edzioszka 14.04.04, 12:48 un asino calzato e vestito! koronny, do potęgi czwartej, ostatni, patentowany, skończony, wierutny, najpospolitszy! ech, słów mi zbrakło - odsapnę ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocibrzuch Re: osioł dardanelski 14.04.04, 18:28 Byłem kiedyśna piękną Cieśniną Dardanelską. Widziałem osła. Przyglądałem u się. A on mnie. I wcale nie był taki głupi, jak o nim opowiadają. ========================= nie tylko gadanie: Słonie i Żyrafy Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: osioł dardanelski 14.04.04, 18:32 osioł z uporem się mi kojarzy, z głupotą - gęś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: osioł dardanelski 14.04.04, 19:15 Ten był faktycznie taki, uparcie stał pod drzewem, mimo słonecznej pogody. ========================= nie tylko gadanie: Słonie i Żyrafy Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: osioł dardanelski 14.04.04, 19:45 pewnie skrył swe członka w cieniu - zapomiał użyć kremu z filtrem i obawiał się spiec raczka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty troche laciny (wrazliwym radze nie czytac ;) 15.04.04, 08:44 asinus ad lyram - osioł przy lutni; (pasuje jak) wół do karety. asinus asinorum - osioł nad osły; osioł kwadratowy (do kwadratu). asinus inter simias - osioł wśród małp; osioł wśród wyśmiewających go głupców. asinus asinum fricat - osioł gładzi (szlifuje) osła; o dwóch osobach obsypujących się wzajem przesadnymi pochwałami. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: troche laciny ;) 15.04.04, 09:50 asinus asasinum - zabójczy osioł ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: osioł dardanelski 15.04.04, 10:30 asinus ad sinus - osioł nad zatoką (albo przy łonie, jak kto woli) ========================= nie tylko gadanie: Słonie i Żyrafy Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: osioł dardanelski 19.04.04, 20:10 -lacina jest przydatna, jesli wybieramy sie do Ameryki Lacinskiej. chociaz tam mowia po hiszpansku, si ? -what ? a na koszulce tubylca "NG" nie musi byc jego imieniem. to moze byc bonus za prenumerate National Geographic :) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: osioł dardanelski 19.04.04, 21:20 Skoro mamy watek o oslach i o lacinie, to chyba pora wspomniec o ksiedzu Wojciechu Demboleckim, ktory uwazal (w dziele Wywod jedynowlasnego panstwa swiata, wydane w roku 1633), ze krolestwo polskie jest "najstarodawniejsze" w Europie i ze jezykiem polskim (tez najstarszym) Bog przemawiał w raju do Adama i Ewy. Oczywiscie przedstawil tez dowody naukowe na postawie ktorych doszedl do swych wnioskow. Jego zdaniem wszystkie slowa ktore powstaly na poczatku swiata nalezaly do jezyka "slowienskiego" (czyli polskiego), a potem byly "psowane" przez rozne ludy, a zadaniem badacza jest "odnalezc reguly albo sposoby, ktoremi pierwotne slowa psowano". I pracowity ksiazulek podal ich wiele, rekonstruujac pierwotne pochodznie slow, np.: alleluja - pochodzi od 'chwałę luja' Abram - to "wyzydowiony" 'Obran' Bacchus - to pierwotny 'Beczkoś' litera - pochodzi od 'lita rzecz' papirus - to 'pod pióro' autor - 'dał tor' i tak dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: osioł dardanelski 20.04.04, 17:53 Qrczę, to Bacchus już w Raju był? ========================= nie tylko gadanie: Słonie i Żyrafy Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: osioł dardanelski 20.04.04, 21:05 tak Beczkoś byl juz w Paradzieży. :) Odpowiedz Link Zgłoś