andreas.007 04.04.09, 10:49 Bogactwo nie jest wtedy kiedy posiadamy, ale wtedy gdy potrafimy z tego korzystać... www.funduszeaig.info/index.php/artykuly/Swiadomosa-bogactwa-Swiadomosa-biedy.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esmeralda_2 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 11:04 Np. jeśli lubisz piec ciasta, to zacznij to robić na sprzedaż. Odpowiedz Link
exman Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 12:13 ciiiicho....nie przeszkadzam, to jeden z tych wątków dla ryb akwariowych Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 13:38 Uważaj Ex , żebyś złotej rybki nie przegapił gosia Bogactwo wnętrza - to dopiero cenne , wszak nie szata zdobi człowieka , nie szata.... g Odpowiedz Link
exman Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 15:07 Widzę że wracasz do zdrowia, Ciociu Dobra Rada Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 15:17 Z dnia na dzień jest coraz lepiej , ale też język bardziej giętki się staje , a i jakby ostrzejszy - więc miej się Exman na baczności tak z lekka gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 18:30 Pierwsze zdanie brzmi bardzo 'republikansko'.... Niestety... -zbyt dlugo sie przygladam temu swiatu,zeby to przyjac za pewnik.Na szczescie daja opcje - mozna w to wierzyc,lub nie..... Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 18:44 Przyznam się szczerze , że tego artykułu nie czytałam ... Ale jestem przekonana , że tak na dobrą sprawę niewiele osób umie korzystać z bogactwa.. A powiedzenie : "gdybym był bogaty" - to tylko słowa na wiatr rzucone , albowiem "gdybys był bogaty" nic by się nie zmieniło ,najwyżej w głowie mogłoby się bardziej przekręcić.. gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 18:49 A wiesz .... - przyszlo mi na mysl.....'gdybym byla biedna' - to co?.... Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 18:51 To nic...też byś żyła , moze nawet lepiej - kto to wie... gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 18:57 Przygladam sie takim przypadkom.... Bez zdziwienia,ze one same nie pojmuja o co chodzi... Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:00 To nie istotne czy pojmują , ważne czy jest im dobrze w tym świecie... gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:03 Chyba sie zle wyrazilam....Mowie o przypadkach,ktore mysla,ze powinny byc bogate i maja pretensje,ze nie sa....Winia wszystko i wszystkich.... Tylko nie siebie.... Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:08 Staram się takich omijać , zwyczajnie - nie są mi po drodze.... Po trupie i kosztem innych - niewiele mozna - niestety... Bella - przeciez sa ludzie i LUDZIE....!! gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:13 Nie,nie jest az tak zle.... Tylko niektorzy sa zbyt skupieni na sobie..... -a co sie dzieje ze zbytnim skupieniem to .....wiadomo........ /Zaraza slowna,zaraza /... Nie lubie "roszczeniowcow"....A scislej - tej cechy u ludzi. Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:14 no...chyba , ze roszczenia sa słuszne... gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:10 Alez wiem.... - w jakis pokrecony sposob - nawet im pomagam Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:13 To szlachetne , ale mnie uczono , żeby pomagać tym , którzy naprawdę chcą tej pomocy....i to na kazdej płaszczyźnie zycia.. gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:19 Gdyby naprawde nie chcieli -to by nie brali.... Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:22 czego pomocy , czy trawki ...bo juz sie pogubiłam gosia Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:35 Gwałcą ???!! gosia Czasami pomagajacy MUSI pomagac , a ten drugi - nie ma wyjscia - bierze pomoc , chociaz tak NAPRAWDE jej nie przyjmuje... Nie mowię , że tak jest u Ciebie...ale wiele osób wychodzi z załozenia - daja - to trzeba brać ... g Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:38 gosia.43 napisała: > Bogactwo wnętrza - to dopiero cenne , wszak nie szata zdobi > człowieka , nie szata.... ................ a to co wyglada jak ropucha może być w istocie królewiczem i inne dyrdymały z półki madrości ludowych Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:40 Zawsze wolę mieć do czynienia z mądrym niż z bogatym... gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:45 a co z kolejną mądrością ludową " Biednyś, boś głupi"? Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 19:52 To pewnie zalezy , co kto rozumie pod słowem " biednyś"....Mądrości ludowe mogą uczyc na wiele sposobów , nie kazdy o tym wie... gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 20:17 wg mnie to banały, które nijak mają się do rzeczywistości wytłumacz małej afgańskiej dziewczynce wydawanej (sprzedawanej) za mąż za starucha,że jest każdy jest kowalem własnego losu Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 21:44 Wiesz , Bea , w bardzo wielu przypadkach sprawdza się przytoczone przez Ciebie przysłowie , albowiem mnóstwo ludzi "pracuje" w zyciu na to co ma , ale Ty do konkretnej sytuacji "dopasowalas " te madre słowa , a to juz zakrawa na złośliwość.... Bo szczerze mówiąc nie przypuszczam , żebyś tego co wyżej napisałam nie zrozumiała .... gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Bogactwo jest wtedy 04.04.09, 23:49 najczęściej zapracowuje na garba będę upierała się przy tym,że różne nici przeznaczenia wyznaczają nam drogi i wiele zależy od tego, kiedy i gdzie znajdziemy się w danym momencie życia Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Bogactwo jest wtedy 05.04.09, 08:40 beatrix13 napisała: > najczęściej zapracowuje na garba No...widzę , że Ty wciąż TYLKO o sferze materialnej , a to dwie różne bajki ... chyba , żeby pod pojęcie "bogatego wnętrza " wstawić na przykład zdrową watrobę - ale nie o wątrobie myślałam > będę upierała się przy tym,że różne nici przeznaczenia wyznaczają > nam drogi i wiele zależy od tego, kiedy i gdzie znajdziemy się w > danym momencie życia Ale ja nigdzie temu nie zaprzeczyłam. Ba , nawet myślę , że przeznaczenie ma bardzo duży wpływ na nasze życie , niemniej jednak - człowiek ma pewną swobodę działania i tylko od niego zależy - jakie to będą działania i co przez nie osiągnie - w przeciwnym wypadku życie w ogóle nie miałoby sensu , a więc jednak "jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz"... gosia Odpowiedz Link
bella1 Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 08:58 Bea,pozwole sobie przeinaczyc Twoja wypowiedz ,na wzor tego ,czego bym zyczyla Tobie: "Gdzie znajdziemy sie w danym momencie - zalezy od nas,choc rozne nici przeznaczenia wskazuja nam jakies drogi".... A 'garb"... -daj Boze.... "Biednys bos glupi" - jest wyrazem wspolczucia....To "s" nastapilo ze skrotu slowa "jestes"...:}.... A afganska dziewczynka /""/ - nie jest madroscia ludowa,a rzeczywistoscia,ktora ma.klopot z 'dochodzeniem' .... "Murzynki 100 lat za Polkami"....:} ....? Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 09:06 Jest jeszcze jedna rzecz , która mnie zastanawia - dlaczego tak często ludzie , którym się "powiodło" - w ogólnym tego słowa znaczeniu - mówią - ciężko na to "pracowałem " , a których "dopadło" coś złego - twierdzą :"takie widać moje przeznaczenie"... Coś co naprawdę mi się podoba : "Bogaty jest ten, kto dużo posiada; bogatszy, kto mało potrzebuje; najbogatszy, kto wiele daje." A to już szczególnie : " Prawdziwym bogactwem jest to, kim jesteś, nie to, co masz." gosia Odpowiedz Link
bella1 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 09:16 Da sie to przetlumaczyc na jezyk internetowy? Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 11:57 w zmaterializowanym świecie byt określa świadomość ale jak rozumiem wy dziewczyny chętnie zamieszkałybyście w ziemiance i czuły wewnętrzne bogactwo,a dzieciom zupkę z mchu i paproci gotowały ech hipokryzja Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 12:16 Tak jest ! Siostro Bea ! Głowa do góry , pierś do przodu , kijki do rąk i na podbój świata ruszamy , po trupach !!! gosia Wyklęty powstań ludu ziemi... g Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 12:42 kolejnym pierdoleniem o Chopinie, z gruntu zakłamanym, jest stwierdzenie,że nie szata zdobi człowieka, jasne, tyle,że ludzie są wzrokowcami i kult looku i młodości to nie wymysł siostry oddziałowej i pijarowców Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 13:52 beatrix13 napisała: > kolejnym pierdoleniem o Chopinie, z gruntu zakłamanym, jest > stwierdzenie,że nie szata zdobi człowieka, A co naprawdę zdobi człowieka , Twoim zdaniem - Bea ? > jasne, tyle,że ludzie są wzrokowcami i kult looku i młodości to nie > wymysł siostry oddziałowej i pijarowców Jeteś zmęczona , zła , niedospana ? Skąd tyle zgorzknienia , złości i rozgoryczenia w Twoim pisaniu ? Może odpocznij , Bea i wyluzuj - życie na baczność naprawdę potrafi zmęczyć....bardzo zmęczyć... gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 16:10 jestem dziś zupełnie wyluzowana, stąd mój luzacki stosunek do banałów w stylu " nie szata zdobi człowieka", "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" - takie wstawki miał Gucio z "Pszczółki Mai", który raczył nas nahstarszymi przysłowiami pszczół; Świat jest materialny, a ludzie są wzrokowcami. Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 17:32 Nawet gdybyś chciała mnie ośmieszyć czy mi dokuczyć , to nie jesteś w stanie - bo jestem ponad to. Serio. Dyskusja ta prowadzi donikąd... Myślę sobie , że najlepszym rozwiązaniem będzie jak każda pozostanie przy swoim zdaniu i własnym spojrzeniu na świat.... gosia Odmienność - nie powinna oznaczać braku szacunku , czasami jest wręcz zachętą do dalszej polemiki , ale to jeszcze zależy od dyskutantów . A bajki bardzo lubię , i Gucia też ... g Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 21:14 jakby moje stwierdzenia o hipokryzji nie miały w sobie prawdy to nie zabolałyby aż tak, a twoja reakcja była bardzo emocjonalna i o czymś to świadczy Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Od nadmiaru glowa nie boli........:) 05.04.09, 21:57 Albo masz niedosyt , albo koniecznie chcesz , żeby Ci przyznać rację... Naprawdę tego potrzebujesz ? Tylko zastanów się co Ci to da..... Wiesz , Bea - uczepiłaś się swojej jedynej prawdy... To nie tak. Każdy człowiek ma prawo wyrażać swoje poglądy. Nie zgadzam się z Twoimi materialistycznymi poglądami i z tym , ze tylko słońce pozwala żyć i jeszcze moze z innymi Twoimi spostrzeżeniami , ale zawsze brałam to za Twój chwilwy , czarny humor...bardzo częsty zresztą .. Czy zaboało ? Nie...to już przesada , chociaż smutno mi się trochę zrobiło z Twojego naigrywania ze mnie.... zwyczajnie smutno... Bez względu na to , jak to przyjmiesz - hipokryzja jest mi bardzo daleka i z reguły staram się być prawdziwą - pewnie mocno niedoskonałą , z mnóstwem wad ...ale jednak coś tam czującą i wrażliwą ....Może to Ci się wydawać dziwne , ale ja się naprawdę cieszę życiem i tym co mam . Lubię słońce ale i deszcz ,lato i zimę , a porażki staram się wkładać w ryzyko zycia i nie robić z tego żadnych natręctw , czy niedogodności... Nie mam zamiaru się z Toba spierać , bo zupełnie mi to nie po drodze , dlatego tez - jezeli koniecznie chcesz się na kimś wyżyć - to może znajdz inny adres , albo prześpij problem - sen jest dobry na wszystko... bo , że problem masz - to widać.... Ja Ci jednak nie potrafię pomóc. pozdrawiam gosia Odpowiedz Link
bella1 Jak sobie poscielesz - tak sie wyspisz.... 06.04.09, 07:43 Moze - niech ktos w koncu przeczyta ten artykul A teraz powaznie....pobajdurzymy dalej.... Dlaczego ,Bea, dziwisz sie,ze ludzie maja inna swiadomosc bytu?Przeciez - nawet w tym zmaterializowanym swiecie - mozna zalozyc taki przypadek.... Nie jestesmy wyciosani z jednego klocka.... A juz porzekadla ludowe i ich interpretacja - to temat dowolny..... Wrazliwosc wstazana....:} Przeciez - i Ty - nie raz powolywalas sie na ta przyslowiowa 'szate' -nie uzywajac tych slow/watki o politykach/...Nie raz wytykalas innym,ze sa...niezbyt rozgarnieci... i z tego powodu biedni / wolne amerykanka z 'wrogami'/,albo dla zamiany ,w watkach o edukacji - rozciagalas temat o 'a glupis - bos biedny'.... Bajkowa 'krolewna / a co,pozamieniam plec i kolejnosc/,ktora staje sie ropucha - toc wiadomo o kogo chodzi... Oczywiscie,ze mozesz sie buntowac ....Mozesz sobie tez pisac co chcesz....Mozesz nazywac innych hipokrytami....Wolna wola /a juz szczegolnie pod oddzialowym szyldem /..... Ale blagam o jedno....nie stresuj powracajacej do zdrowia Goski.... - bo to mi koscia stoi w gardle.... Na lekkie rozluznienie - bajka takiego jednego 'jajcarza'. Zaiste....trzeba byc prawdziwa ksiezniczka,zeby codziennie czuc to ziarnko grochu,uwierajace w tylek.....}... www.basnie.republika.pl/ksiezniczkanagrochu.htm........ Motto dnia: "Karmieni bajkami sa wiecznie glodni"....@ bella1 - zaznacze sobie - bo to mi sie bardzo podoba Odpowiedz Link
e-okto Re: Jak sobie poscielesz - tak sie wyspisz.... 06.04.09, 09:51 bella1 napisała: > Moze - niech ktos w koncu przeczyta ten artykul Przeczytałam. Coś w tym jest, że jednych pieniądze się trzymają a inni, choćby spuchli, to mają je czasowo, ale zazwyczaj żyją na styk. I teraz, żeby choć trochę wpisać się w konwencję wcześniejszej dyskusji zrobiłam sobie szybki przegląd znanych mi osób /prywatnie/, których uważam za dość majętnych. Nie wszyscy są ładni Większość jest bystra, albo inteligenta - jak kto woli. Cechą dominującą jest otwartość. Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Jak sobie poscielesz - tak sie wyspisz.... 06.04.09, 11:55 Przyznam,że spodobał mi się tok myślenia pani mecenas Belli(ssimy), toteż nie będę więcej stresować naszej drogiej rekonwalescentki Gosi swoimi sakrastycznymi wypowiedziami, które trzeba umieć z przymrużeniem oka czytać. Artykuł czytałam, podobne czytałam jakieś kilkanaście lat temu podczas topu zainteresowania technikami Silvy ( mam kilka certyfikatów tego oszołomstwa) Odpowiedz Link
bella1 Re: Jak sobie poscielesz - tak sie wyspisz.... 06.04.09, 17:53 I po cholere Tobie to bylo? ;} Czas marnotrawisz,Bea - swoj i innych .. A 'papier' w kontekscie 'oszolomstwa' jeszcze bardziej to podkresla... Nie lepiej poszukac dodatkowej pracy,czy zajecia i sie bogacic? Jakies ikebany komponowac,albo bonsai pielegnowac..... ......... /Obronca nie moze byc strona w sprawie,a przeciez ja ta "swoja ziemianke" wlasnymi rekami,z przekonaniem i wielka miloscia wykopalam.../. Motto dnia.... "Najlepszy test na wytrzymalosc INNYCH To wsadzic SOBIE grabie w tylek" / z internetowych doswiadczen na ....FS / Odpowiedz Link