Dodaj do ulubionych

Jak przejsc z J1 na GC lub H1?

16.01.08, 19:10
Pracuje w USA na wizie J1,ktora wygasa w sierpniu. Zaczynam sie
starac o Zielna karte oraz H1, czy ktos cos podobnego sam robil? Ile
to wszystko potrwa? Co zrobic zeby przyspieszyc proces? Jakies
porady? Z gory dziekuje za wszystkie komentarze.
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Jak przejsc z J1 na GC lub H1? 16.01.08, 23:30
      a masz sekcje 212?
      • ussjula Re: Jak przejsc z J1 na GC lub H1? 17.01.08, 21:53
        nie obowiazuje mnie 2letnia przerwa, takze spokojnie moge sie
        ubiegac.jesli ktokolwiek wie ile to ostatecznie wyniesie w kosztach
        oraz czasowo,ewentualnie jakies porady dotyczace dokumentow,prosze o
        komentarze...dzieki!:)
        • Gość: cody Re: Jak przejsc z J1 na GC lub H1? IP: *.hsd1.va.comcast.net 18.01.08, 03:13
          ja bym ci proponowal rozmowe z prawnikiem. nie trac czasu na forach.
          zeby dostac H1B musisz byc po studiach, miec pracodawce i prace w
          zawodzie kierunku twoich studiow. w zeszlym roku wizy wyczerpane byly
          pierwszego dnia (1 kwiecien). czas czekania na zielona karte zalezy od
          powodu ubiegania sie. moze wiec to byc od kilku miesiecy do wielu lat
          czekania. powodzenia. (oh, i H1B bedzie cie kosztowac ponad $2K albo
          wiecej. zalezy czy podniosa oplaty).
          • Gość: g. Re: Jak przejsc z J1 na GC lub H1? IP: 71.94.85.* 03.02.08, 00:27
            $3200 H1B conajmniej, jesli pracodawca twoj nie bedzie chcial
            zaplacic za nia. Plus, nie ma gwarancji ze h1b otrzymasz (na
            FFY2009), nawet jesli spelnisz wszystkie warunki. Racja, w ostatnim
            sezonie juz pierwszego dnia zabraklo wiz i robiono losowanie kto
            wize otrzyma. Chyba ze masz dyplom co najmniej MAster's z USA, wtedy
            szanse rosna. H1b najpierw, potem zielona karta bo musisz miec
            legalny status w USA podczas calego ubiegania sie o GC.
    • d.o.s.i.a Re: Jak przejsc z J1 na GC lub H1? 03.02.08, 19:17
      Po wizie J1 szanse na H1 sa bardzo niewielkie. H1 to z definicji wiza dla
      specjalistow z okreslonymi umiejetnosciami. J1 czyli trainee z definicji takim
      specjalista nie jest. Ale i tak zycze powodzenia.
      • Gość: kieras Re: Jak przejsc z J1 na GC lub H1? IP: *.cpe.cableone.net 24.02.08, 07:12
        Wiza J1 ma 13 podkategori.
        Podstawowe pytanie do "ussjula" w ktorej jest kategori.
        Wiec jesli sie na czyms nie znasz to nie wypisuj bajek.
        Ja przyjechalem 2,5 roku temu na J1(Professor and Research Scholar) i w tej chwili po przjsciu przez H1B jestem w koncowym etapie GC(EB2).
        • Gość: ojejejej Tak pedzisz expressem? IP: *.proxy.aol.com 28.02.08, 11:06
          >Ja przyjechalem 2,5 roku temu na J1(Professor and Research Scholar)
          >i w tej chwili po przjsciu przez H1B jestem w koncowym etapie GC
          (EB2).

I to wszystko w ciagu 2.5 roku?
          To sa dopiero bajki...

• Gość: Dosia Re: Tak pedzisz expressem? IP: 195.33.121.* 28.02.08, 11:53
            Mi tez jakos trudno uwierzyc.
            Zalatwianie H1B trwa min. rok tj. zakladajac ze wniosek zostal
            zlozony na poczatku roku, a wiza przyznana w listopadzie. Dopiero po
            kilku latach mozna starac sie o GC. No chyba, ze rownoczesnie z
            przyjazdem od razu zaczales starania o sponsorowana przez pracodawce
            GC. Jakos czasowo mi sie to nie klei...
            • aniabos Re: Tak pedzisz expressem? 28.02.08, 22:47
              Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Mi tez jakos trudno uwierzyc.
              > Zalatwianie H1B trwa min. rok tj. zakladajac ze wniosek zostal
              > zlozony na poczatku roku, a wiza przyznana w listopadzie.

W instytucjach wylaczonych z limitu (non profit czyli np uczelnia) zalatwianie
              H1B odbywa sie blyskawicznie.

Dopiero po
              > kilku latach mozna starac sie o GC.

Nieprawda, mozna starac sie natychmiast po otrzymaniu H1B, a w niektorych
              wypadkach nawet rownolegle.
            • aniabos I jeszcze jedno 28.02.08, 22:49
              Na uczelniach wlasnie przechodzenie z J1 na H1B jest rutynowe. Najwieksza
              przeszkoda moze byc dwuletnia restrykcja (ktora nie dotyczy autorki watku).
          • Gość: kieras Re: Tak pedzisz expressem? IP: *.cpe.cableone.net 03.03.08, 02:39
            ... Tak, tak pedze expressem i nie sa to bajki! Coz, nic nie poradze na fakt,
            iz nie mozesz po prostu w to uwierzyc. Racje ma aniabos (poczytaj prosze Jej
            odpowiedz). A sprawa jest prosta. Przyjechalem w lipcu 2005 roku z wiza J1
            wystawiona na rok. Po uplywie roku wize przedluzono - najpierw na okres wakacji,
            pozniej na kolejny rok. Rownoczesnie rozpoczalem starania o waiver. Po okolo pol
            roku otrzymawszy waiver - wciaz bedac na J1 - rozpoczalem starania o H1B
            (dokladnie moj pracodawca wystapil). Proces trwal okolo 2-3 miesiecy i
            otrzymalem H1B w lipcu 2007. Niemal natychmiast (po okolo 3 tygodniach)
            wystapilem (znow moj pracodawca) o przyananie GC. Oczywiscie pierwszym krokiem
            bylo skierowanie aplikacji do DOL i uzyskanie pozwolenia w/wym instytucji na
            zatrudnienie cudzoziemca. Zgoda przyszla w pazdzierniku. Pozostalo zrobienie
            badan medycznych. W styczniu 2008 cala dokumentacja przekazana zostala do
            Immigration Office, na koniec lutego wezwano nas na "wizyte" w celu dokonania
            pomiarow biometrycznych. Zupelnie niezaleznie w tzw. miedzyczasie (doslownie
            kilka dni temu) otzrymalem Employment Authorization Card oraz Travell Documents.
            No i czekam juz tylko na GC. Jesli wierzyc informacjom - GC powinna nadejsc w
            najblizszych tygodniach. Jesli ktos jest zainteresowany blizej procedura -
            zapraszam - udziele informacji i podziele sie doswiadczeniem
            • Gość: Doctor Re: Tak pedzisz expressem? IP: *.proxy.aol.com 03.03.08, 07:34
              klamiesz
              • aniabos Re: Tak pedzisz expressem? 04.03.08, 04:47
                Gość portalu: Doctor napisał(a):

> klamiesz

Po co piszesz o czyms, o czym nic nie wiesz i jeszcze obrazasz ludzi? Zobacz np.
                strone dla zagranicznych pracownikow na Penn State. Zreszta kazdy uniwersytet
                bedzie mial podobne informacje.
                www.ohr.psu.edu/IntlScholars/H1BVisa.cfm
                Zobaczysz tam, ze instrukcje dla zagranicznych pracownikow uczelni, ktorzy
                zamierzaja zmienic status na H1B zawieraja m. in. ostrzezenie, ze proces moze
                potrwac az 60 do 120 dni i dlatego rekomenduja zeby na wszelki wypadek zaczac
                zalatwiac H1B na pol roku przed wygasnieciem poprzedniego statusu. Ale ja
                osobiscie nie znam nikogo na Penn, komu by to tyle zajelo. Poza tym jest mozliwa
                ekspresowa petycja, tyle ze za wyzsza oplate ($1000), ktorej uczelnia nie
                pokrywa, wiec trzeba ja wylozyc z wlasnej kieszeni.
                Natomiast teoretycznie wg zapewnien State Department waiver nie powinien trwac
                dluzej niz 8 tygodni, a z moich doswiadczen wynika, ze zdarzaja sie opoznienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka