galaxian1 07.09.07, 13:12 A tu zajawka: pl.youtube.com/watch?v=bv_YjS6UGoU Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kratka Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.chello.pl 07.09.07, 16:57 Zajawka profesjonalna, sensation i w ogóle cudo. A ktoś gdzieś napisał, że akcja miała się dziać na zamku Czocha, a wyraźnie widać zamek Książ. Ach, ci niedouczeni dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
almondgirl Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 20:41 w serialu się wlasnie pokazal zamek Czocha - przynajmniej z nazwy, bo nie poznaje, czy to Książ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kratka Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.chello.pl 07.09.07, 21:06 Zajrzałam - jest i zamek Czocha, przepraszam bardzo. Lubię to miejsce ogromnie. Ale Małaszyński, którego pierwszy raz w życiu widzę - pianka mydlana, wydmuszka. Niedobrze zatem jest, bo mnie zniechęcił. Może kiedyś obejrzę, w powtórkach. To do miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
inaa1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 21:14 no wszystko pięknie,ładnie, tylko dlaczego mam wrażenie, że znowu na aktorów (przynajmniej niektórych), ktoś znowu rzucił zaklęcie ,,drętwota" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 21:20 inaa1 napisała: > no wszystko pięknie,ładnie, tylko dlaczego mam wrażenie, że znowu na aktorów (przynajmniej niektórych), ktoś znowu rzucił > zaklęcie ,,drętwota" ;-))) A na "Małasza" w szczegolnosci. Ten aktor nadaje sie tylko do rol w serialach typu Madzia M. Chociaz i Szyc wcale nie byl lepszy, podobnie jak reszta. A najbardziej mnie draznily te sceny w Ameryce - ci amerykanie nie zachowywali sie kompletnie po amerykansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.07, 21:19 No to teatrzyk telewizji zrobili. Waty pelno, narracji brak potoczystosci i mnostwo niepotrzebnych ujec jadacych pojazdow (no ja rozumiem wypozyczylo sie tego zelastwa troche, to i pojezdzic musialo). Jak na 1 odcinek slabowicie i za malo energetycznie ... szczegolnie poczatek sklecony nieudolnie. A i jeszcze ta koncepcja zdjec nocnych i ich zakres tonalny ... jakbym ogladal filmiki z gier typu Medal of honor albo Call of duty. Nie oczekuje gonitw, 5 watkow i ciaglych twistow, ale jednak swiat telewizji troche przyspieszyl ostatnimi laty i umiejetnosc wciagajacego opowiadania to podstawa. Ale popatrze dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baran znudził mnie ten odcinek IP: *.chello.pl 07.09.07, 21:25 a że Małaszyńskiego na tej skale nie zabili - nie ma się co dziwić że Niemcy przegrały wojnę, z takimi strzelcami każdy by przegrał Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 21:37 nie podobalo mi sie :/ 1. ja rozumiem, ze byc moze sa kobiety, ktore uwazaja Malaszynskiego za przystojnego faceta, ale czy to wystarczajacy powod, by go obasadzac w glownej roli? koles w kazdej produkcji jest dokladnie taki sam i przebiera w rolach, podczas gdy tylu zdolnych aktorow nosi w teatrach halabardy. Dziwne :/// 2. bardzo rozbawila mnie sekwencja poscigu, gdzie Niemcy tradycyjnie sa debilami i nigdy w nikogo nie trafiaja, chociaz trzeba przynac, ze zlamali konwencje polskiego filmu wojennego i Malaszynski tez nikogo nie trafil (gdyby krecili to 20 lat temu, to pewnie Malach sam wygralby wojne). W kazdym razie skrecone bez sensu i bez polotu. 3. jeszcze zabawniejsza konczaca odcinek sekwencja poszukiwania podsluchu. Koles jest na obcym terenie, zostal sprawdzony na wejsciu, czy nie ma zadnej aparatury, ale oczywiscie sztab ludzi go podsluchuje. Na co oni niby licza? Ze przez sen zacznie sypac i sie przyzna do szpiegowania? 4. cudowne sa nocne iluminacje zamku :) Wlasnie tak podswietlano kwatery glowne podczas wojny, a zeby miec pewnosc, ze przeciwnik zrzuci bombe we wlasciwym miejscu, to w oknie glownego dowodcy zapalano czerwona lampke ;) 5. czy kiedys polscy producenci naucza sie, ze kostiumy filmowe mozna sztucznie postarzac? Mamy koncowy tea wojny, ale oczywiscie niemieccy szeregowcy biegaja w mundurach i plaszczach, ktore az blyszcza nowoscia :/ jeden odcinek i tyle minusow. ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 21:43 No cóż Małach to aktor ktory każdą rolę gra na jedno kopyto - nie wazne czy horror czy komedia. W teatrze tez jest słaby, jeśli ktoś bywa w Kwadracie to może zaobserwować. A widzieliście te komputerowe zbliżenia samolotów i spadających pociskow ? Jesli da się zauwazyć, że samolot nie jest samolotem, ale "efektem" - to nie jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
emerson Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 21:51 Niestety też muszę przyznać, że się trochę zawiodłem :-( Do wyżej wymenionych minusów dorzucam: - cały film jest strasznie ciemny, nawet sceny "dzienne" są zbyt mroczne; - rozwlekanie akcji - np. Jorg słucha gry na fortepianie w holu zamku, lub "walczy" z szufladą... No ale zobaczymy za tydzień, może akcja się rozwinie! Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 22:22 Z tą szufladą to też było... Jak się już jorgnął, że ołówek wsadzili, żeby wiedzieć, kiedy ją otwiera, to po co tak delikatnie ją zamykał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.07, 19:10 coś mi się widzi, że zamierzenie było takie: normalnie ołówek powinien przeturlać się 2 razy (przy otwieraniu i zamykaniu) Małaszyńskiemu przeturlał się 2 razy ale drugi raz przy wyjmowaniu szuflady. Dlatego strał się delikatnie włozyć i zamknąć szufladę, żeby nie było słychać kolejnych odgłosów turlającego się ołówka, co zresztą nie bardzo mu się udało :-) Generalnie scena z podsłuchem była bez sensu. Na co liczyli podsłuchujący? Że Małaszyński sam do siebie będzie mówił "jestem szpiegiem, teraz przeszukam pokój i sprawdzę czy nie ma podsłchu"? Z tą szufladą tez bez sensu. Czy zwyczajny człowiek nie może otworzyć i zamknąć szuflady kilka razy? To od razu musi być szpieg? Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 11.09.07, 23:00 Gość portalu: gosia napisał(a): > > Generalnie scena z podsłuchem była bez sensu. Na co liczyli > podsłuchujący? Że Małaszyński sam do siebie będzie mówił "jestem > szpiegiem, teraz przeszukam pokój i sprawdzę czy nie ma podsłchu"? Widze, ze Szklanej Pulapki 4 sie nie widzialo ? :D Tam spoko, ludzie gadaja do siebie, gdy sa sami w pokoju: "teraz zrobie to... a teraz zrobie tamto" ! Odpowiedz Link Zgłoś
lear Co to za dzwięk? 07.09.07, 21:46 to pytanie Małaszyńskiego było ciekawe rok (chyba) 1945, gości jest oficerem, szpiegiem, kręcił się tu i tam - a pyta się jak pierwsza naiwna to była bardzo czysta wojna - wszędzie wszystko lśni, pojazdy, mundury, broń, wnętrza, nawet menażki były jak spod igły więźniowie sobie siedzą pod murkiem, zmęczyli się i odpoczywają a szefem najtajniejszego projektu III Rzeszy jest dobry Niemiec oraz tradycyjnie - jak Niemiec strzela to nie trafia Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Co to za dzwięk? 07.09.07, 21:50 A mnie zastaowilo, ze w walizeczce szukali kamery. Pewnie Malasz miał cyfrówkę Soniaka, że się tam by zmieściła :) W tamtych czasach kamera, to chyba kawał urządzenia ! Ale moze ja sie nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcowa czarownica Re: Co to za dzwięk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 22:02 Ojej...miałam nadzieje, że to będzie naprawdę przyzwoity polski serial:) Wprost nie mogłam się doczekać pierwszego odcinka. Było przede wszytskim baaardzo nudnooooo......bardzo Małaszyński rzeczywiści wszędzie gra dokładnie tak samo, drewniak totalny. Szkoda, że nie obsadzili w roli Jorga Dorocińskiego. Sądząc po postaci jaką udało mu się zbudować w Pit bullu kapitan Jorg mógłby stać się BOHATEREM, mógłby po prostu być. Tymczasem postać ( książkowa), która wydaje się mieć charakter w serialu wypada mdło, magdowato....fu...a to pytanie CO TO ZA DŹWIĘK...pomijając to, że jest koniec wojny i koleś studiował w Cambridge, zna kilka języków wypadło to dość żałośnie. Żałuje, że nei udało mi się przeczytac książki przed emisją serialu, jestem mniej więcej w połowie. I teraz gdy Jorg mówi DO Anny Marii Solof : MUSZE CIĘ UPRZEDZIĆ, ŻE BIERZESZ UDZIAŁ W CHOLERNIE NIEBEZPIECZNEJ WYPRAWIE. SZANSE, ŻE ZGINIEMY, SĄ BARDZO DUŻE... oczami wyobraxni widzę Małaszyńsiego i Brodzik...ojojjj Chyba złudne nadzieje, że w dalszych odcinkach coś się rozkręci... Cczekam na PIT BULLA Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Co to za dzwięk? 07.09.07, 22:20 lear napisał: > to była bardzo czysta wojna - wszędzie wszystko lśni, pojazdy, mundury, broń, > wnętrza, nawet menażki były jak spod igły O przepraszam - ruskie samochody były brudne. Przyznaj, że to bardzo niekonwencjonalny zabieg scenograficzny ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikky77 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 22:06 nudą zawiało, nic się nie działo, a i Małaszyński tak jakby za młody i za mało wiarygodny. Na razie tylko Gruszka i Szyc wprawdzie epizodycznie, ale dobrze zagrali. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 2 odcinek do pobrania 07.09.07, 22:08 Oficjalnie i legalnie ze strony ITV. Tutaj link bezposredni: http://212.191.227.118/IISPlug/Ctrl.asmx?t=30agsDBDtiEofMGILeRm7aXpr7lI887jOiLfDtqTG%2b9KUFL0qK88dnXxGRtioGo%2b6BSzf22nQBxhZnfb1tF4Nyh5RIltPDA8UgOMJrw2Zqov9n3HxC7BNSgJZZ7E%2fJk12EAAiEqUL%2f7a1quWL2ZaTol0LqLaf6%2fKL0ls3GjgjefytU%2b0lW0edYMzJawKCGjI9ki%2fB9CCWOwEmW5a63szfZcG5iU0h4iSq94V3w%2fX341Bs%3d&as=Odcinek%202.wmv Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: 2 odcinek do pobrania 07.09.07, 22:13 Chyba ten link jest za dlugi i sie nie wkleja. Moze podziele go na kilka czesci czesci... 212.191.227.118/IISPlug/Ctrl.asmx?t=30agsDBDtiEofMGILeRm7aXpr7lI887jOiLfDtqTG%2b9KUFL0qK88dnXxGRtioGo%2b6BSzf22nQBxhZnfb1tF4Nyh5R IltPDA8UgOMJrw2Zqov9n3HxC7BNSgJZZ7E%2fJk12EAAiEqUL%2f7a1quWL2ZaTol0L qLaf6%2fKL0ls3GjgjefytU%2b0lW0edYMzJawKCGjI9ki%2fB9CCWOwEmW5a63szfZc G5iU0h4iSq94V3w%2fX341Bs%3d&as=Odcinek%202.wmv A jesli nie, to do pobrania ze strony itvp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: 83.168.106.* 07.09.07, 22:08 Film mnie rozczarowal, ale poczekam na 2 odcinek. Ci wszyscy polscy aktorzy ktorzy udaja niemcow powinni mowic po niemiecku(polskie napisy), skoro tak prawie wszyscy deklaruja ze znaja jezyki i dostaja ponoc niemale pieniadze za gre. Zreszta co za problem nauczyc sie dialogu w tym jezyku z odcinka na odcinek?Dlaczego oni tylko pokazuja a nie mowia hitlerowskiego pozdrowienia? Ponoc to gwiazdy to niech sie wysila troche wiecej bo jak na razie to ja tam ogladam przebierancow. Nie zalapalam klimatu II WS. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 22:18 Beznadzieja, popieram wszystkie negatywne wypowiedzi. Pytanie, dlaczego Karolina Gruszka tak mnie irytuje? Mam wrażenie, że ona cały czas drży, tudzież trzęsie się. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 22:28 nie nie, wedlug psychologii forum Gruszka irytuje Cie, bo jej zazdroscisz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcowa czarownica Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 22:34 :) karolinę Gruszkę akurat bardzo lubię. W Twierdzy też mi się podobała. Polubiłam ją, kiedy oglądałam BOŻĄ PODSZEWKĘ. Moja koleżanka za nią nie przepada, też twierdzi, że jest egzaltowana. Moim zdaniem szyc świetnie pasował do roli Beera. Ja także nie poczułąm klimatu tamtych czasów, może to też kwestia używania języka polskiego. W ogóle jakoś odnisołam wrażenie, że na Zamku czocha panuje luzna, a chwilami nawet przyjemna i miłą atmosfera. Nie czu było żadnego napięcia, grozy, strachu. Nawet mój ulubiony Frycz jakoś nie zachwycił Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 22:42 a ja mam wrazenie, ze postac Szyca bedzie powtorka z Amona Goetha w LISCIE SCHINDLERA, chociaz nie oszukujmy sie Szyc, to nie Ralph Fiennes ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.07, 22:44 Moze jednak jakies probne projekcje to nie jest taki calkowicie durny, amerykanski pomysl ... albo odcinek "pilotowy". Zrobic, puscic ... posluchac, poczytac co ludzie mysla i ewentualnie "klecic" dalej lub dac sobie spokoj. Czasami mam wrazenie, ze nasi "tworcy" seriali niespecjalnie ogladaja to co robia ich zagraniczni koledzy. A tu niestety wyrosla juz nowa rzesza "telemaniakow" dla ktorych "Czterej pancerni" i "Stawka" to nie jest poziom referencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 07.09.07, 22:50 Chodzi wlasnie o to, ze 4 Pancerni sa duzo lepszi pod kazdym wzgledem! No moze poza prawdami historycznymi i czarnobialym obrazem. Ale tak drewnianego aktorstwa to w pancernych nie ma... i wszystko tak jakos kupy sie trzyma. A Twierdza to mial byc nowoczesny hitowy serial! No ale nie ma co oceniac po 1 odcinku. Ja juz mam 80% drugiego :) Podobni jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.07, 23:03 To prawda, aktorstwo w "Czterech" to narazie pulap niedostepny dla "Twierdzy" ;-) Niemniej bardziej chodzilo mi o to, ze sposob opowiadania sie zmienil, generalnie przyspieszyl przy czestym zaburzeniu liniowosci (za co zreszta kochamy "amerykanskie" seriale);-) Ja mam wrazenie, ze to jednak wina scenariusza i nieumiejetnosc budowania postaci oraz snucia watków. Pierwszy odcinek jednak bardziej powinien "ustawic" glownych bohaterow. Lepiej byloby, chociaz moze prymitywniej, gdybysmy wiedzieli kimze jest postac grana przez Szyca, jaki jest oficer grany przez Frycza i o co chodzi z rozedgraniem Gruszki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 23:38 Pierwszy odcinek tragedia .0 klimatu .Aktorstwo jak z W11.Poprostu nie mogłam uwierzyć że Frycz potrafi tak kiepsko zagrać.A mówi się ze Cezary Zak stworzył wspaniała kreacje no ciekawe ,inni jak na razie dali ciała.Moze to dla tego ze kręcił to Wołoszański a nie prawdziwy doświadczony reżyser .Takiej porażki dawno nie widziałam. Do tego serial miał full promocje a twórca zwiastunu to powinnien jakąs nagrode dostac.Niezle wszystkich nabrał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.07, 00:23 no sek w tym ze rezyserowal Adek Drabinski ... no i tu jest pewien problem, bo mozna niby powiedziec ze to ... no troche taki dziwny rezyser, robiacy rzeczy typu "Mamuski" albo "Faceci do wziecia". Robil tez z Wolaszanskim jego programy. Nie do konca wierze w te jego umiejetnosci, no ale ... Dejczer, niby wiekszy magik, bo zrobil "300 mil do nieba" i "Oficera" ... popłynal na "Oficerach" i "Magdzie M". Wniosek? Scenariusz to jednak podstawa ;-), ale i rezyser zdecydowanie pomaga. Dowod? Obejrzalem dwa odcinki "Ekipy" ... no naprawde zacne i porzadne, ale jednak Hollandowa to Hollandowa (plus corka i siostra) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 12:40 Facetów do wzięcia rezyserował Janusz Kondratiuk a teraz Lubaszenko.Ale faceci do wzięcia aktorsko są naprawde w porządku.Nawet Pazura tu wypada pozytywnie a Wilczak stworzył ciekawą kreacje.W porównaniu z Nianią i Hela w opałach ten serial jest naprawde dobry.Nie wieje sztucznością.A co do rezyserii to fakt ,czesto wywiadach aktorzy podkreslaja ze rezyser jest motorem całego przedsiewzięcia jakim jest film bez niego aktorzy sie "gubią". Co do twierdzy szyfrów w sumie mozna było się tego spodziewać przewaznie jak film ma dużą promocje i bardzo dobry trailer to sama produkcja jest słabutka.Do tego cała plejada gwiazd i gwiazdeczek to nigdy nie wychodzi filmowi na dobre .Jak mówi słynne przysłowie : gdzie kucharek szesc tam nie ma co jesc.I to się przewaznie sprawdza. Wogóle czy nie dziwny jest fakt ze kiedys nie mieli takiej technologi a filmy były i tak o niebo lepsze. Ekipa podobno bardzo w porzadku ale tam to grają aktorzy jak sie patrzy choćby Janusz Gajos, Andrzej Seweryn ,Krzysztof Stroiński (w sumie Frycz i Stenka też dobrzy no ale w twierdzy niezachwycaja narazie on bo nie wiem jak ona.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.07, 14:48 Jest tak jak piszesz ... i tak jak napisalem ;-) Facetow do wziecia rezyserowali: Janusz Kondratiuk (odcinki: 1-19), Olaf Lubaszenko (odcinki: 20-22, 24, 27-28), Cezary Pazura (odcinki: 23), Adek Drabiński (odcinki: 25-26, 29-38) ;-) (podaje za filmpolski.pl). Mysle, ze przy "Twierdzy" zastosowano cos na ksztalt producenckiego stylu pracy, czyli Woloszanski byl de facto tzw. kreatorem (pomyslodawca), ale bez zespolowego wsparcia scenariuszowego. A taki system sie zazwyczaj lepiej sie sprawdza. np. Ryan Murphy (BEZ SKAZY), Shonda Rhimes (Chirurdzy) czy J.J. Abrams (Zaginieni) mają sporą grupę pomagierów. Byc moze jakis spin doctor moglby do historii Woloszanskiego wniesc troche potoczystosci i rytmu. No ale ... poogladamy dalej, nie ma co sie wymadrzac po pierszym odcinku. Pamietam, ze marudzilem na "Odwroconych", a po polowie troche to nabralo tempa. No ale tam istniał problem 4 rezyserów ;-) Po wtore przy "Twarza w twarz" ponoc pracowal wlasnie taki zespol pod wodza Vegi ... zobaczymy jak im pojdzie, bo w pierwszym odcinku tez sie nie popiano ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 15:40 A ja myśle że to juz sie nie podniesie .Gdzie tu porównywać do Polskich dróg, Domu ,Stawki... cz Czterech pancernych i psa .A w gazetach było pełno takich banialuków "Małszyński drugim klossem",Produkcja na miare "Stawki czy pancernych" itp itd.Wszystko żeby przyciągnac przed telewizor.Pierwszy odcinek ze jest nudny to nic ale gdzie sie podziali aktorzy ? bo to co zobaczyłam powiało grozą.Wyglądali jak przebierańcy a nie pofesionalisci.Zadna postać nie jest choć troche interesująca.Niemieccy oficerowie,żołnierze ,gdzie? niezauwazyłam.Klimat ,napięcie ?.Nie trzeba być znawca filmów zeby zauważyć ze ten serial to kompletne dno.Naprawde nie mozna było tego zrobić w taki sposób zeby zainteresować widza?.Ogladając ten pierwszy odcinek to jak siedzieć na nudnej lekcji historii.To przecież miała byc rozrywka coś jak Kod da Vinci.Jesli Wołoszańskiemu zależało na prawdzie historycznej ,dbałości o szczególy to mógł to zrobic w taki sposób zeby widz w ciagnął sie w te cała historie bo tak to cała praca idzie na marne. Co do Małaszyńskiego nie wiem moze sie nieznam ale wg mnie aktor powinnien miec jakąs interesująca barwe głosu a ten ma nijaką i do tego sepleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.07, 16:25 No zobaczymy ... troche moglby pomoc inny montaz. W pierwszym odcinku sekwencja wprowadzajaca mogla byc sekwencja amerykanska ... to az sie prosilo zrobic tak, ze goscie z USA gadaja o przechwytywaniu depesz przez Niemcow, jeden z nich pokazuje zdjecie Jorga i ... w tym momencie mamy szybkie przejscie na sciganie jakiegos faceta przez "kumpli z III Rzeszy" (z ewentualnym dopiskiem: 3 miesiace wczesniej). Oczywiscie sam poscig powinien byc inaczej skrecony, np. uciekinier moglby byc tak "krecony" aby nie bylo widac jego twarzy, tak aby widz jedynie domyslal sie ze to wlasnie Jorg. To mogloby wyjsc dopiero wtedy gdy w nastepnej scenie Gruszka wchodzi do pokoju i widzi go jak ten sie opatruje. I tak dalej i tak dalej ;-) To mial byc film szpiegowsko-przygodowy, a nie wojenny ... chyba, bo sposob inscenizowania otoczenia sklania jednak ku mniej dokumentalistycznym zapedom. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 08.09.07, 20:03 No coz... jaki reryser taki serial. Jakby wzieli Machulskiego albo Pasikowskiego, to byla by szansa na klasowy serial. Bo czy "Glina" Pasikowskiego nie jest serialem wybitnym ?!!! A ze wzieli indywiduum od "Psiego serca", to podobnie jak w przypadku Dylematu efekty widac juz w 1 odcinku. Druga sprawa to wybor obecnie trendy aktorow. Ciekawe czym sie kierowano w wyborze Malasza? Chyba "najpiekniejsi 2005"! A teraz wyobrazcie sobie takiego... Bogusia Linde z lat 90tych w tym serialu! Czy to nie byla by wlasnie rola dla niego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 00:52 jak na razie dobre,dobre zdjęcia,montaż,tempo,konwencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stz Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 01:21 Strasznie się wynudziłem. Już w "Kryminalnych" jest więcej napięcia. Oglądałem zresztą z przerwami, bo nie mogłem wysiedzieć na tyłku, oglądając taki chłam. Nawiasem mówiąc, gdy oglądałem zdjęcia z Żakiem ubranym w czarny mundur esesmana, źle pomyślałem o profesjonalizmie Wołoszańskiego. Czarne mundury porzucono w SS w 1939 r., a tu mamy 1945! Nieważne, że ten sam błąd zrobiono w "Stawce" i Stirlitzu. Tamte seriale reprezentowały poziom aktorski i rezyserski nieosiągalny dla twórców "Twierdzy szyfrów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petersan Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.09.07, 15:32 Potwierdzam opinie poprzedników. Ja też spodziewałem się czegoś więcej od tego serialu. No ale nie "grzebmy" go zanim nie dojdziemy choćby do połowy, tylko czy starczy zapału? Jak porównuję trzy jesienne seriale "Twarzą w twarz", "Tajemnica twierzy Szyfrów" i "Ekipę" to zdecydowanie najbardziej wciąga widza ten ostatni. Twórcy dwóch pierwszych jakby zapomnieli, że w dużej mierze sukces serialu zależy od pierwszych odcinków i aż się prosiło, żeby zaplanować jakieś mocne uderzenie na dobry początek, a tak mamy, że serial polityczny ma bardziej wciagającą akcję od "sensacyjnych". Minusy serialu: - "Drewniana" gra aktórów w serialu, co przynajmniej częściowo można zrzucić na mało wciągające dialogi/monologi/sceny dodatkowe. Brak jest w nich emocji strachu, lęku, tęsknoty, radości, smutku, itp.)- Postacie grane w serialu są za sztuczne bo nie są pokazani jako ludzie z "krwi i kości", mający pewne uczucia (poza Karoliną Gruszką) tylko SSmani, Szpiedzy (na ale może w kolejnych odcinkach się to zmieni) - Zby mało wciągająca muzyka, "0" dramtyzmu. O ile badziej podobałaby sie czołówka gdyby zastosować badziej dynamiczną muzykę np. z czołówki "EKIPY" - Słaby pierwszy odcinek, nic się w nim takiego nie dzieje poza pierwszym pościgiem i sceną ataku samochodu (zbyt długie sceny - upychacze) Plusy: + Zwiastun serialu (dobrze zmonowany i ze świetną muzyką) + Zdjęcia + korekcja barwna, dzięki której serial jest przyjemny dla oka i ma kolorystykę tonalną zbliżoną do "Szergowca Ryana" lub "Kompanii Braci" - aż miło się ogląda + Wybór miejsc i plenerów, w których kręcony był serial i niektóre ujęcia robią wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 18:01 Tak ale jesli film/serial zawodzi to cały ten montaz zdjecia plenery psu na bude.Tak jak wczesniej napisałam ten pierwszy odcinek jest jak nudna lekcja historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcowa czarownica Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 18:08 Właśnie skończyłam czytać TWIERDZĘ SZYFRÓW. Zmieniełam zdanie i sądze, że kiedy akcja przyspieszy, serial także może nabrac świeżości i jeszcze nas zaskoczyc. Żeby nie zdradzac fabuły tym, którzy nie czytali powiem tylko tyle, czekam aż pojawi sie Marcin Dorociński w roli AFGANA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 19:23 czy to musi być film akcji dla idiotów,co druga scena to wybuchy i kopniaki,chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 09.09.07, 21:57 Gość portalu: bebe napisał(a): > czy to musi być film akcji dla idiotów,co druga scena to wybuchy i > kopniaki,chyba nie. No pewnie, caly film sie tylko kopali! Nie mowiac o scenach karate i kunf-fu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 12:23 może też co 30 sek. wyskakiwać zza rogu albo krzaka potwór i krzy- czec uaaaa ! i już jest groza i napięcie,jakie to proste :)) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 10.09.07, 12:45 Gość portalu: bebe napisał(a): > może też co 30 sek. wyskakiwać zza rogu albo krzaka potwór i krzy- > czec uaaaa ! i już jest groza i napięcie,jakie to proste :)) Zgadzam się, taki potwór bardzo by urozmaicił ten serial. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 10.09.07, 21:12 Albo stado wampirow, ktore w nocy, po ostrej jadce z hitlerowcami opanowuje zamek Czocha ! Malaszowi udaje sie uciec przez komin! Po czym z oddzialem partyzantow, zaopatrzonych w czosnek i wode swiecona probuja odbic zamczysko ! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 09.09.07, 23:07 sorry, ale ja zawsze mialem swietnych nauczycieli historii i scenarzysci mogliby im co najwyzej czyscic buty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 23:22 To ze akcja jest powolna to nie powód zeby aktorzy grali beznadziejnie wręcz przeciwnie kiedy film jest trudny w odbiorze nudnawy to własnie aktor powinien zaciekawić widza tym co się dzieje na ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 10.09.07, 11:24 Nuuuuuudaaaaa! Nuda w filmie sensacyjnym to chyba najgorsze co może widzów spotkać. Żołnierz biegnie po schodach, żołnierz zbiega po schodach, żołnierze odjeżdża na motorze, żołnierz patrzy w prawo, patrzy w lewo, zapala papierosa, gasi papierosa... Gdyby to miało jakieś przełożenie na akcję, ale nie ma. Nie buduje napięcia, nic nie wnosi. I jeszcze, było wspomniane wyżej, ale nie mogę - po jaką cholerę podsłuchiwać kolesia, który jest sam w pokoju, nie ma (chyba) telefonu a tym bardziej komórki:-))) A zakładanie czystej koszuli na zakrwawiony podkoszulek też nie ma większego sensu. Chyba niepotrzebnie rozdymano ten serial do 13 odcinków. Sześć w miarę dynamicznych może by się obroniło. Drugi odcinek raczej obejrzę, ale jak będzie taka sama nuda - odpuszczam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 10.09.07, 12:21 Czy ktos mi moze strescic odcinek od polowy: ca od miejsca gdzie Malach przyjezdza na zamek? Serial jest tak wciagaajacy, ze az zasnelam w polowie. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 10.09.07, 12:43 > Czy ktos mi moze strescic odcinek od polowy: ca od miejsca gdzie > Malach przyjezdza na zamek? Większość czasu do końca odcinka zajęło Małaszyńskiemu chodzenie po pokoju i szukanie podsłuchu a Szycowi i Fryczowi podsłuchiwanie tego, jak Małaszyński chodzi po pokoju i szuka podsłuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 10.09.07, 22:01 Czy ktoś rozumie, dlaczego Małaszyński wyglądający na rekruta - jest agentem od 4 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.07, 23:00 No ... odwolujac sie do wieku aktora, ktory w momencie krecenia tego serialu mial 30 lat ... no to jednak jest to mozliwe. A ze Malaszynski mlodo wyglada ... coz, niektorzy maja szczescie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 11.09.07, 08:45 jest to możliwe, ale niewiarygodne.Eh... gdzie się podział Grand? Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 11.09.07, 09:08 pepsic napisała: > Eh... gdzie się podział Grand? MagdaM zrobila z niego ciepłe, lane kluski :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 14.09.07, 21:18 obawiam sie, ze nic lepiej :/ do drewnianego Malaszynskiego dorzucili nijaka Dereszowska i groteskowego Żaka :/// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabadadu odcinek 2 IP: *.chello.pl 14.09.07, 21:50 Jorg jest podejrzany i taki ktoś zostaje skierowany do najpilniej strzeżonego miejsca w III Rzeszy? - dziwne, ale ok miał farta poza tym nie ma się co dziwić, że Niemcy przegrały wojnę, Małaszyński się opierdziela i spacery sobie urządza, wodzowie zamków chleją i zagryzają, nikt tam nie robi niczego - skoro to jest takie tajne/poufne to czemu Jorg sobie chodzi gdzie chce z kim chce, gada z podejrzanymi ludźmi (szlachcianka, kelnerka, właściciel lokalu) - ja tam wielkim specem od II wojny nie jestem, ale z tego co się orientuję w Bletchley Park na takie fanaberie sobie nie pozwalali - nawet polaków, pogromców Enigmy nie zatrudnili tam ze względów bezpieczeństwa, a tutaj są podejrzenia, że Jorg pracował dla zdrajcy III Rzeszy i nie ma problemów z pracą w najtajniejszym ośrodku Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: odcinek 2 14.09.07, 21:59 Małaszyński do kierowcy: Będą tu prowadzić śledztwo". Później Żak do Frycza: "Nawet strzelał do niego". Małaszyński ze względu na podsłuch udaje, że zapala papierosa, a później spala samą bibułkę... To serial dla idiotów. Jak ktoś napisał - Kliss i pancerni to niedościgły wzór... 3-go odcinka nie oglądam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: odcinek 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.07, 23:07 No to mielismy pokaz jedzenia i picia, a raczej picia i zakaszania w czasie rzeczywistym, byl jeszcze jeden mimowolny rym "za pomocą jednej bomby rozwalimy wszyskie lądy" no i rzecz jasna ulubiona czesc tworcow serialu, czyli parady pojazdow (ze szczegolnym uwzglednieniem detali chromowanych potwierdzajacych pochodzenie) oraz spacery po parku tudziez wycieczki do miast w celach krajoznawczych. Byla tez proba odczytania tajnego listu, ale sie nie powiodla bo tylko nieliczni widzowie zdolali przeczytac to co bylo nan napisane. No i czemu oni wszyscy mowia takim ladnym, literackim jezykiem, jakby w teatrzyku na okolicznosc Dnia Matki grali. Tak ... no to chyba po serialu, nie? Czy jeszcze sa szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
living_dead_girl Re: odcinek 2 14.09.07, 23:23 Kurcze, a książka była taka fajna i wciągająca. Jak nie przepadam za Wołoszańskim, tak zapałałam do niego sympatią. Małach jest tragiczny. To nie jest dobry aktor, nie wiem dlaczego jest tak rozchwytywany ( nawet w Magdzie M. się nie sprawdza....taki.....beznamiętny). Cezary Żak, który zwykle mnie irytuje, dzisiaj nawet, nawet. Sprawdził się w roli bezwzględnego, trącącego lekkim obłąkaniem, grubawego niemieckiego oficera. Dereszowska też nieźle, może dla niektórych wypadła blado, ze wględu na fakt, iz musiała grać z tym drewnem. Nie wiem dlaczego sugerują w serialu związki wybitnie uczuciowe między radiotelegrafistką Natalią (Gruchą), a Jorgiem, bo w książce nie było o tym mowy( raczej była dla niego jak siostrzyczka). Ale rozumiem należy dodać nieco pikanterii fabule. Serial nudny,akcja obfitująca w ważkie szczegóły krajobrazu, tła postaci i ciszy. Taaaak, każdy szczegół, krępującego często milczenia aktorów wyeksponowany jest do prefekcji. W czasie projekcji nie mogę opanować nerwowych ruchów nogą( znak wybitnego znudzenia), ale mam jeszcze nadzieję.... Acha! A w roli Beera ( Szyc) zawsze wyobrażałam sobie Szymona Bobrowskiego - on mi się takim złośliwym gnomem, idealnie pasującym do tej roli wydaje, a poza tym nie rozumię, co artykuuje Szyc. Powinien popracować nad dykcją.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: odcinek 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 08:57 doskonały 2 odcinek,dobra robota. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: odcinek 2 15.09.07, 00:07 Gość portalu: jabadadu napisał(a): > Jorg jest podejrzany i taki ktoś zostaje skierowany do najpilniej strzeżonego miejsca w III Rzeszy? Małaszyński się opierdziela i spacery sobie urządza... A czy on przypadkiem w 1 odcinku nie mial powiedziane, ze ma ZAKAZ opuszczania zamku ? Cos mi sie tak wydaje... ale moze usypialem juz :D Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: odcinek 2 15.09.07, 00:16 tak, ale teraz Szyc powiedzial mu, ze ma zgode na opuszczanie zamku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: odcinek 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 10:56 robisz w castingu nastolatek czy audiotele ? Kogo może obchodzić fryzura Szyca czy sukienka Kożuchowskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: odcinek 2 17.09.07, 10:36 10 minut drugiego odcinka przekonało mnie, że nie warto tracić czasu na ten serial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: odcinek 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 16:10 a mnie drugi wciągnął i czekam na następne Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 17.09.07, 21:28 z tego drugiego odcinka za dużo nie zrozumiałam, ale fakt nie oglądałam całego. Akcja jakby troszeczkę ruszyła, no i niespodzianką pozytywną sprawił Zak, który całkiem nieźle zagrał niemieckiego oficera. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 17.09.07, 23:34 mam pytanko: czy sa powtórki, bo jakos w piątki wieczorem nie mam czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:08 powinny być Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 18.09.07, 12:47 Oswieccie co sie dzialo w 2 odcinku, bo znowu zasnelam, chyba sie poddam z ogladaniem tego serialu bo dziala na mnie jak pigulka nasenna. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxian1 Re: Tajemnica Twierdzy Szyfrow - już dziś 18.09.07, 12:50 Reakcja wlasciwa! Byly wiec... spacery, picie kawy, jedzenie ogorkow... Akcji co niemiara, az nie nadarzalem :D Odpowiedz Link Zgłoś