01.10.10, 10:53
dziewczyny jak robicie? rzućcie przepisem? a te placki kupujecie gotowe?
Obserwuj wątek
    • lilka.k Re: tortilla 01.10.10, 11:00
      ja kupuję gotowe, z ziarnami. ja jadam tortillę co kilka dni na drugie śniadanie.
      Dip, tnczyk, warzywa i gotowe. Albo filet z indyka. warzywa, to ogorek, kukurydza, fasola, papryka, cebulka, sałata.
    • borowka78 Re: tortilla 01.10.10, 11:01
      ja nie pomogę, ale zgłość się do Lilki ;-)
      mam nadzieję, że kiedyś do niej wproszę się na jakas dobrą kolację z dużą ilością winka ;-)
      • enya81 Re: lila 01.10.10, 11:03
        a te warzywka podduszasz czy dajesz surowiznę? Bo wiesz ja bym chciała te tortille na obiad zaserwować.
        • lilka.k Re: lila 01.10.10, 11:14
          ja wolę surowe, ale jak na obaid, to po prostu włoż tam mięso na ciepło...aha, koniecznie podrzej tez tortillę :), będzie ciepła i na obiad w sam raz :) (ja to robię w mikrofalówce ; )
          Jadałam też tak, że po prostu na stole się kładzie wszystko w osobnych miseczkach i cała frajda polega na tym, by sobie nakładac to co sie lubi :)
          Dla dzieciakow tez frajda, bo generalnie wiadomo, ze czesto wszystkich warzyw nie lubia, a mozna tylko poóc troszkę im zawinąć.

Borówka, oj, cudownie. wiesz, ze jestes zaproszona :)
          • lilka.k Re: lila 01.10.10, 11:20
            oszczędziłabym tylko sobie te przyprawy do gyrosa. Są zdrowsze marynaty. Wczoraj Piotrek zrobił super kurczaka, był tak prosty i pyszny, że byłam zachwycona.
            Po prostu usmazyl kawałki kurczaka na oliwie z dodatkiem miodu. Cos pysznego. Do tortilli jak znalazł :) w zasadzie to nie tzreba wtedy marynowac, tylko się na tym podsmaża. Lekko słodkawe, supoer.
    • a_beatle Re: tortilla 01.10.10, 11:04
      Gotowe, różne:-) Nadzienie dowolne, co masz, najczęściej pierś z kurczaka albo mielone, do tego sałata, pomidory, ogórki, fasola czerwona, ser żółty, feta, może być tuńczyk. My dodajemy jogurt bałkański z czosnkiem.
    • pabia_a Re: tortilla 01.10.10, 11:11
      ja kupuję gotowe placki, robię z kurczakiem ( filet z piersi lub polędwiczki drobiowe) namacerownym przyprawą do gyrosa, pomidorem, ogórkiem zielonym, fasolką czerwoną, papryką i sałatą lodową lub kapustą pekińską, placki podgrzewam w piekarniku lub na suchej patelni, smaruję sosem pomidorowym, czosnkowym wedle uznania, układam warzywa i usmażone mięso, zawijam w rulon, polewam jeszcze raz sosem.
      • pabia_a Re: tortilla 01.10.10, 11:12
        warzywa daję surowe
        • enya81 Re: tortilla 01.10.10, 11:25
          dzięki dziewczyny, jesteście niezastąpione.
          Wiecie co ja nie wiem, jak ja żyłam kiedyś bez naszego forum? :-)
          • malea1 Re: tortilla 01.10.10, 12:32
            Ja robię z mięsem mielonym, ale kurczak też może być. Dają sałatę, pomidor, może być ogórek surowy i sos czosnkowy (serek naturalny, jogurt, czosnek, pieprz i sól). Chyba też dziś zrobię :)
            • malenkie7 Re: tortilla 01.10.10, 13:29
              można zrobic quesadillas z tortilli, np tak:
              jejkuchnia.pl/quesadillas-czyli-cos-po-meksykansku
              mozna zrobic buritos
              www.fajneprzepisy.pl/go/de6f9d7e9fdbdda7c5f34ce4c14dee3d
              ja czesto do potraw z tortilli robie dip z awokado, plus smietana:)
              uwielboiam tortille, niestety, niemamy teraz kuchenki mikrofalowej, a podrzewana na patelni mi tak bardzo nie smakuje. ale to sie niebawem zmieni, bo zamierzamy zamontowac kuchenke:)
              • lilka.k Re: tortilla 01.10.10, 13:30
                burritos to ja robiłam inaczej..co prawda bardziej kalorycznie, wiec juz nie tak czsto, ale dawałam ostry farsz, z meisa mielonego, fasoli, cebulki i papryczki, to do tego nalesnika, potem do naczynia, polane sosem, serem i zapieczone. niebo w gębie ;)
                • dmgr Re: tortilla 01.10.10, 15:56
                  Ja kilka razy próbowałam zrobić sama te placki ale nie wyszły jak trzeba (zazwyczaj twardniały) a robiłam i pszenne i kukurydziane. Teraz kupuje już gotowe. A robię jak dziewczyny pisały z mięsem, warzywami, sałatą, sosem. Można dodać połamane do sałatki (ja tak robiłam jak mi się twarde robiły) i też smakuje OK. Wczoraj w Biedronce widziałam chyba za niecałe 4 zł te duże "placki".
                  • pabia_a Re: tortilla 01.10.10, 16:06
                    tak, w promocji były
                    • lilka.k Re: tortilla 01.10.10, 16:19
                      o, to muszę iśc, u nas tego idzie mnostwo. A ja płacę chyba 2 x tyle.
                      • enya81 Re: tortilla 01.10.10, 17:52
                        o to ja tez skoczę, bo jutro chce zrobić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka