Dodaj do ulubionych

test z glukozą

14.03.07, 11:23
czy robiłyscie juz test z glukozą, mi dr kazal na nastepna wizyte mieć juz
badanie, a to bedzie 23 tc. Wiem ze to badanie robi sie miedzy 24 a 28 tc.
Czy któraś z Was robiła juz to badanie?
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: test z glukozą 14.03.07, 11:48
      ja będę miała za tydzień w 22 tyg, tak mi ginka wyznaczyła więc nie sądzę zeby
      był to zły tydzien na to badanie. A troche sie boje czy dam rade bez wymiotów,
      na wszelki wypadek biorę siostrę coby mnie wspierała.
    • ab_78 ja mam ten test za tydzien we wtorek 14.03.07, 11:51
      bede wtedy w 24 tygodniu.
      • blanka0 Re: ja mam ten test za tydzien we wtorek 14.03.07, 12:01
        sylpal Ty weź lepiej cytrynke a nie siostre :))
        • sylpal13 wezmę i cytrynkę 14.03.07, 12:14
    • monikaj21 Re: test z glukozą 14.03.07, 12:48
      Ja robiłam w 21 tc. W poprzedniej ciąży tak samo też wcześniej niż w 24 tc. W
      tej ciąży termin badania wyzanaczał mi inny lekarz bo moja ginka była chora,
      więc mamy już przynajmniej 3 lakarzy, którzy twierdzą można to badanie robić
      wczesniej:)
      Ja niestety o cytrynie dowiedziałam się już po teście, szkoda :)
      • enya81 Re: test z glukozą 14.03.07, 13:07
        Ja jutro ide do gina, a jestem w 22 tygodniu, ale na tę wizyte mi nie zalecił to pewnie na następną mi każe wykonać i w związku z tym napiszcie mi co z tą cytryną? Pomaga zjedzenie na mdłości przy piciu tego słodkiego świnstwa? Wypić w trakcie sok, czy juz w domu?
        Pozdrawiam
        • monikaj21 Re: test z glukozą 14.03.07, 13:23
          Jak się wciśnie cytrynę do tego delikatnie mówiąć niezbyt wykwintnego płynu
          (woda z glukozą) to na pewno jest zdecydowanie mniej mdłe :)
          • annullka Re: test z glukozą 14.03.07, 13:47
            ja już jestem po teście i zapomniałam o tej cytrynie, nie było tak źle, a test
            robiłam w 23 tc
            • moni_30 Re: test z glukozą 14.03.07, 15:19
              Dziewczyny a co to właściwie za test? Czy wszystkie ciężarne muszą go wykonać,
              bo ja o nim wcześniej nie słyszałam. Jestem w 24 tc i mój gin do tej pory mi o
              takim teście nie wspominał!!
              • a.zaborowska1 Re: test z glukozą 14.03.07, 15:36
                U mnie 24.1tc i w sobotę mam wizytę pewnie na następną już będę musiała sie
                szykować z wynikami glukozy.
                Ja jak robiłam ostatnio to mi pani w laboratorium doradziła zmieszać z herbatą
                i właśnie wcisnąc parę kropli cytryny nie było tak źle.
              • blanka0 Re: test z glukozą 14.03.07, 16:08
                moni to jedno z najważniejszych testów w ciązy
                bada sie cukier na czczo a zaraz potem wypija 50 lub 75 gram glukozy i powtarza
                badanie po godzinie.
                badanie to wyklucza lub potwierdza cukrzyce cięzarnych.
                To naprawde bardzo wazne badanie i dziwie sie ze Twoj doc nic nie wspominał.
                • aurinko Re: test z glukozą 14.03.07, 17:39
                  Robiłam 1 marca (50 glukozy). Glukozę trzeba kupić w aptece (kosztuje grosze),
                  na czczo idzie się na badanie, na miejscu (przynajmniej u mnie) dają kubeczek z
                  wodą, trzeba to rozmieszać, wypić i po godzinie siedzenia na korytarzu idzie
                  się na pobranie krwii na cukier. Wynik nie powinien przekroczyć 140. Po
                  korytarzu lepiej nie skakać ;-) Bo inaczej się przetwarza glukoza jak się jest
                  w ruchu. Można wcisnąć odrobinę cytryny do tej glukozy, ja akurat wypiłam ten
                  lukier bez problemu, najgorsze jest to czekanie do zrobienia badania. Zemdliło
                  mnie dopiero jak wróciłam do domu, ale da się przeżyć ;-)
    • lucy_cu Re: test z glukozą 15.03.07, 08:54
      No patrzcie, a ja tego badania nigdy nie miałam robionego. Mieszkam w dużym
      mieście w Polsce, żeby nie było, że w jakiejś pipidówie w dzikiej Anglii na
      przykład ( tu buziak dla Azbestowej! ;-P).
      Każdą ciążę mam dość oszczędną w badania, że tak powiem. Taki styl prowadzenia
      ciąży reprezentuje mój lekarz. :-)
      • blanka0 Re: test z glukozą 15.03.07, 09:10
        lucy_cu dziwi mnie to ze nic Twoj lekarz o tym nie wspominał
        z tego co wiem to bardzo wazne badanie
    • e-millie testu nie trzeba robić na czczo! 15.03.07, 09:41
      dziewczyny, tego testu nie trzeba robić na czczo - można pójść po śniadaniu. w
      pierwszej ciąży też tego nie wiedziałam, a teraz jak rozmawiałam z moim
      lekarzem, że to takie nieprzyjemnie słodkie badanie z rana, to właśnie się
      dowiedziałam. że wcale nie muszę biec bladym świtem i mogę spokojnie pójść z
      pełnym żołądkiem :))) będę robiła badanie w 25tc.
      • aldi32 Re: testu nie trzeba robić na czczo! 15.03.07, 10:32
        No właśnie! Ja też słyszałam 2 wersje - od jednego lekarza, że trzeba test
        zrobić na czczo od drugiego, że nie. Ot - dylemat. Nie mam pojęcia jak
        to "ugryźć".
        • blanka0 Re: testu nie trzeba robić na czczo! 15.03.07, 10:56
          w kazdym laboratorium w jakim kiedykolwiek robilam cukier pytali czy jestem na
          czczo, dziwne
          mi sie wydaje ze jak człowiek zje cokolwiek to cukier juz sie podnosi a co
          dopiero po glukozie
          hmmm co lekarz to opinia
          • aurinko Re: test z glukozą 15.03.07, 11:11
            Ja gdzieś czytałąm, że niby można po śniadaniu, ale wolałam nie ryzykować.
            Kiedyś przed badaniem na cukier wypiłam szklanke soku i miałam sporo
            podwyższony wynik. Gdybym przez to, że coś zjadłam przed testem na glukozę,
            miała sfałszowany wynik to bym się chyba wściekła.
            • babajagaa Re: test z glukozą 15.03.07, 11:29
              Mnie na szczescie ominie to badanie jestem pod stala kontrola diabetologa
              prawie od poczatku ciazy,cukier mierze sobie glukometrem
              • andzia84 Re: test z glukozą 15.03.07, 11:36
                ja już robiłam to badanie w 21 tc, strasznie mnie zemdliło, obrzydlistwo.
                wyszło mi ok, byłam na czczo
                • eli_7 Re: test z glukozą 15.03.07, 14:12
                  Ja mam dopiero ten test miec w 26 tygodniu. Nie wiem czy to pozno, ale tak mam
                  rozpisany grafik roznych badan. Lekarza widze 3 kwietnia wiec zapytam, ale z
                  rozmow z moimi kolezankami co kiedys to robily to wlasnie w tym okresie mialy
                  robione.

pozdrowionka
                  eli
      • nieviasta77 Re: testu nie trzeba robić na czczo, ale.... 16.03.07, 11:13
        Moze i testu nie nalezy robic na czczo, ale trzeba nic nie jesc na 3 godziny
        przed podaniem glukozy.
        Mialam to badanie robione wczoraj wieczorem i po wczesnym obiedzie nie jadlam
        juz nic...

Wiec od razu po jedzeniu badania tego nie nalezy wykonywac.

A badanie wcale nie jakies straszne, glukoza straaaaasznie slodka, ale nie jest
        jej duzo. Trzy łyki i po fakcie :)
        • blanka0 Re: testu nie trzeba robić na czczo, ale.... 16.03.07, 11:38
          dziwne , ja dzwonilam do laboratorium / kilku/ i wszedzie i powiedzieli ze
          trzeba byc na czczo
          ja przynajmniej wole z rana pojechac i miec to z głowy
          • burda3 nawet wody nie pozwolili! 16.03.07, 11:45
            A mnie nawet wody przed badaniem rano nie pozwolili wypic- na czco to nawet bez
            płynów, według lekarza i laboratorium...
    • anula_82 Re: test z glukozą 16.03.07, 12:52
      A ja wczoraj byłam na wizycie u mojego doktorka i mam zrobic test miedzy 24 -
      28 tygodniem ciąży i tez nie musze byc na czczo.Wyjasnial mi, że to chodzi o
      DODATKOWE obciążenie glukozą (test dodatkowego obiciążenia glukozą, żadne
      krzywe czy cos w tym rodzaju) wiec co lekarz to inne zdanie.Ale ja sie tym nie
      martwie ze nie bede na czczo, nawet mam nie mówic ze jestem po posiłku.
      Szczerze to nie rozumiem jak to jest ale skoro moj prowadzący lekarz zalecił
      tak, to tak zrobię.
    • izoola Re: test z glukozą 16.03.07, 15:54
      ja bede robila 2 kwietnia, to bedzie koncowka 23 tygodnia. lekarka powiedziala,
      ze nie trzeba na czczo, moge zjesc sniadanko i isc na badanie. tak tez zrobie,
      bo jak nie zjem rano to m niedobrze
    • asia19813 Re: test z glukozą 17.03.07, 11:38
      a jest różnica w jakiej ilości rozpuści się glukozę?
      • uczula Re: test z glukozą 17.03.07, 15:46
        no w stezeniu oczywiscie :)
        to tak jakbys sie pytala czy zjesc jarzynki na sypko czy z zupka = mysle ze
        toma znaczenie :)
        • asia19813 Re: test z glukozą 17.03.07, 17:48
          bo nie pamiętam w ilu ml kazał rozpuścić lekarz, na opakowaniu jest że w 200,
          ale badanie po 2 godzinach a ja mam zrobić po godzinie to rozpuszczę w połowie?
          • aurinko Re: test z glukozą 17.03.07, 21:22
            Mi laborantka rozpuściła 50g glukozy w 200ml letniej wody.
    • asia19813 Re: test z glukozą 17.03.07, 22:34
      i badanie było wykonane po godzinie tak?
      • agakra Re: test z glukozą 17.03.07, 22:57
        a ja kupiłam glukometr i sama w domu zbadałam cukier.
        Nie ma szans, że bez pawia wypiję glukozę.
    • azbestowestringi Re: test z glukozą 17.03.07, 23:09
      nie robilam i nie bede roic bo nie mam cukru w moczu
    • asia19813 Re: test z glukozą 18.03.07, 10:03
      a ja mam wyniki rewelacyjne zdaniem lekarza i musze robić :(
      • azbestowestringi asia 18.03.07, 10:11
        to jedna z wielu roznic w prowadzeniu ciazy w pl a uk :)
        w pierwszej ciazy robilam test z glukoza bo bylam w pl i uwazalam to za
        oczywiste badanie. tutaj oczywistym okazuje sie nie robienie tego testu :)
        co kraj to obyczaj
        • blanka0 Re: asia 18.03.07, 10:21
          wydaje mi sie ze sa różne standardy prowadzenia ciąż i nie tylko
          np moja przyjaciółka z Kanady miała 2 razy cc i za kazdym razem na drugi dzień
          była juz w domu
          u nas to nie do pomyślenia, zreszta jak sama o tym pomysle to mam dreszcze
          • azbestowestringi Re: asia 18.03.07, 10:26
            hihi ja mialam cesarke we wtorek a w czwartek juz bylam u siebie w domu. i
            bardzo zalowalam, ze nie moglam wyjsc juz w srode wieczorem :)
        • lucy_cu Re: asia 18.03.07, 16:09
          Azbestowa, widzisz, ja nie z Anglii, tylko z Krakowa, a też tego badania nigdy
          nie miałam robionego. W ogóle w porównaniu z polskim standardem badań przy
          każdej ciąży mam zleconych bardzo mało- mój lekarz ( prywatny gabinet, czyli
          nie oszczędza na NFZ) ma taki styl, twierdzi, że jemu to wystarczy, żeby
          ogarnąć sytuację. A mnie to odpowiada, nie ukrywam, bo nie muszę co miesiąc
          latać do laboratorium. I w ogóle przejęłam od niego takie dość luzne podejście
          do ciąży. Wierzę facetowi, że to minimum wystarcza i już.
          • azbestowestringi Re: asia 18.03.07, 16:14
            i powiedz mu, ze jest zajebisty :)
            bo nie ma co z ciazy patologii robic ;p
            • lucy_cu Re: asia 18.03.07, 16:18
              Ja już mu sporo razy wyznawałam miłość- muszę dawkować, bo jeszcze się
              zbiesi. ;-PPPP
              Nie, ale serio- gość jest w porządku.
    • ab_78 mialam ten test wczoraj 21.03.07, 16:15
      smakowalo jak przeslodzona herbata malinowa, nic obrzydliwego, myslalam ze
      bedzie gorzej.
      • blanka0 no i dooopa wielka 21.03.07, 19:03
        w poniedzialek ide do szpitala, moj wynik to 186, zdecydowanie za duzo, lekarz
        stwierdzil cukrzyce ciezarnych
        zabije sie chyba
    • magda7717 Re: test z glukozą 21.03.07, 20:07
      ja robilam wczoraj ale jakos nie zadzwonilam po wyniki, w medicoverze dzwonia
      jak jest cos nie tak.
      jutro kolne .
      nic sie nie martw od tego sie nie umiera
      dostaniesz diete specjalna i kochana zero slodyczy!!
    • kasiula19861 Re: test z glukozą 26.03.07, 22:13
      Ja test z glukozą miałam dziś i jestem pozytywnie zaskoczona ;o) Nie było tak
      źle jak się spodziewałam Owszem bardzo słodkie ale da się przeżyć Dla mnie
      gorsze było pobieranie krwi BRRR....
    • asia19813 Re: test z glukozą 27.03.07, 13:06
      ja tez dzis robiła, nie jest taka zła ta glukoza, tylko gorzej jakos było z
      kłuciem, poszłam w "nowe"miejsce inie spodobało mi się tam, pobierała krew do
      próbówki, krew nie bardzo chciała leciec i sie wbijała i pchała igłe okropne,
      boli mnie teraz to miejsce, pewnie będzie siniak na pół ręki jak kiedyś hi hi hi
    • asia19813 Re: test z glukozą 28.03.07, 14:54
      u mnie wynik 120 ciesze się że nie mam cukrzycy, bo to chyba w normie?
      • shemreolin Re: test z glukozą 28.03.07, 16:28
        Ja robiłam ten test w sobotę i muszę przyznać, ze nie zrobił na mnie wielkiego
        wrażenia. Po tym co sie naczytałam to bałam się, że wymiotuję czy coś. A to
        smakuje jak bardzo słodka oranżadka. Naprawdę piłam już słodsze rzeczy... Az
        sie zawiodłam. HEHE :P Gorze dla mnie było to, że musiałam dać się pokłuć 2
        razy w ciagu godziny. :/

A wyniki mam 84 na czczo i 97 po glukozie. Chyba jakoś nie zrobiła ta glukoza
        większego wrażenia na moim organiźmie. ;)
    • sylpal13 Re: test z glukozą 28.03.07, 16:27
      Miałam dzisiaj, bez cytryny jak dla mnie nie do przejscia, i krew pobierali mi
      raz z żyły potem z palca, po wypiciu po godz z palca, i znowu po godzinie z
      palca, dobrze że była ze mna siostra i tatto czas szybko minął i śmiechu było
      kupe.
    • akrobat Re: test z glukozą 29.03.07, 07:18
      Jutro czeka mnie ta przyjemnosc:((
    • aldi32 Re: test z glukozą 29.03.07, 09:59
      Dziewczyny-co z Blanką? Blanka halo? Jak się czujesz? Daj znać!!
      Ja miałam robioną wczoraj krzywą cukrową. Poszłam na badanie na czczo i okazało
      się, że tak miało być (to a propos naszych wcześniejszych spekulacji).
      Wyniki mam jakieś dziwne:
      poziom glukozy na czczo 87 mg/dl
      po obciążeniu 77 mg/dl
      Dlaczego do cholery mniej mam po obciążeniu glukozą? Miała któraś z Was taki
      wynik-co to oznacza? Wizytę u gina mam dopiero w sb.
    • izoola Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 16:04
      dzis bylam wlasnie na tym badaniu. zdziwilam sie lekko, bo kobita nie pobierala
      mi krwi przed wypiciem tzn na czczo. sadzilam, ze to badanie ma wskazac roznice
      przed i po spozyciu danej dawki glukozy.....a krew pobrano mi tylko po wypiciu
      • sylpal13 Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 16:07
        to rzeczywiście dziwne, ale nie jestem pewna czy to chodzi o różnice, chyba
        razczej o poziom cukru po wypiciu odpowiedniej ilości glukozy. Sądzę, że
        wiedziała co robi, nie martw sie na zapas.
        • zorkaa Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 17:24
          mi też za perwszym razem tylko po pobierali krew, bo na czczo robiłam
          wcześniej. ale ponieważ wynik miałam 143 dzisiaj byłam znowu na 75 ml i to było
          straszne, bo trzy razy mnie kuli:( na czczo, po 1h i po 2h. i za każdym razem z
          żyły. jutro dowiem się czy mam problem czy nie...
      • ingapol Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 17:28
        pewnie dlatego że na skierowaniu miałaś tylko GCT
        ja cukier miałam robiony niedawno wiec połozna uznała z wystarczy teraz tylko
        GCT, ale mimo to musze iść na czczo bo musze morfologię zrobić, wiec będę miała
        kłucie przed ale nie w celu zbadania poziomu cukru
        • izoola Re: test z glukozą-pytanie 02.04.07, 19:47
          do morfologi chyba nie trzeba byc na czczo, no bo co ma cukier do ilosci
          krwinek?. a ja mialam wlasnie GCT i morfologie. no i jedno klucie ale do dwoch
          probowek_ na morfologie oraz glukoze.
    • asia19813 Re: test z glukozą 02.04.07, 18:42
      ja tez miałam pobieraną krew tylko po wypiciu, lekarz uznał że wyniki mam
      rewelacyjne i nie muszę badac cukru naczczo. Wynik wyszedł 120 ciesze się że
      nie mam cukrzycy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka