ryza_malpa1 06.02.04, 21:55 Sytuacja w mojej lodówce mnie przerosła. Mam w części zamrażarkowej pełno doskonalej poledwicy wołowej pokrojonej w steki. Jak ja zrobić, zeby byla dobra???? Ratunku!!!!!! Zoha oczywiście nie pytam o zdanie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 21:57 ryza_malpa1 napisała: > Sytuacja w mojej lodówce mnie przerosła. Mam w części zamrażarkowej pełno > doskonalej poledwicy wołowej pokrojonej w steki. Jak ja zrobić, zeby byla > dobra???? Ratunku!!!!!! > > > Zoha oczywiście nie pytam o zdanie:) > > Pokrojonej w steki? Jaśniej! W plastry w poprzek włókien, czy jak?!! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 22:02 Jeżeli na dodatek, nie dość, że wcześniej skroiłaś polędwicę wołową (najlepszą część z wołowiny), to jeszcze te plastry zamroziłaś, to popełniłaś kulinarne bezeceństwo!!! Jakżeż można?!!! Proponuję przerzucić się na hamskie burgiery. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 22:08 Polędwica wołowa jest najlepszą częścia krowy do zrobienia klasycznych befsztyków (krwistych lub wysmażonych). Z cebulką! Miam!!! Zabiegi konserwatorskie, które udało Ci się już wykonać obniżyły wartość tego surowca, pomniejszając jego walory smakowe - soczystość i kruchość. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 22:16 Podsumowując: befsztyk w wersji smażonej, surowej (tatar), szaszłyk wołowy (mniejsze kawałki) lub te same po uduszeniu - gulasz, duszone zrazy, mogą być zawijane na: grzybku, ogóreczku, papryce i słonince, czy boczku. Można opanierować, ale lepiej jedynie w mące. Kurde, polędwicę należy bardzo krótko obrabiać termicznie, bo jest wrażliwa - wysycha i traci sok. Przy smażeniu nie należy solić! Sól wyciąga sok. Takie befsztyki soli się po usmażeniu dopiero... Kurde Ryża... Zamroziłaś plastry polędwicy wołowej? Nadal nie mogę uwierzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Wołowina 06.02.04, 22:34 Dociek, ja mam tego taką ilość, ze co mogłam to zjadłam a reszte zamroziłam!!!! Nie przerobie tego !!!! Musiałabym wywalić. Wiem, ze to zbrodnia ale co było zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 22:45 Indianie stepowi po upolowaniu bizonów, przekazywali ten łup swoim kobietom, które kroiły to mięsko na cienkie plastry. Potem długo suszyły na niezbyt silnym słoneczku odganiając gałązkami muchy. Wyschnięte tym sposobem na wiór plastry bizoniny ucierały potem w kamiennych żarnach na bardzo pożywny i utrzymujący długotrwała przydatność proszek mięsny, tzw. pemikan... Hm... może i Ty spróbujesz? :-p Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Wołowina 06.02.04, 22:47 A skąd ja wezme słoneczko, żarna i bizonine , e? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 22:49 Zamiast bizona masz krowę, prawda? Samica bizona też była tzw. krowa. No i jeden problem mamy już z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 22:53 Słońce... hm? Może zastąpimy je piekarnikiem, ale z bardzo małym, (wolnym) ogniem. A powiewy ciepłego, stepowego wiatru da nam elektyczna suszarka do włosów. Jest jednak problem! Skąd wziąć teraz muchy do odganiania?? Masz pomysł?!! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Wołowina 06.02.04, 22:54 A stara indianka do ucierania? Co tobie Diocku, jakąś postową obstrukcję masz? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 23:02 Żarna, po cóż żarna? I skąd u diabła wytrzasnęłaś tę "starą indiankę". Ani słowa o takiej nie było! Młoda i owszem. Przyda się. Bierzesz napalonego faceta. Rozejrzy się... no wokół może... Bierzesz plaster wysuszonej wołowiny i kładziesz go na brzuszek nagiej, leżącej na podłodze, atrakcyjnej indianki... i wtedy facet to mięsko, bez żadnego proszenia, osobiście w trymiga rozciera... i rozciera, i rozciera... Nie nadążysz nawet suszyć tej wołowinki... :D Nasz Lublin subiektywny chronicznie niedorobiony Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Wołowina 06.02.04, 23:05 ryza_malpa1 napisała: > Zoha oczywiście nie pytam o zdanie:) Przepraszam czy ja jakiś wybrakowany, he? Co to ma znaczyć :P. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 06.02.04, 23:08 No i Zoh, jak widzę, osobiście deklaruje się jako element żarn... ten wierzchni.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Ryża jestem już głodny!!! Sączę ślinę!!! 07.02.04, 08:44 www.kuchnia.3miasto.pl/wolowina.htm Angielski placek z wolowina i nerkami Antrykot pieczony Antrykoty mirabeau Befsztyk po polsku Befsztyk tatarski Befsztyk w winie Befsztyk wiejski z serem Befsztyk z polędwicy po generalsku Befsztyk z polędwicy po wrocławsku Beuf strogonow z musztarda Boeuf a la ficelle Boeuf a la stroganoff Boeuf strogonow z polędwicy Bogracsgulyas Bracciole (danie jednogarnkowe) Burritas Canelloni nadziewane po bolonsku Chateaubriand Cocido Czulent z ciecierzyca Czulent z knedlem Daging peaja - duszona wolowina po malajsku Flaki po madrycku Flaki w pikantnym sosie Gulasz po mazursku Gulasz po węgiersku Gulasz węgierski Gulasz wołowy Gulasz z piwem Gulasz z poledwicy wolowej Gulasz z polędwicy wołowej Hache wołowe Hamburgery Kofta curry Kofta w sosie pomidorowym Kotlety wołowe gotowane Kotlety z wołowiny i płatków Kulki miesne (zydowskie) Kulki z watroby Labskaus Machaca suszona wolowina Marynowana poledwica wolowa Ozor rekonstruowany w majonezie Ozor wolowy z kaparami Paprykarz wołowy Paszteciki z miesem (zydowskie) Pasztet z watrobek Peklowka Pieczeń duszona Pieczeń huzarska 1 Pieczeń huzarska 2 Pieczeń wołowa klasztorna Pieczeń wołowa w jarzynkach Pieczeń wołowa z wódką Pieczony rostbef z puddingiem yorkshire Pieczony rostbef z ziolami Pikantne krokiety Poledwica faszerowana Poledwica pasanda Poledwica w sosie hiszpanskim Poledwica wolowa w ciescie Poledwica wolowa w ciescie francuskim Polędwica a la Henryk Polędwica wołowa Porkolt wolowy Pot-au-feu Pot-au-feu Ragout Ragout z konserwy wołowej Ragout z wołowiny Rendang daging - wolowina w ostrym sosie kokosowy Rostbef nacinany Rostbef po angielsku Rostbef w ziolowej skorce Rozbratle a la esterhazy Ruloniki szparagowe Ruloniki z rostbefu Sashimi z poledwicy Shabu-shabu Shabu-shabu Stek fonude Stek wołowy 2 Stek wołowy 3 Stek wołowy doskonały wg. Mr.Dreser'a Sukiyaki Sukiyaki Szaszlyki z kulkami z kefty Szaszłyki tatarskie Szaszłyki z mielonego Szaszłyki z mięsa mielonego Sztufada wołowa Sztuka mięsa Sztuka mięsa po wiejsku Sztuka mięsa w sosie koperkowym Teppanyaki Tinga poblana Tokan siedmiu wodzow Tournedos brillat-savarin Tournedos z polędwicy Wolowina a la bearnaise Wolowina bourgignonne Wolowina duszona w czerwonym winie Wolowina duszona z pomidorami i oliwkami Wolowina marynowana po frankonsku Wolowina po burgundzku Wolowina po chinsku z grzybami aromatycznymi Wolowina w galarecie po mieszczansku Wolowina w imbirze Wolowina w ostrym sosie Wolowina z brokulami i makaronem Wolowina z imbirem i jarzynami Wolowina z oliwkami Wolowina z owocami Wołowina duszona z papryką Wołowina hu-hu Wołowina po burgundzku Wołowina po marynarsku Wołowina w galarecie Wołowina w piwie Wołowina z papryką Zrazy staropolskie koronne Zrazy wołowe a la Zagłoba Zrazy wołowe ambasador Zrazy wołowe po hultajsku Zrazy z grzybami i ze smietana Zrazy z polędwicy wołowej, pasztetu, boczku, cebu Zrazy zawijane w sosie grzybowym Odpowiedz Link Zgłoś
czarna33 Re: Ryża jestem już głodny!!! Sączę ślinę!!! 07.02.04, 10:06 Wobec takiej obfitości przepisów,nie pozostaje Ci Ryża nic innego jak zakasać rękawy i zaszyć się w kuchni:) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Ryża jestem już głodny!!! Sączę ślinę!!! 09.02.04, 00:20 i oczywiście wszyscy do Ryżej się wpraszają... ech.. smacznego;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 08.02.04, 02:57 "O matko"? To jakieś nowe danie z polędwicy wołowej?!!! :-p Odpowiedz Link Zgłoś
ejno Re: Wołowina 09.02.04, 20:42 Hmmm nie wiem czy tak czy nie ale mozna tak nazwac jakas potrawe:) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Wołowina 29.02.04, 23:36 Ryża, czy zjadłaś już swoje zapasy polędwicy? Tak, z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Wołowina 01.03.04, 09:44 Pewnie właśnie jest przy 38 przepisie który podałeś..:-))) Odpowiedz Link Zgłoś