Dodaj do ulubionych

rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka?

27.07.14, 00:40
Witam. Moja córeczka ma 9 miesięcy. Jak była malutka kupiłam chustę Nati, ale użyłam jej może ze 3 razy. Później z różnych względów chusta poszła w odstawkę. Ponieważ moja córeczka jest dzieckiem nieodkładalnym, a ja czasem jednak potrzebuję mieć wolne ręce (albo zwyczajnie bolą mnie ręce i kręgosłup ;)) postanowiłam znów spróbować z chustą. Pytanie tylko, czy to ma sens u tak dużego dziecka?
Spróbowałam ją zamotać w kieszonkę (w tym wiązaniu nosiłam ją te 3 razy gdy miała 2 miesiące), ale nie dałam rady, małą wyrywała się i jęczała. Lepiej poszło z podwójnym x, ale wytrzymała tak tylko 10 minut, po czym zaczynała się wiercić i marudzić. Poza tym nie wiem czy dobrze motam to wiązanie, a nie mam kogo poprosić o ocenę.
Generalnie mam takie pytania: Czy jest szansa, że córeczka, nienoszona wcześniej w chuście, ją polubi? I ewentualnie jak to zrobić, by polubiła? I czy mogę którejś z Was, doświadczonych w chustonoszeniu mam, przesłać fotki tego podwójnego x, w który ją zamotałam? Mam lekką obsesję w kwestii wrzucania zdjęć do netu, wolę wysłać na maila...
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 27.07.14, 10:20
      Takiego malucha juz nie wrzucaj na brzuch tylko przerzuc na plecy! Skoro z przodu nie bylanoszona tylko na rekach to przyzwyczaila sie do podziwiania swiata.
      Sprobuj zawiazac ja w plecak prosty. Zanim ja wrzucisz na plecy to pohustaj w chuscie. Zreszta jak na plecach za pierwszym razem tez sie nie uda to sie nie zniechecaj. Tylko probuj ja zabawic chusta. Poluz ja na chuscie zbierz material w kokon i pohustaj ale nic na sile jak placze to przytul zabaw i za jakis czas sprobuj znow.
      W xach nie nosilam wiec nie pomoge ale jesli bedziesz miec pytania to pisz tu lub na gazetowego.
    • ambivalent Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 27.07.14, 19:31
      Ja juz nosze tylko w nosidle, ale jakies 4 miesiace temu (czyli w wieku twojego dziecka) nosilam syna na biodrze. Chusta sprawdza sie do tego znakomicie, zdecydowanie lepiej niz nosidlo. Instrukcje pewnie znajdziesz na necie.
      • fizmedka Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 28.07.14, 10:43
        Jeden szkopul ze na biodrze to raczej krotkie noszenie bo lregoslup jest nierowno obciazony.
    • gingerana Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 31.07.14, 00:00
      Dzięki za odpowiedzi! :) Córeczkę chciałabym nosić w ciągu dnia przez kilka godzin, a noszenie na biodrze byłoby dobre chyba tylko przez krótki czas.
      Jeśli chodzi o plecak prosty, to ćwiczyłam na miśku i szczerze mówiąc boję się spróbować na córeczce ;) Przeraża mnie to przerzucanie na plecy, tym bardziej, że ona już jest spora, trochę waży i jest bardzo ruchliwa. Można w jakiś inny skuteczny i bezpieczny sposób umieścić dziecko na plecach?
      • fizmedka Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 31.07.14, 12:59
        Ginger jest prosty chwyt tzw podchwyt. Nagram Ci fimik jak wrzucam core prawie 12 kg na plecy tylko wyjdziemy ze szpitala- mam nadzieje po niedzieli.
        Tez sie balan poczatkowo i na poczatku wrzucalam core ktora siedziala na stole. Ba szczescie piszlam na kurs gdzie mi pokazano ten chwyt i wtedy poczulam sie pewnie.
        Jesli mozesz poczekac te kilka dni to podaj mi tylko adres a ja nagram i przesle Ci ten filmik
        Pozdrawiam
        • gingerana Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 02.08.14, 12:20
          Ooooo, super, byłabym Ci bardzo wdzięczna!!! :)
          Mój adres: gingerana@gazeta.pl.
          Czekam na filmik :)
          • fizmedka Re: rozpoczęcie chustonoszenia u 9-miesięczniaka? 02.08.14, 13:57
            Nie ma sprawy, jak tylko wrocimy w domowe pielesze to sie skontaktuje. Udanego weekendu:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka