Dodaj do ulubionych

praca automatyk

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.07, 22:42
cześć
mam pytanie
czy można pracować legalnie w Usa nie maja c zielonej karty?
mam wykształcenie wyższe inżynier automatyk/elektryk i chciałbym wyjechać do
pracy w Usa . mam pewne doścwiadczenie znam dobrze angielski, tylko jak
wyjechać?jest jakas wiza pracownicza?na czym ona polega?
pomózcie
Obserwuj wątek
    • Gość: witek Re: praca automatyk IP: 207.134.82.* 17.07.07, 08:00
      Musisz sobie znalezc prace w USA przez internet.
      Jesli ktos zgodzi sie Ciebie zatrudnic napisze Ci list. Z tym listem pojdziesz
      do ambasady USA w Warszawie i ta wlasnie ambasada da ci wize pracownicza
      poczatkowo na 1 rok. Jesli w USA beda z Ciebie zadowoleni przedluza z Toba
      umowe o prace na nastepne 3 lata. Ale mozesz sobie sam po roku znalezc prace
      gdzie indziej, najwazniejsze aby byla ciaglosc pracy. Po okresie 4 lat
      ciaglego zatrudnienia mozesz skladac o zielona karte.
      • Gość: Epsilon Re: praca automatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 09:13
        Moim zdaniem zadna amerykańska firma go nie da mu gwarancji zatrudnienia jezeli
        go nie zna i nie zna jego osiągniec. Chyba, że jest nowym Einsteinem. Poza tym
        ta firma nusi wykazac, ze takiego specjalisty jak on nie mogła znależc w USA.
        • Gość: sinooka Re: praca automatyk IP: *.hsd1.md.comcast.net 18.07.07, 04:02
          pewnie ,ze zatrudni
        • Gość: witek Re: praca automatyk IP: 207.134.87.* 19.07.07, 02:52
          Mylisz sie Epsilon, znam dwoch polskich informatykow w USA(Texas), ktorzy
          znalezli prace przez internet.
          • Gość: Epsilon Re: praca automatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 10:26
            Gość portalu: witek napisał(a):

> Mylisz sie Epsilon, znam dwoch polskich informatykow w USA(Texas), ktorzy
            > znalezli prace przez internet.

Umiejętności informatyka firma może sprawdzic "na odleglośc" polecając mu coś
            do wykonania. Z automatykiem to raczej niemożliwe.
            • Gość: zielonooka Re: praca automatyk IP: *.hsd1.md.comcast.net 19.07.07, 18:25
              nic nie musza sprawdzac, ale raczej szukaja z minimum 2 letnim dosw.
              • ontarian Re: praca automatyk 19.07.07, 19:01
                Gość portalu: zielonooka napisał(a):

> nic nie musza sprawdzac, ale raczej szukaja z minimum 2 letnim dosw.
                bredzisz swiniooka
                sama najlepiej wiesz, ze do latania na mietle po wallmarcie
                zadnego doswiadczenia nie trzeba
                • Gość: zielonooka Re: praca automatyk IP: *.hsd1.md.comcast.net 19.07.07, 23:44
                  ja nie czarownica zeby na mietle latac, za ładna jestem phii
      • Gość: smiglostopy Re: praca automatyk IP: *.dyn.optonline.net 19.07.07, 21:41
        Gość portalu: witek napisał(a):

> Po okresie 4 lat
        > ciaglego zatrudnienia mozesz skladac o zielona karte.

proces uzyskania "zielonej karty" mozna rozpoczac nawet w pierwszym dniu pracy
        (na wizie H-1B i L-1A), a nawet przed...

oczywiscie mozna czekac 4 lata, ale mozna tez 2,5, 3 i siedem miesiecy, albo 13
        i trzy-czwarte. czy ta czteroletnia cezura to okres na zaaklimatyzowanie?
    • Gość: smiglostopy Re: praca automatyk IP: *.dyn.optonline.net 19.07.07, 21:27
      Gość portalu: andrewba napisał(a):

> cześć
      > mam pytanie
      > czy można pracować legalnie w Usa nie maja c zielonej karty?

oczywiscie, ze tak.

> mam wykształcenie wyższe inżynier automatyk/elektryk i chciałbym wyjechać do
      > pracy w Usa . mam pewne doścwiadczenie znam dobrze angielski,

masz "bardzo dobre" wyksztalcenie jesli chodzi o wize "pracownicza". jest kilka
      rodzajow tych wiz. chyba najbardziej popularna to kategoria "H". twoj
      pracodawca musi zlozyc petycje do urzedu emigracyjnego w stanach. wiza jest
      wazna przez 3 lata.
      poczytaj tu:
      tinyurl.com/yx55ho
      > tylko jak
      > wyjechać?

najpierw musisz miec pracodawce, ktory wystapi dla ciebie o wize. nie sadze,
      zeby ktokolwiek na forum pomogl ci w tej kwestii... mozesz szukac przez
      internet, zobacz np
      www.craigslist.org/about/cities.html
      ,albo przyjechac tu na wizie turystycznej. wtedy mozesz spotkac sie z
      pracodawca osobiscie.
      • Gość: Karena Jakakolwiek praca po studiach z Polski w US IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.07.07, 07:35
        A gdzie tak mozna spotkac tych pracodawcow?
        Bez znajomosci jest prawie niemozliwoscia zalapnie sie na interview.
        Ktory pracodawca odpowie na resume przyslane do Craiglist?
        Oferty pracy zwykle sa bardzo szczegolowe i dopasowac swoja przeszlosc
        do ofert jest bardzo trudno. Fantazja tez niewiele pomoze bez znajomosci
        i skonczenia studiow tutaj, a to jest dluga droga.
        Od 17-tu lat mieszkamy w US i obserwujemy z bliska proces zatrudniania.
        To ze mamy niezle prace to tylko szczescie i zbieg wielu okolicznosci,
        ale napewno nie podjelibysmy sie startowania w US ponownie.
        • zpustynii Re: Jakakolwiek praca po studiach z Polski w US 23.07.07, 07:47
          Wszystko zalezy od tego jakie sie skonczylo studia. Moj bratanek skonczyl
          inzynierie mechaniczna i sam sobie zalatwil prace w USA przez internet.
          Ktoregos dnia po prostu pojawil sie u moich drzwi. Radosc byla wielka.
          Znalazl prace w sasiednim stanie, przeszedl interview przez telefon.
          Wiec nie opowiadaj, ze jest to niemozliwe. Jest mozliwe zwlaszcza w
          specjalnosciach w ktorych jest zapotrzebowanie. Trzeba jednak znac jezyk i
          wiedziec jak szukac.

Jest wiele wyspacjalizowanych stron komputerowych oferujacych prace w
          okreslonych dziedzinach. Jezeli wy znacie wylaznie Craiglist, to serdecznie wam
          wspolczuje zaradnosci....
          • Gość: Karena Re: Jakakolwiek praca po studiach z Polski w US IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.07.07, 08:17
            Craiglist byla podana przez "smiglostopy" w poprzednim poscie.
            W ktorych specjalnosciach jest zapotrzebowanie?
            Pewnie jestesmy niedoinformowani, jezeli uwazasz jeszcze ze bezrobocie
            jest tak niskie jak podaja statystyki.
            Jak dawno uszczesliwiono Twojego bratanka praca w US?
            Czy sama praca jest juz sukcesem, a gdzie dokumenty na pobyt staly?
            Pewnie dostarczono Fedex-em.
            • zpustynii Re: Jakakolwiek praca po studiach z Polski w US 23.07.07, 13:15
              Sluchaj, co mnie obchodzi jakis niedorobiony polski dziad, ktory tu podaje
              Craigliste czy inne?

Moj bratanek, jak juz pisalem, jest inzynierem mechanikiem. O wize wystapil
              jego pracodawca, bo taka jest procedura. FedExem takich rzeczy sie nie wysyla.
              Jak pracodawca cie chce to sam pomaga zalatwic formalnosci. Jedyne co on zrobil
              to zglosil sie do ambasady amerykanskiej, zeby dokonczyc procedury i tyle.
              Dzisiaj juz pracuje ponad 3 lata i wkrotce dostanie GC.

W jakich specjalnosciach jest zapotrzebowanie szukaj sobie sama, wejdz na
              strone rzadowa to zobaczysz, mnie to nie interesuje i nie jestem informacja dla
              sfrustrowancych pan. Jak na 17 rok pobytu w USA to jakas niewydarzona jestes i
              jak widac nie bardzo dajesz sobie rade w zyciu. Zmien zawod moze ci to pomoze,
              byle jakie studia z Polski niestety malo daja, musza to byc studia, ktore cos
              daja i niekoniecznie jest to wylacznie papier.
              W kazdym razie moje kondolencje.
            • norma_baker Re: Jakakolwiek praca po studiach z Polski w US 23.07.07, 14:13
              O jakiej statystyce mowisz?
              Poszukiwani profesjonalisci zawsze znaduja prace w USA. Statystyki sa dla
              rzadu, zeby sie orientowal co robic.
              A ja sie ma skonczone kulturoznawstwo czy angilstyka w Polsce, to nigdy dobrej
              pracy w USA nie znajdziesz, nawet jakby byl tylko 1% bezrobocia w twoim stanie.
              Poza tym radze tez pomyslec dlaczego nie jestes w stanie zlapac dobrej pracy....

Juz kiedys pisalem, ze polski sosob zachowania w pracy nie poplaca ....
              wczoraj opisalem nastepujaca historie:
              Kilka tygodni temu bylismy z zona po tygodniowe zakupy w pobliskim
              supermarkecie. W oczy rzucila mi sie nowa kasjerka, wysoka, brzydka blondynka
              ale strasznie pyskata i przy tym opryskliwa. Mowie do zony to musi byc Polka. A
              jakze tylko sie zjawilismy przy jej kasie rozstawila nas, co mamy robic itd. Z
              tagu na piersiach widac bylo, ze to Polka. Wygralem z zona 10$. Zdaje sie, ze
              jej sposob zachowywania razil nie tylko mnie i moja zone ale wystarczajaco duzo
              osob. Bo pracowala tam niecale 3 tygodnie, po czym znikla. Pewnie szuka
              szczescia gdzie indziej i obrazona rozstawia klientow po katach do kolejnego
              kopa na rozped do innej pracy.....
            • Gość: smiglostopy Re: Jakakolwiek praca po studiach z Polski w US IP: *.dyn.optonline.net 23.07.07, 16:09
              Gość portalu: Karena napisał(a):

> Craiglist byla podana przez "smiglostopy" w poprzednim poscie.

mysle, ze to bardzo dobre miejsce zeby zaczac poszukiwania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka