:).A
        Szogun pamiętacie??heh...A kojarzycie serial o super karatece
        Ernim???;)),chłopaczku chyba z Japonii,ktory mieszkał w USA i pomagał swoimi
        umiejętnościami różnym ludziom czy coś takiego?;)).i to jego HADŻIA!!!;)).Z
        kumplami zawsze machaliśmy nogami i rękami wołając to HADŻIA;))))).Ale ten czas
        leci...te telewizory czarno-białem nagrzewające się 5,10min.Słyszałeś głos,ale
        na obraz się czekało;)).Masa tych seriali była i bajek,ale pamięc zawodzi,a
        teraz taki bezsens leci czasami,że...fajny temat!!;)Pozdrawiam!!
        • yasa1 Re: Krecik!!! 26.01.06, 10:26
          To o tej odkopanej fladze to chyba była "Banda Rudego", na podstawie książki R.
          Domagalika o tym samym tytule...
          Pozdrawiam!
      • Gość: Martinez TO BYŁY HITYYYY IP: *.chello.pl 26.01.06, 01:41
        A pamiętacie jeszcze:
        Równolegle z Isaurą leciał serial "W rytmie disco"-akcja prawie cały czas w
        dyskotece:)))
        "W kamiennym kręgu"
        "Korzenie"
        "Północ południe"
        "Shogun"
        no i niesamowity "telefon 110":)))))))))))
        "Żena za pultem"(kobieta za ladą))
        A najlepsza komedia czeska????wg mnie "Trup w każdej szafie" debeściak:))
        Ech...oglądało się:)))))
        • kadinho Re: TO BYŁY HITYYYY 26.01.06, 01:47
          Północ-południe...eehh..pamiętam,że jak się udało to powtórki oglądałem bodajże
          rano w niedziele,przed mszą chyba;))).Kto by nie pamiętał Krecika;)).NA Izaurę
          to ulice sięwyludniały...a Dynastia...ulice wyglądały tak,jakby ktoś wywiózł
          wszystkich ludzi nie wiadomo kiedy i gdzie;)).A "Nikogo nie ma w domu"
          hahaha,też było niezłe....Pomysł z tym kanałem TVP Nostalgia całkiem
          całkiem;)),i to stare poczciwe 5-10-15,które dziś jest cienkie jak nie wiem.A
          teleranek z tym piejącym kogutem na początku??;).eeh...
          • kadinho ERNIE 26.01.06, 02:09
            Przypomniało mi się.To był chłopaczek,ktorego ojciec był gliną chyba.Mieszkali
            sammi bodajże.Wiem,ze miał dziadka,który go uczył.Do tej pory pamiętam jak
            Ernie zakładał tą swoją opaskę na głowę i wkraczał do akcji ze wspomnianym już
            okrzykiem HADŻIA!;).Ktos może kojarzy ten serial??
            • Gość: Janusz Re: ERNIE IP: *.warynski.net / *.warynski.net 26.01.06, 02:17
              hehe!pamietam ten serial:)sam nawet latałęm z kolegami po podwórku taka opaska
              i krzyczeliśmy "adzia":))
              • Gość: joe żwirek i muchomorek THE BEST!!!! IP: *.cable.mindspring.com 26.01.06, 02:19
          • Gość: Dzinka Re: TO BYŁY HITYYYY IP: 217.153.144.* 26.01.06, 07:28
            Północ-Południe!!! To był serial, który mnie rozwalił, na zabój kochałam się w
            Patrcicku ORRy Main (chyba tak)..muzyki z czołówki słuchałam na klęcząco... :)
            a jak w ostatnim odcinku sfajczył im się "domek" i odchodzili razem w siną
            dal.... beczałam przez tydzień
            ...
        • Gość: ka Re: TO BYŁY HITYYYY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:09
          a pamiętacie taki serial....western..."Jak zdobywano Dziki Zachód"? Tam był
          taki kolo - czarny charakter o ile dobrze pamiętam - niejaki Pizzli (pisze jak
          mówili :-) ) - potem długie lata zamiast niedźwiedź gryzzli mówiłam własnie
          pizzli.
      • Gość: Kamila Re: Krecik!!! IP: 63.13.232.* 26.01.06, 05:51
        Krecik byl baaaaardzo kochany. Mial kolezanke myszeczke.
        Pozdrawiam z Los Angeles.
        Kamila
      • Gość: Kamila Re: Krecik!!! IP: 63.13.232.* 26.01.06, 05:52
        Kiedy lecialy "Ptaki ciernistych krzewow" to na moim osiedlu wszyscy lecieli do
        domu.
        Co to byly za czasy.
        Kamila (od 18 mieszkajaca w Los Angeles)
    • palom1980 "pora na dobranoc bo juz ksiezyc swieci........... 26.01.06, 02:50
      Ja bardzo dobrza pamietam Misia Uszatka...."pora na dobronac bo juz ksiezyc
      swiecie...dzieci lubia misie, misie lubia dzieci." "Pankracy" co piatek o
      16, "Tic-Tak" we wtorki o 15:30 z Ciotka Klotka...a to byly czasy.Jeden program
      dziennie dla dzieci ale przynajmniej wieksza przyjemnosc z ogladania.A teraz
      coz.....czasu sie zmieniaja....niekoniecznie na lepsze. Pozdrawiam
      • agash4 Re: "pora na dobranoc bo juz ksiezyc swieci...... 26.01.06, 03:49
        a pamietacie.."wojna domowa" i wszystkie Anule?-(to dla mnie wspomnienie
        mlodosci rodzicow)
        w niedziele kino familijne "Flip i Flap",
        "piatek z Pankracym" - hit,
        "Sonda"- z Kaminskim i Kurkiem, moj brat nie opuscil zadnego
        "07 zglos sie?" z Bronislawem Cieslakiem
        "Hi men" - na potege posepnego czerepu ....
        a czy ktos w koncu wie czy Zoltar a "zalogi Dzi" byl kobieta?
      • Gość: pyssja Re: "pora na dobranoc bo juz ksiezyc swieci...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:18
        Taa... pamiętam, że zawsze miałam wielką kulę w gardle, gdy Uszatek kładł się
        spać. Zawsze też bardzo podobały mi się domki i sprzęty bohaterów (mieli np.
        malucha, nokaut!), przez co moją ambicją było zostać scenografem filmów
        kukiełkowych, jak to się kiedyś mówiło. A pamiętacie ten odcinek Reksia, gdy
        zaopiekował się on świerszczem? Pytałam o to wiele osób i wszyscy pamiętają tę
        radość, że w końcu można było zobaczyć wnętrze budy Reksia, które wcześniej było
        przedtsawiane jedynie jako czarna dziura. Łza się w oku kręci... A zmienia się
        rzeczywiście, z pewnością nie na lepsze.
    • Gość: kraps a teledyski? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 26.01.06, 04:01
      ok, mamy już seriale i programy tv - a co z pierwszymi teledyskami? -
      eksplodujące samochody marka bilińskiego, kapitan nemo w berecie, świnki trzy z
      "jarmarku" - pijanowski, zientarski i krawczyk, papa dance w strasznym zamczysku...

z zagranicznych majaczy mi teledysk z pluszowym misiem, który wspina się na
      szafę i na końcu spada. bardzo smutna piosenka. czy ktoś to pamięta?
    • Gość: Kamila Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 63.13.232.* 26.01.06, 04:55
      Witam wszystkich. Milo poczytac i powspominac. Od 18 lat mieszkam w USA, lecz
      czesto wspominam swoje dziecinstwo przezyte w Polsce. Co jakis czas przyjezdzam
      do kraju i ze smutkiem stwierdzam, ze w telewizji nie ma moich ukochanych
      bajek, a tak bardzo chcialam je pokazac swojemu synkowi. Nie udalo mi sie
      znalezc bajki pt. "Mis Coralgol (Koralgol)". Czy ta bajeczka jest jeszcze
      pokazywana w Polsce? Nie pamietam czy byla produkowana w kraju czy zagranica.
      Pamietam jak w niedziele zawsze czekalam na film "Robin Hood", a wieczorem
      na "Pszczolke Maje". Teraz rynek zalany jest zachodnimi "drogimi" bajkami, lecz
      w moim sercu te stare, proste bajki beda dla mnie najkochansze.
      P.S.Koguta na plocie w teleranku tez pamietam !!!
      • Gość: rory Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.il.sprintbbd.net 26.01.06, 05:14
        hi kamila
        jak i ty jestem w usa 18 lat
        bajki sa w polsce , ale na kasetach lub dvd - oczywiscie nie wszystkie
        kupuje, co podroz dla swoich dzieciakow i przywoze do usa w polskiej wersji
        jezykowej, dzieki temu moje szkraby maja reksia pszczolke maje, oraz oczywiscie
        bolka i lolka, zwirka i muchomorka, krecika oraz wilka i zajaca
        kupowalem to w media mart / lub sklepie o podobnej nazwie/.
        jedynym mankamentem jest to, ze dvd sa kodowane na regiony i trzeba miec
        odpowiedni sprzet by to oddtworzyc
        pozdrowko
        rory
        • Gość: artur Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.orange.pl 26.01.06, 05:36
          A pamietacie takiego odpowiednika naszego janosika rodem z nrd: sztilpner
          zbojnik z gor ?
          tierry smialek tez byl cool
          poza tym kolacz mi si ejeszcze po glowie taki serial tez zza odry o wernerze
          bredebuszu (?) 'co mial bardzo trudna role' jak to z offu ktos o nim mowil
          pnie moge rowniez wracajac do tamtych lat nie wspomniec o gazecie swiat mlodych
          ukazujacej sie we wtorki, czwartki i soboty i wycinaniu wszystkiego co bylo o
          samochodach z mutacji czwartkowej : swiat na czterech kolkach i wklejaniu do
          takiego gruuuubego zeszytu :)
          echh
          • Gość: Michal Sasiedzi i Gang Olsena? IP: *.lib.byu.edu / *.byu.edu 26.01.06, 05:44
            A pamietacie Gang Olsena albo Czeska dobranocake "Sasiedzi"?
            • Gość: agula Re: Sasiedzi i Gang Olsena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:58
              o tak Sąsiedzi - to się podobało mnie i mojemu mężowi - za daaawnych lat, i
              podoba teraz moim dzieciom (3 latka i 7 lat). Komiczna kreskówka. Oglądają też
              misia uszatka i wilka i zająca.
            • Gość: Weronika Re: Sasiedzi i Gang Olsena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:17
              Sąsiedzi byli rewelacyjni!
        • Gość: Kamila Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 63.13.232.* 26.01.06, 05:48
          Dziekuje za informacje. Krecika tez uwielbialam. Taki maly, czarny, kochany
          woreczek. Musze te bajki jakos zdobyc dla synka.
          Pozdrowienia z Los Angeles.
          Kamila
          • Gość: elwira Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.nbgh.org 26.01.06, 19:16
            a pamieta ktos Plastusia
    • tadlodz Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 05:45
      Gość portalu: AndrzejM napisał(a):

> Ja też dinozaur,z dzieciństwa i młodości doskonale pamietam telewizyjne lata
      60
      > -
      > e i 70-e i dorzucę jeszcze kilka zapomnianych seriali z tamtych lat:
      > w latach 60-ych :
      > -w środy wieczorem po dzienniku tv seriale:"Święty" z niezapomnianym Rogerem
      > Moorem;/wyludniały sie wtedy ulice/,"Dr Kildaire" z Richardem Chamberlainem i
      > sensacyjny serial "Baron". /ciekawostka:seriale te w programie ogólnopolskim
      > wyświetlał zawsze ośrodek TVP w Katowicach a tekst polski czytał Tadeusz
      > Chmiel/.
      > - w sobotnie wieczory francuski "Belphegor czyli upiór Luwru"z Juliette Greco;
      > - w niedzielne popołudnia takie seriale amerykańskie
      > jak:"Czarownice";"Koń,który mówi";"Bonanza"
      > w początkach lat 70-ych "Randall i duch Hopkirka";"Wszystkie zwierzęta duże i
      > małe",także polskie seriale:"Czarne chmury";"Janosik";"Chłopi"..
      > coby nie powiedzieć o tamtych latach obok filmów i seriali z demoludów
      leciało
      > także sporo produkcji amerykańskiej,brytyjskiej,francuskiej...

Ja wyjechalem w 74. Pamietam te same seriale. Dodam: "Czterech
      Pancernych", "Stawka Wieksza Niz Zycie", i "Scigany"...

Byl tez program rozrywkowy w Sobote wieczorem, ale nie moge sobie przypomniec
      tytulu.

Byl tez

Pamietam ze mialem telewizor "Belweder" bialo-czarny

Pozdrowienia z USA
      • dobiesia Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 14:21
        może Studio Gamma? :))
    • Gość: Kamila Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 63.13.232.* 26.01.06, 06:10
      Bardzo, bardzo prosze poradzcie mi gdzie moge zdobyc bajke pt."Mis Coralgol".
      Dziekuje za poprzednie rady.
      Kamila
      • jeszczejedna MIś Coralgol 26.01.06, 10:32
        Jest właśnie dodatkiem do lutowego numeru jakiegoś miesięcznika dla rodziców
        ("Dziecko" albo "Rodzice" lub jeszcze coś innego, podobnego. Widziałam wczoraj
        w kiosku. Zaangażuj krajową rodzinę w poszukiwania. I powodzenia.
      • Gość: zoqra Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 26.01.06, 16:59
        szukaj misia Colargola, a nie Coralgola...może będzie łatwiej...
    • Gość: HejHej Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.range81-153.btcentralplus.com 26.01.06, 07:19
      Jesli chcecie powspominac to zapraszam!!!

starzaki.eu.org/~disney/nostalgia/nosmambo/index.php
    • czepialska Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 07:26
      Pamiętam, pamiętam. Moje szczególnie ulubione postacie to smok Telesfor i Gąska
      Balbinka. Mówcie co chcecie ale ... Jacka i Agatki nie znosiłam.
      A Teatr Młodego Widza? Matko moja, to były spektakle! Szczególnym sentymentem
      darzę Latający wiatrak - oj dużo bym dała za to by móc go jeszcze raz
      zobaczyć :)
      A teraz co? Marność nad marnościami. Same miałkie produkcje ... Szkoda gadać.
    • tppiotr Re: seriale lub filmy z przed lat, kosmos 1999 26.01.06, 08:03
      Kosmos 1999 to był serial. :))
      • Gość: ss20x2 Re: seriale lub filmy z przed lat, kosmos 1999 IP: *.mofnet.gov.pl 26.01.06, 09:27
        Kosmos 1999 leciał w takim super bloku programowym STUDIO 2, w każdą wolną
        sobotę. A po nim były jeszcze takie seriale jak "Najeźdżcy z kosmosu"
        i "Rewolwer i melonik".
        • Gość: dusza Re: seriale lub filmy z przed lat, kosmos 1999 IP: *.asternet.pl 26.01.06, 13:22
          no i Wideoteka z Szewczykiem
        • Gość: dusza Re: seriale lub filmy z przed lat, kosmos 1999 IP: *.asternet.pl 26.01.06, 13:24
          a kto pamięta pierwsze reklamy:
          Prusakolep oraz zestaw telewizji satelitarnej
          • Gość: Aggi Re: seriale lub filmy z przed lat, kosmos 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:50
            A teletombola i reklamy "Widzisz? Nie widzisz? I nie zobaczysz, dopóki nie
            kupisz zestawu satelitarnego firmy Arcon", no i herbatki Paracelsus na
            wszystkie dolegliwości, np. "herbatka paracelsus nasenna i uspakajająca"
        • Gość: Anka teatrzyki Andrzeja Maleszki IP: *.chello.pl 28.01.06, 17:31
          Kreskówka Pitfall w Dropsie /sobota rano/ i teatrzyk dla dziei
          Maleszki ,,Mehanizna Magdalena" o ,,żywej"lalce. I jeszcze inne teatrzyki tego
          reżysera gdzie debiutowała Kasia Bujakiewicz.
    • otea Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 08:23
      Bajka "Mieszkańcy zielonego lasu", Dżeki i Nuka?
      TIK TAK, Piątek z Pankracym, Zwierzyniec, Szaleństwa Majki Skowron, Przygody
      Psa Cywila, 07 zgłoś się, Kobieta za ladą, Szpital na peryferiach
    • Gość: myysz Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.futuro.kielce.msk.pl 26.01.06, 08:25
      a diabel Piszczalka???
      • Gość: bakero79 seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 217.153.76.* 26.01.06, 08:55
        Wspaniałe czasy, kapitalny wątek!
        Czołówka niedzielnego cyklu "W starym kinie" ze spacerującym panem, oczywiście
        wspomniany już Rambit, Jarmark...Pamiętam, że jak puszczali "Thriller",
        chowałem się pod kołdrę. Mieszkałem wówczas w jednym pokoju z rodzicami, to
        były czasy, na gwiazdkę w 1986 dostałem zestaw Optik-Gabinet. Pamięta ktoś?
        Dziękuję za przypomnienie serialu "Ernie" - rewelacja. Dołożę jeszcze
        Autostradę do nieba - ze zmarłym już kilka lat temu Michaelem Londonem.
        "Drops Drops Drops, pomoże na myślenie....Zapraszam na magazyn Drops, w sobotę
        punkt dziewiąta:)"
        • agnieszka_73 rosyjskie baśnie 26.01.06, 09:15
          w poniedziałki leciały rosyjskie (lub jak kto woli - radzieckie) bajki, w tym
          Wilk i Zając, Miś Kuleczka itp.. Z największą nostalgią wspominam jednak
          rysunkowe baśnie, zaczynały się od ponurego dnia w pokoju, jakiegoś dziecka w
          nim, potem przychodziła czas na opowieść o księciach, księżniczkach, wszystko
          było strzeliste i piękne (jak rysunki Szancera) etc. przeważnie do muzyki
          Czajkowskiego lub Mozarta
          szukałam tego na VHS lub DVD w Moskwie, ale nie znalazłam
          CZY KTOŚ JESZCZE TO PAMIĘTA?
          • Gość: Ina 24 Re: rosyjskie baśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:18
            A pamiętasz może taki piękny rosyjski film "Diabeł morski"?
          • ina24 Re: rosyjskie baśnie 02.02.06, 17:23
            A "diabeł morski". taki piękny film? Pozdrawiam :)
      • Gość: gondolierr Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.01.06, 09:05
        Był taki świetny czeski serial, o ludziach z przyszłości, którzy przebrani za
        geodetów mieli znaleźć jakiegoś chłopca, który jako dorosły miał uratować
        ziemię. Pamiętam, że mieli taką fajną walizkę niszczącą, ubrania używali
        jednorazowo i jedli tylko jakąś galaretkę. Jak coś zmyśliłem to mnie poprawcie.
        • Gość: hives Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 155.94.70.* 26.01.06, 09:13
          A ja pamietam jak we wtorki i czwartki w polowie lat 80-tych wracalem szybko z
          angielskiego na He-Mana i przygody Guliwera, ktore lacialy na dwojce ok. 18.15.
          to byly czasy!
        • Gość: marcin999 Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.212.rev.vline.pl 26.01.06, 10:43
          to chyba był czeski film "Goście" kazde ubranie zakładali tylko raz.
        • Gość: Aggi Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:00
          To był jakiś Adam, czy coś. Oni jak jedli to wrzucali na talerz taką pastylkę i
          ona zamieniała się we wszystkie możliwe potrawy, aż w koncu stawała się
          galaretą.
        • Gość: ewa Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 195.173.16.* 26.01.06, 17:33
          dobrze mówisz, ta galaretka chyba sie im zamieniala w powiedzmy kanapki czy na
          co tam mieli ochote:-)
      • Gość: ka Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:31
        Aaaa, a Smok Wawelski z kumplami - Baltazarem Gąbką, Bartolini Bartłomiejem
        (herbu Zielona Pietruszka) i takie tam... a pamiętacie bajkę "O czym szumią
        wierzby" i afere, ze się dzieci boją... nie dziwię się - sama się bałam. Był
        jeszcze "Zaczarowany ołówek" i "Pomysłowy Dobromir" ale nade wszystko "przygód
        kilka wróbla Ćwirka".
        Co do teledysków i muzyki... pamietam jakim szokiem był dla mnie "Thriller"
        Michaela Jacksona, ale oczywiscie pamiętam też doskonale Beatę Kozidrak
        pełzającą po piasku w "Nie ma wody na pustyni", Małgorzatę Ostrowską z mózgiem
        namalowanym na części czoła czy okładkę płyty "Ohyda" Lady Pank. A tych
        chłopaczków co spiewali w Sopocie "Komą sawa" (i tak wiecie o co chodzi ;-) )
        pamiętacie? O matko... ale ja już długo żyję...
    • Gość: obserwator SASIEDZI !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:10
      To był megaHIT!!! Mam wszystkie odcinki na płytkach z netu. Po dziś dzien przy
      jednym piwku oglądać można kilka krotnie - śmiechu co niemiara!!! :D
      • konto.forumowe Re: SASIEDZI !!! 26.01.06, 09:26
        hej! wlasnie tego filmu szukam juz dluzszy czas! Czy moglibyscie mi podac jakis
        link, pod ktorym moglabym ich znalezc? Z gory wielkie, wielkie dzieki!
    • crumble Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 09:14
      Był też taki program Pi i Sigma :) Facet i babki w rewelacyjnych kostiumach
      hyhy to chyba matematyczny program był. No i kwant :) Zawsze cos ciekaweog
      człowiek się dowiedizał a dziś dizeic nei mają co oglądać...
      Z bajek najbardziej lubiłam Bolka i Lolka, Reksia,no i Sąsiadów :)Pamiętam też
      że ferie cześto leciał film Gang Olsena -klawo jak cholera..... kurcze dużo
      tego było...i każdy był inny a dziś wszędzie to samo....
      • Gość: 1978 Mały pitaval z dużego miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:18
        był taki blok kryminalny w czwartki i ten serial min. tam leciał
        rano puszczali odcinek dla tzw. drugiej zmiany a wieczorem powtórka
        mogliby uruchomić taki kryminalny czwartek
    • Gość: kiki dobranocka!! IP: *.devs.futuro.pl 26.01.06, 09:18
      czy ktoś pamięta animowaną dobranockę o dziewczynce, która nosiła psa na
      głowie..? i ten pies z nią oczywiście rozmawiał...jak dziewczynka miała na
      imię? jaki był tytuł tej bajki? :) Pomóżcie!!
      • Gość: ka Re: dobranocka!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:38
        to było coś z pomponem w tytule, chyba...

a jeszcze mi się przypomniało jedno...(pewnie nie ostatnie) - poranki dla
        dzieci w kinach, w niedzielę w okolicach południa - pamiętam, że brat mnie
        zabierał i były bajki min. o Brombie, taka żyrafa z frędzelkami się pojawiała...
        • Gość: Justyna Re: dobranocka!! IP: *.pfm.pfm / *.steinhoff-meble.pl 26.01.06, 12:31
          Tak , mam bilet jeszcze z jednego poranka. Leciały tam Muminki, Był też
          Pampalini łowca zwierząt i inne...

Nikt nie wymienił chyba jeszcze bajeczki na dobranoc "Plastelinki" !!!
      • jolunia55 Re: dobranocka!! 26.01.06, 09:48
        Kurczaki,a czy ktoś pamięta Konia,który mówi albo Czarownice.Oczywiście o
        Bonanzę nawet nie p[ytam.Jeżeli nikt z Was nie pamięta,to ja jestem już
        dinozaurem!Nasze rodzime produkcje wg. książek A. Bahdaja ostatnio są
        powtarzane do znudzenia,a o tamtych chyba już zapomniano!
      • Gość: pyssja Telewizja dla dzieci w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:27
        A kto się założy, że dzisiejsze dzieciaki za dwadzieścia lat nie będą miały
        takiego wątku? Moim zdaniem wynika to głównie z mnogości kanałów telewizyjnych i
        seriali oraz filmów dla dzieci (programów dziecięcych z prawdziwego zdarzenia
        już nie ma...), każdy ogląda coś innego i nie ma wielu wspólnych tematów. A za
        naszych czasów? Był jeden program, jedna dobranocka, wszyscy pędzili po szkole
        do domu, żeby zdążyć na Pankracego czy Zwierzyniec i następnego dnia rozmawiali
        o tym na wszystkich przerwach, odgrywali sceny z bajek, itd. Teraz już tego nie
        ma... Jeszcze jedna obserwacja - kiedyś popołudnie w telewizji należało do
        dzieci - obowiązkowy program, co dzień inny, potem serial lub kreskówka. A co
        teraz dają w Jedynce czy Dwójce ok. godz. 16? Modę na sukces lub powtórki M jak
        Miłość. Smutne.
    • Gość: luk Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 80.51.227.* 26.01.06, 09:44
      A pamiętacie Plastusia
      • jolunia55 Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 09:50
        Plastuś i osia to były postacie!Bawiły i uczyły.Potem kupiłam kasety
        magnetofonowe z bajką Plastusiowy Pamiętnik.Tam głosem Plastusia była pani
        Kwiatkowska.Mam je do tej pory.Cudo!
    • Gość: ewka A pamięta ktoś "pirwszego" Zorro! To był hit! IP: *.toya.net.pl 26.01.06, 09:53
      Pamietam jak w moim mieście powstawały bandy Zorro, a sąsiedzi przychodzili do
      moich rodziców oglądac tv.
      • Gość: Melba Re: A pamięta ktoś "pirwszego" Zorro! To był hit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:04
        To był boski serial z hiciastą tytułową piopsenką i cudnym sierżantem Garcią:-
        ))))))))) Pamiętacie? Oczywiście kochałyśmy się w Zorro... Ale ja wielb iłam
        Rogera Moore'a w Ivanhoe i we wszystkich jego przejawach, co i dziś czynię,
        zwłaszcza w Bondzie...
        Pozdrawiam.... Cieplutko:-)))
        • Gość: Melba Re: A pamięta ktoś "pirwszego" Zorro! To był hit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:07
          A czy pamiętacie dobranockę z małą zaczarowaną łyżeczką do cykru i piosenką z
          refrenem "pani łyżeczko nóżki twe zaczarowane..." Sama słodycz, obejrzałabym
          jeszcze raz.
          papa
        • Gość: kris Re: A pamięta ktoś "pirwszego" Zorro! To był hit! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:17
          Jako, że urodziłem się w 1973, początek "świadomego" ogladania tv przypadł gdzieś na przełom lat 70/80.
          Moje ulubione pozycje z tego okresu:

- hiszpański serial Niebieskie lato,
          - animowana Załoga G
          - rosyjski serial SF Przygody Elektronika
          - Arabella
          - Pan Samochodzik i Templariusze

lubiałem też oczywiscie seriale nie tylko dla dzieci i młodzieży, a więc:
          - Janosik,
          - Czterdziestolatek
          - Kobieta za ladą
          - Czterej Pancerni
          - Stawka wieksza niż życie

i jeszcze jeden serial, którego TV niestety już nie powtórzyła - był nadawany końcem lat 80-tych i nosił tytuł "Tajemnice stowarzyszenia z Eleuzis" czy coś w tym stylu - pamiętam, że był to francuski serial, mroczny, mistyczny, różokrzyżowce, alchemia itp...
      • dobiesia Re: A pamięta ktoś "pirwszego" Zorro! To był hit! 26.01.06, 14:25
        Zorro to było pierwsze słowo, jakie nauczyłam sie pisać...
    • Gość: i.s Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 83.238.109.* 26.01.06, 10:07
      Zaloga G "nieustraszona piatka mlodych ludzi, penetrujaca najdalsze zakatki
      wszechswiata" i psychodeliczna rodzina Barbapapy i Barbamamy, zmieniajaca
      ksztalty ciala.....I NIE BYLO KASI DOWBOR - piekne czsy!!!!!
      • matusia77 Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 10:29
        A Emila z Drewutni... pamiętacie?
        Teraz mam córkę Emilkę, ale dużo spokojniejszą ;)
      • Gość: kleinert Było sobie życie IP: *.elpos.net / *.elpos.net 26.01.06, 10:30
        Był też tak serial który chyba się zwał ,, Było sobie życie" którego akcja
        działa się we wnętrzu człowieka :) Tak jakoś mi sie to przypomniało
        • Gość: Aggi Re: Było sobie życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:19
          I jeszcze "Był sobie człowiek" o czasach prehistorycznych
          • emae Re: Było sobie życie 27.01.06, 12:38
            I "Byli sobie odkrywcy" - o odkrywcach :)
    • vicvic2 Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 10:45
      Pamięta ktoś może taką hardcorową bajkę z początku lat 90-tych, leciała na TVP3 i nazywała sie "Rocco (albo Roco) i jego świat". Głównym bochaterem był kangur, a klimat bajki był niemal tak radykalny jak teraz South Park. Jak by ktoś miał namiary skąd można to ściągnąć, to niech da znać.
      • Gość: marcin Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.212.rev.vline.pl 26.01.06, 10:58
        cześć dinozaury !!
        jak fajnie że nie jestem sam. Uwielbiam te klimaty.
        PANKRACY debeściak !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Plotek Pom pom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:58
      Pamietacie Pom poma? -"czesc Zuza", -"czesc pompom", po czym zeskakiwal z
      galezi i siadal Zuzie na glowie i opowiadal jakas historyjke. Pamietam taka o
      jakims ptaku ktory jadl za duzo czekolady i przytyl tak strasznie ze nie mogl
      latac
      • Gość: marcin Re: Pom pom IP: *.212.rev.vline.pl 26.01.06, 11:00
        BOOMBA, chętnie nów bym posłuchał tych opowieści.
      • Gość: Plotek Re: Pom pom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 11:04
        albo Mikrobi, tez wegierskie. Obydwa bodajze pokazywali w Antenie w sobote
        gdzie kolo 15.
        • Gość: Justyna Mikrobi IP: *.pfm.pfm / *.steinhoff-meble.pl 26.01.06, 12:40
          Pamiętam.."Mikrobi - Pepe chce loda..."
    • Gość: Hallo Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 11:07
      O nareszcie wątek bajkowo - nostalgiczny !!! Mam pytanie - była taka
      dobranocka , gdzie bohaterami byli Johny agrest i Billy jeżyna , była tam taka
      pioseneczka "nasz klub chrup , chrup" czy cos w tym stylu - wie ktos może jaki
      był jej tytuł ?? Jak rozmawiamy o starych bajkach w towarzystwie to wszyscy
      robia duuuuże oczy a ja pamietam , ze było coś takiego .......pomożecie ??
      • Gość: Hallo Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:05
        Chyba nikt nie pamięta tej bajki ......
      • magdii Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 13:47
        Tak, pamiętam, było "Klub chrup chrup uwielbia wieś" a tytuł to chyba "klub
        chrup"
      • Gość: Hella Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:36
        KLUB CHRUP CHRUP. Przezabawny! Płakałam ze śmiechu razem z rodzicami. Ba !
        miałam nagraną kasetę z dwoma odcinkami- o urodzinach celbuli ( prezent od
        Billego Jezyny -stara zatyczka do wanny) i o porządkach - "jeśli wyrzucę coś
        potrzebnego więcej nie poproszą mnie o pomoc - moje motto do dziś;)
      • Gość: Hallo Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:31
        A jednak - wydrukuję to sobie i na pierwszej imprezce Adaś stawia mi
        browarka !!!
        • dres12 Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 29.01.06, 15:27
          Czy to to?

www.jedisparadise.co.uk/index.htm?childrenstv/Munch_Bunch/Munch_Bunch.htm&1
          • Gość: Hallo Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:45
            dres12 - to to !!!!!!! Jesteś wielki !!!!!!!!!!!
    • Gość: kaktus Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 11:13
      A pamiętacie program popularno-naukowy SONDA.
      -Siedemnaście mgnień wiosny.
      -Gąska Balbinka.
      -Jacek i Agatka.
      -Słynne -Przepraszamy za usterki.
      -Timur i jego drużyna.
      -Zwierzyniec.
      -Zrób to sam.Adam Słodowy.
      • czekolada72 Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 11:21
        - serial kryminalny o policjancie Bergeracu
        - Kojak
        - stare kino w niedziele
        - Rozalka olaboga, Długi deszczowy tydzień
        - Wielka gra (inna rzecz, ze zachowała sie do dzis)
        - taki program z Ireną Dziedzic
        - wyczekiwany co roku Sopot
        • Gość: guria Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.eranet.pl 26.01.06, 11:42
          W ramach tych sentymentów zakupilismy synkowi Pata i Mata. Uwielbia, ogląda po
          100 razy. A my zgrzytamy zębami nad głupotą bohaterów - tego nie da się
          oglądać! Ciagle coś niszczą - okropne!!!!
    • Gość: Aggi Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 11:39
      A załoga G? I jeszcze ten pies co latał z dachu na uszach?
    • Gość: Shella Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 62.233.195.* 26.01.06, 11:40
      A czy ktos pamieta taka bajke pt. WUZLE ???????????
    • gonzales.wroclaw Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 11:43
      Programy TV:
      - Magazyn Morze z taką fajną czołówką;
      - Pieprz i Wanilia;
      - Zwierzyniec;
      - Zrób to sam (kultowy miś Yogi);
      - teleturniej Rambit;
      - 5-10-15;
      - Tęczowy Music Box (to już później, z siostrą oglądałem);
      - Dyskoteka Pana Jacka (jak wyżej);
      - transmisje z Sopotu (pamiętacie zespół Herreys występujący na bosaka?);
      - transmisje z Opola (opolska noc kabaretowa do samego rana);

Seriale TV:
      - Telefon 110;
      - Niebezpieczna zatoka;
      - Niebieskie lato;
      - Autostrada do nieba;
      - Domek na prerii;
      - Dzieci Syriusza (coś związanego z kosmitami);
      - Cudowne lata (już potem);
      - polski serial Gruby;
      - czeski serial "Karetka pogotowia";
      - Arabella;
      - Demspey and Makepeace na tropie;

Filmy:
      - wszystkie filmy produkcji ZSRR (ech, ten robotnik i kołchoźnica w czołówce);

Pewnie dużo by jeszcze tego było...
      • gonzales.wroclaw Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 26.01.06, 11:45
        No i taki program "Latający Holender" :).

Może nie mieści się w gatunku film/program, ale klimaty Świata Młodych też są ważne przy wspominaniu tamtych czasów :).
      • Gość: luk Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 80.51.227.* 26.01.06, 12:23
        A w 5-10-15 omnibus fajne było
      • Gość: Hella Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:46
        I dzień ma sens - Dzieci Syriusza!!! Szukałam tego tytułu. Akcja gdzieś mi
        uciekła ale pamiętam ten niesamowity klimat.
        • dajdziobka Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... 27.01.06, 10:21
          a mnie się wydaje że tytuł brzmiał"Tajemnica Syruisza" też bardzo lubiłam.
      • Gość: ewa Re: seriale lub filmy z przed lat,ach.... IP: 195.173.16.* 26.01.06, 17:55
        CUDOWNE LATA to byl hit!! Wlasnie niedawno ogladalam powtorke, i nadal jestem
        pod wrazeniem!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka