Dodaj do ulubionych

Wpadki w serialu - Londynczycy

IP: *.cust.pipex.net 07.11.08, 12:11
Kiedy Stas uciekl ze szkoly i pojechal sobie na Wembley to na
poczatku poszedl na stacje South Ealing na piccadilly line i na tej
stacji w tle lecialy komunikaty ze stacji kolejowej victoria lub
waterloo (dalo sie slyszec charakterystyczne zapowiedzi pociagow
jadacych do Croydon). A kiedy Stas byl juz w pociagu to w srodku
lecialy zapowiedzi z district line.

Pozatym rola Niny jest chyba troche przerysowana - za bardzo mila
jes ta osoba. Czy ktos z wprowadzajacych sie do domu dostal kosz
owocow na 'dorby poczatek' od swojego landlorda/landlady ? :)

Ale ogolne wrazenie spoko - podobaja mi sie zdjecia zrobione w
Londynie
Obserwuj wątek
    • Gość: jk Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.wro.vectranet.pl 07.11.08, 14:35
      no i samo wejście na Wembley - tam nie można ot tak sobie wejść pooglądać.

A co do landlady, to nie wiedziałam, że w czynszu za pokój jest też śniadanie;)bo tak to wyglądało po pierwszej nocy w domu tej pani.
    • panistrusia Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 07.11.08, 15:41
      Co do landlordów: naprawdę można trafić na takich ludzi.
      • Gość: Aga Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:23
        Zwłaszcza że tu landlady jest Polka ze "starej" emigracji, taka
        więcej dama ;)
    • Gość: hmmm Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.chello.pl 07.11.08, 18:52
      Telefon Asi - to musi być jakaś super bateria, która trzyma tyle czasu
      ;) Cały czas działa bez doładowania, a przecież bagaż jej ukradli, a
      ładowarki w kieszeni chyba nie miała...
      Do tego wydawało mi się, że po wyjściu z tego samochodu, co ją porwali
      i zabrali narkotyki, rozmawiała chwilę z siostrą i jej się telefon
      rozładował. Ciekawe, gdzie go podładowała...
      Dziwne ;)
      • kubissimo Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 07.11.08, 20:52
        nie wiem jak w Londynie, ale w Wawie sa w centrum (np. w Zlotej Teresie)
        specjalne urzadzenia do ladowania baterii w telefonie. A skoro my mamy, to oni
        pewnie maja od lat ;)
        mnie bardziej zastanawia co ta parka, ktora niby jej oddala stanowisko barmanki,
        robila z jej telefonem. To wygladalo jakby zmieniali jej karte sim, a ona nadal
        ma swoj polski numer i w ogole wszystko gra :)
      • mhadau1 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 10.11.08, 15:02
        tylko udawała, że jej się rozładował - zeby sie siostrze nie
        tłumaczyć co ją spotkało!
    • Gość: tuman Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.chello.pl 07.11.08, 20:27
      > Kiedy Stas uciekl ze szkoly i pojechal sobie na Wembley to na
      > poczatku poszedl na stacje South Ealing na piccadilly line i na
      tej
      > stacji w tle lecialy komunikaty ze stacji kolejowej victoria lub
      > waterloo

Jaja se robisz? Ja mam (tak jak wszyscy normalni oglądacze) skąd
      lecial komunikat. Przecież to fikcja jest.
      • Gość: kemot97 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.mynow.co.uk 07.11.08, 22:28
        nie rozumiem, co cchiales powiedziec
        • Gość: asik Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 18:18
          Gość portalu: tuman napisał(a):

> > Kiedy Stas uciekl ze szkoly i pojechal sobie na Wembley to na
          > > poczatku poszedl na stacje South Ealing na piccadilly line i na
          > tej
          > > stacji w tle lecialy komunikaty ze stacji kolejowej victoria lub
          > > waterloo
          >
          >
          > Jaja se robisz? Ja mam (tak jak wszyscy normalni oglądacze) skąd
          > lecial komunikat. Przecież to fikcja jest.

kemot97 - czego tu nie rozumiec? Gość portalu: tuman zgubił tylko jedno słowo,
          którego nie tak trudno sie domyslic. tym słowem moze byc słowo "gdzieś" uzyte w
          mniej lub bardziej niecenzuralnej odmianie. wstaw to sobie przed lub po nawiasie
          i bedziesz wiedzial gdzie widzowie mają to skąd leciał komunikat.
      • Gość: the_o.c Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:31
        Ja tez nie rozumiem Twojej wypowiedzi :/
        • kelle1986 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 18.11.08, 21:23
          Jedna wielka wpadka w tym serialu jest akcent Polakow jak mowia po angielsku... tragedia:/ Az uszy wiedna...
          • Gość: asik Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 21:57
            a dlaczego wpadka? myslisz ze Polacy na emigracji tak od razu błyskają poprawną
            angielszczyzną? szczegolnie gdy pracują w otoczeniu innych emigrantów.
            • Gość: ola Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.szczecin.mm.pl 24.11.08, 13:15
              Zdaje się ze ktoś ogląda ten serial co siedzi od roku w UK a już mówi jak
              królowa. Chyba akcentu się tak szybko nie łapie.
              • kelle1986 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 24.11.08, 18:35
                Nie mowie zeby od razu jak krolowa gadali, z brytyjskim akcentem i super plynnie, ale oni tak gadaja ze uszy wiedna (oprocz sadowskiego i tego mlodego bogatego). Mozna mowic ladnie nie bedac ani razu w UK.
                • Gość: un Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:22
                  a duzo znasz Polaków w UK którzy "ładnie mówią" po angielsku? mam na mysli
                  takich pracujących na budowie lub zmywaku. albo takich co to dopiero
                  przyjechali. lub takich co nagle przyjechali bo sytuacja ich do tego zmusiła?
                  ten serial ma pokazac realia. dopiero to by sztucznie wyglądało gdyby wszyscy
                  gadali pięknym britisz ;)
                  • kelle1986 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 24.11.08, 23:02
                    > a duzo znasz Polaków w UK którzy "ładnie mówią" po angielsku?
                    Nie znam zadnych Polakow w UK:)

mam na mysli
                    > takich pracujących na budowie lub zmywaku. albo takich co to dopiero
                    > przyjechali. lub takich co nagle przyjechali bo sytuacja ich do tego zmusiła?
                    > ten serial ma pokazac realia. dopiero to by sztucznie wyglądało gdyby wszyscy
                    > gadali pięknym britisz ;)

No moze i tak. Ja tylko napisalam co mnie denerwuje w tym serialu. A co, biorac pod uwage realia, pewnie nie jest wpadka jego tworcow, rzeczywiscie. :)
                    • Gość: Kejt Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: 212.183.134.* 23.01.09, 03:32
                      Szczerze mowiac to oni i tak nienajgorzej mowia. Sa tu (w Anglii)
                      tacy, ktorzy mieszkaja od 4 lat i nic oprocz 'good morning job'
                      powiedziec nie potrafia....
                      • yoka1 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 23.01.09, 09:15
                        moim zdaniem mówią normalnie. Ludzie w Polsce mają jakąś obsesję na punkcie akcentu - tego nie da się nauczyć, anwet jeśli siedzi się długo w kraju anglojęzycznym, i ważniejsza jest płynność i poprawność wypowiedzi niż to, że ktoś mówi po ang z akcentem np. polskim.
                        • Gość: Aga Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.chello.pl 23.01.09, 11:02
                          A akurat większość bohaterów mówiła po angielsku płynnie i
                          poprawnie. To jest naprawdę nie tak częste, nawet wśród młodych
                          ludzi. Uważam, że twórcy raczej lekko wyidealizowali kwestię
                          językową ;)
                          • yoka1 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy 23.01.09, 16:16
                            no i właśnie o tym mówię, nie wiem, czemu wszyscy czepiają się, czy mówią z akcentem, czy bez i jeśli bez, a to norma, że cudzoziemiec zadko mówi z akcentem RP:), to już źle mówi.

Dziwne i chyba tylkio polskie podejście do sprawy.
                            • Gość: Aga Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.chello.pl 23.01.09, 19:27
                              Zwłaszcza że w drugą stronę to tak nie działa, bo jak ktoś mówi po
                              polsku z nawet silnym akcentem "zagranicznym", to większość i tak
                              delikwenta podziwia, że mu się chciało ;)
    • Gość: obserwator Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.brnt.cable.ntl.com 15.01.09, 02:18
      Dom Niny znajduje sie na West Ealing. Jednak zeby dojechac do szkoly Stas wsiada z ojcem lub matka do metra na stacji Ealing Common, podczas gdy jego szkola znajduje sie ok. 1 km od tej stacji (po lewej stronie, przed Acton). Tak naprawde to powinni pojechac autobusem 207, albo 427... Ale to przeciez tylko film ;-)))
      • Gość: kemot97 Re: Wpadki w serialu - Londynczycy IP: *.mynow.co.uk 16.01.09, 22:10
        tez o tym pomyslalem jak oni wsiadaja na Ealing Common skoro
        mieszkaja zaraz przy Ealing Broadway ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka