Dodaj do ulubionych

pierwsze kilometry

12.03.11, 19:45
piękna pogoda dzisiaj we Wro więc postanowiłam wyprowadzić Jędzę na spacer.
Zaczęło się niewinnie, ot w planach najbliższa wiocha czyli jakieś 30km.

Ale słoneczko tak świeciło, ptaszki śpiewały, że łącznie tych km dzisiaj wyszło 170 :D
ot drobna przejażdżka pozimowa :D

Jutro już grzecznie w domu siedzieć będę i dziecko bawić.
A Wy jak weekend spędziliście?
Obserwuj wątek
    • carrymoon Re: pierwsze kilometry 12.03.11, 20:11
      Jeszcze podsumowanie:
      1. Pani bez migacza hamuje i skręca w prawo. Ja za nią na szczęście w odpowiedniej odległości i zdążyłam wyhamować.
      2. Pan wyprzedził mnie, jedzie lewym pasem. Ja spokojnie prawym. Nagle pan raczy hamować i bez ostrzeżenia wjeżdża na mój pas, hamuje i ......... zabiera kolegę stojącego na chodniku. Wyhamowałam, ominęłam, swoje pod nosem powiedziałam
      3. Dwa pasy, ja jadę prawym pan lewym. Mój jest do jazdy prosto jego do skrętu w lewo. Jedzie hmm dziwnie, obserwuje go. Dzięki Bogu. Pan nagle i bez ostrzeżenia wjeżdża na mój pas spychając mnie dosłownie na krawężnik. Uratowała mnie czujność i to, że czułam, że facet może wyciąć głupi numer. Oczywiście też manewr wykonany bez migacza. Po prostu gwałtowny skręt kierownicy

To wszystko zdarzyło się dzisiaj. Dzięki Bogu udało mi się przetrwać i przeżyć. Tak zaczął się sezon motocyklowy.
      • 1_leo Re: pierwsze kilometry 12.03.11, 20:44
        Wychodzi na to, że kolor żółty jest kolorem maskującym :)
        Dobrze, że tak się skończyło. A jak Jędza chodzi?
        Ja wyruszam jutro - akumulator na full, chromy jak samo słońce tylko jechać :D
        • arsinoe73 Re: pierwsze kilometry 12.03.11, 21:34
          :>
          Chwalipięty w łeb kopnięte :> :> :>
          Phi... Kto by chciał jeździć w połowie marca.. phi.... Ja na pewno nie. O nienienie.
          Ja uwielbiam sprzatać na ten przykład. I myć zawalone farbą, gruntami, gipsami i innym syfem okna. O tak, ja to uwielbiam. Piwko można przy tym pić, muzyczki słuchać i takie tam. I ciepło w dupencję jest.
          Phi.. Kto by tam chciał jakimś gupim motorem jeździć...

:> :> :>
          • arsinoe73 Re: pierwsze kilometry 12.03.11, 21:40
            No i zapomniałam napisać , że jak tak sobie sprzątałam i myłam, i czyściłam i przesuwałam różne sprzęty to nawet jakiś akumulator znalazłam. Troche przykurzony , ale ponoć dobry,a ponadto po zasięgnięciu opinii człowieka znającego temat okazało się, że to podobnież do beemy jest akumulator... hm....Zobaczcie państwo , jakie to ciekawostki można znaleźć podczas poremontowego sprzątania, no!!
          • 1_leo Re: pierwsze kilometry 13.03.11, 10:21
            arsinoe73 napisała:
            > Phi... Kto by chciał jeździć w połowie marca.. phi.... Ja na pewno nie. O nieni
            > enie.
            > Ja uwielbiam sprzatać na ten przykład. I myć zawalone farbą, gruntami, gipsami
            > i innym syfem okna. O tak, ja to uwielbiam.

Arsi, jest ni bardzo miło, a nawet jestem szczęśliwy czytając, że spędzasz weekend w sposób który sprawia Ci tyle radości :D Życzę Ci wiele takich wspaniałych dni :>:>
            Ja, niestety, muszę już kończyć bo troszkę mi za ciepło w skórze a za oknem słychać charakterystyczny dźwięk Elektrowni. Po drodze pewnie kupię piwo :( Arsi uważaj na smugi na szybach - zostawione, wyglądają okropnie :>:>:>
    • yacey Re: pierwsze kilometry 13.03.11, 09:26
      carrymoon napisała:
      > A Wy jak weekend spędziliście?

W pracy, szanowna Kolezanko, w pracy i do wieczora dzis tez w pracy i jutro od rana nadal w pracy. Jakis rekord ustalam, czy co? :) :)

Ps.
      Ja zupelnie nie rozumiem po jaka cholere te ludzie tak do wiedzy sie pchaja i tak juz co lepsze miejsca sa od dawna pozajmowane :)
    • goha66 Re: pierwsze kilometry 13.03.11, 13:35
      carrymoon napisała:

> A Wy jak weekend spędziliście?

...weekend zaliczam do tzw. motocyklowo i towarzysko straconych, jako że ponieważ miałam wizytację ... znaczy tę ... wizytę weekendową teściowej. rodzina małża, która ją przywiozła (i wywiozła) wyjechała dziś po śniadaniu ... przetrwałam jakoś (tylko jedno zwarcie ;D), bo motocyklistki twarde som. dziś będę odpoczywać w pozycji horyzontalnej, bo mi sięnależy jak chłopu ziemia :). pozdr.
      • goha66 Re: pierwsze kilometry 14.03.11, 08:16
        goha66 napisała:

> dziś będę odpoczywać w pozycji horyzontalnej

... korekta :) ... jakiś kwadrans po napisaniu posta wsiedliśmy z kolegą małżonkiem w lawetę i pojechaliśmy do Częstochowy (pomodlić się o zdrowie bo o rozum za późno, a przy okazji spróbować zanabyć 4oo). drogę umilałam sobie rachowaniem mijających nas motocykli ... istny wysyp :). nasza statystyka z wczoraj wygląda następująco:
        - 91 motocykli z kierującymi (solo lub z pasażerem) w tym niestety ani jednej dziewczyny za sterem;
        -1 sztuka motocykla na przyczepce ciągniętej przez furmankę;
        - niezliczana przez nas, ale duża ilość skuterów.
        ...odnośnie pozycji pierwszej - na 91 tylko jeden popapraniec, który minął nas (na trzeciego, na ciągłej u szczytu góreczki) z prędkością światła, zredukował przed maską do 2 machów i jakieś 150 m po powyższym wyczynie skręcił bez kierunku w prawo ... miał pasażerkę ...
        patrząc na całą resztę wyczuwało się ich ogromną przyjemność i delektację pierwszymi w sezonie kilometrami ... no i swoją zazdrość kurde też :). pozdr.
        P.S.
        Arsi? :) masz juz wysprzątane miejsce na tę obiecaną paprotkę? :)
    • lipolcia dosłownie pierwsze kilometry na Szarlocie 14.03.11, 08:03
      udało się! weekend był totalnie pod hasłem motocykle.

Jako że świeżak jestem, sprostowanie:
      tylko 100km na dzień, w sumie 210 przez sobotę i niedzielę.
      To pikuś dla doświadczonych, dla mnie - onienie!
      Moje wypady do tej pory w zeszłym sezonie to były śmieszne 20 kilometrów na raz. I to na innych sprzętach.

Teraz po krótkiej rozgrzewce w lutym, oficjalnie zaczęłam naukę jazdy na mojej Szarlocie.
      Chyba jej nie przedstawiłam: to nie Shadow. z Shadow toto ma tylko silnik. To Honda VT750S.
      Jest wyższa ciut, krótsza dużo, i ma tę właściwość wg panów z Hondy że prowadzi się podobno niemal jak naked (inna rama, mniejsze wyprzedzenie). Jak przymierzałam się to na początku myślałam i marzyłam o virażce, a potem jak wsiadłam na Szarlotkę to się zakochałam i cóż...

A teraz jak było:
      W przeciwieństwie do carrymoon miałam sytuację wręcz komfortową jako że jechałam cały czas za Małżowinem (w szyku! żeby nie było :-)), który pomykał na V-stromie obładowany trzema kuframi, czym pewnie wzbudzał niejaki szacunek samochodów które by nas ewentualnie chciały wyprzedzić. Więc nikt nas nie taranował ani nie spychał, nawet z głownych arterii grzecznie nas wpuszczali.

Pojechaliśmy do Nieborowa, dróżkami przez Mszczonów i inne takie. Jakie to wstyd powiedzieć ale nie wiem, choć pokazywano mi na mapie, bo cała wyprawa to niespodzianka była, do soboty w zasadzie nie wiedziałam że jedziemy aż tak daleko, bo i cóż z Tatałajstwem zrobić? Tatałajstwo zostało wyekspediowane (bez mojego udziału! jakoś się samo załatwiło, dzięki mojemu M) na noclego poza domem, a my pokmnęliśmy!

I co tu dużo mówić, udała się ta niespodzianka.

I nawet miałam pierwszą w życiu kontrolę policyjną! Ha! czy ktoś z Was też miał w sobotę? Bo ciekawa jestem czy była to ogólna akcja czy tylko ja się spodobałam? Pewnie Panowie zobaczyli świeżaczkę i niepewny chybotliwy sposób jazdy (no spanikowałam jak ich w lusterku zobaczyłam :-) i postanowili sprawdzić mnie czy mam prawko. Ależ zdziwienie i rozczarowanie, bo miałam i prawko, i dowód rejestracyjny, i ubezpieczenie.
      Szamocąc się z kaskiem szczękowym który nie chciał mi się otworzyć (wiem, jestem totalny świeżak, świeży motocykl, świeży kask, świeże doświadczenie, no pisklę po prostu, czy może jajo jeszcze?) nie usłyszałam pierwszej kwestii Pana Mundurowego, co mój Małż przyjął z ulgą. Pytanie brzmiało: Nie boi się Pani tak sama jeździć? Ale potem kask się odblokował, zobaczył mojego banana na twarzy (jako że sytuacja zaczęła mnie już bawić) i tylko poprosił o dokumenty. Dalej już gadka a jak się jeździ, a ile taki kosztuje, a gdzie, co, jak... i czy sezon się rozpoczął (no rozpoczął się, w czasie naszej gadki minęło nas z 4 motorów/ek, to chyba się zaczął, dla nas na pewno się zaczął). Pożegnali się, zasalutowali i pojechali.

Sama jazda - wspaniała. Maluteńki ruch. Piękna droga, słoneczko i relatywnie mały wiatr (bo osłon moja Mała to nie ma praktycznie, mam taką malutką szybkę z przodu). Cierpliwi kierowcy. Nawet w Skierniewicach nikt nas nie chciał zabić. Mogłam poćwiczyć jazdę na wprost :-), hamowanie :-), i skręty i nawet zawracanie było. W sobotę 100 km do Nieborowa, tam nocleg, w niedzielę zwiedzanie pałacu i powrót do domu. Rzeczywiście motorek prowadzi się inaczej niż znane mi dwa nakedy z kursu. Ale jest dobrze, bo zwrotna wystarczająco, nie wali się w zakręt, pomyka akurat dla mnie. Jest dobrze, polubiłyśmy się bardzo, teraz już na poważnie a nie tylko platonicznie.

Jako świeżak melduję ociupinkę rozczarowania. Wiem że to minie i z braku doświadczenia tylko wynika.
      Rozczarowanie jest takie, że satysfakcja przyszła dopiero po skończonej jeździe. W trakcie było spinanie się, usztywnione zanadto ręce i nogi, nieustanna kontrola czy złapię hamulec/sprzęgło, kontrola wszystkiego wokół, no nie dało się skupić na przyjemności. Znajomi mówią że to przychodzi z kilometrami i ja im ufam :-). Ale niniejszym zapisuję dla innych świeżaków. 100 km na jeden raz dla mnie było wystarczająco. Byłam po tym zmęczona, głównie psychicznie ale fizycznie też. Ale nie za bardzo. Pomału będę wydłużać te dystanse w ramach możliwości rodzinnych.

Było fantastycznie!
      Teraz jak wspominam ten weekend to ciężko, ckni się. Mimo tych rąk zesztywniałych i niepewności.

Pozdrawiam!
      O.
      • yacey Re: dosłownie pierwsze kilometry na Szarlocie 14.03.11, 09:03
        Tak sie zastanawialem przez chwile, po jakiego czorta 3 kufry na przejazdzke podmiejska, ale sie okazalo, ze to byla wyprawa z noclegiem, az strach pomyslec ile pakunkow na BZ zabierzecie :) :) :)
        • avocado67 Re: dosłownie pierwsze kilometry na Szarlocie 14.03.11, 09:09
          Widzę, że z towarzystwa zabierającego głos w tym wątku tylko Arsi i ja mialyśmy prawdziwe szczęście :) W sobotę myłam okna. Poza tym cały weekend walczyłam z dwójką dzieci, w tym jednym czasowo (weekendowo) nabytym, usiłując nie dopuścić do rozlewu krwi. Jedynym, a właściwie dwoma minusami tego cudownego weekendu były wieczory, które byłam zmuszona spędzić w towarzystwie MID-owych koleżanek Carry i Roomyanka, jak zwykle było do dupy ;P
      • goha66 Re: dosłownie pierwsze kilometry na Szarlocie 14.03.11, 09:28
        lipolcia napisała:
        > Rozczarowanie jest takie, że satysfakcja przyszła dopiero po skończonej jeździe
        > . W trakcie było spinanie się, usztywnione zanadto ręce i nogi, nieustanna kon
        > trola czy złapię hamulec/sprzęgło, kontrola wszystkiego wokół, no nie dało się
        > skupić na przyjemności. Znajomi mówią że to przychodzi z kilometrami

... miałam tak samo, znajomi prawdę mówią :). u mnie dodatkowym elementem bolącym był kark (miałam kiepski kask, w który mi podwiewało, przez co kark był nieustannie napięty walką z podmuchami) ... ale pięknie było :D
        P.S.
        przypomniało mi się właśnie, że po przejechaniu pierwszej samodzielnej (z 15 km może) "trasy" po dotarciu do domu błyskawicznie zasnęłam i spałam baaardzo długo :) pozdr.
        • termit16 Re: dosłownie pierwsze kilometry na Szarlocie 14.03.11, 20:45
          Ojej to ja Wam zazdroszczę (oczywiście nie Tobie Arsi, ani Tobie Yacey). U mnie przed domem staw nadający się dla kaczek, więc narazie nie mam co marzyć o wyprowadzeniu motocykla. A mogło być tak pięknie: pogoda piękna, czas miałam, ale skończyło się na spacerze z psami. Też dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka