blanka0 14.03.07, 11:23 czy robiłyscie juz test z glukozą, mi dr kazal na nastepna wizyte mieć juz badanie, a to bedzie 23 tc. Wiem ze to badanie robi sie miedzy 24 a 28 tc. Czy któraś z Was robiła juz to badanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylpal13 Re: test z glukozą 14.03.07, 11:48 ja będę miała za tydzień w 22 tyg, tak mi ginka wyznaczyła więc nie sądzę zeby był to zły tydzien na to badanie. A troche sie boje czy dam rade bez wymiotów, na wszelki wypadek biorę siostrę coby mnie wspierała. Odpowiedz Link
blanka0 Re: ja mam ten test za tydzien we wtorek 14.03.07, 12:01 sylpal Ty weź lepiej cytrynke a nie siostre :)) Odpowiedz Link
monikaj21 Re: test z glukozą 14.03.07, 12:48 Ja robiłam w 21 tc. W poprzedniej ciąży tak samo też wcześniej niż w 24 tc. W tej ciąży termin badania wyzanaczał mi inny lekarz bo moja ginka była chora, więc mamy już przynajmniej 3 lakarzy, którzy twierdzą można to badanie robić wczesniej:) Ja niestety o cytrynie dowiedziałam się już po teście, szkoda :) Odpowiedz Link
enya81 Re: test z glukozą 14.03.07, 13:07 Ja jutro ide do gina, a jestem w 22 tygodniu, ale na tę wizyte mi nie zalecił to pewnie na następną mi każe wykonać i w związku z tym napiszcie mi co z tą cytryną? Pomaga zjedzenie na mdłości przy piciu tego słodkiego świnstwa? Wypić w trakcie sok, czy juz w domu? Pozdrawiam Odpowiedz Link
monikaj21 Re: test z glukozą 14.03.07, 13:23 Jak się wciśnie cytrynę do tego delikatnie mówiąć niezbyt wykwintnego płynu (woda z glukozą) to na pewno jest zdecydowanie mniej mdłe :) Odpowiedz Link
annullka Re: test z glukozą 14.03.07, 13:47 ja już jestem po teście i zapomniałam o tej cytrynie, nie było tak źle, a test robiłam w 23 tc Odpowiedz Link
moni_30 Re: test z glukozą 14.03.07, 15:19 Dziewczyny a co to właściwie za test? Czy wszystkie ciężarne muszą go wykonać, bo ja o nim wcześniej nie słyszałam. Jestem w 24 tc i mój gin do tej pory mi o takim teście nie wspominał!! Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: test z glukozą 14.03.07, 15:36 U mnie 24.1tc i w sobotę mam wizytę pewnie na następną już będę musiała sie szykować z wynikami glukozy. Ja jak robiłam ostatnio to mi pani w laboratorium doradziła zmieszać z herbatą i właśnie wcisnąc parę kropli cytryny nie było tak źle. Odpowiedz Link
blanka0 Re: test z glukozą 14.03.07, 16:08 moni to jedno z najważniejszych testów w ciązy bada sie cukier na czczo a zaraz potem wypija 50 lub 75 gram glukozy i powtarza badanie po godzinie. badanie to wyklucza lub potwierdza cukrzyce cięzarnych. To naprawde bardzo wazne badanie i dziwie sie ze Twoj doc nic nie wspominał. Odpowiedz Link
aurinko Re: test z glukozą 14.03.07, 17:39 Robiłam 1 marca (50 glukozy). Glukozę trzeba kupić w aptece (kosztuje grosze), na czczo idzie się na badanie, na miejscu (przynajmniej u mnie) dają kubeczek z wodą, trzeba to rozmieszać, wypić i po godzinie siedzenia na korytarzu idzie się na pobranie krwii na cukier. Wynik nie powinien przekroczyć 140. Po korytarzu lepiej nie skakać ;-) Bo inaczej się przetwarza glukoza jak się jest w ruchu. Można wcisnąć odrobinę cytryny do tej glukozy, ja akurat wypiłam ten lukier bez problemu, najgorsze jest to czekanie do zrobienia badania. Zemdliło mnie dopiero jak wróciłam do domu, ale da się przeżyć ;-) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: test z glukozą 15.03.07, 08:54 No patrzcie, a ja tego badania nigdy nie miałam robionego. Mieszkam w dużym mieście w Polsce, żeby nie było, że w jakiejś pipidówie w dzikiej Anglii na przykład ( tu buziak dla Azbestowej! ;-P). Każdą ciążę mam dość oszczędną w badania, że tak powiem. Taki styl prowadzenia ciąży reprezentuje mój lekarz. :-) Odpowiedz Link
blanka0 Re: test z glukozą 15.03.07, 09:10 lucy_cu dziwi mnie to ze nic Twoj lekarz o tym nie wspominał z tego co wiem to bardzo wazne badanie Odpowiedz Link
e-millie testu nie trzeba robić na czczo! 15.03.07, 09:41 dziewczyny, tego testu nie trzeba robić na czczo - można pójść po śniadaniu. w pierwszej ciąży też tego nie wiedziałam, a teraz jak rozmawiałam z moim lekarzem, że to takie nieprzyjemnie słodkie badanie z rana, to właśnie się dowiedziałam. że wcale nie muszę biec bladym świtem i mogę spokojnie pójść z pełnym żołądkiem :))) będę robiła badanie w 25tc. Odpowiedz Link
aldi32 Re: testu nie trzeba robić na czczo! 15.03.07, 10:32 No właśnie! Ja też słyszałam 2 wersje - od jednego lekarza, że trzeba test zrobić na czczo od drugiego, że nie. Ot - dylemat. Nie mam pojęcia jak to "ugryźć". Odpowiedz Link
blanka0 Re: testu nie trzeba robić na czczo! 15.03.07, 10:56 w kazdym laboratorium w jakim kiedykolwiek robilam cukier pytali czy jestem na czczo, dziwne mi sie wydaje ze jak człowiek zje cokolwiek to cukier juz sie podnosi a co dopiero po glukozie hmmm co lekarz to opinia Odpowiedz Link
aurinko Re: test z glukozą 15.03.07, 11:11 Ja gdzieś czytałąm, że niby można po śniadaniu, ale wolałam nie ryzykować. Kiedyś przed badaniem na cukier wypiłam szklanke soku i miałam sporo podwyższony wynik. Gdybym przez to, że coś zjadłam przed testem na glukozę, miała sfałszowany wynik to bym się chyba wściekła. Odpowiedz Link
babajagaa Re: test z glukozą 15.03.07, 11:29 Mnie na szczescie ominie to badanie jestem pod stala kontrola diabetologa prawie od poczatku ciazy,cukier mierze sobie glukometrem Odpowiedz Link
andzia84 Re: test z glukozą 15.03.07, 11:36 ja już robiłam to badanie w 21 tc, strasznie mnie zemdliło, obrzydlistwo. wyszło mi ok, byłam na czczo Odpowiedz Link
eli_7 Re: test z glukozą 15.03.07, 14:12 Ja mam dopiero ten test miec w 26 tygodniu. Nie wiem czy to pozno, ale tak mam rozpisany grafik roznych badan. Lekarza widze 3 kwietnia wiec zapytam, ale z rozmow z moimi kolezankami co kiedys to robily to wlasnie w tym okresie mialy robione. pozdrowionka eli Odpowiedz Link
nieviasta77 Re: testu nie trzeba robić na czczo, ale.... 16.03.07, 11:13 Moze i testu nie nalezy robic na czczo, ale trzeba nic nie jesc na 3 godziny przed podaniem glukozy. Mialam to badanie robione wczoraj wieczorem i po wczesnym obiedzie nie jadlam juz nic... Wiec od razu po jedzeniu badania tego nie nalezy wykonywac. A badanie wcale nie jakies straszne, glukoza straaaaasznie slodka, ale nie jest jej duzo. Trzy łyki i po fakcie :) Odpowiedz Link
blanka0 Re: testu nie trzeba robić na czczo, ale.... 16.03.07, 11:38 dziwne , ja dzwonilam do laboratorium / kilku/ i wszedzie i powiedzieli ze trzeba byc na czczo ja przynajmniej wole z rana pojechac i miec to z głowy Odpowiedz Link
burda3 nawet wody nie pozwolili! 16.03.07, 11:45 A mnie nawet wody przed badaniem rano nie pozwolili wypic- na czco to nawet bez płynów, według lekarza i laboratorium... Odpowiedz Link
anula_82 Re: test z glukozą 16.03.07, 12:52 A ja wczoraj byłam na wizycie u mojego doktorka i mam zrobic test miedzy 24 - 28 tygodniem ciąży i tez nie musze byc na czczo.Wyjasnial mi, że to chodzi o DODATKOWE obciążenie glukozą (test dodatkowego obiciążenia glukozą, żadne krzywe czy cos w tym rodzaju) wiec co lekarz to inne zdanie.Ale ja sie tym nie martwie ze nie bede na czczo, nawet mam nie mówic ze jestem po posiłku. Szczerze to nie rozumiem jak to jest ale skoro moj prowadzący lekarz zalecił tak, to tak zrobię. Odpowiedz Link
izoola Re: test z glukozą 16.03.07, 15:54 ja bede robila 2 kwietnia, to bedzie koncowka 23 tygodnia. lekarka powiedziala, ze nie trzeba na czczo, moge zjesc sniadanko i isc na badanie. tak tez zrobie, bo jak nie zjem rano to m niedobrze Odpowiedz Link
asia19813 Re: test z glukozą 17.03.07, 11:38 a jest różnica w jakiej ilości rozpuści się glukozę? Odpowiedz Link
uczula Re: test z glukozą 17.03.07, 15:46 no w stezeniu oczywiscie :) to tak jakbys sie pytala czy zjesc jarzynki na sypko czy z zupka = mysle ze toma znaczenie :) Odpowiedz Link
asia19813 Re: test z glukozą 17.03.07, 17:48 bo nie pamiętam w ilu ml kazał rozpuścić lekarz, na opakowaniu jest że w 200, ale badanie po 2 godzinach a ja mam zrobić po godzinie to rozpuszczę w połowie? Odpowiedz Link
aurinko Re: test z glukozą 17.03.07, 21:22 Mi laborantka rozpuściła 50g glukozy w 200ml letniej wody. Odpowiedz Link
agakra Re: test z glukozą 17.03.07, 22:57 a ja kupiłam glukometr i sama w domu zbadałam cukier. Nie ma szans, że bez pawia wypiję glukozę. Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: test z glukozą 17.03.07, 23:09 nie robilam i nie bede roic bo nie mam cukru w moczu Odpowiedz Link
asia19813 Re: test z glukozą 18.03.07, 10:03 a ja mam wyniki rewelacyjne zdaniem lekarza i musze robić :( Odpowiedz Link
azbestowestringi asia 18.03.07, 10:11 to jedna z wielu roznic w prowadzeniu ciazy w pl a uk :) w pierwszej ciazy robilam test z glukoza bo bylam w pl i uwazalam to za oczywiste badanie. tutaj oczywistym okazuje sie nie robienie tego testu :) co kraj to obyczaj Odpowiedz Link
blanka0 Re: asia 18.03.07, 10:21 wydaje mi sie ze sa różne standardy prowadzenia ciąż i nie tylko np moja przyjaciółka z Kanady miała 2 razy cc i za kazdym razem na drugi dzień była juz w domu u nas to nie do pomyślenia, zreszta jak sama o tym pomysle to mam dreszcze Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: asia 18.03.07, 10:26 hihi ja mialam cesarke we wtorek a w czwartek juz bylam u siebie w domu. i bardzo zalowalam, ze nie moglam wyjsc juz w srode wieczorem :) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: asia 18.03.07, 16:09 Azbestowa, widzisz, ja nie z Anglii, tylko z Krakowa, a też tego badania nigdy nie miałam robionego. W ogóle w porównaniu z polskim standardem badań przy każdej ciąży mam zleconych bardzo mało- mój lekarz ( prywatny gabinet, czyli nie oszczędza na NFZ) ma taki styl, twierdzi, że jemu to wystarczy, żeby ogarnąć sytuację. A mnie to odpowiada, nie ukrywam, bo nie muszę co miesiąc latać do laboratorium. I w ogóle przejęłam od niego takie dość luzne podejście do ciąży. Wierzę facetowi, że to minimum wystarcza i już. Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: asia 18.03.07, 16:14 i powiedz mu, ze jest zajebisty :) bo nie ma co z ciazy patologii robic ;p Odpowiedz Link
lucy_cu Re: asia 18.03.07, 16:18 Ja już mu sporo razy wyznawałam miłość- muszę dawkować, bo jeszcze się zbiesi. ;-PPPP Nie, ale serio- gość jest w porządku. Odpowiedz Link
ab_78 mialam ten test wczoraj 21.03.07, 16:15 smakowalo jak przeslodzona herbata malinowa, nic obrzydliwego, myslalam ze bedzie gorzej. Odpowiedz Link
blanka0 no i dooopa wielka 21.03.07, 19:03 w poniedzialek ide do szpitala, moj wynik to 186, zdecydowanie za duzo, lekarz stwierdzil cukrzyce ciezarnych zabije sie chyba Odpowiedz Link
magda7717 Re: test z glukozą 21.03.07, 20:07 ja robilam wczoraj ale jakos nie zadzwonilam po wyniki, w medicoverze dzwonia jak jest cos nie tak. jutro kolne . nic sie nie martw od tego sie nie umiera dostaniesz diete specjalna i kochana zero slodyczy!! Odpowiedz Link
kasiula19861 Re: test z glukozą 26.03.07, 22:13 Ja test z glukozą miałam dziś i jestem pozytywnie zaskoczona ;o) Nie było tak źle jak się spodziewałam Owszem bardzo słodkie ale da się przeżyć Dla mnie gorsze było pobieranie krwi BRRR.... Odpowiedz Link
asia19813 Re: test z glukozą 27.03.07, 13:06 ja tez dzis robiła, nie jest taka zła ta glukoza, tylko gorzej jakos było z kłuciem, poszłam w "nowe"miejsce inie spodobało mi się tam, pobierała krew do próbówki, krew nie bardzo chciała leciec i sie wbijała i pchała igłe okropne, boli mnie teraz to miejsce, pewnie będzie siniak na pół ręki jak kiedyś hi hi hi Odpowiedz Link
asia19813 Re: test z glukozą 28.03.07, 14:54 u mnie wynik 120 ciesze się że nie mam cukrzycy, bo to chyba w normie? Odpowiedz Link
shemreolin Re: test z glukozą 28.03.07, 16:28 Ja robiłam ten test w sobotę i muszę przyznać, ze nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Po tym co sie naczytałam to bałam się, że wymiotuję czy coś. A to smakuje jak bardzo słodka oranżadka. Naprawdę piłam już słodsze rzeczy... Az sie zawiodłam. HEHE :P Gorze dla mnie było to, że musiałam dać się pokłuć 2 razy w ciagu godziny. :/ A wyniki mam 84 na czczo i 97 po glukozie. Chyba jakoś nie zrobiła ta glukoza większego wrażenia na moim organiźmie. ;) Odpowiedz Link
sylpal13 Re: test z glukozą 28.03.07, 16:27 Miałam dzisiaj, bez cytryny jak dla mnie nie do przejscia, i krew pobierali mi raz z żyły potem z palca, po wypiciu po godz z palca, i znowu po godzinie z palca, dobrze że była ze mna siostra i tatto czas szybko minął i śmiechu było kupe. Odpowiedz Link
aldi32 Re: test z glukozą 29.03.07, 09:59 Dziewczyny-co z Blanką? Blanka halo? Jak się czujesz? Daj znać!! Ja miałam robioną wczoraj krzywą cukrową. Poszłam na badanie na czczo i okazało się, że tak miało być (to a propos naszych wcześniejszych spekulacji). Wyniki mam jakieś dziwne: poziom glukozy na czczo 87 mg/dl po obciążeniu 77 mg/dl Dlaczego do cholery mniej mam po obciążeniu glukozą? Miała któraś z Was taki wynik-co to oznacza? Wizytę u gina mam dopiero w sb. Odpowiedz Link
izoola Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 16:04 dzis bylam wlasnie na tym badaniu. zdziwilam sie lekko, bo kobita nie pobierala mi krwi przed wypiciem tzn na czczo. sadzilam, ze to badanie ma wskazac roznice przed i po spozyciu danej dawki glukozy.....a krew pobrano mi tylko po wypiciu Odpowiedz Link
sylpal13 Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 16:07 to rzeczywiście dziwne, ale nie jestem pewna czy to chodzi o różnice, chyba razczej o poziom cukru po wypiciu odpowiedniej ilości glukozy. Sądzę, że wiedziała co robi, nie martw sie na zapas. Odpowiedz Link
zorkaa Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 17:24 mi też za perwszym razem tylko po pobierali krew, bo na czczo robiłam wcześniej. ale ponieważ wynik miałam 143 dzisiaj byłam znowu na 75 ml i to było straszne, bo trzy razy mnie kuli:( na czczo, po 1h i po 2h. i za każdym razem z żyły. jutro dowiem się czy mam problem czy nie... Odpowiedz Link
ingapol Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 17:28 pewnie dlatego że na skierowaniu miałaś tylko GCT ja cukier miałam robiony niedawno wiec połozna uznała z wystarczy teraz tylko GCT, ale mimo to musze iść na czczo bo musze morfologię zrobić, wiec będę miała kłucie przed ale nie w celu zbadania poziomu cukru Odpowiedz Link
izoola Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 19:47 do morfologi chyba nie trzeba byc na czczo, no bo co ma cukier do ilosci krwinek?. a ja mialam wlasnie GCT i morfologie. no i jedno klucie ale do dwoch probowek_ na morfologie oraz glukoze. Odpowiedz Link
asia19813 Re: test z glukozą 02.04.07, 18:42 ja tez miałam pobieraną krew tylko po wypiciu, lekarz uznał że wyniki mam rewelacyjne i nie muszę badac cukru naczczo. Wynik wyszedł 120 ciesze się że nie mam cukrzycy. Odpowiedz Link