beatrix13 30.04.09, 23:00 zaczął się sezon szparagowy,że aż ślinka cieknie zna ktoś dobry patent na udane? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrix13 Re: szparagi 30.04.09, 23:07 surowe powiadasz? w ub.r. w Norymberdze skusiłam się na miejsowy przysmak,czyli marynowane, co potem odchorowałam Odpowiedz Link
exman Re: szparagi 30.04.09, 23:26 Zapraszam, właśnie planuję śmignąć takie świeże, z wody...kiedyś mi wyszły, Odpowiedz Link
gosia.43 Re: szparagi 30.04.09, 23:37 Powiem tak - ja nie mam szans odległościowych Wiem , że zaproszenie dla szczecinianki , ale wpisac zawsze się mozna Bea - masz szanse przetestować gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: szparagi 01.05.09, 00:04 dziękuje ech, jakbym tylko mogła, to w mgnieniu oka, wiesz Odpowiedz Link
esmeralda_2 Re: szparagi 01.05.09, 09:12 Przepis Dorotki z innego forum: Pyszne - ugotowane w wodzie z dodatkim soli, cukru, masła (gotuje sie kilka minut - biale obieramy ze skórki, zielonych obierac nie trzeba podajemy same polane masłem albo z sosem holenderskim Mozna tez zapiec w piekarniku tak z 15 minut obrane iskropione oliwa lub maslem Podaje jako daodatek do mięs i w ogóle do drugiego dania Robie zupe -gotowac chwilke szparagi, osobno ugotować obierki ze szparagów i stwardniałe końcówki Bulion warzywny (marchewka, selerek, pietruszka) lub drobiowy- połączyc ze szparagami i wodą w której gotowaly sie obierki oraz konćówki szparagów mozna zaciągnąc śmietanką ja dodaje garść makaronu, zanim dodam smietanki bardzo smaczna zupa, delikatna i leciutka Odpowiedz Link
ziege77 Re: szparagi 01.05.09, 10:57 szparagi jadlam wczoraj a oto przepis piers - filet kurczaka listki selera, bazyli papryczka chili i szparagi 4 -6szt kurczka zamarynowac w sosoie sojowym soli pieprzu oraz oliwie z oliwek jak troche przejdzie wrzucic na patalnie dodac listki pokrojona paprczke pokroic szparagi i podsmazyc ja podlam z ryzem mozna tez makaron smacznego moi byli zachwyceni Odpowiedz Link
beatrix13 Re: szparagi 01.05.09, 18:44 idę jutro na ryneczek w poszukiwaniu tychże i wykorzystam wasze przepisy kompilując co nieco Odpowiedz Link
gosia.43 Re: szparagi 01.05.09, 18:46 Tylko idz rano wczesnie , bo słyszałam , że jutro mnóstwo chętnych jest i towaru moze zabraknąć Póżniej nam opisz wrazenia smakowe gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: szparagi 01.05.09, 19:06 rano nie, bo idę grać w boules, pójdę potem w zaklęte rewiry rynkowe Odpowiedz Link
gosia.43 Re: szparagi 01.05.09, 19:10 No , no...zaimponowałaś mi kolezanko Ja taka "zasiedziana" ostatnio jestem , ale jutro moze w tańcu weselnym rozciagnę troche ciało gosia Odpowiedz Link
netfun Re: szparagi 04.05.09, 11:43 Udane? Po prostu trzeba dobrze obrac, zielone trzeba tez obierac, przynajmniej do polowy. Osobiscie uwielbiam zielone szparagi! A do tego to juz jak kto woli: albo maslo, albo sos holenderski. U znajomych jadlem tez takie zawiniete w szynke serrano (czy jak to sie tam pisze...): wpierw podgotowac troszke, pozniej zawinac w szynke i do piekarnika. Hmmm, pycha!!! Odpowiedz Link
andreas.007 Re: szparagi 04.05.09, 11:54 Zaprzyjaźniony Niemiec zachwycał sie tymi szparagami, ale uczył mnie jeśc tylko koncówki... Mnie jednak one nie ten teges jakoś... Odpowiedz Link
exman Re: szparagi 04.05.09, 11:55 Smaka mi narobiliście. Czasu mało, szparagowy sezon krotki. Odpowiedz Link
netfun Re: szparagi 04.05.09, 12:08 Niemcy to w ogole maja malego hyzia na punkcie "spargli". Koncowki sa najdelikatniejsze, to fakt. A generalnie smak szparagow to kwestia gustu. Slyszalem takiego jednego Niemiaszka mowiacego, ze ze szparagow to on najbardziej lubi te szynke w sosie Odpowiedz Link
netfun Re: szparagi 04.05.09, 14:23 Pewno sami znajdziecie, ale i tak wkleje: www.edziecko.pl/jedzenie/1,81868,6553794,Apetyt_na_szparagi.html Odpowiedz Link
ginger43 Re: szparagi 05.05.09, 16:45 Narobiliście mi apetytu i kupiłam A jak je przyrządzę? To będą wariacje na temat Chyba z wody i jakiś sosik do tego skomponuję ................................................................ "Jeśli nie zbierzemy plonów na czas, owoce zgniją. Problemy zaś odłożone na później nie przestaną rosnąć" (Piąta Góra) Odpowiedz Link
alex-0_0 hmmm.... a ja nie lubię 05.05.09, 17:07 mogę je gotować, dusić, zapiekać... dla innych sama nie jem i nie przepdam .... Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: hmmm.... a ja nie lubię 05.05.09, 20:56 exman napisał: > ja je lubię akurat z aspargusem. lekarskim, wiszącym czy pierzastym? Odpowiedz Link
andreas.007 kupiłem i spróbowałem 09.05.09, 13:43 kupiłem i spróbowałem... Da sie zjeść, ale rzeczywiscie tylko sam czubek, bo reszta to do wyrzucenia! Nawet, nawet, ale ciut za krótko gotowane byly chyba, bo niektore takie rozpuszczajace sie, a inne "chrupiace" byly. Odpowiedz Link
exman Re: kupiłem i spróbowałem 09.05.09, 13:48 ja też wsuwam tylko górną połówkę, dolną rzucam sąsiadom Odpowiedz Link
andreas.007 Re: kupiłem i spróbowałem 10.05.09, 04:32 moim zdaniem tylko czubki sa jadalne! Odpowiedz Link
exman Re: kupiłem i spróbowałem 10.05.09, 18:52 I to by w zasadzie potwierdzało tezę, że jesteśmy na Oddziale Psychiatrycznym Odpowiedz Link
beatrix13 Re: szparagi 12.05.09, 15:59 szparagi wyszły przyzwoicie i zostały zjedzone po uprzednim umoczeniu w tzatzikach Odpowiedz Link
beatrix13 Re: szparagi 12.06.09, 00:38 zapiekane z sosem carbonara w Porto Grande , palce lizać! Odpowiedz Link
andreas.007 Re: szparagi 12.06.09, 01:00 dawno nie byłem w Porto Grande... pamietam tam dobry halibut w pergaminie, ale najlepiej smakował mi specjalnie przyrzadzony tatar... co zostało uwiecznione fotografia! Odpowiedz Link
netfun Re: szparagi 12.06.09, 11:30 Uch, no ja nie wiem, jak mozna wcinac surowe mieso z surowym jajkiem. Raz sprobowalem, to cala wodeczka mi wrocila Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: szparagi 12.06.09, 12:34 andreas.007 napisał: > ale najlepiej smakował mi specjalnie przyrzadzony tatar... > co zostało uwiecznione fotografia! > jak jesz czy jak smakuje? Odpowiedz Link
exman Re: szparagi 12.06.09, 12:59 Stare dobre klimaty z dzieciństwa, Bar "Zacisze": tatar z jajeczkiem i setka. Nóżka na nóżkę i człowiek klturalnie mógł pczekać na "dwójkę" i pojechać na Słowiki albo lekcje w spokoju odrobić. Odpowiedz Link
andreas.007 Re: szparagi 12.06.09, 16:33 O to była kolacyjka... dostalismy tatar i produkty, sami sobie robilismy wszystko! Zdjecie wisi na scianie w Porto! Odpowiedz Link
beatrix13 Re: szparagi 12.06.09, 22:23 tartar dobry kiedyś w Chacie jadłam,ale dawno temu,nawet nie wiem czy nadal w repertuarze jest, teraz tatar to chyba niewielu szefów kuchni serwuje,a dobry to unikat Odpowiedz Link
andreas.007 Re: szparagi 12.06.09, 22:56 to było tak... przyniesli nam tatara, do tego wszystkie przyprawy, sami sobie kroilismy i mieszalismy - cały taka mise, potem chleb przypieczony i czosnek najpierw był z wyciskarki rozsmarowywany na chleb, a potem na to tatar... no i wódeczka! Odpowiedz Link
exman Re: szparagi 12.06.09, 23:26 Na następną imprezę musimy przytargać tatara własnej roboty !!! Odpowiedz Link
ginger43 Żeby tylko nie było, jak w wierszyku 13.06.09, 21:37 Złapał Tatar Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma... ................................................................ Nic się nie dzieje przypadkowo, zawsze jest jakaś przyczyna i konieczność. Platon Odpowiedz Link