dioneja 17.10.07, 13:54 skośnokrzyżowo czy żakardowa??????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalkowa1 Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 14:07 Leo nie mają splotu skośno-krzyżowego, to jest jakiś inny typ, ale moim zdaniem jest on prawidłowy. Splot skośno-krzyżowy nie jest jakąś prawdą absolutną. Chusta jest fajniutka, mięciutka. Odpowiedz Link
dioneja Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 14:14 :) testowałaś osobiście ;)? bo ja, jakiś czas temu, miałam w rękach LEO Guru. chusta jest rzeczywiście mięciutka i sprawiała fajne wrażenie. niestsety wtedy Kubuś był za mały i nie mierzyłam jej... ciekawi mnie, jak LEO sprawuje przy większym/cięższym dziecku. Odpowiedz Link
michalkowa1 Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 14:25 Nie, nie testowałam, tylko miałam w ręku. Też pamiętam, że bardzo mnie zaciekawił ten splot. Są tu chyba jednak dziewczyny, które noszą w tej chuście. Ogólnie to mam bardzo dobre zdanie o Storchach. Odpowiedz Link
agamamaani Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 14:38 rany boskie to mnie oswiecćie - żakadry nie są skośnokrzyżowe?? byłam przekonana że są :/ Odpowiedz Link
michalkowa1 Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 15:55 agamamaani napisała: > rany boskie to mnie oswiecćie - żakadry nie są skośnokrzyżowe?? > byłam przekonana że są :/ > Moim zdaniem to nie to samo. Podział na żakardy i pozostałe sploty pochodzi od nazw krosien – podstawowych maszyn tkalniczych. Krosna nicielnicowe są prostsze w swojej budowie, ale są w stanie wykonać tkaniny o wielu różnych splotach, w tym zwyczajny splot płócienny, a także nasz skośno-krzyżowy. Wzory te cechują się raczej regularnością, względną prostotą. Maszyny żakardowe mają inną budowę, wymagają zbudowania konstrukcji stalowej o wysokości ok. 5 metrów i kojarzą mi się przede wszystkim z tkaniem wzorów typu kwiatki, miśki, drzewka, jabłko, banan itd. Takie wzory w języku stosowanym w branży są nazywane wzorami żakardowymi. Jeśli chodzi o Leo Storcha i Indio Didka, nie mam pewności, czy można je wykonać na krosnach nicielnicowych, ale myślę, ze to prawdopodobne. Nie mam zatem pewności, czy fachowcy nazwaliby te sploty żakardowymi, ale z moich doświadczeń nie są oni za bardzo przywiązani do nazw. Podaje to jednak tylko informacyjnie, ja nie mam żadnych zastrzeżeń do chust Didymos oraz Storchenwiege. Odpowiedz Link
donkaczka Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 16:12 zajrzalam do odpisu didka i strocha i pasiaste storche sa tkane jak pasiaste didki a leo ma jeszcze inny splot ale sa "skosnoelastyczne" :) sie trzeba z wlokiennictwa doksztalcac hehe Odpowiedz Link
lola_22 skośnoelastyczne - dzięki 17.10.07, 18:04 to jest słowko , którego mi brakowało przy tworzeniu polksich opisów ellaroo, które nie są tkane skośnokrzyżowo ale producent wszędzie pisze o ich prawidłowej ograniczonej elastyczności. z tym dokształcaniem to chyba prawda ;-) - michalkowa moze jakies warsztaty w tym temacie zorganizujesz ??? Odpowiedz Link
ithilhin Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 17:31 jesli chodzi o Indio to Didymos n swojej stronie podaje, ze wzory Indio i Jacquard sa mozliwe do wykonania tylko na tych specjalnych krosnach, wiec pewnie na zwyklych sie nie da. Odpowiedz Link
mamuk1 Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 19:30 A mnie nurtuje pytanie, która fajniej sie nosi. Odpowiedz Link
guruburu Re: HELP!!! Storchenwiege LEO: chusta tkana... 17.10.07, 22:57 No wielkiego porównania nie mam, bo mam w tej chwili tylko mojego leo i easycare, ale w leo jest mi nadal wygodnie, choc w sumie moje dziecko trudno zaliczyc do 'ciężkich' (12,5 kg). Wygodniej mi chyba niz w easim, choc w nim wiecej nosze, bo krotszy jest a poza tym moje dziecko przed chusta ucieka gdzie pieprz rosnie ;). Odpowiedz Link