Dodaj do ulubionych

Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w USA?

IP: *.us.infonet.com 16.10.06, 19:39
Pytanie jak w tytule. Jestem obecnie na wizie pracowniczej. Chcialabym miec
mozliwosc powrotu do Stanow w celach turystycznych - czy moge starac sie o
wize turystyczna dopiero po powrocie do kraju?
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 16.10.06, 21:56
      Jak chcesz wrocic do USA na wizie turystycznej to sie starasz o wize w Polsce.
      • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 17.10.06, 15:01
        Dokladnie tak jak napisal sylwek07...
        Moj znajomy na wizie pracowniczej przedluzal wize w USA wrocil do Polski i
        niestety przez to ze przedluzyl wize w USA wizy juz nie dostal...
        • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 17.10.06, 18:30
          Sorry, mozesz jasniej? Co to znaczy, ze przedluzal wize w USA i przez to nie
          dostal wizy w Polsce???
          • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 00:57
            facet przyjechal pracowac do USA legalnie, konczyl sie kontrakt i przedluzyl
            sobie pobyt o 6 miesiecy. Po 6 miesiacach wrocil do Polski, pol roku pozniej
            znow chcial pojechac do USA i niestety w abasadzie odmowiono mu wizy, wyjasniono
            mu ze po wygasnieciu kontraktu powinien pojechac do Polski i tam przedluzac.
            Takie maja zasady...
            • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.10.06, 01:43
              To wszystko jasne. Jezeli przedluzyl "sobie" pobyt o 6 miesiecy tzn. zostal w
              USA nielegalnie po wygasnieciu wizy to nic dziwnego, ze nie dali mu nastepnej...
              • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 01:49
                pbyt przedluzyl sobie legalnie w USA po zakonczeniu wizy racowniczej mial wize
                turystyczna
                • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 18.10.06, 16:20
                  Olensia. Jezeli facet wjechal do USA na wizie pracowniczej i zostal poza termin
                  jej waznosci, to nie wazne, ze w paszporcie mial wize turystyczna, bo wjechal
                  na wizie pracowniczej, a nie turystycznej. Jezeli zostal dluzej niz pozwalala
                  mu na to wiza pracownicza to zostal nielegalnie. Mogl, przed terminem waznosci
                  wizy pracowniczej wyjechac ze Stanow i wrocic NA WIZIE TURYSTYCZNEJ.
                  • Gość: monnap Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.ny325.east.verizon.net 25.10.06, 18:58
                    Hej Dosia,
                    mozesz legalnie wystapic o przedluzenie pobytu i zmiane statusu z wizy
                    studenckiej(au pair) na wize turystyczna B1/B2. Musisz to jednak zrobic przed
                    wygasnienciem wizy studenckiej (to znaczy wyslac dokumenty przed wygasnienciem
                    wizy). Gdy czekasz na odpowiedz jestes w kraju legalnie. Jesli twoje podanie
                    nie zostanie rozpatrzone pozytywnie, wtedy dostaniesz termin z reguly ok 2
                    tygodni na opuszczenie USA.
                    Podaje ci link, wydrukuj sobie formularz i instrukcje i wyslij go listem
                    poleconym na okreslony w instrukcji adres. Zostanie Ci tylko czekac na
                    odpowiedz. Powodzenia.
                    www.uscis.gov

• Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 18.10.06, 16:21
                  Zreszta cos krecisz. Skoro, jak piszesz, mial juz wize turystyczna, to dlaczego
                  o nia wystepowal po powrocie do kraju???
                  • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 17:43
                    Jej napisalam ze wujechal na pracowniczej i przed uplywem terminu wizy
                    turystycznej ubiegal sie w USA o wize turystyczna i ja dostal dzieki temu zostal
                    tutaj 6 miesiecy dluzej, jak skonczyla sie wiza turystyczna to w terminie wrocil
                    do kraju po jakims czasie znow chcial jechac do USA i w Polsce juz nie dostal
                    wizy. Nic nie krece a Ty caly czas czepiasz sie kazdego szczegolu, czy tak
                    trudno zrozumiec ze nie wszytskim daja wizy tylko dlatego ze juz byli w USA. To
                    ze jestes tu legalnie to nie oznacza ze jesli bedziesz chciala przyjechac tu w
                    odwiedziny nastepnym razem to wize dostaniesz.
                    • Gość: Dosia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 18.10.06, 17:51
                      OK. Sory, ze sie tak czepilam, ale po prostu potrzebuje konkretnej informacji
                      gdzie wize turystyczna mozna w USA wyrobic. Powyzej ktos powiedzial, ze moge
                      sie o nia starac dopiero po wyjezdzie z USA.

Czy mozesz mi powiedziec, gdzie ta wize Twoj znajomy zalatwial i dlaczego tylko
                      na pol roku mu dali?
                      • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 18:29
                        On pracowal w Trenton, NJ tam tez sie stral o wize dokladnie nie wiem gdzie.
                        Przewaznie wizy turystyczne daja na 6 miesiecy, ale zdarza sie ze daja na
                        dluzej. Nie musisz sie starac o wize wyjezdzajc z USA, ale z tego co mi wiadomo
                        to lepiej jest wrocic do Polski i tam sie o nia strac. Inaczej na to patrza w
                        ambasadzie bo wiedza ze worcilas o czasie do kraju. Naprwde nie wiem jak to jest
                        ze czasami robia ludziom takie problemy... Ja bylam 1,5 roku temu w Kanadzie
                        legalnie, przyjechal tam do mnie moj narzeczony z USA i razem poszlismy do
                        ambasady amerykanskiej po wize dla mnie. On jest Polakiem z obywatelstwem
                        amerykanskim i wyobraz sobie ze mi nie dali wizy do USA :( musialam wrocic do
                        Polski i o wize starac sie z Polski, bo pan w ambasadzie stwierdzil ze na temat
                        mojej osoby niewiele wiedza i musze starac sie o wize w Polsce. A moj narzeczony
                        przedstawil im wszytskie papiery jakie byly tylko mozliwe...
                        • Gość: Dosia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 18.10.06, 18:38
                          Kurcze, przekopalam internet i nigdzie nie moge znalezc informacji gdzie w USA
                          mam sie zglosic, zeby wnioskowac o wize.
                          Zalezy mi na tej wizie teraz, bo chce sobie zrobic paromiesieczna przerwe w
                          pracy po tym jak wygasnie moja wiza pracownicza - zalezy mi abym mogla wrocic
                          do USA w celach "ogolnorozrywkowych". Boje sie, ze jak sobie zrobie przerwe to
                          nie dadza mi wizy (bo nie pracuje i w zasadzie nie wiadomo gdzie mieszkam (mam
                          zamiar podrozowac)). A jak pojde do pracy... to z przerwy na podrozowani
                          nici... ;) Takie to zakrecone.
                          • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 19:04
                            Zadzwon do konsulatu polskiego w Wszyngtonie i zapytaj co musisz zrobic tam
                            napewno dadza Ci jakies wskazowki...
                            tel. (202) 2324517
    • sylwek07 Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 17.10.06, 20:30
      Dosia_Au-pair czasami tak jest ze w Ambasadzie takim osobom wizy sie nie wydaje
      jesli dana osoba chce szybko wrocic do USA (bo co taka osobe trzyma w Polsce).
      • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 17.10.06, 20:45
        Przeciez jakby czlowiek chcial zostac nielegalnie po wygasnieciu wizy
        pracowniczej to by zostal i nie zawracal sobie glowy wracaniem do Polski i
        staraniem sie o wize turystyczna!!!

To chyba oczywiste, ze jak po kilku latach ktos wraca to znaczy, ze w USA
        zostawil kawal swojego zycia, przyjaciol. To chyba normalne, ze chcialby ich
        odwiedzac czasem...? Przeciez taki czlowiek LEGALNIE pracowal w USA przez wiele
        lat - skad zalozenie, ze chce wyludzic turystyczna wize, aby nigdy nie wrocic
        do Polski??? Przeciez to nie ma sensu.
        • sylwek07 Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 17.10.06, 22:53
          moze tam wrocic turystycznie ale musi udowodnic wpierw zwiazki z Polska i wtedy
          wize dostanie ,takie sa zasady.
          • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 17.10.06, 23:27
            E tam. Udowodnic to musi cel turystyczny, a nie zadne zwiazki z Polska.
            • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 00:53
              Dosia_Au-pair tych ludzi w ambasadzie nie obchodzi ze ty tam jedziesz odwiedzic
              znajomych i przyjaciol. Jesli nic Ciebie nie trzyma w Polsce to dla nich jest
              jasne ze zostaniesz w USA. Ja juz raz bylam i udowodnilam cel turystyczny i co
              mi pani w abasadzie powiedziala... "zapraszam za kilka lat jak sie pani dorobi i
              bedzie cos pania tutaj trzymalo..." zreszta idz pod ambasade i posluchaj ludzi
              co mowia o swoich doswiadczeniach podczas takich rozmow - szczeki opadaja.
              Kolejny przyklad po wize stara sie facet ktory ma 6 sklepow kupe forsy i jedzie
              do corki a pani do niego mowi "pan ma tyle pieniedzy i do Ameryki sie pan
              pcha..." - przykre, ale prawdziwe.
              • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.10.06, 01:42
                OLensiu. Gdybym chciala zostac w USA nielegalnie (o co, jak sugerujesz, bedzie
                posadzal mnie konsul), to bym zostala teraz, kiedy tu jestem, a nie wracala do
                Polski, zeby zebrac o wize turystyczna. Troche logiki!

NIe musisz mnie straszyc ambasada i ludzmi, ktorzy tam stoja od 50 lat
                udowadniajac zwiazki z Polska, bo moj cel wyjazdu do USA jest i byl zgola inny.

MOje pytanie bylo krotkie - czy o wize turystyczna mozna starac sie tylko w
                POlsce, czy np. w Berlinie (jezeli tam zamieszkam po powrocie z USA), czy np.
                mozna zlozyc papiery juz tutaj w USA.
                • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 01:50
                  Ok, zle to zrozumialam. Mozesz ubiegac sie w USA tak samo jak w Anglii, Kanadzie
                  czy innym kraju...
    • sylwek07 Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 08:42
      Dosia_Au-pair mozesz ubiegac sie o wize w Berlinie ale jesli udowodnisz ze tam
      np uczysz sie,mieszkasz dluzszy czas legalnie lub tez pracujesz(tzn masz tzw
      rezydeture).

To powiesz Konsulowi o tym ze jakbys chciala to bys zostala nielegalnie i
      zobaczmy co Ci odpowie...
      Olensia ma racje ze ludzie przedluzaja sobie pobyt legalnie i wracaja na czas a
      potem musza sie wysilac w Ambasadzie aby przekonac Konsula o swoich dobrych
      intencjach.A napisalem to aby kazdy kto przeczyta ten post 2-3 razy sie
      zastanowil czy oplaca mu sie przedluzanie wizy (choc legalnie ale nie zbyt
      dobrze widziane w Ambasadzie).
      • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 18.10.06, 16:24
        > To powiesz Konsulowi o tym ze jakbys chciala to bys zostala nielegalnie i
        > zobaczmy co Ci odpowie...

Konsul na szczescie jest inteligentnym czlowiekiem i nie bede musiala mu
        tlumaczyc oczywistosci.

> Olensia ma racje ze ludzie przedluzaja sobie pobyt legalnie i wracaja na czas
        a
        >
        > potem musza sie wysilac w Ambasadzie aby przekonac Konsula o swoich dobrych
        > intencjach.

Olensia opisala sytuacje goscia, ktory przedluzyl sobie pobyt NIELEGALNIE.
        • olensia Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 18.10.06, 17:50
          > Olensia opisala sytuacje goscia, ktory przedluzyl sobie pobyt NIELEGALNIE.

Czytaj dokladnie co ja pisze, on wszytsko zrobil legalnie i tak wizy nie dostal.
          I nie badz taka pewna ze nie bedziesz sie musiala tlumaczyc konsulowi z rzeczy
          ktore sa dla Ciebie takie oczywiste, zycie wszytskich zaskakuje. Poza tym widze
          ze jestes bardzo obeznana w tym temacie wiec po co pytasz jak juz wszytsko
          wiesz... Widze ze poprostu chcesz uslyszec same superlatywy, ze tak dadza Ci
          wize jak tylko zobacza Cie w drzwiach abasady i powiedza o Ona juz byla w USA i
          wrocila na czas trzeba ja wynagrodzic i dac wize. W ten sposob kazdy by chcial,
          ale tak sie nie da... Myslisz ze dlaczego ludze zostaja nielegalnie, bo jak by
          wiedzieli ze po powrocie do kraju i ubieganiu sie kolejny raz o wize dostana ja
          na 100% to nawet nie mysleliby o siedzeniu tutaj i ukrywaniu sie przed
          deportacja. Pomysl troche...
    • ciocia_ala tak, mozna 18.10.06, 22:17
      Znam kilka osob, ktore tak zrobily. Wejc na stone urzedu imigracyjnego.
      wypelniasz formularz, piszesz list dlaczego i po co (to jako dodatek) i
      wysylasz. No i naturalnie kopie wszyskich documentow (paszpost, wiza i takie
      tam). W dwa tygodnie pzychodzi potwierdzenie, ze jest podczas procesu zmany
      statustu. Jezeli w tym czasie wygasnie ci twoja wiza to ok. Jestes podczas
      procesu. Po pewnym czasie dostaniesz przedluzenie pobytu lub nie. Jezeli nie
      mozesz odwolac sie albo po prostu wyjechac.
      Zawsze mozesz znalezc sobie adwokata i on a male pieniazki zrobi to za ciebie.
      • Gość: Dosia_Au-pair Re: tak, mozna IP: *.us.infonet.com 18.10.06, 22:28
        Dzieki za porade. Ale chyba nie do konca mnie rozumiecie. Mi nie chodzi o
        przedluzenie pobytu na pare miesiecy, ale o uzyskanie zwyklej wizy turystycznej
        (10letniej), na ktora bede mogla wjezdzac do Stanow wielokrotnie. Zmiana
        statusu nie gwarantuje mi, ze jezeli ze Stanow wyjade to mnie z powrotem
        wpuszcza, bo zmiana statusu to nie to samo co wiza wbita do paszportu. A ze
        Stanow na pewno wyjezdzam tuz przed wygasnieciem wizy pracowniczej i nie zalezy
        mi na przedluzonym pobycie.
        Dobrze by bylo gdybym dostala wize turystyczna juz teraz, bo potem, jak juz
        wyjade, boje sie, ze 1) nie bede przez jakis czas pracowac wiec moze mi tej
        wizy nie dadza, bo nie bede miala zwiazkow z Polska (no bo nie mam...) 2) nie
        wiem gdzie bede mieszkac, wiec nie wiem gdzie o ta wize sie starac. A chce
        przyjezdzac do Stanow, bo mam tu znajomych, swoje zajecia i po prostu lubie tu
        byc.
        • sylwek07 Re: tak, mozna 18.10.06, 23:45
          To juz Ci odpowiedzialem ze mozesz sie starac o wize(promese) po za USA i nawet
          w Berlinie,,nie masz wplywu na ile dostaniesz wazna promese bo to zalezy od
          Konsula i moze byc tak ze dostaniesz na 10 lat ale moze byc tak ze dostaniesz
          na 1 rok .
          • Gość: Dosia_Au-pair Re: tak, mozna IP: *.nycmny.east.verizon.net 19.10.06, 00:33
            Sylwek, ale Olensia twierdzi, ze juz w Stanach mozna wystapic o wize
            turystyczna!
            • olensia Re: tak, mozna 19.10.06, 02:52
              Z tego co poinformowal mnie maz to musisz udac sie do State Department i tam
              mozesz wystapic o przedluzenie wizy. Najlepiej zadzwon tam i sie dowiedz
              wszytskiego, bo on nigdy nie zalatwial nic takiego i nie jest pewny jak to
              wyglada... innej drogi do zalatwienia nie ma, bo przeciez w USA nie ma abasady USA
            • olensia Re: tak, mozna 19.10.06, 02:52
              travel.state.gov/ - nie wiem czy to pomoze
            • olensia Re: tak, mozna 19.10.06, 02:53
              Zycze powodzenia i daj znac jak poszlo :)
    • sylwek07 Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 19.10.06, 08:53
      Dosia_Au-pair mozesz wystapic o wize turystyczna na terenie USA (z J-1 na
      turystyczna) ale na niej nie wjedziesz ponownie do USA i wtedy musisz odnowa
      starac sie o wize po za granicami USA (musisz dostac tzw promese wizowa ).
      • abc_siec Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w 19.10.06, 11:24
        Olensia, ty juz lepiej nie doradzaj wiecej.

Bedac w Stanach mozna tylko przedluzyc juz przyznana wize, albo zmienic swoj
        status. J-1 dla au pair ma to do siebie, ze przedluzyc jej nie mozna, trzeba
        wystapic o cos nowego. W Stanach tylko o status, wize=promese wizowa mozna
        dostac w zagranicznym przedstawicielstwie panstwa, czyli w Polsce, ale tez w
        Niemczech na przyklad.
        Wizy turystycznej wiec nie dostaniesz, poki nie wyjedziesz. Mozesz ewentualnie
        wystapic o nowy status do urzedu imigracyjnego, ale po wyjezdzie z USA juz do
        nich nie wjedziesz, poki wizy (czyli promesy wizowej) nie dostaniesz w jakims
        konsulacie amerykanskim.

Wiecej info z netu nizej, potrzebne linki tez.

Gdy chcemy zostać dłużej

Kiedy już zostaniemy wpuszczeni do USA, no i chcemy pobyć troszkę dłużej, niż
        nam pozwolono, możemy przedłużyć pobyt. Można zrobić to legalnie.

Najprostszą możliwością jest wystąpienie z petycją o przedłużenie naszego
        statusu w USA, czyli wypełnić formularz I-539, załączyć odpowiednie opłaty (195
        dol. od kwietnia 2004) i umotywować pisemne, dlaczego i z jakiego powodu
        pragniemy przedłużyć sobie nasz obecny status imigracyjny, np. B-2 (będąc tutaj
        jako turysta).

Jeśli nie wjechaliśmy do USA na wizie lub nie mamy statusu: D (załoga statku,
        samolotu), C (osoba w tranzycie przez USA), K - narzeczony/a obywatela
        amerykańskiego czy dziecko tego narzeczonego/nej, S - osoba lub rodzina, która
        służy jako informator o organizacjach terrorystycznych, czy zorganizowanej
        przestępczości, to MOŻEMY ubiegać się o przedłużenie naszego LEGALNEGO statusu.

Pamiętajmy - musimy być ciągle legalnie, czyli jeśli na naszym I-94 jest
        informacja, że mamy wyjechać najpóźniej 31 lipca 2005 r., to petycja o
        przedłużenie POWINNA znaleźć się przed tą datą w odpowiednim biurze
        imigracyjnym (prawie całe Wschodnie Wybrzeże podlega oddziałowi w Vermont).
        Musimy także pamiętać, że nasz paszport musi być ważny przez cały czas naszego
        pobytu. Powszechnie uważa się, że paszport powinien być ważny co najmniej 6
        miesięcy dłużej niż nasz planowany wyjazd z USA.

Wiza i status, rola I-94

Musimy zrozumieć różnicę między posiadaniem wizy a posiadaniem statusu
        imigracyjnego. Nasza, najczęściej 10-letnia, wiza jest jak bilet do kina na
        film obłożony restrykcjami.

Dokument ten pozwala nam - od daty jego otrzymania - przez następne 10 lat na
        udanie się do USA. Tak jak dostajemy bilet do kina w kasie, na dany seans,
        który trwa określoną liczbę godzin, wejść możemy nawet w połowie filmu... ale
        tylko tego, na który wykupiliśmy bilet.

Lecąc do USA, otrzymujemy formularz wjazdu I-94, białą kartkę, na której należy
        wypisać swoje dane. Gdy wjeżdżamy do USA, na lotnisku dochodzi do spotkania z
        urzędnikiem imigracyjnym, który, tak samo jak bileter w kinie, decyduje, czy
        będziemy wpuszczeni do USA (czyli do środka, na film).

Ten zaś wpisuje na niej rodzaj wizy, na której przyjechaliśmy, oraz wpisuje
        datę, do kiedy możemy przebywać na terenie USA. Zabiera też część tego
        dokumentu (która wędruje do urzędu imigracyjnego), a nam oddaje fragment z
        adnotacją, który wpina do paszportu.

I-94 musi być z nami przez cały czas pobytu w USA. Wyjeżdżając, oddajemy druk
        reprezentantowi linii lotniczej czy urzędnikowi na granicy (np. kanadyjskiej).

Jeśli urzędnik imigracyjny uzna, że coś jest nie tak (analizując naszą wizę w
        paszporcie, nasz I-94 i... zachowanie), zdarza się, że odmawia wjazdu do USA
        (tak samo bileter może uznać, że jesteśmy np. poniżej dozwolonego wieku).

Jeśli wszystko jest OK, zostajemy wpuszczeniu na terytorium do USA na określony
        czas, co będzie wpisane w formularzu I-94. Dopiero wtedy nasza wiza PRZESTAJE
        MIEĆ JAKIEKOLWIEK ZNACZENIE, jako że jej przeznaczeniem było tylko danie nam
        pozwolenia na możliwość wjazdu do USA.

Wiza wbita w konsulacie USA za granicą, np. w Polsce, będzie posiadała
        określony rodzaj, np. B1/B2 czy F-1, czy J, i to jest właśnie nasz STATUS
        imigracyjny, na którym możemy przebywać w USA do terminu oznaczonego w I-94. Są
        możliwości zmiany statusu po upływie co najmniej 90 dni.

Zmiana statusu to jednak nie zmiana wizy. Jeśli np. zmienimy nasz status na F-
        1, z posiadanego przy wjeździe (na wydanej w Polsce wizie) statusu J, to
        pozostajemy w USA na okres ważności F-1. Ale by faktycznie dostać F-1, musimy
        opuścić USA i przekonać urzędnika konsulatu USA w Polsce, że spełniamy
        wymagania na wizę F-1, wtedy właśnie otrzymujemy wizę F-1, z którą wjeżdżamy
        ponownie do USA.

Calosc pod linkiem
        www.dziennik.com/www/dziennik/inne/artykuly/edukacja/status0705.html
        Inny link a pod nim: www.prawoimigracyjneusa.com/wiza_turystyczna.htm
        PRZEDLUZENIE WIZY W USA :
        Forma I-539 ( mozna sciagnac bezplatnie z web site USCIS ) - prosze pamietac o
        czeku ( badz money order ) na wymagana kwote oraz o wszelkich dokumentch
        mogacych uwiarygodnic staranie sie o pobyt ( np. bilet zarezerwowany na czas
        pozniejszy, nowa forma I-134 - dowod, ze nie bedziemy pracowac w USA, bo ktos
        bedzie nas utrzymywal, konto w banku itp. ) Odpowiedz na nasza petycje
        przyjdzie na druku I-797 ( czesto druk ten zawiera prosbe o jeszcze dodatkowe
        dokumenty, ktore nalezy wyslac pod wskazany adres).
        Kiedy nalezy starac sie o przedluzenie wizy ? Okolo 60 dni przed wygasnieciem I-
        94. W bardzo wyjatkowych przypadkach mozna sie starac nawet kiedy I-94 juz
        wygaslo - ale to sa przypadki typu wypadek samochodowy itp.
        Nawet jesli minie data wbita na I-94 a USCIS nie podejmie jeszcze decyzji co do
        przedluzenia wizy badz oddalenia prosby o przedluzenie wizy, wtedy i tak dana
        osoba jest legalnie. Jesli dostanie dana osoba forme I-797 a na niej nowa date
        waznosci wizy - wiza zostala przedluzona, a nowa kartke I-94 nalezy wlozyc do
        paszportu, jesli ktos dostanie odmowe - ma zwykle oprocz odmowy takze jej
        uzasadnienie oraz nakaz opuszczenia USA w ciagu 30 dni. Jesli nie opusci USA w
        danym czasie - moze byc deportowany. I znowu - nie ma formalnej drogi aby
        odwolywac sie od decyzji urzedu imigracyjnego ( poza Motion to Reopen - ale to
        dotyczy bardzo wyjatkowych przypadkow ) - mozna co prawda zaskarzyc decyzje do
        district court, ale w praktyce nikt tego nie robi, bo jest to czasochlonne oraz
        bardzo drogie.

Najbardziej przydatny link to ten www.uscis.gov/graphics/index.htm
        Ale poszukaj troche sama;-)
        • Gość: Dosia_Au-pair Re: Czy mozna wystapic o wize turystyczna bedac w IP: *.us.infonet.com 19.10.06, 16:16
          Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz! Rzeczywiscie, jak napisalam powyzej, nie
          zalezy mi na przedluzeniu wizy, tylko na normalnej wizie turystycznej wbitej do
          paszportu.
          Wyglada na to, ze bede musiala o nia wystapic juz po wyjezdzie ze Stanow.
          Glupio zrobilam, bo moglam sie o nia postarac PRZED wyjazdem z Polski...

PS. Aha, nie jestem au pair - to moja forumowa ksywka, ktorej uzywam aby zrobic
          przyjemnosc Doctorowi ;)
        • olensia Re: abc_siec 19.10.06, 17:05
          A co ja wyzej napisalam???? ze nie wiem dokladnie jak to sie zalatwia i ze
          lepiej przedluzyc, czy wystapic o nawa wize w Polsce.
          Poza tym napisalam ze nie zalatwialam tego osobiscie i datego podalam namiary
          gdzie sie mozna o wszystkim dowiedziec. Przeczytaj najpierw wszystko a dopiero
          pozniej wysakuj z takimi haslami:
          > Olensia, ty juz lepiej nie doradzaj wiecej.
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka