Dodaj do ulubionych

...pierniki

17.12.13, 19:47
lukrowane, ozdobami obsypane,
wyglądają smacznie i kolorowo
dlaczego łączone są ze "starą głową"?:)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/3aUlbpLl4ePjN35lkB.jpg
Obserwuj wątek
    • urszulka_ma Re: ...pierniki 21.12.13, 23:55
      nie wiem dlaczego mówi się, że ktoś jest stary piernik

pierniki przygotowane
      ryby podszykowane
      świąteczne przygotowania idą pełną parą:)
      • halina501 Re: ...pierniki 22.12.13, 13:26
        Hmmmm...może piernik nie od piernika;):))
        • urszulka_ma Re: ...pierniki 26.12.13, 09:59
          ciekawe czy Old_piernik jest od piernika czy od smacznego pierniczka:)
          • halina501 Re: ...pierniki 26.12.13, 15:50
            Właśnie...
            Gdzie jest Old?:))
            • urszulka_ma Re: ...pierniki 27.12.13, 09:47
              mam nadzieję, że nikt go nie schrupał :)
              • halina501 Re: ...pierniki 31.12.13, 20:08
                Może nie schrupał, ale takiego namoczonego na moczkę można użyć;)
                • urszulka_ma Re: ...pierniki 01.01.14, 16:15

namoczonego na moczę?...pierwsze słyszę:)
                  • halina501 Re: ...pierniki 01.01.14, 21:29
                    "Na moczkę"

Jest taka tradycyjna śląska potrawa wigilijna.

Moczka

Składniki

Pół piernika lub paczka pierniczków
                    po 10 dag bakalii( rodzynki, daktyle, figi, morele i śliwki suszone,)
                    20 dag orzechów włoskich lub/i laskowych posiekanych
                    pół kostki masła
                    czekolada
                    kompot agrestowy i truskawkowy
                    cukier waniliowy, cynamon, 2 goździki
                    cytryna

Etapy przygotowania

Piernik pokroić w kostkę zalać zimną wodą i zostawić na 0,5 godz do napęcznienia

pokrojone bakalie zalać ok 1l wody, dodać cukier waniliowy, przyprawy , pokrojoną w plasterki cytrynę i kompoty . zagotować

po ok 0,5 godz dodać zmiksowany piernik i znowu zagotować. jeśli jest mało słodka można dosłodzić. Gdy jest za rzadka zrobić zasmażkę na maśle. powinna mieć konsystencję gęstej zupy.

Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
                    moczkę której nie zjemy w święta można zagotować do słoików na później.

:)
                    • urszulka_ma Re: ...pierniki 02.01.14, 13:08
                      pierwszy raz słyszę o takiej potrawie
                      a wydawało się, że już wszystko o świętach zostało powiedziane:)

u nas są makiełki - kluski z makiem i bakaliami
                      lub zamiast klusek - łazanek, robi się makiełki również z bułki namaczanej w mleku snelce tzw.:)
                      • halina501 Re: ...pierniki 02.01.14, 18:03
                        Na śląsku na wigilię i Święta kupuje się 30 kg.karpia,robi gar moczki i misę makówek:)_
                        Tak już maja Ci rodowici:)
                        • urszulka_ma Re: ...pierniki 07.01.14, 22:17
                          i pomyśleć, że dopiero szykowałyśmy się do świąt...

były jakieś święta?:)
                          • halina501 Re: ...pierniki 08.01.14, 09:43
                            Zaraz będziemy jajka poświęcać:)
                            • urszulka_ma Re: ...pierniki 10.01.14, 17:31
                              halina501 napisała:

> Zaraz będziemy jajka poświęcać:)

przepraszam ale muszę, no:) czyje poświęcimy?:)
                              • halina501 Re: ...pierniki 12.01.14, 10:08
                                Kurzęce;))
                                • urszulka_ma Re: ...pierniki 14.01.14, 16:04

ja na targowisku kupuję ...chłopskie:)
                                  • halina501 Re: ...pierniki 15.01.14, 12:51
                                    aaaaa...dobrze,że nie babuni bo teraz wszystko jest "Babuni";))
                                    • urszulka_ma dzień babuni nadchodzi:) 15.01.14, 22:12

no ...babunia powoli powinna szykować ciasteczka i słodkości :)
                                      • halina501 Re: dzień babuni nadchodzi:) 16.01.14, 13:03
                                        Jutro mam imprezę w przedszkolu.A co:)
                                          • halina501 Re: dzień babuni nadchodzi:) 19.01.14, 10:16
                                            Ależ się uśmiałam:))
                                            A układ iście ....dziadowski:)))
                                            • urszulka_ma Re: dzień babuni nadchodzi:) 19.01.14, 22:55

• urszulka_ma Re: dzień babuni nadchodzi:) 19.01.14, 22:55

ale nic nie napisałaś - jak na imprezie było:)
                                                • urszulka_ma Re: dzień babuni nadchodzi:) 26.01.14, 09:12
                                                  no właśnie, milczy jak zaklęta :)
                                                  • halina501 Re: dzień babuni nadchodzi:) 27.01.14, 12:01
                                                    Mamy ferie.Bartek chodzi do przedszkola w kratkę.Jak jest w domu to nie mogę popisać.
                                                    Nie chcę go kusić włączonym komputerem .
                                                    Zaraz mnie męczy żeby mu pozwolić grać .
                                                    Gdyby tak mu pozwolić to chyba cały dzień spędziłby przy nim a babcia ma do wnuka słabość ,którą ten łobuziak potrafi wykorzystać.
                                                  • urszulka_ma ukrywająca się babcia:) 28.01.14, 19:27

do czego to doszło:)
                                                  • halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 29.01.14, 16:04
                                                    No mówię Ci,koniec świata...:))
                                                  • urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 29.01.14, 23:05
                                                    każdy koniec jest początkiem czegoś nowego:)
                                                  • halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 02.02.14, 17:27

> każdy koniec jest początkiem czegoś nowego:)
                                                    napisała Urszulka.

Śmierć podobno też.
                                                    No żart taki:)
                                                  • urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 05.02.14, 09:55

żarty wiem ale...
                                                    dziwnie wątek nam zakręcił ku końcowi...

ostatnio dziecko, które robiło te pierniki (te ktore są na zdjęciu)
                                                    zapytało mnie
                                                    - no ale jak to będzie - czy tam się patrzy, widzi? przecież oczu już nie będzie
                                                  • halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 05.02.14, 11:54
                                                    Oczy muszą być.Muszą no bo jak trwać w wieczności nie czytając?;)
                                                  • urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 06.02.14, 19:30

zaskoczyło mnie to dziecko - takimi wnikliwymi pytaniami
                                                    martwiła się ostatnio swoimi wynikami
                                                    dużo jej koleżanek ze szpitalnego oddziału odeszło
                                                    ale dziś dostałam wiadomość, dobrą wiadomość
                                                    że możemy się cichutko cieszyć...choroba odpuszcza:)
                                                  • urszulka_ma Re: ukrywająca się babcia:) 06.02.14, 19:52
                                                    halina501 napisała:

> Oczy muszą być.Muszą no bo jak trwać w wieczności nie czytając?;)

przypomniał mnie się film, taka komedia nie pamiętam dokładnie tytułu
                                                    moja mama jest kosmitką
                                                    wkładała rękę do książki, zamykała oczy i "czytała" treść
                                                    lub bardziej wygodnie, całą wiedzę miała w torebce:)

www.youtube.com/watch?v=l7z9x-cYm4c
                                                  • halina501 Re: ukrywająca się babcia:) 08.02.14, 22:57
                                                    Pozazdrościć "zielonej" kosmitce.
                                                    Doświadczać pierwszego pocałunku...To jest to:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka