drugitiktak 07.09.12, 08:06 to jakie są ? Tadeusz będzie wiedział ......a mnie naszła taka myśl ,że zjadłabym klusek śląskich, ale cholera wie jak to się robi ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: Kluski śląskie 07.09.12, 10:03 Ugotować ziemniaki i przepuścić przez maszynkę, albo ugnieść praską. Wyłożyć do jakiegoś naczynia (specjalnie podkreślam naczynia, bo nie na stolnicę) : Zmielone ziemniaki dokładnie wyrównać. Nożem zrobić krzyżyk, w wyniku którego powstaną cztery równe części. Jedną część wyjąć łyżką i rozprowadzić na powierzchni pozostałych trzech. W miejsce wyjętej części wsypać - do równa - mąkę ziemniaczaną. Lekko połączyć, po drodze dosypując łyżkę mąki pszennej i jedno jajko. Wyrabiać. Masa musi być elastyczna (jak plastelina). Jeżeli jest za sucha - dolać odrobię mleka. Ja dodaję również łyżeczkę masła. Z takiego ciasta robimy kuleczki, spłaszczamy, robimy dziurki w śroku. Gotujemy ok. 7 minut od wypłynięcia. W wodzie powinno być luźno. Jak mam czas to kuleczki wypełniam męskiem zmielonym z rosołu. Najlepiej smakują z sosem mięsnym, ale jako dodatek, mogą być polane stopioną słoninką. Łatwe w wykonaniu, smaczne. :D Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: Kluski śląskie 07.09.12, 18:05 Wspanialy przepis, ale ja za kluchami nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
super.222 Re: Kluski śląskie 07.09.12, 19:57 Dlaczego zaraz *kluchy* ? Mogą być przecież *kluseczki* - malutkie, z dziurką. Takie jak poniżej Odpowiedz Link Zgłoś
drugitiktak Re: Kluski śląskie 08.09.12, 18:27 Dzięki za przepis, Niedługo po założeniu wątku znalazłam przepis w necie ,i nawet napisałam o tym post , ale coś nie zadziałało i nie wszedł....A ta dziurka to po co ? , chyba żeby kluski nabrały lekkości... Odpowiedz Link Zgłoś
super.222 Re: Kluski śląskie 08.09.12, 18:56 Gdy polewa się kluski ... sosem lub innym tłuszczem, to te dobra zatrzymują się w dziurkach i nie spływają po kluseczce. :D Odpowiedz Link Zgłoś
rena-ta49 Re: Kluski śląskie 09.09.12, 08:48 Dziurka po to by w niej dużo sosu było:) Odpowiedz Link Zgłoś
rena-ta49 Re: Kluski śląskie 09.09.12, 08:47 Nigdy ,ale to nigdy do żadnych klusek nie dodaję jajka(są twarde od jaj) Kluski robię z ciepłych kartofli przeciśniętych przez praskę, ciepłe dobrze łączą się z mąką ziemniaczaną. Odpowiedz Link Zgłoś
super.222 Re: Kluski śląskie 09.09.12, 09:20 domiwkuchni.blox.pl/2011/09/Kluski-slaskie-z-sosem-gulaszowym.html Mój przepis pochodzi od koleżanki i tak go stosuję. Odnośnie jajek: można dozować ... jedno ... pół jajka ... 10 jajek. Jak się *przedobrzy jajkami* to wszystko jest twarde. Ogólnie to one nadają miękkości. A do ciast też nie dodajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rena-ta49 Re: Kluski śląskie 12.09.12, 15:25 Super.222 napisała: "A do ciast też nie dodajesz?" A ten wątek jest o ciastach ,czy o kluskach? Załóż watek o ciastach ,to może się dowiesz ,że można ciasto bez jajek też upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
drugitiktak Re: Kluski śląskie 10.09.12, 20:23 ja dodaję same żółtka, to nie są takie twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
anoagata Re: Kluski śląskie 11.09.12, 08:14 Uwielbiam wszelakie kluchy i kluski,choć robię rzadko.Przypominam sobie,że sąsiadka nauczyła mnie robienie ich z ziemniaków i mąki ziemniaczanej.Dodając jajko,na pewno trzeba dodać mąki pszennej,bo ciasto zrobi się rzadsze. Słusznie Super zauważyła,że wymieniamy się doświadczeniami i w tym tygodniu to wypróbuję żaden problem a nóż i widelec okażą się lepsze czyli smaczniejsze!! Odpowiedz Link Zgłoś
samanta_ewa Re: Kluski śląskie 15.09.12, 22:11 To co z tymi kluseczkami? Gotowe juz? Odpowiedz Link Zgłoś
super.222 Re: Kluski śląskie 30.09.12, 14:38 >ja dodaje same żółtka, to nie są takie twarde< - napisała drugitiktak. Zrobiłam dzisiaj z samym żółtkiem, bez białka. Pyszności. Dziękuję. :D Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: Kluski śląskie 17.09.12, 19:27 No i co z tymi kluseczkami , które są lepsze zjajeczkiem czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
amelkalexi Re: Kluski śląskie 01.10.12, 14:35 ja dodaję jajko i ...o dziwo są mięciutkie i smaczne;) Odpowiedz Link Zgłoś