enya81 01.10.10, 10:53 dziewczyny jak robicie? rzućcie przepisem? a te placki kupujecie gotowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka.k Re: tortilla 01.10.10, 11:00 ja kupuję gotowe, z ziarnami. ja jadam tortillę co kilka dni na drugie śniadanie. Dip, tnczyk, warzywa i gotowe. Albo filet z indyka. warzywa, to ogorek, kukurydza, fasola, papryka, cebulka, sałata. Odpowiedz Link
borowka78 Re: tortilla 01.10.10, 11:01 ja nie pomogę, ale zgłość się do Lilki ;-) mam nadzieję, że kiedyś do niej wproszę się na jakas dobrą kolację z dużą ilością winka ;-) Odpowiedz Link
enya81 Re: lila 01.10.10, 11:03 a te warzywka podduszasz czy dajesz surowiznę? Bo wiesz ja bym chciała te tortille na obiad zaserwować. Odpowiedz Link
lilka.k Re: lila 01.10.10, 11:14 ja wolę surowe, ale jak na obaid, to po prostu włoż tam mięso na ciepło...aha, koniecznie podrzej tez tortillę :), będzie ciepła i na obiad w sam raz :) (ja to robię w mikrofalówce ; ) Jadałam też tak, że po prostu na stole się kładzie wszystko w osobnych miseczkach i cała frajda polega na tym, by sobie nakładac to co sie lubi :) Dla dzieciakow tez frajda, bo generalnie wiadomo, ze czesto wszystkich warzyw nie lubia, a mozna tylko poóc troszkę im zawinąć. Borówka, oj, cudownie. wiesz, ze jestes zaproszona :) Odpowiedz Link
lilka.k Re: lila 01.10.10, 11:20 oszczędziłabym tylko sobie te przyprawy do gyrosa. Są zdrowsze marynaty. Wczoraj Piotrek zrobił super kurczaka, był tak prosty i pyszny, że byłam zachwycona. Po prostu usmazyl kawałki kurczaka na oliwie z dodatkiem miodu. Cos pysznego. Do tortilli jak znalazł :) w zasadzie to nie tzreba wtedy marynowac, tylko się na tym podsmaża. Lekko słodkawe, supoer. Odpowiedz Link
a_beatle Re: tortilla 01.10.10, 11:04 Gotowe, różne:-) Nadzienie dowolne, co masz, najczęściej pierś z kurczaka albo mielone, do tego sałata, pomidory, ogórki, fasola czerwona, ser żółty, feta, może być tuńczyk. My dodajemy jogurt bałkański z czosnkiem. Odpowiedz Link
pabia_a Re: tortilla 01.10.10, 11:11 ja kupuję gotowe placki, robię z kurczakiem ( filet z piersi lub polędwiczki drobiowe) namacerownym przyprawą do gyrosa, pomidorem, ogórkiem zielonym, fasolką czerwoną, papryką i sałatą lodową lub kapustą pekińską, placki podgrzewam w piekarniku lub na suchej patelni, smaruję sosem pomidorowym, czosnkowym wedle uznania, układam warzywa i usmażone mięso, zawijam w rulon, polewam jeszcze raz sosem. Odpowiedz Link
enya81 Re: tortilla 01.10.10, 11:25 dzięki dziewczyny, jesteście niezastąpione. Wiecie co ja nie wiem, jak ja żyłam kiedyś bez naszego forum? :-) Odpowiedz Link
malea1 Re: tortilla 01.10.10, 12:32 Ja robię z mięsem mielonym, ale kurczak też może być. Dają sałatę, pomidor, może być ogórek surowy i sos czosnkowy (serek naturalny, jogurt, czosnek, pieprz i sól). Chyba też dziś zrobię :) Odpowiedz Link
malenkie7 Re: tortilla 01.10.10, 13:29 można zrobic quesadillas z tortilli, np tak: jejkuchnia.pl/quesadillas-czyli-cos-po-meksykansku mozna zrobic buritos www.fajneprzepisy.pl/go/de6f9d7e9fdbdda7c5f34ce4c14dee3d ja czesto do potraw z tortilli robie dip z awokado, plus smietana:) uwielboiam tortille, niestety, niemamy teraz kuchenki mikrofalowej, a podrzewana na patelni mi tak bardzo nie smakuje. ale to sie niebawem zmieni, bo zamierzamy zamontowac kuchenke:) Odpowiedz Link
lilka.k Re: tortilla 01.10.10, 13:30 burritos to ja robiłam inaczej..co prawda bardziej kalorycznie, wiec juz nie tak czsto, ale dawałam ostry farsz, z meisa mielonego, fasoli, cebulki i papryczki, to do tego nalesnika, potem do naczynia, polane sosem, serem i zapieczone. niebo w gębie ;) Odpowiedz Link
dmgr Re: tortilla 01.10.10, 15:56 Ja kilka razy próbowałam zrobić sama te placki ale nie wyszły jak trzeba (zazwyczaj twardniały) a robiłam i pszenne i kukurydziane. Teraz kupuje już gotowe. A robię jak dziewczyny pisały z mięsem, warzywami, sałatą, sosem. Można dodać połamane do sałatki (ja tak robiłam jak mi się twarde robiły) i też smakuje OK. Wczoraj w Biedronce widziałam chyba za niecałe 4 zł te duże "placki". Odpowiedz Link
lilka.k Re: tortilla 01.10.10, 16:19 o, to muszę iśc, u nas tego idzie mnostwo. A ja płacę chyba 2 x tyle. Odpowiedz Link