urszulka_ma 17.12.13, 19:47 lukrowane, ozdobami obsypane, wyglądają smacznie i kolorowo dlaczego łączone są ze "starą głową"?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma Re: ...pierniki 21.12.13, 23:55 nie wiem dlaczego mówi się, że ktoś jest stary piernik pierniki przygotowane ryby podszykowane świąteczne przygotowania idą pełną parą:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ...pierniki 22.12.13, 13:26 Hmmmm...może piernik nie od piernika;):)) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 26.12.13, 09:59 ciekawe czy Old_piernik jest od piernika czy od smacznego pierniczka:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 27.12.13, 09:47 mam nadzieję, że nikt go nie schrupał :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ...pierniki 31.12.13, 20:08 Może nie schrupał, ale takiego namoczonego na moczkę można użyć;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 01.01.14, 16:15 namoczonego na moczę?...pierwsze słyszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ...pierniki 01.01.14, 21:29 "Na moczkę" Jest taka tradycyjna śląska potrawa wigilijna. Moczka Składniki Pół piernika lub paczka pierniczków po 10 dag bakalii( rodzynki, daktyle, figi, morele i śliwki suszone,) 20 dag orzechów włoskich lub/i laskowych posiekanych pół kostki masła czekolada kompot agrestowy i truskawkowy cukier waniliowy, cynamon, 2 goździki cytryna Etapy przygotowania Piernik pokroić w kostkę zalać zimną wodą i zostawić na 0,5 godz do napęcznienia pokrojone bakalie zalać ok 1l wody, dodać cukier waniliowy, przyprawy , pokrojoną w plasterki cytrynę i kompoty . zagotować po ok 0,5 godz dodać zmiksowany piernik i znowu zagotować. jeśli jest mało słodka można dosłodzić. Gdy jest za rzadka zrobić zasmażkę na maśle. powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. moczkę której nie zjemy w święta można zagotować do słoików na później. :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 02.01.14, 13:08 pierwszy raz słyszę o takiej potrawie a wydawało się, że już wszystko o świętach zostało powiedziane:) u nas są makiełki - kluski z makiem i bakaliami lub zamiast klusek - łazanek, robi się makiełki również z bułki namaczanej w mleku snelce tzw.:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ...pierniki 02.01.14, 18:03 Na śląsku na wigilię i Święta kupuje się 30 kg.karpia,robi gar moczki i misę makówek:)_ Tak już maja Ci rodowici:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 07.01.14, 22:17 i pomyśleć, że dopiero szykowałyśmy się do świąt... były jakieś święta?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 10.01.14, 17:31 halina501 napisała: > Zaraz będziemy jajka poświęcać:) przepraszam ale muszę, no:) czyje poświęcimy?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ...pierniki 14.01.14, 16:04 ja na targowisku kupuję ...chłopskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ...pierniki 15.01.14, 12:51 aaaaa...dobrze,że nie babuni bo teraz wszystko jest "Babuni";)) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma dzień babuni nadchodzi:) 15.01.14, 22:12 no ...babunia powoli powinna szykować ciasteczka i słodkości :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dzień babuni nadchodzi:) 16.01.14, 13:03 Jutro mam imprezę w przedszkolu.A co:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dzień babuni nadchodzi:) 17.01.14, 20:57 może potańczysz z jakimś dziadkiem?:) Taniec z dziadka z babcią !!! Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dzień babuni nadchodzi:) 19.01.14, 10:16 Ależ się uśmiałam:)) A układ iście ....dziadowski:))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dzień babuni nadchodzi:) 19.01.14, 22:55 ale nic nie napisałaś - jak na imprezie było:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dzień babuni nadchodzi:) 26.01.14, 09:12 no właśnie, milczy jak zaklęta :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dzień babuni nadchodzi:) 27.01.14, 12:01 Mamy ferie.Bartek chodzi do przedszkola w kratkę.Jak jest w domu to nie mogę popisać. Nie chcę go kusić włączonym komputerem . Zaraz mnie męczy żeby mu pozwolić grać . Gdyby tak mu pozwolić to chyba cały dzień spędziłby przy nim a babcia ma do wnuka słabość ,którą ten łobuziak potrafi wykorzystać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 29.01.14, 16:04 No mówię Ci,koniec świata...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 29.01.14, 23:05 każdy koniec jest początkiem czegoś nowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 02.02.14, 17:27 > każdy koniec jest początkiem czegoś nowego:) napisała Urszulka. Śmierć podobno też. No żart taki:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 05.02.14, 09:55 żarty wiem ale... dziwnie wątek nam zakręcił ku końcowi... ostatnio dziecko, które robiło te pierniki (te ktore są na zdjęciu) zapytało mnie - no ale jak to będzie - czy tam się patrzy, widzi? przecież oczu już nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 05.02.14, 11:54 Oczy muszą być.Muszą no bo jak trwać w wieczności nie czytając?;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 06.02.14, 19:30 zaskoczyło mnie to dziecko - takimi wnikliwymi pytaniami martwiła się ostatnio swoimi wynikami dużo jej koleżanek ze szpitalnego oddziału odeszło ale dziś dostałam wiadomość, dobrą wiadomość że możemy się cichutko cieszyć...choroba odpuszcza:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 06.02.14, 19:52 halina501 napisała: > Oczy muszą być.Muszą no bo jak trwać w wieczności nie czytając?;) przypomniał mnie się film, taka komedia nie pamiętam dokładnie tytułu moja mama jest kosmitką wkładała rękę do książki, zamykała oczy i "czytała" treść lub bardziej wygodnie, całą wiedzę miała w torebce:) www.youtube.com/watch?v=l7z9x-cYm4c Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 08.02.14, 22:57 Pozazdrościć "zielonej" kosmitce. Doświadczać pierwszego pocałunku...To jest to:) Odpowiedz Link Zgłoś